marți, 23 februarie 2016

Evrei 13:5.Mulţămiţi-vă cu ce aveţi, căci El însuş a zis:................



f43bd-picture1bibliacutrandafir

Evrei 13:5.Mulţămiţi-vă cu ce aveţi, căci El însuş a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.“
      Epistola aceasta este adresata dupa cum vedem credinciosilor (celor ce se strangeau impreuna) dintre evrei. dar ce, numai  printre ei erau nemultumiti si aveau nevoie sa li sa spuna Mulţămiţi-vă cu ce aveţi,?Nu, dealungul vremi printre cei care se strang laolalta si se numesc ei insusi crestini au foast unii, daca nu chiar multi nemultumiti de starea in care Dumnezeu ii asezase.Sunt convins ca nu toti erau nemultumiti. Dumnezeu are si copiii Lui care sunt multumiti si prin felul lor de trai ii fac cinste lui Dumnezeu.Diferenta intre acestia o fac numai cei care au fost nascuti din nou.Cu alte cuvinte, Dumnezeu, a pus in acestia( nascuti din nou) o Inima care este multumitoare.Te poti controla singur daca esti nascut din nou, sau nu,prin ati incerca inima, a vedea ce este inlauntru ei. Asta numai in cazul ca esti sincer si doresti sa vezi unde te afli in relatia cu Dumnezeu daca o ai.Cineva spunea ca el nu stie daca este nascut din nou.Sunt multe evidente care trebuie sa apara in viata noua a celui nascut din nou.Nu sunt, este simplu de a trage concluzia pentru noi insine unde ne aflam.


      Daca ai o inima nemultumita, nu este greu sa intelegi, sa sti, ca nu ai o inima schimbata. Esti controlat de firea pamantesca, de sentimente care nu izvorasc dintr-o inima schimbata.O astfel de inima, nici-o data nu este satisfacuta cu ce are.Mulţămiţi-vă cu ce aveţi, Cuvantul nu ne arata ca Ap, le-ar fi spus acestora, multumiti-va cu ce nu aveti.  Acestia nu erau lipsiti in asa fel,chiar sa duca lipsa.Dar inteleg ca o inima care vrea tot mai mult, nu este multumita,apeleaza la tot felul de compromisuri ca sa poata ajunge la ce vrea inima lui.Acestia, carora le scrie Apostolul,,aveau ca si cei din zilele noastre, dar vroiau mai mult. Cu alte cuvinte, aveau o inima nemultumitoare.Citim in Cartea Proverbe un verset care dealungul anilor mi-a facut mult bine ca l-am aplicat in viata mea.Si Dumnezeu nu a ramas dator.Iata ce citim in Proverbe despre o inima multumitoare;Proverbe 15:......dar cel cu inima mulţămită are un ospăţ necurmat. -Ospatul face referire la starea de pace si liniste interioara,sufleteasca.As zice ca o inima multumita este cel mai bun medicament care vindeca dorintele unei Inimi nemultumite.


      Nemultumirea aduce stare de agitatie nu numai la nivel spiritual dar si in organism,  in trup.Se vede treaba ca erau printre ei care nu erau multumiti in starea in care se aflau. Nu e de mirare ca si azi lucrurile sunt la fel.Daca luam seama vedem ca nu sunt cei de afara care nu sunt multumiti ci dintre cei ce se aduna laolalta.Cu alte cuvinte, “crestinii”Am avut ocazia sa vad ca, relatia dintre cei ce se strang laolalta s-a deteriorat din pricina banilor, sau a unei mai bune situatii pe fond material pe care unul sau altul le aveau.Ca sa fi multumit, inseamna sa ai acea Inima schimbata de care am spus ceva mai sus.Sau cu alte cuvinte, sa fi nascut din nou si odata cu aceasta nastere ai si o inima noua.Nu sa fi “crestin” cum spunea odata unul; “ cum ar trebui sa fie viata crestina”.Nu,crestina... viata se evalueaza la nivel de Copil al lui Dumnezeu.Cuvantul mai aduce ceva inainte cu privire la bani.Pentruca , indefinitiv, nemultumirea apare intr-o inima care nu poate sa-si satisfaca dorintele pe care ar vrea sa le implineasca.Daca privim cu atentie la acest verset pe care Pavel il aduce inaintea tanarului Timotei,ne dam seama foarte bine ce inseamna banul care pune stapanire.Avem nevoie si noi de o analiza temeinica a vieti si a dorintelor care ne stapanesc.1 Timotei 6:10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor;....Iata ca, relele vin si se trag, dela iubirea de bani.


      Cineva ar putea sa spuna;”Ce este rau ca vrei bani mai multi?”sau o situatie mai prospera pamanteasca. Nu stiu cati se gandesc sa prospere spiritual.Cuvantul ni-l aduce inainte pe Tanarul Solomon la vremea cand a fost pus Imparat. Ce a cerut el lui Dumnezeu?  Proverbe 30: 8….nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie,dă-mi pînea care-mi trebuie. Cu alte cuvinte strictul necesar al acestei vieti trecatoare.Cei  care se numesc crestinisi, dar, is doresc mai mult, vor ajunge sa se incadreze in aceste cuvinte;1 Timotei 6:9. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, ……Sigur ca, daca nu ar fi rau nu ne mai lasa Dumnezeu scris in Cuvant  aceste cuvinte.Cineva a fost intrebat dece daca s-a pensionat mai si lucreaza? Acesta care zice ca este crestin,(si o fi) a spus ca are Billuri (facturi) pe care trebuie sa le plateasca. Ei bine, aceste facturi le ai peste ceia ce ar fi strict necesar pentruca te-ai avantat la o viata de nemultumire.Ce inseamna asta decat “Iubire de bani?


      Am constatat in viata mea personala,Dar si a altor copii ai lui Dumnezeu, ca este mare har primit dele Dumnezeu sa fi multumit in starea in care te aseaza Dumnezeu.Numai ca, nu toti care participa la o strangere sau alta, sunt asezati de Dumnezeu intr-o stare de multumire.Nu stiu cati dintre cei care se considera ei insusi credinciosi stiu care este definitia Evlaviei. Daca esti evlavios, atunci esti multumit in starea in care Dumnezeu te aseaza ca copil al Lui.Apoi, daca esti evlavios, multumit de starea in care te gasesti, esti si Sfant inaintea lui Dumnezeu. Psalmistul spune aceste cuvinte care mi-au mers la Inima cu multi ani in urma. Dar care si acum i-mi suna ca un ecou in minte si Inima. Iata ce citim in Psalmul 16:3. Sfinţii, cari sînt în ţară,oameniii evlavioşi, sînt toată plăcerea mea.Aceasta e calitatea de Copil al lui Dumnezeu multumirea. Competitia spuneam cu o alta ocazie nu este din caracterul unui copil al lui Dumnezeu. căci El însuş a zis: Cuvantul scoate in evidenta aceasta promisiune.Ca Dumnezeu poarta de grija copiilor Lui.


      Dar sa luam seama ca nu spune ca v-a purta de grija pertentiilor sau dorintelor  care depasesc cadrul nevoilor unui copil al lui Dumnezeu.Ce promite Dumnezeu celui rascumparat?„Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.“ Am cunoscut Fratii care erau asa de lipsiti si se simteau intr-o stare de pace, de liniste sufleteasca pe care nu o poti gasi la cei care sunt framantati continu in viata lor cum sa acopere facturile pe care si le fac.Cum sa lase Dumnezeu pe cel care l-a nascut si este copil al Lui? Sau cum sa-l paraseasca, sa-l abandoneze  dupa ce i-a dat viata din El? Acestia care sunt din Dumnezeu au aceasta pace si nu sunt framantati sa aiba mai mult.Ei sunt multumiti cu ce primesc dela Dumnezeu.Cineva i-mi spunea cand eu am intrebat, de o persoana pe care o cunostea  bine dece nu sta acasa daca este pensionat si se mai duce la serviciu? In loc sa se bucure de acesti ani pe care ii mai are. Este un timp pe care Dumnezeu il da celui rascumparat sa se ocupe cu aprofundarea Cuvantul lui Dumnezeu.  Iata un  motiv care determina pe unul sau pe altul sa plece de acasa si la varsta asta. Banii,de care Ap, Pavel ii spune Tanarului Timotei ca este radacina...


      Acestia nu inteleg ca va lasa curand tot ce au agonisit.In viata lor vor mai fi si alte motive pe care acestia si le cunosc personal.Lipsa de pace launtrica mereu agitati pentru a avea mai mult din ceia ce lumea poate oferi material.Ce trist este ca acestia se numesc ei insusi crestini.Spuneam cu alta ocazie ca ,este necesar sa vedem ce inseamna a fi nascut din nou. Cu alte cuvinte, sa se vada in viata pe care o traiesti schimbare de catre cei cu care vi in legatura zilnic.Este o noua structura sufleteasca care face dovada ca nu mai esti ce ai fost.Si ca nu mai alergi la fel cum alearaga lumea…….Si ce e si mai trist este faptul ca acestia pe care i-am adus inainte mai vor sa si vorbeasca prin adunari.Ce sa vorbesti cand nu esti multumit in starea in care te-a asezat Dumnezeu? Ce sa spui Fratilor si Surorilor? Despre ce anume? Dumnezeu are pe cine sa-i foloseasca in lucrarea Lui. Pe cei care cauta Cerul si sunt multumiti.


      A da invatatura, trebuie sa te incadrezi in ce cere Cuvantul lui Dumnezeu.O cerinta este aceasta;Mulţămiţi-vă cu ce aveţi, Asa cum am spus ceva mai sus, este simplu sa vedem unde ne gasim cand ne uitam la noi si apoi in Cuvantul lui Dumnezeu.Cuvantul este oglinda care ne arata asa cum suntem.Am opservat  deseori printre cei care se numesc crestini ca sunt interesati mai mult de aceste lucruri pamantesti mai mult decat unii din oamenii acestei lumi materiale.Gasesti printre acestia din lume, unii care sunt multumiti.Si aici este un raspuns cu privirea la partasie. Nu poti avea partasie in stari diferite, in preocupari diferite.Pe un frate il intereseaza mai mult cerul si cauta lucrurile de sus...Pe altul il intereseaza mai mult pamantul este preocupat cu pamantul.  Cel care cauta cerul Scriptura il defineste ca este duhovnicesc. Cel care cauta pamantul este definit tot de Scriptura firesc, carnal.Cu alte cuvinte, lumina nu poate sta la un loc cu intunericul chiar daca te numesti crestin.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: