duminică, 28 februarie 2016

Geneza 44:15. Iosif le-a zis: „Ce faptă aţi făcut?...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Geneza 44:15. Iosif le-a zis: „Ce faptă aţi făcut? Nu ştiţi că un om ca mine are putere să ghicească?“
     Am ezitat sa spun cate-va ganduri pe marginea acestui verset. Avem de fata imprejurarea lui Iosif cu fratii lui, cu banii pusi in saci, cu paharul in sacul lui Beniamin,dar si amenintarea pe care Iosif o face catre fratii lui. Sigur ca, nu era o amenintare din inima. El avea alte sentimente fata de fratii lui.Se va arata aceste sentimente cand el se va duce in camera lui si va plange.Un frate care a trimis acest verset a sesizat ceva important, anume;Ca Iosif dupa cum citim ar fi avut putere de ghicit.La prima vedere asa se lasa de inteles.Ca putea sa stie ce au fratii lui in saci prin ghicire.Asa scrie in Romana. Daca privim Biblia in ansamblul ei prin acea armonizare pe care o aduc deseori in atentie, vom vedea ca nu este cuvantul potrivit pus ca Iosif ar fi putut sa umble cu gicitorie.Chiar daca ar fi vrut el sa apeleze la ghicit, nu putea sa faca. El era un slujitor al lui Dumnezeu.Fratele, a adus cuvantul acesta in atentie care este echivalent cu prorocia, sau am putea spune, mai exact, descoperirea   divina pe care numai oamenii lui Dumnezeu au avut-o, delungul  vremi.
      In realitate, Iosif nici nu a ghicit si nici nu a avut o revelatie divina. Dece? Pentruca el insusi a dat porunca sa le umple sacii dar sa le si puna argintii in saci inapoi.Argint pe care il adusese cu ei sa plateasca graul pe care il cumpara dela Egipt sau merindele. Deci stia dela sine cum stau lucrurile cu fratii lui.Asa citim in versetul Geneza 44:1. Iosif a dat următoarea poruncă economului casei lui: „Umple cu merinde sacii oamenilor acestora, cît vor putea să ducă, şi pune argintul fiecăruia la gura sacului său.Iosif a vrut numai sa puna stres pe fratii lui. Sa ii faca sa is aduca aminte de felul cum s-au purtat cu el cand la dat cetei de Ismaeliti care l-a dus in Egipt.Si expiermentul lui Iosif a dat roade.Acestia sau cait, le-a parut rau de felul cum au procedat cu fratele lor la vremea aceia. Geneza 39:1. Iosif a fost dus în Egipt; şi Potifar, dregătorul lui Faraon, căpetenia străjerilor, un Egiptean, l-a cumpărat dela Ismaeliţii cari-l aduseseră acolo.Iosif nu numai ca a pus stres pe fratii lui dar a bagat si frica in ei.Lui Iosif ii sta in putere sa-i puna in temnita pe fratii lui. Am vazut razbunari printre cei ce se numesc fratii crestini.Nici-o parere de rau de actiunile luate de acestia.
       Citim ca la a doua venire in Egipt, Iosif le-a intentat o acuzatie cu gandul de al opri pe Beniamin care era fratele lui de mama.In sacul lui Beniamin special pusese paharul cu pricina.Versetul 2. Să pui şi paharul meu, paharul de argint,Iosif ii intreaba;„Ce faptă aţi făcut? Fratii lui erau inocenti in toata aceasta inscenare.Dar Iosif i-a adus pana la punctul de umilinta, de cainta, pentru fapta lor facuta cu fratele lor Iosif si Ismaelitiii.Nu era nici-o scuza pentru acesti frati ai lui Iosif, pentruca, Iosif avea acum dovezile inaintea ochilor lor.Iosif era intelept si avea sa dovedeasca aceasta intelepciune si in casa lui Faraon.Dece era Iosif intelept?Citim in Geneza 39:21.Domnul a fost cu Iosif, şi Şi-a întins bunătatea peste el.Acum, am sa spun ceva de vrajitorie ca, indefinitiv, este o latura a cuvantului gicitorie pe care il avem in versetul de mai sus in traducerea romana.Gandesc ca acest gicit are de aface cu Ocultismul.Ca sa nu creieze confuzie printre cei ce nu aprofundeaza Cuvantul pentru o intelegere mai corecta,este bine sa vedem si cum citim in engleza.
      Iata si citatul  in engleza.Geneza 44:15 Joseph said to them, “What is this you have done? Don’t you know that a man like me can find things out by divination?”Iosif le-a zis; “Ce este asta care ati facut-o?Nu stiti ca un om ca mine poate gasi(descoperi) lucruri cu ajutorul revelatiei divine? Divinitatea are deaface cu lucrurile ascunse ale lui Dumnezeu fata de om.Si pe care Dumnezeu le descopere cui vrea.Gicitoria este din potriva, lucrarea care apartine celui rau. Gicitoria, nu are nimic de aface cu un slujitor al lui Dumnezeu. Iosif era un slujitor al lui Dumnezeu care nu a facut compromis in casa lui Faraon.Asa ca, daca am desvolta ceva mai mult ce inseamna divinitate, am intelege si ce a spus Fratele de prorocie.Ce este o prorocie? Este o descoperire pe care o face Dumnezeu prin Duhul Lui unui om al lui Dumnezeu.Azi orce descoperire din partea lui Dumnezeu vine din Cuvantul scris pe care ni-la lasat. Asa cum am spus, cu Iosif nu s-a intamplat nici una nici alta.Cu atat mai mult gicitoria.Iata cum descrie Cuvantul relatia lui Iosif cu Dumnezeu.39:21.Domnul a fost cu Iosif, şi Şi-a întins bunătatea peste el. Cunoastem cum Dumnezeu s-a ocupat de Iosif in casa lui Faraon.
      Daca citim cu atentie Cuvantul lui Dumnezeu intelegem ca, Dumnezeu, a interzis ghicitul cu desavarsire in poporul Israel.Unii care sunt mai putin cunoscatori ai Cuvantului ,din lipsa de aprofundare, ar putea sa spuna; “Nu vedeti ca si Iosif a spus ca ar  purea ghici”?Iata ce citim despre unul care era ghicitor ce soarta a avut;Iosua 13: 22. Între cei pe cari i-au ucis copiii lui Israel, nimiciseră cu sabia şi pe ghicitorul Balaam, fiul lui Beor.Ghicirea era un lucru rau inainte lui Dumnezeu si era inerzisa cu desavarsire in Israel.In versetul de mai jos citim in mod expres ce le spune Dumnezeu Israelitilor. Deutronom 18:10. Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, Cu alte cuvinte, voi sunteti un popor al Meu care primiti descoperiti prin slujitorii Mei Proroci.
      Personal gandesc asa;Nu stiti ca un om ca mine ar putea sa ve spuna ce aveti in saci?Cu alte cuvinte, as putea avea o descoperire dela Dumnezeul al carui slujitor sunt.Asa cum am spus mai sus ,Iosif nu era interesat nici in gicitorie si nici in revelatie divina in cazul de fata.Indefinitiv, ei treceau drept furaciosi. Bani ca bani dar era vorba de Paharul de argint cu care Iosif bea.Am intalnit si pe unii care cautau in Biblie nepotriviri sau chiar contradicti cum le numeau ei.Sa ne ferim de a aduce acuzatii Cuvantului sfant.Acesta este motivul care m-a determinat sa spun ceva din versetul pe care fratele l-a trimis.Pentru cei ce citesc Cuvantul cu atentie, nu este greu de inteles ca acest cuvant,gicitul nu e pentru un slujitor al lui Dumnezeu. Nu are sensul pe care Scriptura il are in vedere cu privire la Iosif slujitorul Domnului.Iata dece spun ca, citirea cu atentie, aprofundarea Cuvantului, fara ideei preconcepute,  ne poate ajuta sa intelegem clar ce ne spune Dumnezeu in Cuvantul Lui scris.Am pus aceste ganduri nu ca un critic ci doar sa platim atentie la ceia ce citim facand si armonizare a ceia ce citim. Ma bucur mult cand un frtae sau o sora poate armoniza ceia ce citesc.Acest cuvant Ghicit, poate circula in popor in tr-o vorbire curenta dar nu si in acest caz.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: