sâmbătă, 20 februarie 2016

f43bd-picture1bibliacutrandafir
Geneza 6; 7.Şi Domnul a zis: Am să şterg de pe faţa pămîntului pe omul pe care l-am făcut,
     
     Nu am de gand sa spun ceva din versetul de mai sus si nici faptul ca Dumnezeu a luata aceasta hotarare dramatica as numi-o. Toti trbuie sa stim ca Dumnezeu este Suveran si nimeni nu poate spune dece actioneaza asa si nu altfel.Cunostem cu totii ce scrie inainte in acest capitol 6.Mi-a atras atentia in mod deosebit acest capitol unde Dumnezeu Il aduce in atentie pe unul din descendentii lui Adam.Cuvantul daca il citim cu atentie vom vedea ca niciun om nu era ca acesta cu care Dumnezeu va face un legamant. As spune numai ca oamenii ajunsesera corupti, extrem de pacatosi  inaintea lui Dumnezeu.Citim ca, toate pornirile gandurilor omului erau indreptate zilnic numai spre rau. 8. Dar Noe a capatat mila înaintea Domnului Acest om Noe, spune Cuvantul in acest verset ca a capatat mila. Mi-as permite sa asociez mila aceasta cu -Harul- din dispensatiunea pe care a adus-o Domnul Isus cand a venit pe pamant. Stim ca Cuvantul ne face cunoscut cum a aparut Harul. Ioan 1: dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos.


     Dar ca omul orcare ar fi el, are o structura pacatoasa si asta il face sa fie abandonat de Dumnezeu. Abandonat? Da, pentruca, orcare om este lipsit de a avea o legatura cu Dumnezeu. Ia lasat in voia minti lor pacatoase, Geneza 6:3.In vechime nu era acest termen de har.Era mila pe care o arata Cuvantul in acest caz cu Noe.Sau indurarea, este o alta latura a milei.Noe a căpătat milă.Iata cum a lucrat Dumnezeu in vechime ca sa aiba un om caruia sa-i dea mila sau sa intre in gratia lui Dumnezeu.Noe fara aceasta mila nu era cu nimic mai deosebit decat cei de pe vremea lui.Daca venim la noi cei care odata cu venirea Domnului Isus, am capatat har dela Dumnezeu,suntem scosi din randul celor care nu au intrat in gratia lui Dumnezeu. Asa a fost cu Noe atunci si asa sunt cei de care Dumnezeu se ocupa sa le dea  har. Cu alte cuvinte sa intre in gratia lui Dumnezeu.Noe nu avea nimic deosebit fata de ceilalti asa cum am spus. Cum nici azi cei care capata acest har nu au nimic deosebit fata de ceilalti oameni.Cu alte cuvinte nici-o contributie personala la mantuirea lor.


     Ce putem noi desprinde din aceste doua asemanari? Mila la Noe si Har dat celor mantuiti.Putem desprinde ca Dumnezeu, este un Dumnezeu care se indura de cine vrea.Din nou, cu alte cuvinte, Suveran. Alege pe cine vrea si da Har celui de care se indura.Romani 9.Nu citim ca Noe a capatat mila inaintea oamenilor din vremea lui . Ci înaintea Domnului.Domnul era Cel care avea sa faca un legamant cu acest om caruia si-a aratat mila.Uite, tot asa lucreaza si azi Dumnezeu fata de cei pe care ii are invedere sa-i mantuiasca.Ce inseamna sa-i mantuiasca? Sai scape de judecata vesnica. Asa a procedat cu Noe care a fost mantuit, salvat dintre toti care locuiau atunci pe fata pamantului. Noe nu a avut parte de dezastru care a venit peste ceilalti oameni.Tocmai din pricina milei capatata. Mantuire=Salvare.Sa vedem ce s-a intamplat cu Noe dupa ce a capatat mila. 9….Noe era un om neprihănit.Cu alte cuvinte, a fost socotit de Dumnezeu un om care asupra lui nu mai plana judecata pe care Dumnezeu o avea in vedere sa o aplice peste ceilalti oameni.Ce inseamna neprihanit sau dupa alta traducere Indreptatit? Este un act juridic care te apsorbe de orce vina. Cu alte cuvinte, nu mai esti inculpat, nu ti se mai imputa apsolut nimic din vinovatiea care era asupra ta.


     Aceasta neprihanire a lui Noe era una pe care Ap, Pavel o aduce inainte. Filipeni 3:9. Avea sa instituie Dumnezeu o alta neprihanire unde cel mantuit nu are contributie ci se capata prin Credinta data ca dar de Dumnezeu.Romani 1:17. Indefinitiv, ce este pacatul din vitile oamenilor daca nu culpa, vinovatie?Asa ca Noe era apsorbit de aceasta culpa a pacatului inaintea lui Dumnezeu. La fel stau lucrurile si la cei mantuiti prin har din aceasta  dispensatiune a harului.Sunt apsorbiti de culpabilitatea pacatelor lor.9…..şi fără pată între cei din vremea lui: Cu alte cuvinte era unic in felul lui.Dumnezeu il facuse unic in mijlocul celor care convietuia. Cineva ar putea argumenta spunand ca;Noe era mai deosebit decat ceilalti oameni din vremea lui.Daca citim cu atentie, vom vedea ce scrie in Cuvant anume ; Noe a capatat mila. Dele cine? Dela judecatorul cel drept.Sunt doua cuvinte de baza aici. Unul este acesta; “capatat”Ceia ce inseamna ca nu ai avut inainte ce ai acum prin faptul ca ai capatat.Insasi expresia de “capatat” face dovada ca cineva ti-a dat ceia ce acum tu ai ajuns in posesie sa ai, ceia ce inainte nu puteai sa ai fara acesta mila capatata.


     Ce a capatat Noe? Mila ca sa poata intra in gratia lui Dumnezeu.Dupa ce Noe a fost asezat in aceasta stare de partasie cu Dumnezeu,viata ii era schimbata.Ce facea Noe?Noe umbla cu Dumnezeu.Daca ne intoarcem la cei rascumparati, vom vedea acelasi fel de a lucra a lui Dumnezeu si in vietile celor carora le-a dat har, si acum sunt socotiti neprihaniti prin credinta.Romani 1:17…..neprihănire, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă….  Viata acestora le este schimbata radical. Gandul care m-a determinat cel mai mult sa spun cate ceva a fost acest verset care urmeaza. Cunoastem totul de cum s-a intamplat pana ce s-a ajuns la acest verset.9:20. Noe a început să fie lucrător de pămînt, şi a sădit o vie. Noe a supravetuit judecati lui Dumnezeu tocmai datorita acestei mile, indurari pe care a capatat-o dela Dumnezeu.Atentie! Dar Noe, a supravietuit cu germenul pacatului  in trupul lui de carne.Trebuie sa platim atentie ca avem mult de invatat din acesta stare a lui Noe.Cei rascumparati nu sunt salvati acum si de acest trup de carne in care locuieste acest germen al pacatului.


     Va veni si vremea cand, vor fi transformati in trupuri de slava.Ap, Ioan are ceva de spus in privinta aceasta;1 Ioan 1;8. Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, …...Sigur ca Noe si-a reluat activitatea muncind ca sa se intretina din nou, poate ca si inainte de potop Noe avea aceiasi indeletnicire. Numai ca de data aceasta a creiat oportunitate pacatului care era deja in trupul lui sa actioneze in neprihanirea lui propie cum spune Ap, Pavel in Filipeni 3:9.Poate Noe s-a bazat pe taria lui insusi cum sunt si azi multi care fac asa ceva.La prima vedere nu e nimic rau ca a sadit o vie.Ce a fost rau ca nu a veghiat la pornirile firii lui pacatoase. As zice ca a neglijat felul de viata pe care il traise inainte de potop de a fi placut inainte lui Dumnezeu.Sunt si azi destui care is permit in viata,dupa ce spun ca sau pocait.Noe dupa potop a compromis numele lui Dumnezeu.Uite asa se intampla si la unii dintre cei care spun ca sunt credinciosi. Isi dau frau liber firi pacatoase asa cum a facut si Noe.Ce fac acestia? Compromit numele Domnului Hristos.Poate unii din noi trateaza  cu superficialitae un pacat sau altul din viata lor.


      Fie din nevegiere sau pur si simplu ca se cred stapani pe abilitatea lor de a infrange tentatiile firi pamantesti. Cuvantul ne spune ca;21,A băut vin, s-a îmbătat…..Acesta a fost pacat inaintea lui Dumnezeu.Nu numai bautul de vin pana la imbatare, dar orce pacat care pune stapanire, sau distruge echilibru vieti, aduce prejudiciu numelui sfant al Domnului Hristos.Noe a compromis numele lui Dumnezeu  in familia lui. Fata de fiii lui si de nurorile lui.Ce vor fi zis acestia?Nu stim.Ce zicem noi cand compromitem intrun fel numele Domnului Isus in familie si printre cei cu care venim zilnic in contact?Ne doare sau trecem indiferenti gasind   scuze? Ma opresc aici si sa tragem fiecare concluzia dezstrului dupa orce nevegiere peste care trecem cu usuratate .Ap, Pavel era foarte atent cu el insusi la firea lui pacatoasa cand spune;1 Corinteni 9: 27. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire,.....Sunt unii care ca si Noe, au cazut victime ale pacatului, orcare ar fi acest pacat, aduce compromiterea Domnului Hristos..


     Nu este neaparat numai bautura caruia Noe i-a cazut victima, ciorce pacat te aduce in starea de victima. Deaceia un copil al lui Dumnezeu trebuie sa ia bine seama la felul de cum se raporteaza la neprihanirea pe care o pretinde ca o are.Am intalnit si din acestia care priveau cu usuratate in vietile lor orce abatere dela voia lui Dumnezeu.Si asta tocmai pentru-ca au nesocotit gravitatea neveghieri din viata lor.Daca acestia,pot spune intradevar  ca au o viata noua.Ap, Ioan in versetul de mai sus,trage as zice un semnal de alarma in privinta aceasta de a te lasa amagit de abilitatile tale firesti. Pornirile pacatoase sunt inradacinate in firea veche.Poate si Noe va fi zis; “am sa fiu atent si orce tentatie pacatoasa am sa o stapanesc”.Dar s-a inselat amarnic precum si unii azi fac la fel.Se incheie capitolul cu nimic altceva decat cu moartea lui Noe.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: