luni, 14 martie 2016

Geneza 13:1. Avram s-a suit din Egipt în ţara dela meazăzi, ...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Geneza 13:1. Avram s-a suit din Egipt în ţara dela meazăzi, el, nevastă-sa, şi tot ce avea, împreună cu Lot.


         Daca facem o paralela a vieti noastre ca credinciosi asa cum ne numim,cu  viata lui Avraam, vom vedea multe asemanari. Si noi ca si Avraam traim in acest trup care Cuvantul o cheama firea veche sau carnala. Dumnezeu a spus lui Avraam sa iasa din Haran si sa mearga in Canan.Geneza 12:1. Domnul zisese lui Avram: „Ieşi din ţara ta, din rudenia ta, şi din casa tatălui tău, şi vino în ţara pe care ţi-o voi arăta. Avraam a ascultat si asa a procedat.Cand Dumnezeu s-a indurat de noi, am devenit copii ai Lui.si pe unii ia scos din relatia cu rudele lor, cu alte cuvinte, au fost scosi din casa lor ca familie pamanteasca.Dar dupa aceia au fost situatii in viata  cand unii dintre noi sau indepartat  de ascultarea pe care o datora lui Dumnezeu.Asa a procedat Avraam cand a venit foametea in Canan. Numai ca noi cei rascumparati avem alt stataut inaintea lui Dumnezeu, de copii ai Lui. Avraam a luat hotararea sa se coboare in Egipt.Hotarare fara sa il intrebe pe Dumnezeu.Deseori si nuii dintre noi se coboara in Egiptul acestei lumi sa-si rezolve zic ei, situatiile prin care trec.


         Dar nu citim ca Dumnezeu i-ar fi spus lui Avraam sa ia pe toti ai lui si sa se coboare in Egipt. Nici la iesirea din Haran Dumnezeu nu ia spus sa ia si pe Lot cu el.Geneza 12:1...4 inclusiv.Aici citim cum i-a spus Dumnezeu.Cand a iesit din Haran, a iesit la cuvintul Domnului.Trebuie retinut acest aspect ca, Abraham, a iesit la Cuvantul Domnului.Si Domnul i-a purtat de grija pana in Canan.Ca drept multumire, Avraam a zidit aclo un altar Domnului.Geneza 12:7…..Şi Avram a zidit acolo un altar Domnului, care i Se arătase.O sa vedem in Avraam partea fireasca si partea duhovniceasca care asculta de Dumnezeu, dar si cea fireasca de care Avraam a ascultat la coborarea in Egipt.Si noi avem aceste doua naturi in noi la fel ca si Avraam si ca toti sfintii lui Dumnezeu. Fie ei cei din vechiul testament sau cei din noul testament. Vedem ca, nu numai Avraam a facut greseli in viata lui. Chiar daca Dumnezeu ii facuse promisiuni ca va fi un popor mare, 12: 2. Voi face din tine un neam mare, şi te voi binecuvînta; îţi voi face un nume mare, şi vei fi o binecuvîntare.Avraam a uitat  sa nu spun ca a neglijat legatura cu Dumnezeu. Ce face el? pleaca in Egipt.


         Nu era normal sa il intrebe pe Dumnezeu daca trebuie sa se coboare sau nu in Egipt?Deseori si noi luam hotarari care sunt majore in viata noastra fara sa intrebam   pe Dumnezeu care ne-a scos din Haranul in care ne aflam inainte de a ne scoate sa ne  puna deoparte pentru El.Avraam va plati un pret pentru aceasta actiune a lui fara al intreba pe  Dumnezeu. Dar asa se intampla cu multi dintre cei care sunt crestini. Dupa ce hotarasc  ei insusi asupra unor situatii destul de delicate fara sa intrebe pe Dumnezeu,ajung sa plateasca un pret. Pretul uneori este destul de mare si pe undeva greu de suportat. Deci, retinem ca Avraam nu l-a intrebat pe Dumnezeu cand a luat hoatararea de a pleca in Egipt.Nu i-a spus Dumnezeu cum facuse cand a iesit din Haran.A lasat Altarul pe care il zidise Domnului si a plecat. Parasirea altarului face dovada ca Avraam s-a indepartat de Dumnezeu.Il dusese Dumnezeu in Canan ca sa moara de foame?Nu-i promisese ca va fi cu el? Avraam is arata partea fireasca de care a ascultat mai mult decat de Dumnezeu.Firea veche este intotdeauna  impotriva voiei lui Dumnezeu.  


         Ce face Avraam inainte de a ajunge in Egipt? El face un compromis ,un rabat dela relatia lui cu Dumnezeu.Iata ce ii cere Avraam sotiei lui Sara;Geneza 12:13. Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.“  Bine Avraame, nu a  promis Dumnezeu cand te-a scos din Haran ca va fi cu tine si te va face un neam mare?Dece actionezi asa? Iata-l ca apeleaza la firea lui carnala, la simtamintele lui firesti si actioneaza fireste neglijand promisiunea lui Dumnezeu. Deseori in vietile noastre apelam la ce este firesc si luam hotarari care ne fac mari necazuri si nu sunt dupa voia lui Dumnezeu .Dece facem asa? Pentruca il neglijam, ignoram pe Cel care s-a indurat de noi si ne-a scos din lume.
( Daca am fost scosi)Nu avem noi promisiunea Mantuitorului care spune;Matei 28:20…….. Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. A stat Avraam o vreme in Egipt. Nu ne spune Cuvantul daca Avraam in acest timp s-a gandit la Dumnezeu.


         Dar Dumnezeu care avea un plan pentru Avraam a veghiat necurmat asupra lui.A intervenit direct in viata lui Faraon. Daca era dupa Avraam el se simtea bine si fara Sara “numai sa traiasca”.Nu a fost constient ca Dumnezeu avea ceva pentru el si Sara. Sara ii va aduce copilul promis din care va iesi un neam mare de care il atentionase Dumnezeu prin aceasta fagaduinta. Ce trist nu numai la Avraam ci si la unii din noi care spunem ca suntem crestini.Luam hotarari care compromite numele scump al Domnului Hristos.Ma gandesc daca suntem intradevar ai Domnului, ca Dumnezeu intervine si in viata noastra si nu lasa ca lucrurile sa degenereze in rau,sa mearga mai departe in necinstirea  numelui Sau. Avraam a plecat din Egipt. A plecat, nu ca si-a venit in fire, sau ca a realizat ca a neglijat pe Dumnezeul lui.Chiar daca ar mai fi vrut el sa ramana in Egipt,nu mai putea. Hotararea venea dela Dumnezeu ca Faraon sa-l dea afara din Egipt.A plecat cu regrete pe care sunt convins ca l-a urmat intreaga viata.


         Cand intrun fel sau altul ajungem sa-L compromitem pe Scumpul nostru Mantuitor,lucrurile nu se vor derula cum ne-am fi dorit potrivit cu dorinta firi pamantesti.Cuvantul ne arata ca, Avraam s-a intors inapoi,de unde a plecat.Adica,la Betel unde zidise acel altar Domnului Ce va fi fost in sufletul lui nu stim. Ii va fi parut lui rau de hotararea nesabuita pe care a luat-o fara sa-L intrebe pe Dumnezeu? Nu ne lasa sa stim Cuvantul. Sunt convins ca Avraam a regretat amar.Sunt ferm convins ca situatia din casa lui Faraon  a avut un impact asupra lui Sara . Numai ca, versetul urmator ne arata calatoria inapoi a lui Avraam.3. Din ţara dela meazăzi s-a îndreptat şi a mers pînă la Betel, pînă la locul unde fusese cortul lui la început, între Betel şi Ai, Cu alte cuvinte acolo unde Dumnezeu avea partasie cu el, se intalnea cu el.Nu s-a dus nici mai departe in alta localitate  si nici mai aproape In alta localitate, ci chiar la Betel.Se zice ca semnificatia acestui nume Betel este; “Casa indurari” Aici il vroia Dumnezeu, aici trebuia sa ramana Abraham cu ai lui ca sa se bucure de indurarea lui Dumnezeu.


         Deci era locul stabilit de Dumnezeu unde Avraam putea gasi indurarea lui Dumnezeu pentru toate nevoile lui. As asuma ca, Avraam, si-a venit in fire si i-a parut rau ca nu s-a increzut in Dumnezeul lui. Dar asta numai dupa ce a dat din nou de Altarul zidit de el insusi.Avraam s-a oprit la altarul pe care il zidise ca recunostinta Domnului, la sosirea in Canan.Domnul Ii purtase de grija pe tot parcursul drumului. 4. în locul unde era altarul, pe care-l făcuse mai înainte. Şi acolo, Avram a chemat Numele Domnului.Nu putea el sa cheme numele Domnului  si inainte de a lua hotararea de a pleca in Egipt? Inteleg, sau cel putin asa lasa Cuvantul sa intelegem ca, Avraam dela parasirea acelui altar dela Betel si pana la interventia lui Dumnezeu sa se reantoarca , nu a mai chemat numele Domnului.Nu avea unde sa-L cheme. Altar nu mai avea, In vechime, Israelitii nu chemau numele Domnului orcum si oriunde.Insusi Domnul Isus ii spune Femei Samaritence ca vine ceasu si a si venit cand Inchinatori adevarati se in china in Duh si Adevar.Aducea Domnul Isus odata cu venirea lui o noua forma de inchinare pe care o vroia Dumnezeu.Ea  stia  sa se inchine la muntele acesta ca si la un altar.


         Intorcandu-ne la noi insine,ce vom zice despre unele situati in care ne aflam departe de Domnul Isus?Mentionez ca, daca suntem ai Domnului Isus trebuie sa stim ca, intervine in situatia in care singuri ne-am creiat-o si dirijeaza lucrurile de asa fel incat vom fi foartati sa plecam sa abandonam in ceia ce firea carnala ne-a tarat. Si sa ne intoarcem ca si Abraham  sa ne cerem iertare. Sunt convins ca Dumnezeu i-a dat lui Avraam un duh de pocainta, de parere de rau.Pentru noi, Altarul se gaseste la piciorele Lui. Este un alt Altar la cruce la care trebuie sa venim mereu,mereu sa-i aducem multumire ca ne-a scos din Egiptul acestei lumi inpotriva vointei noastre firesti.Si ca nu ne-a lasat de capul nostru.Orce actiune luata in mod nesabuit,va produce o cicatrice in sufletul nostru pe tot parcursul vieti.Daca stam la Altar,la Cruce, nu vom mai avea tentatia sa ne conduca mintea dupa indemnurile firi vechi.Am avut ocazia sa vad suflete care au alunecat si s-au intors umiliti.Dar si alte suflete care nu se vedea in viata lor niciun regret, nici-o schimbare.


         Pentru Avraam a fost o lectie care nu cred ca a uitat-o usor, daca a uitat-o vreodata.Dar am vazut si pe altii asa cum am spus,care au alunecat si nu s-au intors la altar.Acestia nu au avut nici-o data o scoatere din Haran. Acestia nu au fost condusi in Canan sa zideasca acolo in relatia lor cu Dumnezeu un altar. Ca mai apoi sa aiba unde sa se intoarca ca si Avraam din Egiptul acestei lumi.Pentru ei crucea este nesemnificatva.Ei traiesc in continuare in Haranul acestei lumi unde se simt bine.Fac prin acesta dovada ca nu sunt ai Domnului Hristos, chiar daca au mers si mai merg la vre- biserica, adunare. Dumnezeu ne da astfel de lectii pe parcursul vieti sa avem de  invatat. Si aceasta intamplare este tot spre invatatura noastra.Sa dam slava lui Dumnezeu ca nu ne lasa de capul nostru ne zmereste si intervine atunci cand gaseste si cum gaseste de cuvinta.Orce abatere dela voia Lui,nu ramane fara consecinte. Relatia se aseaza din nou dar vom trai cu acest regret, cicatrice cum am numit-o mai sus, ca, intrun fel sau altul am necinstit numele Lui Dumnezeu.


John Balarie
Los Angeles California!






Niciun comentariu: