vineri, 11 martie 2016

Luca 11:37. Pe cînd vorbea Isus, un Fariseu L-a rugat.................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Luca 11:37. Pe cînd vorbea Isus, un Fariseu L-a rugat să prînzească la el. El în intrat şi a şezut la masă.


      Avem si din acest verset cate ceva de invatat daca vrem si incercam sa ne scuturam, sa eliminam, de anumite ideei preconcepute.Ideei care ne tin incatusai si nu dau libertate Duhului Sfant sa lucreze, sa modeleze, caracterul nostru dupa al Domnului Hristos.Daca citim si versetele 33-35, vedem ca Domnul Isus le vorbea celor care se tineau dupa El. De  data aceasta le vorbeste despre Lumina.Este foarte interesant pentruca toti se credeau ca au lumina ca si in vremurile noastre. Dar in realitate, erau orbi sau cel putin miopii. Adica, miopia are deaface cu o vedere neclara, slaba.O miopie spirituala care se vede si la cei din zilele noastre, cu care ne strangem impreuna.Ma refer la intelegerea pe care o au din Cuvant si pe care o aduc inaintea Fratilor si Surorilor intrun mod eronat.Acestia ca si Fariseiii nu acceptau nimic dela altcineva.Ce stiu ei si atata tot.Noi cei de azi,fara a da libertate Duhului sfant de a aduce Lumina, nu vom putea intelege prea mult. Chiar daca aplicam la ceia ce citim gradul de cultura intelectuala cum o fac unii.Este mare nevoie sa fi luminat sa vezi unde te afli, si apoi sa poti spune ceva.


      Domnul Isus face referire la orbirea, sau miopia spirituala.Pe cînd vorbea Isus, Despre ce le vorbea? Desprea ceia ce am adus in atentie mai nainte de lumina.Domnul Isus cunostea valoarea lumini. Si  ce inseamna sa nu vezi. El a vindecat orb ca sa poata vedea.Dar Mantuitorul avea tangenta cu astfel de orbi la modul literal si mai ales zilnic, la modul spiritual. Chiar daca acestia carora le vorbea, nu is dadeau seama ca sunt orbi sau nu vroiau sa recunoasca. Cum si azi sunt multi ca acei farisei de pe vremuri.Domnul Isus vroia sa ii aduca la realitate, sa inteleaga ca au nevoie sa vada lucrurile asa cum sunt ele spirituale.In definitiv, ce vroia Domnul Isus dela ei?Sa ia seama ca El le vorbeste despre lucrurile de sus nu de pe pamant.Unii dintre acestia erau Farisei, carturari, care erau educati.Si totusi erau orbi. Si azi lucrurile sunt la fel.Se cred unii care au si pretentie sa dea invatatura prin locurile unde se strang cei rascumparati. Acestia nu pot sa vada adevarata invatatura a Cuvantului. Dece? Pentruca si ei ca si acesti Farisei se ocupa cu lucrurile de pe pamant care au fost invatati de oameni.In contrast cu Duhul Sfant care aduce invatatura de sus prin Cuvant.


      Aceste lucruri ale fariseilor cat si a multora dintre cei de azi care se cred ca sunt chemeti sa aduca ceva inaintea Fratilor si  Surorilor prin biserici sau adunari.Ce aduc acestia daca sunt firesti si, nu au nimic de aface cu starea spirituala.Acestia umple timpul cu fel de fel si numai cu ceva supstantial din Cuvant nu.un Fariseu L-a rugat să prînzească la el.Iata ca, Mantuitorul,este invitat de acest Fariseu la un prinz la el acasa.Poate acesta era unul din fruntea fariseilor cu dare de mana si cu influenta in popor.La prima vedere am zice ca, acest fariseu este bine intentionat in invitatia pe care i-a facut-o Domnului Isus.Au mai fost situatii cand Mantuitorul a fost invitat in case de pacatosi.Daca citim cu atentie,vedem purtarea Domnului Isus oriunde intra.Un amanunt pe care doresc sa il aduc in atentie este  ca, Domnul Isus nu se ferea sa intre in orce casa.Ba mai mult, iata ca de data aceasta, se aseaza si la masa.Fariseul pe langa intentia lui ascunsa, si-a arata si bunul simt ospitalier fata de Domnul Isus.Fariseul putea doar sa-l invite si sa stea de vorba.Prin asezarea la masa, se lasa de inteles ca l-a si servit cu ceva de mancare.


      Poate in cultura ebraica atunci cand inviti pe cineva in casa la tine, se intelege ca trebuie sa-i pui si ceva pe masa de mancat.As intelege ca aceasta ocazie a necesitat o pregatire, acesta a fost cum-va planificata mai dinainte.Ce ma face sa inteleg ca l-a servit la masa, este invitatia in casa.Fariseul ar fi putut si afara sa-i puna intrebarile pe care le pregatise mai dinainte.Oricum, Fariseul a vrut sa creieze o atmosfera placuta, relaxanta.Nu stiu cat de ospitalieri suntem noi cu cei deafara, noi care ne numim crestini.Vedem ca Domnul Isus nu a ezitat o clipa de a onora invitatia  acestui Om. Indefinitiv, inainte de a fi Fariseu acesta era Om.Si Domnul Isus avea invedere sa vesteasca imparatia lui Dumnezeu la toti oamenii pe care intrun fel sau altul ii intalnea. Insusi despre Domnul Hristos,Pilat a facut aceasta remarca; “Iata Omul”.Cand vrem sa ne controlam noi care spunem ca suntem crestini, ar trebui prima data sa vedem daca suntem Oameni in relatiile noastre unul cu altul.In general, cand inviti pe cineva la masa cauti sa pui ceva mai deosebit. Prin aceasta arati cata cinste dai persoa.nei respective pe care ai invitat-o.Fariseul a aratat o atitudine destul de politicoasa fata de Domnul Isus.  


      Retinem ca Fariseul nu facea parte dintre cei care agreia invatatura Domnului Hristos. Dar asta nu l-a impiedicat sa-i faca invitatie.Noi in multe situatii ale vieti nu aratam ceia ce a aratat acest Fariseu. Am avut ocazia sa vad aroganta nu printre cei de afara ci printre cei care se aduna impreuna.Iata dece la inceput am mentionat ca si din acest verset este posibil sa invatam cate ceva.Nu era unicul caz cand Domnul Isus a fost invitat la masa. Iata un alt Fariseu care il invita la masa, si pe care Domnul Isus nu-l refuza.Luca 7: 39. Cînd a văzut lucrul acesta, Fariseul, care-L poftise, şi-a zis: „Omul acesta, dacă ar fi un prooroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este cea care se atinge de el: că este o păcătoasă.“Ca sa intelegem acest comportament al Domnului Hristos, trebuie sa cunoastem scopul veniri Domnului Hristos pe pamant.Apoi nu ne vom mai feri sa intram in contact cu cei pacatosi.Prin acest contact Dumnezeu ne da oportunitatea de a spune ceva despre Imparatia lui Dumnezeu.Si negresit despre scumpul nostru Mantuitor.Domnul Isus spune,sau dezvaluie motivul veniri Lui pe pamant.


      Iata ce spune Mantuitorul;Matei 9:12. Isus i-a auzit, şi le-a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doftor, ci cei bolnavi. Sigur ca Mantuitorul facea referire la cei pacatosi.Acestia sunt bolnavi spiritual.Am spus cu alta ocazie ca, sunt multi care in adunare, biserica, se afiseaza ca crestini si carora nu le poti spune nimic din Cuvant.Ei cunosc destul de mult.Fie ca se cred ca stiu la fel ca si Fariseii sau pur si simplu sunt ignoranti. Dar daca le-ai urmari viata in afara sunt ca cei bolnavi,Spirituali, Pacatosi.Acestia evita pe cei deafara,nu ca s-ar contamina de aceasta boala a pacatului ci pur si simplu nu vor sa fie depistati ca sunt”pocaiti” Am cunoscut din acestia si deaceia vorbesc.Fac aceasta afirmatie in cunostinta de cauza si cu toata responsabilitatea.I-mi este mila de astfel de suflete carora le este rusine de Numele scump al Domnului Isus.Cu alta imprejurare Domnul Isus spune aceastae cuvinte mai explicit, pe intelesul tuturor; Marcu 2;17…Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi.“Iata deci, ce-L motiva pe Domnul Isus sa intre in case  unde era invitat. Chiar si atunci cand a trimis pe cei saptezeci doi cate doi, le-a spus sa intre in case.Dar i-a si atentionat sa nu fie entuziasmati ca vor fi primiti de toti.


      Domnul Isus nu pierdea nici-o oportunitate, ocazie, de a vesti imparatia lui Dumnezeu.Daca citim versetul 38, vom vedea care a fost motivatia fariseului de l-a invitat. Ca sa-l prinda ca nu tine  legea lui Moise.Deseori ii intindeau acesti farisei curse Domnului Isus.Dar cu toate ca il invinuiau, Mantuitorul a dominat discutia in casa si le-a arata cum sunt ei Fariseii care se credeau curati, sau luminati.Nu aveau lumina de care Mantuitorul le vorbise inainte de al invita Fariseul in casa lui.Am stat de vorba cu un credincios tanar care mi-a spus ca uneori este invitat in cadrul academic la cate un dinar, o masa.Acest tanar este profesor.El evita decate ori era invitat. Iam adus in atentie felul Domnului Hristos de a proceda in relatiile cu cei pacatosi. Domnul Isus intotdeauna domina discutia indiferent de locul situatia in care se afla. El nu se lasa angrenat in ce ar fi vrut gazda sa il atraga.Acest amanunt trebuie retinut pentru noi insine.Tot asa poti face si tu i-am spus tanarului Profesor. Cel credincios, nu se lasa angrenat in flecareli, in vorbe care au doua intelesuri si nu sunt din caracterul unui copil al lui Dumnezeu.


      Dumnezeu ne da oportunitati de a veni in contact cu cei pacatosi,tocmai de a le fi de ajutor, sau cel putin sa dam o marturie despre Scumpul nostru Mantuitor.Ap Pavel vorbeste si el de o astfel de oportunitate cand zice;Coloseni 4;3. Rugaţi-vă tot odată şi pentru noi, ca Dumnezeu să ne deschidă o uşă pentru Cuvînt, Intelegem noi care este chemarea celor rascumparati? Ca sa poti sa faci ceia ce a facut Domnul Isus este necesar ca mai intai sa fi ancorat in Cuvantul lui Dumnezeu,sa-l iubesti acest Cuvant ca sa poti avea un vocabular biblic bogat, sa poti intretine o discutie pe care sa o domini total.Apoi, trairea unei vieti printre cei carora vrei sa le spui cate ceva despre Domnul Isus,trebuie sa fie fara repros.Da, se poate trai o viata fara repros .Inaintea oamenilor cat si inaintea lui Dumnezeu. Oamenii intotdeauna iti vor gasi motive precum gaseau si Domnului Isus.In astfel de ocazi se vede credinciosia noastra. Nu prin curtea biserici sau adunari. Cate-va ganduri pe care doresc sa le impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni care sa ne fie de folos.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: