miercuri, 9 martie 2016

Psalmul 139:4. Căci nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă,,,,,,,,,,,,,,

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 139:4. Căci nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă,şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul.


      In unul din postingul anterior, in Psalmul 17:3.Am vazut sinceritatea Psalmistului pe care o aducea inaintea lui Dumneeu.In acest psalm vedem ca, Psalmistul era constient ca Dumnezeu este cel ce cerceteaza Inima si rarunchi. Acest cuvant ,ranunchii este vechi si pentru generatiile mai tinere am sa dau in engleaza ca,ranunchii este tot una cu mintea.Mintea care produce ingeniozitatea tuturor gandurilor, care apoi le coboara in Inima,(sink into the heart).Spuneam cu alta ocazie ca numesc Inima ca un laburator nuclear care face fuziune si da afara pe gura dupa aceia ce a acumulat. Ieremia 17:10. „Eu, Domnul, cercetez inima, şi cerc rărunchii, In Engleza spunea asa; and examine the mind, In romana;Si examinez (cercetez) mintea gandurile.Iata dece Ap, Pavel spune despre gandurile lui ,dar si cum trebuie si noi sa actionam cu aceste ganduri.2 Corinteni 10:5…... orice gînd îl facem rob ascultării de Hristos.Din nou vedem ca Inima este in lucrae cu mintea, adica cu gandurile care trec prin minte si apoi se coboara in inima.

      Am spus cate-va ganduri despre Inima si mintea cu gandurile ei ceva mai mult cu alta ocaziie.Spuneam atunci gura, nu as vedea-o atat de vinovata ci Inima care ii directeaza guri ce sa spuna, ce sa dea afara.Cu alte cuvinte ii impune Inimi.Din prisosul Inimi vorbeste gura spune Mantuitorul.Iata dece nu gasim ca Dumnezeu ar cerceta sau incerca gura.Indefinitiv, gura este cea care exprima si face cunoscut, desvaluie, ce este in Inima.Dar asa cum inteleg ca, Dumnezeu, nu cerceteaza gura. Dumnezeu merge la sursa care produce ceia ce gura va trebui sa dea afara.Stia Psalmistul ca daca Dumnezeu cerceteaza Inima stie ce anume va iesi de acolo inainte ca cuvintele sa apara pe limba.Inainte ca gura sa se deschida larg si sa exprime ce Inima i-a dat sa spuna.Căci nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă,As indrazni sa spun ca, Limba este un aliat al Inimi. Cuvantul are ceva de spus despre acest madular limba.

      Limba ne este de folos pentru articularea cuvintelor, dar si pentru a ne ajuta sa mancam. Dar tot limba este vazuta de Cuvaunt prin Ap,Iacov ca un focar de infectie spirituala.Iacov 3:6. Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri.Ap,Iacov se ocupa in acest caz,in exclusivitate de limba nu de Inima.El are mai mult de spus de limba care face prapad.Si ce e trist ca face prapad printre cei care cunosc ce poate face limba intre frati.Daca si intre Fratii limba face prapad, atunci singurul lucru pe care il putem intelege dece este asa,pentruca Inima nu a fost taiata imprejur. Citim in; Ieremia 9:25…...cari nu sînt tăiaţi împrejur cu inima,Cu alte cuvinte, nu ete o inima care sa directeze guri cuvinte potrivite cu starea de copil al lui Dumnezeu.Si Ap, Pavel aduce in atentie aceasta taiere imprejur a Inimi. Fapte 7: 51…...cari nu sînt tăiaţi împrejur cu inima,Cei care nu citesc Cuvantul, adica, cei care nu il cunosc pe Domnul Isus, ignora ce poate face o astfel de limba.Dar sa vedem ce poate face ea printre cei care cunosc gravitatea acestei limbi.In definitiv,Iacov vorbeste unora care se strangeau impreuna.El spune ca,toate fiearele au putut fi imblanzite  de catre om.

      Dar iata ironic, omul nu poate sa-si imblanzeasca propia lui limba. Iacov 3:8. dar limba niciun om n-o poate îmblînzi…..Am spus ceva mai sus de legatura Inimi cu limba.Iata dece limba nu poate fi imblanzita. Din cauza unei Inimi care nu este lucrata, transfoarmata de Dumnezeu. Căci nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă,De unde sa ajunga cuvantul, sau sa vina afara? Intelegem din interior, din inima. Psalmistul vedea aceasta lupta a lui propie de as stapani limba. Era constient dupa cum vedem ca Dumnezeu il are in atentia Lui, si cunoaste apsolut totul din viata lui, din vorbitrea lui pe care si-o exprima in relatia cu alti semeni de ai lui.Cand vine vorba de cuvintele care vin din  Inima si se opresc pentru un moment pe limba pana sa iasa afara,trebuie sa stim ca, Dumnezeu ne cunoaste ce cuvinte poposesc de moment pe limba, in gura noastra si cum ne vom manifesta,adresa celor din jur.

      As indrazni sa spun ca, cei mai multi dintre noi nu platim atentie la ce poate limba sa produca.Ap,Iacov care se ocupa de limba cum nimeni altul nu o face, a realizat gravitatea acestui madular necontrolat, ne stapanit.Am intalnit crestini care sunt asa de flecari, bascaliosi, si din nou este trist ca, nu se vad si nici nu primesc instintarea.Psalmul 17:3. Dacă îmi vei cerca inima, Iata deci ca Psalmistul stia ca din Inima ies acele cuvinte pe care limba le exprima, le scoate afara pe gura.Nu stiu cati dintre cei care spun ca sunt credinciosi au inteles acest adevar pe care Psalmistul il aduce inainte.Mi-a fost dat sa asist la cuvinte intre cei ce se considera crestini,cuvinte pe care nu le intalnesti in relatiile unora din cei de afara, adica ne cunoscatori ai Cuvantului. Dumnezeu, cerceteaza Inima si deaceia ajunge Psalmistul sa spuna ca,Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul.

      Care dintre noi in fata acestor cuvinte am putea sa spunem ca,cuvintele noastre nu sunt cunoscute de Dumnezeu?Psalmistul se analiza si era sincer cu el insusi.Cati dintre noi au un moment de analiza personala in relatia cu Dumnezeu?Altfel ar fi comportamentul intre noi cand venim impreuna.Ce putem noi sa ascundem de Dumnezeul nostru care ne cerceteaza Inima? Avem noi vre-o sansa in privinta aceasta de a ascunde?Apsolut nu.Apoi, o Inima lucrata de Dumnezeu va fi preocupata de a pune frau guri.Cu alte cuvinte, de a ne tine limba in stapanire prin harul lui Dumnezeu.Psalmistul cerea lui Dumnezeu sa-i puna o straja la gura lui.Psalmul 141:3. Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele,şi păzeşte uşa buzelor mele! Se vedea incapabil de a tine acest madular limba in frau.Duhul sfant instinteaza pe toti cei care il au. Si  ce anume merita sa scoatem afara din inima. Depinde ce ai acumulat in inima ,aceia vei si scoate afara pe gura.Cu alta ocazie am spus mai pe larg despre o Inima lucrata de Dumnezeu si ce scoate ea afara.Scoate ce a acumulat. Din Cuvant sau din flecarelile lumi.

       Asa este o Inima lucrata, schimbata de Dumnezeu cum citim aici:Galateni 5:22. Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,Apoi, este si o Inima unde Duhul sfant nu se gaseste. O astfel de Inima scoate si ea ce are inlauntru ei.Marcu 7:21. Căci dinlăuntru, din inima oamenilor, ies gîndurile rele, preacurviile, curviile, uciderile,Acestea ies dintr-o inima stapanita de cel rau. Putem vedea care dintre cei ce se numesc crestini sunt lucrati de Dumnezeu, dupa cuvintele pe care le scot pe gura.Sunt Unii printre noi care is dau frau guri fara nici cel mai sumar control pe care ar fi normal sa si-l faca un om cu bun simt, cu atat mai mult unul care se chiama crestin.Acestia nu sunt constienti cum era Psalmistul ca Dumnezeu cunoaste ceia ce vor sa spuna inainte de a rosti acele cuvinte.Poti rani cu vorbele pe care le spunem fara a ne controla.

      Nu rareori cei ce nu se stapanesc, nu se controleaza, au platit pretul acestei atitudini.Relatiile dintre frati se deterioreaza din pricina aceasta. Nu te controlezi, faci dovada ca nu-ti pasa ca Dumnezeu stie ceia ce spui. Sau esti incostient in privinta aceasta. Un copil al lui Dumnezeu se fereste de o astfel de stare de a nu se controla.El va fi binecuvantat de Dumnezeu care il priveste. Purtarea lui va fi opservata de toti cei cu care vine in legatura. Va fi numit un om intelept si va aduce mult bine in relatiile lui cu fratii care se strang impreuna.Dar si cu cei deafara. Domnul sa ne faca mai sensibili, mai atenti la cuvintele pe care le rostim. Constienti fiind ca,Dumnezeu  ne cunoaste cuvintele inainte de a le rosti.Mult rau a facut printre frati o vorbire a unuia sau a altuia necontrolata.Si ce este trist,ca nu se gasesc intr-o astfel de gura si cuvintele, ”Iarta-ma frate.  

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: