marți, 29 martie 2016

Romani 10:17. Astfel, credinţa vine în urma auzirii; ................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 10:17. Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos.


         Am avut ocazia sa vorbesc cu persoane care i-mi spuneau; “si eu sunt credincos,credincioasa”. Acestia aveau ca multi alti o perceptie, o intelegere gresita despre credinta.Sunt foarte multi nu ca persoanele pe care le-am adus inainte, acestia sunt dintre cei care fregventeaza de anii de zile o adunare sau alta si nu inteleg, sau nu au dat peste acest verset.Spun ca nu au dat, pentruca am intalnit si pe unii care citesc unde se deschide Cuvantul. Nu obisnuiesc sa citeasca la rand.Poate ca au dat peste acest verset dar  l-au citit superficial.Am spus cu alta ocazie ca sunt doua credinte. Una care ne nastem cu ea, care ne conduce in viata la rezolvarea nevoilor noastre.Si cei mai multi apeleaza la o atfel de credinta.Cind vine vorba de credinta pe care as numi-o ;”Credinta mantuitoare” Sau cu alte cuvinte, te conduce spre mantuire.Aceasta spuneam ca este darul lui Dumnezeu si aduceam ca dovada, Efeseni 2:8.


         In versetul de mai sus am retinut un cuvant care aduce lumina in ceia ce toti crestinii ar trebui sa cunoasca. Astfel, credinţa vine.Deci nu ne nastem cu ea.Trebuie sa vina.Iata cuvantul care aduce lumina sa putem intelege ca nu este vorba de credinta pe care o numesc biologica.E alta credinta care vine,De unde vine?Asta presupune sa o trimeata cineva ca nu o avem.Acest cuvant ne arata ca nu o are nimeni credinta mantuitoare pana ce nu o primeste sau vine,in inima dela Dumnezeu.Iata deci, de unde vine aceasta credinta care este numita Darul lui Dumnezeu.Cand cineva iti da un dar, acest dar a venit dela o persoana. Nu l-ai avut inainte de al primi.Cum l-ai primit este al tau ,iti apartine.Dar cum poate veni credinta? cum poate sa fie trimisa, sa vina ? Versetul continua,în urma auzirii;
        Dumnezeu a stabilit acest mod de  a trimite aceasta credinta in inima unui suflet pe care il are invedere sa-l mantuiasca.Dar cuvantul ne arata ca  vine în urma auzirii; Ei bine, Dumnezeu pune acel suflet in legatura, in contact,cu sursa de a auzi.Fie printrun credincios, credincioasa, care are pe Inima lucrarea lui Dumnezeu si nu ii este rusine de numele Domnului Isus. Sau au fost cazuri cand cineva a primit o Biblie, un nou testament si a fost suficient ca Dumnezeu sa-i miste Inima.Trebuie sa fim foarte ateni asupra acestui aspect; Dumnezeu este cel care initiaza actiunea nu omul.Omul doar primeste.Iata cum vine si auzirea.iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos. Intelegem ca Scriptura este Cuvantul Domnului Hristos,Avem in privinta aceasta locul care ne clarifica acest adevar.Ioan 1:14. Şi Cuvîntul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr.


         Deaceia numeste Pavel Cuvantul lui Hristos.Cei ce citesc Cuvantul stiu ca sunt doua feluri de a auzi.Unul fizic cu urechile acestea de carne care auzim nu numai din Cuvant, ci si orce cuvinte ne sunt rostite.Apoi, mai sunt as zice, Urechile Inimi care aud cu ele numai cei carora Dumnezeu le deschide, pentruca ii are in vedere sa-i mantuiasca.In felul acesta ajung sa fie nascuti din nou. iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos. Deci nu neaparat daca ai urechi de carne te si incadrezi printre cei ce pot auzi cu urechile Inimi.Domnul Isus aduce in atentie pe unii care aveau urechi Matei 11:15. Cine are urechi de auzit, să audă.Toti aveau urechi de carne ,cum sunt si azi.Am spus de urechile Inimi, care sunt deschise, desfundate, de interventia lui Dumnezeu. Aceasta e o lucrare divina  care e greu sa fie inteleasa de cei mai multi.


         Aceste urechi le putem asocia cu auzirea din Cuvantul lui Hristos cum spune Ap, Pavel. Acestia carora Dumnezeu le-a desfundat aceste urechi vor auzi si, Iata ca va veni credinta pe care Dumnezeu o da ca dar. Efeseni 2:8.Ce citim in acest verset din Fapte,putem desprinde un amanunt, anume; Poti auzi cu aceste urechi de carne dar ca nu vei avea niciun beneficiu daca nu intervine Dumnezeu,sa le deschida pe cele spirituale ale Inimi.Am intalnit persoane care spuneau ca depinde de ei daca vor sa fie mantuiti.Sunt foarte multi, daca nu cei mai multi care spun; “ma intorc cand gasesc eu de cuvinta la Dumnezeu”. Dece spun ei asa? Pentruca nu pot sa distinga, sa intelega ceia ce au auzit pe fond spiritual.Cu alte cuvinte, nu vor avea niciun beneficiu din ceia ce au auzit initial cu urechile de carne.Fapte 28:26. cînd a zis: «Du-te la poporul acesta, şi zi-i: „Veţi auzi cu urechile voastre, şi nu veţi înţelege; Cand ajungi spre o varsta inaintata, te lasa auzul.Si nu numai auzul, dar acest trup se deterioreaza.


         De auzit auzi dar nu poti intelege, distinge ce ai auzit.Evrei 11:1. Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile cari nu se văd.Daca credinta cea de care am spus ceva mai sus numita biologica,de natura umana, se ocupa cu lucrurile care se vad, cea care este primita,ca dar, care a venit in urma auziri din Cuvant se ocupa cu lucrurile care nu se vad. Aceasta credinta te introduce as zice, in aceste lucruri care nu se vad de domeniul spiritual.Aceasta este singura care lucreaza mantuirea unui suflet.
Deseori aduc in atentie gramada. In aceasta gramada se poate distinge care este nascut din nou si care este “crestin de adunare”.Spun de adunare, pentruca in cursul saptamani nu-i disting dintre cei care nu au nimic de aface cu Cuvantul lui Dumnezu.Ii numesc oameni din lume.Cand zic,”din lume” ma refer la cei nemantuiti.   Si copiii lui Dumnezeu traiesc in lume, dar nu sunt din lume.Cu alte cuvinte viata lor este schimbata, este deosebita de a celor lalti.


         In ei a lucrat Dumnezeu o Inima noua cu un caracter schimbat.Daca vrem sa ne testam sa vedem unde ne gasim, o putem face fiecare in parte.Te comporti ca lumea, iubesti ce iubeste lumea,te preocupa ce preocupa pe oamenii acestei lumi?Asta face dovada ca nu esti al Domnuli Hristos.Iata deci diferenta dintre cele doua credinte.Nu suporta comparatie apsolut deloc.Ne putem numi crestini, dar nu si copii ai lui Dumnezeu.Daca nu a venit aceasta credinta dela Dumnezeu,esti unul care te folosesti de credinta fireasca, dar nu aduce mantuire.O scoti mereu in evidenta, dar nu are nici-o valoare, nu ai niciun beneficiu.Te numesti crestin de adunatura.O transformare launtrica nu s-a produs in interior.Deaceia nici comportamentul nu este schimbat.Pentruca cele auzite nu s-a coborat in Inima a ramas numai la nivel de minte.Acest fel de a auzi nu are efect asupra Inimi.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: