joi, 12 mai 2016

1 Ioan 4:19. Noi Îl iubim pentrucă El ne-a iubit întîi.


f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Ioan 4:19. Noi Îl iubim pentrucă El ne-a iubit întîi.

         Apostolul Ioan aduce in atentie Iubirea. El mai are multe de spus cu privire la Iubire. De data aceasta el scoate in evidenta reciprocitatea intre Domnul Isus si un oarecare suflet mantuit.Cu alte cuvinte, un rascumparat al Lui.Sau a unui copil al lui Dumnezeu.Dece va fi adus  in atentie acest sentiment al iubiri Apostolul ? Inteleg  ca a fost nevoit ca si Ap, Pavel sa faca lumina printre cei ce se strangeau laolalta. Poate erau unii intre cei carora le scrie, dar si dealungul timpului, care sustineau ca ei iubesc pe Domnul Isus.Si poate aveau dreptate cum si unii dintre noi putem spune ca il iubim pe Domnul Isus.Si poate fi adevarat, numai ca trebuieste facuta dovada acestei Iubiri. Noi Îl iubim Nu poate nimeni contesta aceasta afirmatie pe care Apostolul o face in acest verset.Dar aduce in atentie dece au ajuns unii sa-L iubeasca pe Domnul Isus.In structura noastra ca oamenii firesti este o atitudine care mai mult se vede ura, sau respingerea unuia fata de altul, din diferite motive.Dintr-o Inima rea.

         Nu poate Iubi pe Domnul Isus decat cei care au fost adusi la viata. Cum am spus mai sus, fiind copil sau un alt termen al Scripturi,rascumparat.Cum au ajuns uni dintre cei ce se cheama crestini sa-l Iubeasca pe Domnul Isus? Pentruca El i-a iubit mai Intai.Apostolul nu intarzie cu a clarifica cum stau lucrurile in relatia Domnului Hristos cu un rascumparat, sau cu rascumparatii ai Lui. Am numit-o aceasta relatie mai sus;”reciprocitate”. Aceasta reciptocitate a fost si este generata de Dragostea Mantuitorului.Iata cine a avut Initiativa in aceasta reciprocitate. pentrucă El ne-a iubit întîi. Cu alte cuvinte, ar vrea sa spuna Apostolul ca nu este nici-o initiativa creiata de om ca el sa iubeasca primul.Zic de omul mantuit.Cei care citesc Cuvantul cu atentia ,inteleg ca pentru a iubi trebuie sa pulseze viata intro persoana.Si al iubi pe Domnul Isus trebuie sa pulseze viata pusa de El in acel suflet mantuit.Dece a avut Domnul Isus Initiativa? Pentruca din punct de vedere spiritual noi toti fara exceptie am fost niste cadavre la vremea cand Mantuitorul a Intervenit in viata noastra si ne-a adus la viata.

         Deci, intelegem ca nu aveam cum sa iubim noi prima data.Mantuitorul ne-a Iubit cand inca noi eram asa cum am spus morti.Si-a arata aceasta dragoste, Iubire de ne-a adus la viata.Romani 5:6. Căci, pe cînd eram noi încă fără putere, Hristos, la vremea cuvenită a murit pentru cei nelegiuiţi.Fara putere? Da,  la cel mort nu te astepti sa aiba viata, cu atat mai mult putere. Lazar a avut putere, dupa ce Mantuitorul la adus la viata.Apostolul mai aduce in atentie, sau as zice ca arata si implicarea lui Dumnezeu in aducerea la viata;Romani 5:8. Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe cînd eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.In versetul 6,citim; fără putere, Apoi, ca sa explice dece nu aveam putere aduce in atentie acest cuvant pe care Scriptura il asociaza cu moartea spirituala. păcătoşi, Adica, orcare ar fi omul este pacatos si deaceia este mort spiritual.Pentru cei ce citesc Cuvantul stiu ce inseamna sa fi mort spiritual.Cu toate ca , am avut o discutie cu unul care a ramas parplex cand i-am spus de mort spiritual.M-a intrebat ce e aia moarte spirituala.Trist ca “citeste Cuvantul”.

         Si ca acesta sunt cei mai multi..Intelegem ca noi, care spunem ca il Iubim pe Domnul Isus, a fost necesar sa fim inviati pentru a avea o relatie de partasie cu Cel in care este viata.As mentiona un cuvant care circula pe aici prin America la cei care vestesc evangelia. Cand vine vorba de Domnul Isus ei spun ca:Dumnezeu si Domnul Isus, nu conditioneaza dragostea pe care si-o arata fata de cel pe care l-a mantuit.Cel mantuit is arata dragostea sau Iubirea lui fata de Domnul Isus, si de Dumnezeu Tatal,ca ceva natural care vine dintr-o fire noua.Unconditional love In romana este;Dragoste neconditionata. Si bine spun ei, pentruca , ce pretentii poti avea la o persoana care nu poate sa raspunda la dragostea, Iubirea pe care i-o arati?Iata dece Dumnezeu in dragostea Lui ne-a dat as zice; “pe mana Domnului Hristos” ca mai intai sa ne aduca la viata si apoi sa primeasca Iubirea noastra in reciprocitate cum spuneam mai sus.Ioan 1; 4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. A caror oameni? A celor pe care ii aducea la viata.

          Nu stiu cati dintre noi am stat un moment sa gandim la acest aspect al dragostei, Iubirei, Domnului Hristos.Suntem tentati sa eliminam moartea spirituala din viata aceasta fizica si sa spunem ca putem iubi oricum. Cu alte cuvinte de a apela la Iubirea aceasta fireasca.Nu este vorba de o iubire pe care am putea sa o aratam fata de unul sau altul. Ci de Iubirea pentru Scumpul nostru Mantuitor care nu este parte a aceastei iubiri fizice.1 Petru 1:8. pe care voi Îl iubiţi fără să-L fi văzut, credeţi în El, fără să-L vedeţi, şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită şi strălucită,Deci, Intelegem ca;’Iubirea aceasta fizica are deaface cu acesti ochi carnali. Spuneam cu alta ocazie,cum vine dragostea sau Iubirea aceasta fizica. Sunt Implicati ochii,care vad.Apoi, mintea care analizeaza  ceia ce vad ochii.Si In final se coboara in Inima si declanseaza dragostea sau Iubirea.Sau ce e trist ca poate declansa si ura intr-o inima ne schimbata de Dumnezeu.Aceasta dragoste sau Iubire is are radacina in ce este firesc.

         Cel adus la viata are prin nasterea din nou o alta fire, sau o structura noua cum o numesc pe cea spirituala.Aici in aceasta structura, spirituala intrervine Credinta care e darul lui Dumnezeu.Efeseni 2;8. Apostolul Petru infatiseaza destul de frumos in acest verset pe care l-am pus mai sus.Iata deci, cum ne putem raporta la versetul de mai sus din 1 Ioan 4:19.As rezuma in felul urmator;1) Dumnezeu is arata dragostea fata de cel pe care vrea sa-l aduca la viata.2)Domnul Hristos care este viata;Ioan 1;4. În El era viaţa,.....3)Fiind inviati, acum il putem Iubi si noi cu ajutorul credintei din noua structura sufleteasca pe care o avem prin nasterea din nou.El primul si apoi noi cei inviati din moti.Un alt motiv sa vedem dece El este primul.Coloseni 1:18…….pentruca în toate lucrurile să aibă întîietatea. Suntem tentati sa ne flatam pe noi insine,zicand;”M-am intors la Dumnezeu si acum il iubesc”Ceia ce este gresit. Pentruca nu ne Invata Scriptura asa ceva.

          Am mai spus cu alta ocazie despre aceasta expresie “m-am Intors la Dumnezeu”O poti face la modul literal cum o faceau Israelitii in vechime, dar nu si la modul spiritual.Aici gresesc cei mai multi”crestini” confundand viata aceasta fireasca cu cea duhovniceasca, spirituala pe care o au cei nascuti din nou.Uite asa circula in crestinatatea de biserica, de adunare a celor care se numesc pocaiti. Ca de ceilalti care se numesc crestin la paste si la craciun nu este cunoscut acest termen de; “nascut din nou”Si multi alti termeni pe care Cuvantul lui Dumnezeu ii aduce in atentie.Am avut dorinta sa spun cu privire la aceasta dragoste, iubire pe care noi cei rascumparati, adusi la vita o datoram Scumpului nostru Mantuitor. Pentru aceasta Inviere din morti trebuie sa-I fim recunoscatori si nici-o data sa nu uitam ca;”El ete primul in toate”Si deci si In viata noastra.Si ca toata iubire o datoram  prima data Lui

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: