duminică, 22 mai 2016

Geneza 14;19. Melhisedec a binecuvîntat pe Avram, şi a zis:.............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Geneza 14;19. Melhisedec a binecuvîntat pe Avram, şi a zis: „Binecuvîntat să fie Avram de Dumnezeul Cel Prea Înalt, Ziditorul cerului şi al pămîntului.


         Intelegem ca acest Melhisedec este Isusi Dumnezeu. Asa reiese din ceia ce citim in acest verset.Am fost motivat sa spun cate-va ganduri din acest loc, din cauza ca am primit o predica a unui american in care a adus aceasta intrebare in atentie.Cat valoreaza Dumnezeu?Chiar daca el a pus-o retoric,gasesc ca nu este bine sa ne jucam cu astfel de cuvinte la adresa lui Dumnezeu. Acesta facea referire la acest Dumnezeu adevarat.Ce va fi fost in mintea lui, nu stiu. Cert este, ca nu a tratat subiectul cu temere de acest Dumnezeu adevarat. Daca se referea la ceilalti dumnezei pe care popoarele ii au si chiar ca Individ in parte, din acestia care nu-L cunosc pe Dumnexeul adevarat, era alta situatie. Intrebare pusa fara niciun pic de respect.Pe aici in bisericile americane nu au dreptul sa vorbeasca decat doar cei care au licenta de pastor.Chiar daca nu sunt nascuti din nou, adica, nu sunt copii ai lui Dumnezeu. Licenta valoreaza, cade cu greutate in ochii celor care ii asculta.Cat valoreaza Dumnezeu? Acest pastor, ar fi vrut sa spuna ca Dumnezeu are o valoare pe care “Omul o poate evalua” O poate da.Cat de gresiti sunt multi din acestia care se incumeta sa “evalueze” pe Dumnezeul adevarat.Da, poti evalua pe dumnezeii care sunt facuti de maini omenesti care se chem Idoli. Fie ei ciopliti sau pictati.


         Pictorul sau scluptorul poate sa-si evalueze munca lui si sa stabileasca un pret.A ajuns omul faptura, sa dea o valoare Creiatorului? Ce lipsa de respect.Cand am citit acest titlu am ramas stupefiat pana unde poate ajunge unul care pretinde ca este in slujba acestui Dumnezeu.Deseori am opservat ca cei ce predica nu au suficiente cunostinte din cuvant. Si atunci le suplimenteaza cu cuvinte de umplutura, si nu rareori iresponsabile.Melhisedec a binecuvîntat pe Avram,Asa cum am spus mai sus acest Melhisedec, Dumnezeu binecuvantat in veci ,l-a binecuvantat pe Avraam. Nu stim daca i-ar fi trecut prin minte lui Avraam sa-L evalueze pe Cel care il binecuvanta.Oamenii lui Dumnezeu intotdeauna s-au apropiat de numele lui Dumnezeu cu reverenta,tot odata si cu teama si respect.Psalmul 34;9. Temeţi-vă de Domnul, voi, sfinţii Lui,...Avem in Vechiul Testament destule situatii cand putem vedea aceasta apropiere a celor care erau chemati sa il infatiseze pe Dumnezeu poporului.Cu alte cuvinte ,sa fie purtatori de cuvant ai lui Dumnezeu.


          Ei erau Prorocii care aduceau inainte poporului cuvintele lui Dumnezeu. „Binecuvîntat să fie Avram de Dumnezeul Cel Prea Înalt,Din aceste cuvinte rezulta ca Melhisedec era Dumnezeu.Insusi Dumnezeu spune despre El insusi ca este;Dumnezeul Cel prea Inalt.Cum sa te apropi de acest Nume cu astfel de intrebare; “cat valoreaza Dumnezeu?”O astfel de Intrebare nici nu ar fi trebuit sa-i treaca prin minte acestui pastor. Presupun ca este pastor, dar nu pentru oile Domnului Hristos. Pavel il Instinteaza pe Timotei sa se fereasca de astfel de Intrebari nebune.Chiar daca acest pastor a aruncat as zice intrebarea in sala,el nu a asteptat un raspuns dela un credincios. Nu poti sa intrerupi pe pastor. Indiferent ce va spune el. Este ca si cum ziceam altadata ;”tabu”.Un frate din sala nu se poate adresa cu nimic.Am adus des in atentie ceia ce citim in;1 Corinteni 14;29. Cît despre prooroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece.Am spus cu alta ocazie din acest verset mai pe larg.


         Nu se aplica Cuvantul. Asta face dovada ca nu ne este indrumator al vieti, a ceia ce vrem sa spunem si altora.Cine este Dumnezeul nostru?Ziditorul cerului şi al pămîntului.Din nou, cine ar fi calificat si de cine sa faca o astfel de evaluare a Acestui Dumnezeu, care a facut Cerul si Pamantul?.Las pe fiecare in parte sa analizeze in lumina Cuvantului daca astfel de cuvinte sunt spre slava lui Dumnezeu.Apoi, Fratii care sunt sinceri si iubesc pe Dumnezeu, sa is evalueze singuri viata lor nu pe a lui Dumnezeu. Nu il cunosc pe acest pastor personal. Dar in schimb am avut ocazia sa cunosc multi din acesttie care aduc inaintea Fratilor si a Surorilor cuvinte de .umplutura. De umplutura? Da de umplutura. O spun cu toata temerea ,ca ce nu corespunde cu Cuvantul este umplutura.Care se aduce sa consume timpul si sa ia banii. Acestia nu dau “evangelia” gratis cum am spus in postingul meu recent.Orcare ar fi ei pentru fiecare predica pretind plata.


         Acesta este jobul lui si il face si el cum stie mai bine, dar ne tinand seama de Cuvantul lui Dumnezeu. Au in vedere umplerea timpului.Sa nu fiu inteles gresit. Sunt si unii care fac dovada prin ceia ce spun ca au fost nascuti din nou. In ceia ce ma priveste, personal, gandesc ca nu este necesar sa vorbesti o ora sau mai stiu eu cat timp iti este rezervat, daca nu ai ce spune din Cuvant. Cred si nu gresesc ca astfel de pastori ar face mult mai bine sa stea jos si sa lase pe un frate simplu care in schimb are temere de Dumnezeu.Cu toate ca,acesta nu va avea licenta. Acest pastor, vorbea undeva la o biserica de romani. Si ce e trist ca cel care traducea nu realiza ca este o intrebare care nu se cuvine sa fie adresata. Chiar daca ar fi fost retorica.Uite asa se hraneste gramada ca sa nu spun turma. Dar sunt convins ca, copiii lui Dumnezeu lasa sa treaca pe langa ei astfel de cuvinte. Pentu ei este; ca si cand la o intalnire unde se serveste ceva mancare,lasa sa ia din aceasta mancare servita cei carora le place. Vorbesc si fac comparatia cu lucrurile spirituale.


         Iata dece spun ca este necesar sa testam ceia ce auzim, ceia ce citim, intrun cuvant ceia ce mancam, daca corespunde cu Cuvantul lui Dumnezeu.Nu este totul sa stai pe scaun si sa inghiti tot ce se aduce inainte.Am mai spus si cu alta ocazie de credinciosii din Bereia. Dumnezeu ni-a lasat ca un exemplu sa stim si noi la randul nostru cum sa procedam sau sa evitam o astfel de hrana care nu corespunde cu Cuvantul sfant al lui Dumnezeu. Nu ma suprinde o astfel de abordare a celor care au facut seminare in domeniul acesta. Un suflet sincer, modest va tine cont de Cuvantul lui Dumnezeu si nu se va abate dela el.Sa stai strict in Cuvant, in ceia ce ai citit, necesita sa fi zmerit si sa ai o buna alimentatie din acest Cuvant.Esti sarac in cunoastrea si armonizarea Cuvantului?Atunci trebuie sa aduci umplutura cu ce este lumesc, pamantesc. Nu e de mirare dece bisericile, adunarile au un nivel spiritual asa de scazut.Domnul sa dea un duh de cercetare sa putem distinge cuvintele care sunt insuflate de Duhul lui Dumnezeu.Sa nu mancam mancare otarvita. Ma refer spiritual.


         Cineva spunea aceste cuvinte;”Suntem ceia ce mancam”, Si daca asa stau lucrurile la modul literal, fizic, tot asa stau si spiritual.Vi la biserica sa te mai vezi cu unul sau cu altul? Sau vi sa poti lua un gand din Scriptura pe care Fratele prin harul lui Dumnezeu a putut sa-l desprinda din ceia ce a citit?.Si negresit, sa il aduca inaintea Fratilot si a Surorilor. Nu este de mirare dece in curte dupa terminare vezi vorbarie goala intre cei care cu cate-va minute in urma au fost in sala.Daca ai intreba pe unul sau pe altul cu ce pleaca acasa din ceia ce a auzit, am dubiu ca ar putea sa spuna ce a desprins din vorbirea unui astfel de pastor. Spun asta, pentruca am facut test printre cei cu care ma starangeam cu anii in urma. Sigur ca ma refer la ceva supstantial spiritual.Nu doresc sa apar ca un critic in fata Fratilor si Surorilor mei. Dar un singur lucru pe care il am pe Inima si am mai spus deseori, este ca sa nu confundam Cuvantul sfant care este viata cu vorbaria goala.Acest Cuvant ne creste in cunoasterea Domnului Isus. Si tot acest Cuvant, ne sustine, ne va sustine, in continuare, in viata prin situatiile delicate prin care viata ni le poate scoate inainte.Domnul sa ne dea Har sa iubim Cuvantul Lui.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: