miercuri, 25 mai 2016

1 Timotei 4; 6. Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri,...................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Timotei 4; 6. Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături, pe care ai urmat-o pînă acum.


         Ce Inseamna sa ai un Parinte sa se ocupe de tine cand inca esti copil.Acesti ani sunt anii cei mai Importanti din viata. Asta este varsta cand copilul asimileaza dela parinti un mod, un fel de a trai, de a se comporta in restul vieti lui.Asa stau lucrurile la modul literal si este bine si spre folos sa le aplicam si cum ar trebui sa le privim si la modul spiritual.Nu e cu nimic diferit sunt asemanari similiare din care avem de invatat.Cei care inca mai au copi cu ei, acum este \timpul sa se ocupe de ei. Sa nu scape acesti anii critici din viata copiilor lor.I-mi permir sa spun si la modul literal dar si spiritual.Ap, Pavel era un parinte pentru tanarul Timotei.Asa citim in;
2 Timotei 1;2. către Timotei, copilul meu prea iubit: Har, îndurare şi pace dela Dumnezeu Tatăl, şi dela Hristos Isus, Domnul nostru! Si mai citim in;1 Corinteni 4;17. Pentru aceasta v-am trimes pe Timotei, care este copilul meu prea iubit şi credincios în Domnul.


         Nu este usor sa dai o educatie unui copil, care is va aduce aminte peste ani cand va ajunge si el la maturitate de ce parinti a avut.Apostolul avea mare grija cum sa creasca acest copil Timotei.Copiii vor creste orcum si cu educatie si fara educatie.Ma refer la modul literal. Dar asa cum am spus, is va aminti peste ani ce parinte grijuliu si atent a fost cu el.Sau ce parinte neglijent pentru educatiea de care avea nevoie spirituala, In acesti ani fragezi ai cresteri..Ap, Pavel avea o mare raspundere inaintea lui Dumnezeu pentru acest tanar Timotei.Sunt si parinti iresponsabili la modul literal vorbesc.Dar care vor regreta ca timpul a trecut cand trebuia sa plateasca atentie, sa investeasca din timpul lor pentru educatia care o datoreaza copiilor lui.Punea pe umeri lui Timotei Ap, Pavel o responsabilitate enorma. Dar era convins ca, Dumnezeu il va ajuta sa fie un lucrator destoinic in lucrarea la care Pavel il pregatea.


         Am mai scris si cu alta ocazie despre acesta grija parinteasca pe care Pavel o avea fata da tanarul Timotei.Iata una din preocuparile pe care Pavel o aduce inaintea lui Timotei; Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri, Era tanar Timotei si avea nevoie de multa incurajare printre Fratii carora avea sa lucreze.Pavel ii spune aceste cuvinte cu privire la mintea Fratilor.Sa le puna anumite lucruri pe care Pavel le avea in vedere. Lucruri care sa-i poata face vrednici de cinste pe calea lui Dumnezeu. Era nevoie si in toate adunarile sa fie frati care sa aiba o integritate ca oameni si ca oameni credinciosi si maturi in credinta. Sunt unii care nu stiu ce este aia Integritate.Dece e nevoie de astfel de oamenii Integri? Pentuca Cuvantul lui Dumnezeu, Evangelia Domnului Hristos sa patrunda la Inima celor pregatiti de Dumnezeu sa fie mantuiti.Sigur ca, prima data Mintea intra in contact cu ce aude despre Evangelie.


          Apoi, Dumnezeu este Cel care deschide Inima sa primeasca.Fapte 16;14…. Domnul i-a deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel. Despre minte Ap, Mai spune ceva;Efeseni 4;23. şi să vă înoiţi în duhul minţii voastre, Si in Romani 12;2….. prin înoirea minţii voastre, Dar si Ap, Petru se ocupa de minte;1Petru 1;13…. 13. De aceea, încingeţi-vă coapsele minţii voastre, Iata dece era necesar ca Timotei sa lucreze la Mintea acestor Frati. Printre ei erau Frati in varsta care usor ar fi putut sa subestimeze pe acest tanar Timotei. Dar daca Dumnezeu lucra la Inima Fratilor sigur ca, si mintea era usor de schimbata.Timotei trebuia sa inceapa cu Mintea Fratilor. Deaici din minte pornesc toate gandurile si apoi, se coboara la Inima.Si Pavel ii spune lui Timotei; vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, Fara astfel de preocupari sa nu se astepte nimeni care se crede ca este in slujba lui Dumnezeu, ca va fi un slujitor bun.


          Dumnezeu pune in slujba Lui oameni Integri fara compromis in viata care poate sa se rasfranga asupre caracterul celor care asculta.Poti fi si fara Inegritate dar, nu esti pus de Dumnezeu, nu esti chemat de El in via Lui.Trebuie mai Intai sa fi Integru si dupa aceia sa vrei sa fi in lucrare pentru Dumnezeu.Cati sunt azi care se incred pe ce stiu ei sau pe ce au fost Invatati de alti.Asa era si pe vremea aceia cand Pavel se ocupa de Timotei.Deaceia trebuia Timotei sa lucreze la mintea acestor Frati.Dar Iata dece Pavel spune ca ; va fi un bun slujitor. Timotei avea o sursa deunde avea sa poata sa lucreze printre Frati. Aceasta sursa era;fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei.Pavel nu-i spune ca te ocupi cu credinta, cum multi ar putea spune.Nu, Pavel aduce ceva inaintea lui Timotei si negresit si a noastra.Este vorba de a te hrani cu credinta. Ce Inseamna asta? Sa te ocupi cu Cuvantul lui Dumnezeu care sustine credinta data ca dar de Dumnezeu.Efeseni 2;8.Dar, atentie! nu cu Ideii preconcepute venite din surse de natura omeneasca.


         Apoi, aduce in atentie si Invatatura dar nu oricare Invatatura ar fi ea.Sunt multi care in lipsa de aprofundare a Cuvantului developeaza fel de fel de ideei aberante care le imprastie printre Frati.şi ale bunei învăţături, Ce vrea sa spuna Pavel,este; sa nu iei seama la orce fel de Invatatura pe care ar putea sa o aduca printre Frati unii sau altii.Buna Invatatura o putem desprinde daca e buna prin armonizarea Cuvantului pe subiecte.Spre exemplu; Un subiect este acesta;Alesi inainte de intemeiera lumi.Efeseni 1;4.Un alt subiect pe care l-am adus des in atentie este acesta;Pierderea mantuiri.Cel nascut din nou are garantia data de Insusi Mantuitorul.Ioan 14;19... pentrucă Eu trăiesc, şi voi veţi trăi.Acestea si mai sunt care fac parte din buna Invatatura, decare vorbeste Apostolul. Cu toate ca Timotei era tanar, el nu se abatuse dela ce a fost invatat.pe care ai urmat-o pînă acum. Ce vrea sa spuna acest cuvant;acum.? Ma gandesc la acest timp in care Pavel il trimetea pe tanarul Timotei in lucrare.


         Apoi, mai gandesc ca este vorba de un stadiu in maturitate pe care Timotei il atinsese.Poti fi matur ca varsta, spuneam odata dar nu si ca traire si cunostinta din Cuvant. Si vai cati am mai vazut din acetia cre se baga in fata de a da Invatatura si inca una care nu este buna cum spune aici Pavel..pe care ai urmat-o pînă acum.Aceste cuvinte mai au un ecou si in Vechiul Testament;Proverbe 22;6. Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze,şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea. - Uite asa era Timotei. Ajunsese matur in credinta si nu mai era copil, cu toate ca Pavel il considera copilul lui.Copilul este copil pentru parinte, atat timp cat parintele traieste.Ma gandesc la cei tineri din zilele noastre care au avut aceasta binecuvantare de a fi Invatati de parinti calea cea buna. Invatatura buna.Dar ma gandesc cu durere si la unii tineri care, chiar daca au avut asa zisi parinti credinciosi au fost neglijati si acum platesc un pret in viata.Domnul sa se indure si de acesti tineri, pentruca au fost in contact cu Cuvantul lui Dumnezeu.


John Balarie
Los Angeles California!





Niciun comentariu: