marți, 17 mai 2016

Luca 24;5. Îngrozite, femeile şi-au plecat feţele la pămînt. .................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Luca 24;5. Îngrozite, femeile şi-au plecat feţele la pămînt. Dar ei le-au zis: „Pentruce căutaţi între cei morţi pe Cel ce este viu?
         Cei ce citesc Cuvantul lui Dumnezeu cunosc destul de bine aceste versete care arata Rastignirea Domnului Isus dar si Invierea Lui dupa trei zile asa cum le-a spus inainte de a muri.Venisera aceste femei care il iubeau pe Domnul Isus ca sa aduca tot ce era necesar pentru a fi Imbalsamat, cum era obiceiul la evrei.Vedem la aceste femei un curaj pe care nu multi din noi in o astfel de imprejurare am fi facut ce au facut ele sa intre in mormant.Dar au fost intampinate de doi oamenii dar acestia erau Ingeri. Îngrozite, femeile şi-au plecat feţele la pămînt. Nu era usor pentru ele ca femei sa intre intrun mormant rece.Te apuca fiori numai cand te gandesti sa te duci sa intri in launtru.Dar Iata ca ele au dat frica la oparte si nu numai ca au venit la mormant ci au si Intrat in el.Sigur ca erau ingrozite asa cum citim. Dar dragostea pentru Invatatorul lor le-a dat putere sa depaseasca acest sentiment de frica. Cu toate ca erau ingrozite de cum il vor gasi in mormant pe Cel care era Domnul Vieti si care umblase printre ei o perioada.Ii Invatase despre Imparatia lui Dumnezeu.


         Dar iata ca cei doi imbracati in haine stralucitoare au intrat in vorba cu aceste femei ingrijorate, intristate, descumpanite.Dece erau descumpanite? Pentruca nu il gasise pe Domnul si Invatatorul lor in mormant.Teama lor era ca cineva la luat.  Nu s-au gandit o clipa ca ar fi Inviat dupa cum le spusese.Atat de indurerate erau in acel moment ca nu si-au mai adus aminte de cuvintele Domnului Isus ca va invia a treia zi.Iata ce le-a zis acesti Ingeri femeilor;Dar ei le-au zis: Cred ca erau tare ne rabdatoare sa vada ce vrea sa le spuna acestia in starea lor Indurerata.„Pentruce căutaţi între cei morţi pe Cel ce este viu? Nu se asteptau ele la aceste cuvinte prin aceasta Intrebare.Cred ca, deabia atunci si-au venit in fire si vor fi stat sa gandeasca putin la aceste cuvinte spuse de Ingeri. Poate si-au adus aminte ce le spusese invatatorul in zilele de pe urma traite impreuna printre Ucenici.Intradevar ele il cauta pe Domnul Isus ca pe orcare muritor de rand.Ce poate sa iti ofere mormantul cand intri in el? Negresit trupul ne insufletit, lipsit de viata.Dar acesti Ingeri, nu le-a zis, ce cautati in mormant,sau pe cine cautati aici in mormantul acesta,nu vedeti ca este gol. Da, asa  era deja gol.Acest mormant gol le-a derutat si mai mult pe aceste Femei.


         Mi-a atras atentia,retinand aceste cuvinte;între cei morţi Pentru ele nu mai era Mantuitorul care le vorbea. Deja murise deci era mort. Dar numai ca nu Il gasisera in maormant cand au intrat.Sigur ca,vii nu au ce cauta printre cei morti.Sa ne intoarcem putin la noi sa vedem cum suntem noi. Morti sau vi. Este necesar intotdeauna sa facem o paralele intre ce este fizic si ce este spiritual.Daca am fost Inviati, atunci mormintele noastre spirituale in care am zacut atati ani sunt goale.Nu trebuie sa ne caute cei care ne-au cunoscut prin astfel de locuri.Cei rascumparati sunt vi si ei au Inviat,au parasit acest mormant in care erau inchisi.Intr-o Imprejurare Mantuitorul a spus aceste cuvinte;Matei 8;22. „Vino după Mine“, i-a răspuns Isus, „şi lasă morţii să-şi îngroape morţii.“Intelegem din cuvintele Domnului Isus ca;Mortii cu mortii si vii cu vii.Ce inseamna asta? As intelege asa; Daca ai fost adus la viata, ai parasit mormantul si ai deaface cu cei care si ei au fost inviati.Ma refer la modul spiritual.Vechiul anturaji ai terminat cu el. Vai, cati din cei ce se considera ca sunt vi,se amesteca cu mortii lumi acesteia in trairea lor zilnica.


         Daca esti unul in care nu se vede viata noua, esti si tu mort si te incadrezi in cuvintele Domnului Isus;Mortii cu mortii.Ce vreau sa spun este ca; se face o separate intre unii si altii. Insasi viata separa ce e viu de ce e mort. Matei 22;32…….Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi ci al celor vii.“Sigur, ca femeile asa cum am spus deja is luase gandul ca il va mai vedea pe Invatatorul lor in trup.Moartea are cu ea si aspectul acesta al uitari. Deaceia oamenii merg pela cimitire de a tine cat de cat proaspat in memoria lor pe cel care a plcat, a murit si le-a fost drag.Cei de pe vremea Domnului Hristos cand vor fi auzit ce a spus Mantuitorul;„şi lasă morţii să-şi îngroape morţii.“ Cred ca nu au priceput apsolut nimic.Poate ei atunci, dar si noi cei de azi, am fi spus;”cum sa nu ne ocupam de cel drag al nostru care a murit? Pentruca suntem porniti sa analizam fireste.Nu, nu la aspectul acesta vroia Domnul Isus sa le atraga atentia, sunt convins ca facea referire la mortii spirituali. Dar le aducea astfel de infatisari sa le faca mai usor de a Intelege de care morti vorbeste El. Cu alte cuvinte, voi care sunteti vi nu mai aveti deaface cu cei morti. Ati fost adusi la viata.Deaceia nu mai sunteti printre cei morti sa fiti cautati in morminte.


         Acum voi il cunoasteti pe Dumnezeu ca un Dumneaeu al celor vi.Voi sunteti vi pentru El.Femeile il cautau pe Domnul Isus care era Viata Ioan 1;4 printre morti, cadavre care sunt in putrefactie. Iata ce spune Marta Domnului Isus;Ioan 11; 39. „Daţi piatra la o parte,“ a zis Isus. Marta, sora mortului, I-a zis: „Doamne, miroase greu, căci este mort de patru zile.“Domnul Isus a venit, ca prin moartea Lui sa aduca la viata pe cei pe care Tatal ii dadea Fiului. spre ai aduce la viata.Acelasi trup fara viata miroase greu, dar cand este viata in el emana parfum decand a fost adus la viata(mantuit).Ca sa nu mai miroase greu ci frumos ca si o floare este neaparat nevoie de viata.Marta ii spune;. miroase greu, Nu a apucat sa stea Mantuitorul patru zile in mormant sa ajunga in stadiul acesta de a mirosi greu. Tatal avea ochiul indreptat necurmat asupra tuturor evenimentelor care decurgeau cu privire la Fiul Sau prea iubit.Psalmul 16;10. Căci nu vei lăsa sufletul meu în locuinţa morţilor,nu vei îngădui ca prea iubitul Tău să vadă putrezirea.Vedem cum il descrie Cantarea Cantarilor pe scumpul nostru Mantuitor. Cantarea Cantarilor 2;1. Eu sînt un trandafir din Saron,un crin din văi. -Cu alte cuvinte, Domnul Isus emana acest parfum al Mantuiri pe care vi-l trasmit si voua celor pe care v-am rascumparat.


         Iata ca, Domnul Isus, in loc sa ajunga sa miroase greu,raspandea in jurul Lui aceste parfumuri de trandafiri si crini. Sigur, este in mod poetic care il face sa straluceasca pe Mantuitorul nostru.Ce fel de parfum raspandim noi daca sustinem ca suntem vi?Dar iata ca si cadavru miroase si inca greu.Se vor fi gandit Femeile acestea ca va mirosi greu in mormant? Poate da,dar asa cum am spus mai sus dragostea pentru Invatatorul lor le-a motivat sa ignore, sa depaseasca, toate dificultatile pe care ar fi putut sa le intampine.Ce vreau sa spun cu mirosul unui cadavru? Este cu referire la viata pe care o traiesc cei morti spirituali.Celui care este viu, as spune ca, felul de vorbire, de traire si intrun cuvant de comportare a celui mort spiritual, Ii miroase greu. Mirosul acesta greu orcare ar fi el fie literal sau spiritual te va tine departe daca esti viu.Iata deci, ca viata care pulseaza in cel nascut din nou nu poate suporta acest miros greu care vine dintrun om mort spiritual.Este o diferenta care cei mai multi nu o pot desprinde la modul spiritual. Deseori cand stai de vorba cu unul sau cu altul in curtea Adunari! Biserici! nu cu cei deafara, iti dai seama imediat daca este viu sau mort.  


         Care este acest semnalment pe care il trimet acestia? Chiar acest miros greu care il emana prin vorbire atitudine pe care o arata.Cum ar trebui sa miroase sau ce parfum ar trebui sa emane un credincios care spune ca este al Domnului Isus?Asa cum citim despre Mantuitorul care aducea printre oameni 2 Corinteni 2;15-16. În adevăr, noi sîntem, înaintea lui Dumnezeu, o mireasmă a lui Hristos printre cei ce sînt pe calea mîntuirii şi printre cei ce sînt pe calea pierzării: Cu alte cuvinte, nu are Importanta in mijlocul caror oameni te gasesti. Fie credinciosi sau necredinciosi tu vei emana acel parfum atragator.Dece? Pentruca este in natura ta cea noua sa trasmiti acest parfum de;”Crin sau de Trandafir “ ca al Domnului Hristos.Nu trebuie sa faci efort sa dai afara parfum. Dece? Pentruca Inima ta este locuita de Domnul Hristos.Iata dece a investit Dumnezeu in cei rascumparati acest parfum care este costisitor si care la adus cu El Scumpul nostru Mantuitor in toti cei rascumparati ai Lui.Dece a Investit? Pentru a mirosi ca Mantuitorul, si sa fim atractivi,pentru cei morti spirituali.Pusi la dispozitia celor pe care ii descrie Apostolul in acest capitol din; 2 Corinteni 2;15-16.Ca o mireasma sau parfum.


         Ce miros le va fi Imprastiat Mantuitorul acestor femei si Ucenicilor dupa Inviere,dupa intalnirea cu Ei in Galileia?Inclin sa Inteleg ca bucuria a fost  extraordinara de mare. Si ca Maria, ar fi vrut sa Il retina prin atingerea de Invatator.Dar Domnul Isus ia spus Mariei aceste cuvinte;Matei 20;17. „Nu mă ţinea“, i-a zis Isus; „căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Ci, du-te la fraţii Mei, şi spune-le că Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru.“ Sunt convins ca trecuse acele clipe de Intristare, nu-si mai aduce-au aminte prin ce au trecut.Erau acum pline de bucurie ca cel “mort”a Inviat dupa cum le spusese. Dar cum de a fost posibil sa uite asa de repede? Suntem oameni care traim in acest trup care este supus slabiciuni si trage la pamant.Iata dece  trebuie neaparat sa avem privirea Indreptata necurmat asupra acestei firi pentru a o tine in stapanire sa nu care cumva sa emane mirosul acela greu.Avem totusi de raspandit in jurul nostru parfumul acesta datator de viata.Dece acest parfum? Pentruca in noi pulseaza viata nu e moarte. Cel putin asa ar trebui sa facem dovada ca traim si nu suntem morti emanad din parfumul Scumpului nostru Mantuitor.Atat timp cat pretindem ca suntem ai Lui, Inviati ca si El din mormant.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: