vineri, 6 mai 2016

2 Corinteni 5:17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Corinteni 5:17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.


         Am mai spus si cu alta ocazie cate-va ganduri din acest verset. Dar pentruca cineva a adus in atentie cu insistenta botezul, am sa mai adaog cate ceva pentru a ne fi mai clar ceia ce citim in acest verset.Nu am sa ma mai opresc asupra botezului care creiaza confuzie in mintea multora dintre noi.Doresc numai ca cei ce sunt confuzi, sau au o perceptie ne clara pe care  Sciptura ne-o infatiseaza cu privire la acest subiect botezul.Sa adanceasca ei singuri daca sunt interesati sa afle care a fost motivul de Dumnezeu la ridicat pe Ioan Botezatorul cu acest act al botezului. Despre Ioan Botezatorul Cuvantul ne relateaza ca;Matei 3:33. Ioan acesta este acela care fusese vestit prin proorocul Isaia, cînd zice:„Iată glasul celui ce strigă în pustie:«Pregătiţi calea Domnului,neteziţi-I cărările.“Intelegem ca Ioan pregatea calea Celui care avea sa vina curand sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut.Si tot odata sa infaptuiasca o noua Indentitate, aparte de cea Iudaica sau cea pagna.Mantuitorul nu avea niciun alt motiv,decat sa caute ce era pierdut.Si sa-i mantuiasca.Apoi, la sfarsitul tuturor lucrurilor sa-i atraga la El sus In slava, in casa Tatalui Sau.


         Domnul Hristos era pregatit de Tatal ca sa infaptuiasca acest act al Mantuiri. Cuvantul, cuprinde in persoana  Domnului Hristos,Mantuirea. Si citim,ca nu este in afara de El o alta sursa de Mantuire;Fapte 4;12.În nimeni altul nu este mîntuire: căci nu este supt cer  un alt Nume dat oamenilor,în care trebuie să fim mîntuiti. Ce inseamna sa fi mantuit? Sa fi gasit fara vina asupra ta. Cu alte cuvinte sa fi apsolvit de judecata si condamnare vesnica.Spuneam atunci in postingul in care am scris ceva mai pe larg,ca;Odata cu venirea Domnului Hristos pe pamant s-a revelat, sau instituit o noua Indentitate,sau o noua era. (Era crestina)Pana la venirea Domnului Hristos, erau doua indentitati umane cu caracter pamantesc.S-au as Indrazni sa spun;”limitate  la ce e de natura pamanteasca”.Iata aceste doua Indentitari de care spun.1) Erau evreii,sau iudei ca popor pamantesc al lui Dumnezeu avand o relatie cu Dumnezeu la nivel pamantesc.Apoi,o alta parte dintre oameni; 2) Erau neamurile care erau pagane.Cu alte cuvinte,lipsiti de cunostinta unui Dumnezeu adevarat.


         Deci, intelegem ca nici unii nici altii nu aveau cunostinta despre Cer. Si cum trebuie sa fie omul ca sa poata sta in prezenta lui Dumnezeu. Printre aceste popoare fie ei evrei sau pagani,se gaseau unii pierduti. Cum defapt, se gasesc si azi, precum In Intreaga Istorie umana.Si pe acestia pierduti, Dumnezeu ii are in vedere sa-i mantuiasca.Asa cum am citit in Fapte 4;12.Era necesar de un Mantuitor care sa poata infaptui acest act al mantuiri.Nu a fost usor pentru Mantuitorul. Il vedem in Gradina Getsimani, in lupta cu fortele Intunericului.Nu era usoara aceasta lucrare a mantuiri.Nu putea fi infaptuita de omul care are o structura pacatoasa si poarta asupra lui o povara de pacate. Mantuirea este un act divin, la care era necesar o fiinta divina. Daca ar fi fost cu contributie omeneasca , Dumnezeu deja il avea pe Ioan Botezatorul pe pamant.Nu mai era necesar ca Dumnezeu Tatal sa se lipseasca de Fiul Sau….Subiectul este mult mai profund.Am scris cu alta ocazie ce l-a determinat pe Scumpul nostru Mantuitor sa vina pe pamant printre oameni.Sa lase Slava pe care o avea la Tatal, sa caute sufletele pe care Tatal le dadea spre a fi aduse la viata.Apoi,sa-i duca la slava.


         Dece sa-i duca la slava?.Acum, ca fiinte vi, faceau parte din familia lui Dumnezeu. Ioan 17:5….. cu slava, pe care o aveam la Tine, înainte de a fi lumea. 2 Corinteni 5:17. Căci, dacă este cineva în Hristos,Si acum sa ne Indreptam putin asupra acestui verset de mai sus.Sa vedem ce putem intelege prin armonizarea acestui verset si cu alte locuri din Scriptura.Ap, Pavel se confruntase in calatoriile lui din loc in loc cu fel de fel de oameni, care participau la strangeri  cu cei rascumparati. Acestia  nu pricepeau cum se manifesta aceasta Mantuire data de Dumnezeu in dar, in vietile unora dintre ei. Sau poate erau printre cei ce se strangeau Impreuna, unii care nu  aveau aceasta mantuire.Lor se adreseaza Ap, Pavel cand zice;dacă este cineva în Hristos,Si astazi sunt multi care se amagesc ei isusi ca sunt mantuiti.A fost nevoit Apostolul, sa aduca in atentie acest cuvant; dacă este cineva în Hristos, Erau si pe vremea aceia, ca in toate timpurile biserici corporale, unii asa cum am spus nu puteau distinge ce diferenta poate face Mantuirea in viata unui suflet nascut din nou. Nu este greu de sesizat,ca si in vremurile noastre sunt cei mai multi care se considera ei crestinii, odata cu pasirea uni prag de adunare,de biserica.Dar ne fiind nascuti din nou.


         Este obligat Apostolul, de Duhul Sfant, sa faca lumina in privinta aceasta. Si Pavel o face prin acest cuvant;dacă.Acest cuvant ii puneau la Incercare, testare personala, pe fiecare dintre cei ce se strangeau la un loc..Cum de fapt si azi ne pune pe noi care ne socotim ca suntem ai Domnului Hristos.Pentru noi cei de azi ca si pentru cei din toate timpurile este usor, simplu, sa ne supunem unui test personal. Dece? Sa vedem daca suntem in Domnul Hristos.Cum o putem face? Simplu;Ne uitam daca in viata noastra sunt schimbate atitudinile, felul de a trai, si daca avem dorinta dupa trairea unei vieti in lumina care aduce cu ea Sfintenia.Nu stiu cati inteleg ca; A fi in Hristos este tot una cu a fi Madular al Domnului Hristos. A fi madular, ete neaparat nevoie sa fim sfinti.Negresit, daca esti In Domnul Hristos ai din structura Lui pe care o capeti la nasterea din nou. Cu alte cuvinte, se vede in tine mersul pe calea catre cer a unei vieti noi.Pavel nu ezita sa spuna ca;Cel ce este In Hristos ; este o făptura noua.Cu alte cuvinte, vrea sa ne aduca aminte ca;Cel care este in Hristos are o noua structura sufleteasca.


         Deaceia spune el;Cele vechi s-au dus: Inteleg aceste cuvinte;”s-au dus”ca nu ne mai domina viata noua pe care o avem prin nasterea din nou.Unde s-au dus toate aceste lucruri vechi?Ele nu se gasec vrea sa spuna Pavel in noua zidire pe care Dumnezeu a creiat-o in cel nascut din nou prin Domnul Hristos. Ele sunt acolo in Firea veche, in cea carnala. Dar Pavel aduce in atentie noua zidire,noua viata a celui ce este in Domnul Hristos.iată că toate lucrurile s-au făcut noi.Indraznesc sa spun ca, cuvintele; “s-au facut” Da Impresia ca ele singure s-au omul le-a transformat in unele noi.As zice asa; “Iata ca toate lucrurile sunt facute noi”Cu alte cuvinte, sunt facute de Dumnezeu, care ne-a nascut din nou.Cand vrem sa vedem cum sunt ele noi,le confruntam cu ce sunt vechi in Firea veche.Cel care este in Domnul Hristos realizeaza ca;Nu mai iubeste ce iubea, ca nu mai doreste ce dorea, ca nu mai este Interesat dupa ce alerga.Cateva atitudini din cele vechi.Pe care le putem compara cu cele noi daca le avem.


         Sa nu scapam din vedere ca; Tot Pavel spune in;;1 Corinteni 9: 27. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire,Dece? Pentruca cele vechi is au locuinta lor permanenta in Firea veche pana la mormant.Lucrurile nu sunt tocmai atat de simple. Ele pot parea la prima vedere simple. Este o lupta continua in cel ce acum este In Domnul Hristos. Acum, el are doua firi care spuneam cu alta ocazie sunt antagoniste intre ele.Ce as dori sa intelegem cu totii, ca este Important sa stim daca suntem in Domnul Hristos.Atunci suntem si madular al Domnului Hristos.Nu te face niciun act de provenienta omeneasca un Madular al Domnului Hristos.Sau cum des aduc in atentie faptul ca, cei ce sunt In Domnul Hristos sunt Mireasa Mielului care s-a dat pentru Ea.Efeseni 5:25…...S-a dat pe Sine pentru Ea.Cerul nu are nevoie de oameni religiosi.Sau as zice; “nu sunt locuri acolo pentru acesti religiosi”.Mi-as permite sa spun ca, pentru acestia nu se gaseste  loc in cer. Acolo merg numai cei care fac parte din Madularele Domnului Hristos.Lor le-a pregatit un loc, in casa Tatalui.


         Ce este de natura pamantesca va ramanea aici pe pamant.Si ce anume poate fi de natura pamanteasca? Negresit, ceremoniile care pier odata cu Intrebuintarea lor.Apoi, mai sunt si practicile Introduse dealungul vremi de oameni in mijlocul celor ce se strang.Cate-va ganduri pe care doresc sa le impartasesc cu Fratiii si Surorile mele sinceri de pretutideni pentru a ne testa sa vedem daca suntem In Domnul Hristos.Si totodata sa crestem in cunoasterea Mantuitorului ca o dovada ca suntem in El. Apoi, suntem chemati sa lucram Impreuna cu Dumnezeul nostru la sfintirea noastra.Fara aceasta testare, cercetare, a vieti pe care o traim,a felului de a ne manifesta printre Frati si Surori,nu putem sa stim unde ne aflam in relatia cu Domnul Isus.Altminteri, sa nu fim pe langa El, cum multi mergeau dupa Domnul Isus in timpul vieti Lui pamantesti.Si azi nu e cu nimic schimbata aceasta forma de a merge dupa Domnul Isus.Numai ca, azi nu mai este Mantuitorul in trup pe pamant.Sunt forme care au fost introduse de oameni.Sa ne intrebam daca suntem dupa El, sau suntem in El, facand o dovada a trairi unei vieti in sfintenie.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: