joi, 23 iunie 2016

Proverbe 20; 4. Răsplata smereniei, a fricii de Domnul,................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 20; 4. Răsplata smereniei, a fricii de Domnul,este bogăţia, slava şi viaţa. -


         Ca oameni toti ne uitam sa fim rasplatiti pentru o slujba pe care o facem. Si este normal sa fie asa. Dar Cuvantul ne arata o alta rasplata care este data de Dumnezeu fara sa faca cel rascumparat un efort. Cand vine vorba de efort, nu se faca pentru Mantuire.Mantuirea este darul lui Dumnezeu prin credinta pe care o da El tot ca dar.Efeseni2;8.Sau cu alte cuvinte, am spune;nu este efort din partea omului de a fi mantuit.Omul nu poate  sa aiba pretentie pentruca a facut ceva sa fie rasplatit.Cand putem sa separam lucrurile firesti de cele spirituale, atunci vom avea beneficiu sufletesc. Răsplata smereniei, Iata ca odata ajunsi copii ai lui Dumnezeu,primim si o rasplata.Nu stiu cati dintre noi ne-am gandit la o asa rasplata?  Daca esti un credincios zmerit inaintea lui Dumnezeu, vei fi categoric si rasplatit. Zmerenia este o stare inalta pe care fiecare dintre noi ar trebui sa ne preocupam, sa lucram, la ea. Este o stare care  necesita sa facem un efort. Dece sa faci efort? Pentruca traim in acesta fire veche care greu se lasa umilita, zmerita.


         Zmerenia ar trebui sa fie din comportamentul celui rascumparat ceva normal,narural.Dece? Pentruca ea locuieste in noua structura sufleteasca. O astfel de  structura sufleteasca o are numai cel nascut din nou.Cu toate astea o neglijam si ne abatem deseori dela aceasta stare Inalta pe care trebuie sa se vada in viata noastra. Cu alta ocazie am spus ceva mai mult despre zmerenie. Anume, este o floare care nu creste pe orce fel de pamant,(Inima)Cuvantul ne arata ca,este necesar sa o cultivam in viata noastra aceasta calitate zmerenia.Dece este necesar? Pentruca prin zmerenie ne putem infatisa Inaintea lui Dumnezeu Tatal nostru. Ea este as zice; “Cartea de vizita”Suntem Indemnati sa ne zmerim daca suntem unii care credem ca ne putem infatisa oricum Inaintea lui Dumnezeu, nu vom avea intrare. Chiar daca Intrun fel participam si noi la strangerile celor rascumparati.Zmerenia te asaza in starea aceasta Inalta. Ap, Petru vorbeste ca, In urma zmereniei vom fi Inaltai.De unde Inaltati? Din starea de as numi-o aroganta.


         Cand nu suntem zmeriti avem aceasta latura in noi a arogantei, sau a mandriei.Cunoastem ca, Dumnezeu sta Impotriva celor mandri sau aroganti.
1 Petru 5;5.Dar ca celor zmeriti le da har.Dece le da har? Tocmai sa poata sa lucreze la  zmerirea lor personala.Ap, Petru Indeamna pe credinciosi;1 Petru 5; 6. Smeriţi-vă dar supt mîna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.Poate erau printre ei si unii aroganti, mandri care nu se zmereau. Si vai cati mai sunt si azi printre noi.In toate timpurile asa a fost din acestia aroganti printre cei ce se sfrang laolalta.Dar,.se gasesc si Fratii si Surori zmeriti ,Acestora nu este necesar ca cineva sa le aduca aminte ca trebuie sa se zmereasca.Pentru unii dintre noi poate necesita sa facem un efort sa ne zmerim. Si Intradevar merita facut, ca mai pe urma sa ne bucuram de partasie cu Dumnezeul nostru.Dar cum am spus, intrun copil al lui Dumnezeu trebuie sa fie ceva natural a te zmeri.


         Sa poti sa te zmeresti, Este o virtute, sa poti sa infrangi aceasta fire veche. Lucru cu firea veche este destul de greu.Dumnezeu nu se lasa dator si rasplateste pe cel care se zmereste Inaintea Lui.O alta latura care vine cu zmerenia este;a fricii de Domnul,Iata ca, Dumnezeu, rasplateste si frica, temerea, de El. Cu alte cuvinte, as Intelege ca prin frica de Domnul aratam ca cinstim pe Dumnezeu Tatal nostru. Aceste doua atitudini ne califica sa putem merge Inaintea lui Dumnezeu fara retinere.Daca ne lipseste, atunci sa nu ne asteptam sa fim rasplatiti intrun fel de Dumnezeu.Dar care ar fi rasplata pe care Dumnezeu o va da celor care se zmeresc si carora le este frica de Dumnezeu?Cred ca nu gresesc daca spun ca ,Insusi faptul ca te poti prezenta fara retinere inaintea lui Dumnezeu este o rasplata pe care o capeti. Cu alte cuvinte, te sti ca esti unul care faci ceia ce Cuvantul te Invata.Te poti prezenta teoretic oricum,dar fara de a avea partasie cu Dumnezeu care te vrea zmerit Inaintea Lui.Intelegem noi ca fara aceste calitati nu putem sta inaintea Dumnezeului cel sfant?


         Si Domnul Isus spune ceva despre aceasta slava pe care o da celor rascumparati ai Lui.Sunt multi care spun; “ ma rog Domnului”.Dar Inainte de a te ruga,trebuie sa fi convins ca sunt in viata ta aceste doua calitati de copil al lui Dumnezeu.Negresit este vorba de a aborda aceste lucruri cu un simt de respundere si un grad inalt de sinceritate cu noi Insine.Iata ce comporta acestea doua; Zmerenia si frica de Domnul; este bogăţia,Acestea doua,aduce bogatie in viata celui credincios.Cand vezi pe un Frate sau o Sora ca sunt bogati spirituali, sa sti ca acestia au aceste doua pe care le numesc calitati.Ce bogatie ne trebuie? Pamanteasca? Nu ne relateaza Cuvantul in acest verset despre asa ceva. Cu toate ca, marea majoritate din cei care se chem crestini alearga dupa o astfel de bogatie. Dar aceasta nu are nimic de aface cu bogatia spirituala.Bogatia spirituala vine, se acumuleaza prin Iubirea Cuvantului lui Dumnezeu. Si din nou spun ca; Dumnezeu nu se lasa dator in a ne Imbogati spiritual prin Cuvantul Lui scris.


         Apoi Cuvantul, aduce inainte si slava. Domnul Isus spune despre slava pe care o da celor rascumparati. Ioan 17;22. Eu le-am dat slava, pe care Mi-ai dat-o Tu, pentruca ei să fie una, cum şi noi sîntem una, Apoi, versetul incheie cu acest cuvant care incununeaza as zice lucrarea pe care Domnul Isus a facut-o in vietile celor rascumparati ai Lui.Le-a dat viata. - Sigur ca, ucenicii aveau viata precum toti rascumparatii Domnului Isus dealungul veacurilor au avut viata acesta fizica. Dar nu despre acesta viata aduce in atentie Cuvantul aici in acest verset.Este vorba de o alta viata care se numeste vesnica. Aceasta viata vine impreuna cu slava primita dela Domnul Isus. Singura sursa de viata este in Domnul Isus.Asa citim in; Ioan 1;4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Intelegem ca este vorba de viata vesnica care vine asa cum am spus din unica sursa de viata.Am scris cu alta ocazie mai pe larg din acest verset; Ioan 1;4.Viata aceasta pe care o traim fiecare este vremelnica Dumnezeu, ne-a directat la Fiul Sau prea iubit in care este sursa sau Izvorul vieti vesnice.Ioan 6:44.As concluziona cu aceste trei cuvinte;bogăţia, slava şi viaţa.


         Mi-as Ingadui sa aduc prima data in atentie,viata. Dece Viata? Pentruca celelalte doua nu le poti avea daca esti un om mort. Si la modul literal si cu mult mai mult la cel spirituala. Am spus ca este vorba de viata vesnica si slava pe care nu o pot avea decat cei nascuti din nou, adusi la aceasta viata noua.Nici bogatia nu te ajuta la nimic cand esti mort literal si cu atat mai mult spiritual.Ce vreau sa spun este ca;Toate acestea trei lucruri nu le au decat cei rascumparati.Adica, cei care sunt nascuti din nou cu adevrat. Spun cu adevarat, pentruca sunt si unii care se amagesc pe ei insusi.Este un prileji sa vedem daca ne incadram in aceste cuvinte pe care versetul le pune inaintea noastra; Răsplata smereniei, a fricii de Domnul. Suntem zmeriti,suntem rasplatiti de Dumnezeu. Suntem cu frica, cu temere sfanta,atunci ne Incadram sa le avem si pe celelalte trei care urmeaza; bogăţia, slava şi viaţa. -Ce verset minunat care ne scoate din circuitul acestei lumi. Si ne introduce in prezenta Tatalui nostru ceresc.Sa fim recunoscatori lui Dumnezeu pentru Indurarea Lui cea foarte mare pe care si-a aratat-o pentu noi, pe cand eram Inca pacatosi.


John Balarie
Los Angeles Californi!

Niciun comentariu: