duminică, 26 iunie 2016

Tit 2;12. şi ne învaţă s-o rupem cu păgînătatea şi cu poftele lumeşti,..............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Tit 2;12. şi ne învaţă s-o rupem cu păgînătatea şi cu poftele lumeşti, şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie,

         In versetul 11 ne arata Cuvantul pe cine la pus Dumnezeu sa Invete pe Copiii Lui.Este vorba de Harul lui Dumnezeu.Unii is pun Invatacei dupa preferintele lor.Ce fac prin asta? Anihileaza, Indeparteaza, Harul lui Dumnezeu din lucrarea care i-a fost Incredintata de Dumnezeu.Deci, Intelegem noi cine ne este dat sa ne invete? Unii ar putea spune despre Duhul sfant ca ne-a fost dat sa ne Invete.Si asa este,numai ca si harul si Duhul sfant sunt parte din lucrare, de a Invata pe copilul lui Dumnezeu.Nici unul nu se contrazic,ci conlucreaza la modelarea Copiilor lui Dumnezeu.Duhul Sfant il avem primit odata cu nasterea din nou.Efeseni 1;13. Pe cand Harul trebuie sa mergem necurmat la tronul sau scaunul  Harului.Cu alte cuvinte, nu il vom primi automat ca si Duhul sfant.

         Iata ce citim In privinta Harului;Evrei 4;16. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentruca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.Apoi, Duhul Sfant al lui Dumnezeu, spunea Domnul Isus ca , va ramanea cu voi si In voi;Ioan 14; 17. şi anume, Duhul adevărului, pe care lumea nu-l poate primi, pentrucă nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămîne cu voi, şi va fi în voi.Asta Inseamna ca, Dumnezeu, ne-a pus deoparte pentru El. Defapt, Insasi pecetea aceasta ne pune deoparte pentru Dumnezeu.Efeseni 1; 13….. şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfînt, Aceasta pecete face dovada ca apartinem Celui care si-a pus pecetea pe ce este al Lui.Cand ne Intoarcem la Har,vom vedea ca nu spune ca,Haru;l va ramanea cu voi si In voi. Harul Il avem numai atunci cand ne prezentam inaintea lui Dumnezeu la tronul Harului de unde curge as zice ca un rau,pentru al avea. Spune Cuvantul ca Harul ne este dat pentru vremuri de nevoie.

         Spuneam cu alta ocazie despre aceste vremuri de nevoie. Cand sunt aceste vremuri de nevoie in viata unui rascumparat? Pot spune fara nici-o retinere ca Intotdeauna avem nevoie sa mergem sa capatam Har.Deci,Intelegem diferenta intre aceste doa;Duh Sfant+ Har= Cu O viata Implinita in traire spre slava lui Dumnezeu. Sunt foarte multi daca nu cei mai multi care nu au rupt-o cu ce fac cei din lume. Sesizezi in vietile lor dela obiceiuri si practici care nu au nimc deaface cu Viata noua din Dumnezeu.Acestia sa-mi fie Ingaduit sa spun nu au nici Duhul sfant si nici Harul dela Dumnezeu.Acesta este motivul de nu au rupt-o cu trecutul lor as spune. şi ne învaţă s-o rupem cu păgînătatea Fara acesata rupere nu te poti bucura de slobozenia pe care o are un copil al lui Dumnezeu adusa de Domnul Isus.  Pentruca ,Harul si Adevarul au venit prin Domnul Isus,Esi incatusat in anumite datini si forme care te tine legat.Lumea din jurul nostru este o lume pagana. Chiar daca ei se considera crestini.

         Am spus cu alta ocazie ce Inseamna sa fi crestin si ce Inseamna sa fi Copil al lui Dumnezeu.Apoi, versetul aduce Inainte; şi cu poftele lumeşti, Fiecare om are as zice inoculat in structura veche aceste pofte lumesti.Este extrem de greu sa te lupti cu aceste pofte lumesti prin propile tele puteri. Ele te trag spre pamant si nu te poti bucura de viata noua pe care un copil al lui Dumnezeu a capatat-o prin nasterea din nou.Daca ai aceasta viata, ai rupt-o cu aceste pofte lumesti, si cu tot ce tine de paganizm. Cu alte cuvinte, nu mai esti calauzit de aceasta fire veche.Iata dece este necesar sa mergem mereu inaintea scaunului Harului.Fara Har nu vom putea fi biruitori asupra firi vechi.In continuare vedem cum suntem indemnati sa traim in acest veac rau.şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare.Am mai scris cu alta ocazie din acest verset. De data aceasta as dori sa ne oprim Impreuna la acest cuvant care este neglijat de cei mai multi in vietile lor. .cumpătare.

         Unii dintre noi poate avem o lista restransa la ce inseamna sa fi cumpatat, sau sa aplicam acest cuvant Cumpatare,in vietile noastre.Poate ca cei mai multi se gandesc la mancare si bautura. Acestea sunt numai doua aspecte ale vieti unde trebuie aplicata Cumpatarea. Dar sunt mult mai multe situatii unde ni se cere sa  aplicam cumpatarea.As aduce Inainte doar un aspect la care sunt sigur ca nu multi dintre noi s-au gandit. Este vorba de cheltuirea banilor pe care ii avem prin munca pe care o depunem,indiferent in ce domeniu de activitate am avea.Sunt oameni si ce e trist ca acestia, se chem crestini care nu se pot aptine cand vine vorba de a cheltui bani. Fie ca este neaparata trebuinta sau nu. Este o atitudine pe care unii nu si-o pot controla.As spune ca nu este limita in viata unde am putea sa aplicam Cumpatarea.Este o virtute sa poti sa te reti dela ce nu-ti este neaparat de trebuinta. să trăim în veacul de acum cu cumpătare, Indemnul Cuvantului este sa traim. Cu alte cuvinte sa nu dam frau Inimi sa ne conduca, sa stabileasca un fel de a trai care sa nu-i faca cinste Domnului Hristos.

         Am Intalnit oamenii care spuneau; sunt banii mei si fac ce vreau cu ei.Apoi In privinta mancari si a baututi sunt unii care nu au stapanire de sine, cum nu au si in alte situatii.Cred ca ne este necesar sa ne revizuim felul de a gandi cu privire la Cumpatare.Alte doua cuvinte pe care Cuvantul le aduce Inaintea noastra. dreptate şi evlavie, Dreptatea este si ea un component al vieti celui rascumparat.Deseori gasim in Cuvant acest termen al dreptati si cum trebuie aplicat de cei credinciosi. Dar unde sa fie aplicat acest cuvant dreptate? Negresit ca in relatile cu semenii nostri. Si dece nu si in relatile intre Frati.Deseori nu tinem cont cum ne purtam cu Fratii si Surorile noastre. Domnul Isus aduce o pilda in atentie;Luca 18; 3. În cetatea aceea era şi o văduvă, care venea des la el, şi-i zicea: «Fă-mi dreptate în cearta cu pîrîşul meu.»Este din Caracterul Domnului Hristos atunci cand ne purtam cu dreptate intre noi. Si acest subiect poate fi largit de cum am putea sa aplicam dreptatea in relatiile noastre unul cu altul.Am ajuns la evlavie, Acest cuvant incununeaza viata celui rascumparat la modul superlativ.

         Sa fi evalavios, presupune sa Intelegi ca este bine pentru tine asa cum vrea Dumnezeu sa fi.Cu alte cuvinte, este starea de multumire in care Dumnezeu te asaza ca copil al Lui. Odata am avut o discutie cu doi frati cunoscuti ca lideri in comunitatea crestina evangelica.Am pus aceasta Intrebare; Puteti sa-mi formulati definitia evlaviei? S-au uitat lung la mine si au facut pauza. Si atunci mi-am expus parerea in armonizare cu Cuvantul.Evlavia,este starea de multumire in care Dumnezeu te asaza ca Copil al Lui.Expierenta vieti de credincios a dovedit ca;viata este mult mai usoara, placuta, cand esti evlavios.Cu alta ocazie am scris ceva mai pe larg despre evlavie.As Incheia cu acest loc care ne arata cat de folositoare ne este evlavia.1 Timotei 4;8. ….evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucît ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare.Psalmistul si el are ceva de spus cu privire la evlavie.Psalmul 16;3. Sfinţii, cari sînt în ţară,oamenii evlavioşi, sînt toată plăcerea mea.A fi evlavios face dovada ca esti multumit In starea in care te-a asezat Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

 



Niciun comentariu: