sâmbătă, 4 februarie 2017

Deutronom 16;17. Fiecare să dea ce va putea,...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir 

Deutronom 16;17. Fiecare să dea ce va putea, după binecuvîntarea pe care i-o va da Domnul, Dumnezeul tău.

         Iata ce le spune Dumnezeu Israelitilor cu privire la darea pe care Dumnezeu o cerea dela acest popor.Nu impune Dumnezeu o anumita contribuite cum fac astazi unele biserici. Au nu au credinciosii sa aduca la”casa domnului” zece la suta.Daca ar fi casa Domnului, ar pune In practica ce spune Dumnezeu, nu ce spune omul orcare ar fi el.Din ce le cerea sa dea israelitii ? Acestia cer bani nu alimente cum spune Dumnezeu din floarea fainei.Acestia, spuneam cu alta ocazie vor bani. Dumnezeu vom vedea ce cere sa aduca poporul. Levetic 5;11,Numeri 15;4.si sunt si alte trimeteri In care putem vedea ce cera Dumnezeu.Este vorba de a zecea parte dintr-o Efa de faina.Spuneam cu alta ocazie ca nu este vorba de bani. Cei ce vor astazi sa aplice “ a zecea parte” sa o aplice potrivit cu Cuvantul nu cum vor ei sau cum le convine lor.Si I-mi permit sa Intreb; Dece numai a zecea parte iau acestia si nu i-au toate ceremoniile pe care Israelitii le faceau, sau sarbatorile pe care le tineau?Acestia vor sa aratae ca ei Implinesc cum-va Intreaga Scriptura? Daca ar citi cu atentie Cuvantul, ar fi dat si peste acest verset.Fiecare să dea ce va putea,

         Dumnezeu stia ca prin popor se gasesc si saraci.Asi Indrazni sa spun ca cei mai multi erau saraci. Dar si azi domina saracimea In lume si prin adunari.A lasat aceasta contributie la posibilitatea fiecaruia In parte.Insusi Domnul Isus spune Ucenicilor aceste cuvinte despre saracii care sunt In tara.Ioan 12;8. Pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi,....Nu impune Dumnezeu cat sa dea fiecare.Cum Impun azi unii sa dea credinciosii zece la suta din salariul lor. Dumnezeu stia ca oamenii muncesc din greu pentru as Intretine familia lor.Si Ap, Pavel are ceva de spus In privinta aceasta.1 Corinteni 16; 2. În ziua dintîi a săptămînii, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după cîştigul lui, ….Spuneam cu alta ocazie ca,In biseici, sau adus sau sa fiu mai explicit sau impus anumite principii,de natura omeneasac, pamanteasca. Practici care nu au nimic de aface cu Cuvantul scump al lui Dumnezeu.Sa trecem putin cu privirea la biserica primara. Ce ne relateaza Cuvantul despre aceste strangeri laolalta? Vedem noi ca Apostolii se ocupau la fel cum se ocupa azi aceste biserici? Daca suntem sinceri, trebuie sa recunoastem ca nimic din ce se practiaca azi nu era la strangerea lor.

         Daca citim cu atentie Noul Testament vom vedea care era preocuparea crestinilor la acea vreme.Aveau doua preocupari care Ii anima.1) era sa vesteeasca Evangelia curata asa cum o lasase Domnul Hristos. 2) erau animati de asteptarea Domnului Hristos sa vina si sa se Intalneasca cu El. Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca nici una din ele nu sta la baza strangerilor la olalta azi. Fie ele denumite biserici sau aduanri. Oricum am vrea sa le numim.Daca ne uitam In Cuvant vedem cum erau bisericile de pe vremea aceia.Coloseni 4;15. Spuneţi sănătate fraţilor din Laodicea, şi lui Nimfa, şi Bisericii din casa lui. Si alt loc este cel din Romani16;5.Fratii se strangeau In jurul Domnului Isus ca sa se bucure Impreuna. Spuneam cu alta ocazie ca aceste strangeri sunt Intrun cadru festiv de sarbatoare. Cei mai multi dintre ei erau frati nevoiasi care nu dispuneau de o bogatie ca sa poata sa aduca la Casa Domnului acea zecuiala care se impune azi, Iata dece si Pavel spune ca fiecare sa dea dupa puterea lui, sau;ce va putea,Nici In vechime Dumnezeu nu cerea imposibilul sau sa faca sacrificii sa ia dela gura copiilor sa aduca la Templul Intalniri.

         Si azi ar trebui sa ne fie de Invatatura acele cuvinte spuse de Dumnezeu Israelitilor cum sa procedeze. după binecuvîntarea pe care i-o va da Domnul, Dumnezeul tău.Dumnezeu Gaseste cu cale sa binecuvinteze In mod diferit pe copiii Lui.El stie de ce are nevoie fiecare In parte.Apoi, mai stie si cum ne este inima noastra. Unii dintre noi sunt mai largi pentruca au de unde. Altii deabia Is acopera nevoile famililor lor. Asa ca;Ma gandesc la cuvintele Ap, Pavel ce va putea, Inteleg cei care pun aceasta zecuiala ca o greutate pe umarul famiilor ca sunt in contradictie cu ceia ce Invata Cuvantul? Da, ei Inteleg acest lucru dar le trebuie si lor un salariu.Nu cere Dumnezeu sa dai din ce nu te-a binecuvantat. Omul, poate cere pentruca nu el te binecuvinteaza. Spuneam ca sunt Frati care au o familie mai numeroasa si ce sa faca ei? Sa ia dela gura copiilor sa-si plateasca pastotul? Nu gasim asa ceva In Cuvant.Strangerea laolalta spuneam cu alta ocazie are un singur scop anume;Mergem sa ne Intalnim cu Domnul Hristos si cu Fratii si Surorile In orcare loc ar fi.

         Aceasta strangere este una festiva, Intrun cadru de sarbatoare.Deci iata dece Dumnezeu nu punea greutate pe familiile Israelite si nici chiar pe cei individuali. Veneau la Tempul Intalniri si aduceau fiecare dupa posibilitati.Nu erau la Templu ceremaniile care se fac azi. Coruri instrumente si multe altele care motiveaza pe cei ce conduc astfel de strangeri sa pretinda Fratilor si Surorilor sa dea din venitul lor.Acestia sunt obligati sa faca ca strangerea sa fie cat mai atractiva pentru firea carnala.Israelitii se strangeau In prezenta lui Dumnezeu.Exod 25;8. Să-Mi facă un locaş sfînt, şi Eu voi locui în mijlocul lor. Daca la Israelitii Cortul era de natura fizica,facut de maini omenesti,La noi cei din dispensatiunea Harului,care ne numim duhovnicesti,Cortul este strangerea, celor rascumparati oriunde se vor afla ei.Efeseni 2;21. În El toată clădirea, bine închegată, creşte ca să fie un Templu sfînt în Domnul.Sau as numi-o potrivit cu ce citim In Noul Testament Evrei 12; 22. Ci v-aţi apropiat de muntele Sionului, de cetatea Dumnezeului celui viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoare a îngerilor, Despre Ierusalimul ceresc citim In Cartea Apocalipsei.

         Aici putem vedea cine e acest Ierusalim ceresc.Apocalipsa 21;2.Si apoi, sa facem o legatura cu Adunarea Sfintilor In sarbatoare, unde se afla, se strang, cei rascumparati temporar ,In pribegia lor pe acest pamant. Cladirea este nesemnificativa pentru cei rascumparati.Traim vremuri cand cei mai multi s-au obisnuit cu cladirile care sunt costisitoare, care fac parte dintrun business  oarecare.Aici da, sunt necesari bani si inca multi ca sa acopere cerintele unor inimi netaiate Imprejur. Sa folosesc cuvintele Ap, Pavel pentru a Intelege.Nu  stiu daca cei ce vin la o cladire orcare ar fi ea, Isi pun Intrebarea daca Domnul Hristos este In mijlocul lor.Apoi, am dubiu ca Dumnezeu ar putea sa spuna ce a spus Israelitilor ca Eu voi locui în mijlocul lor. Daca In mijlocul Israelitilor la acel cort facut de Moise la porunca lui Dumnezeu era prezent si Dumnezeu,care Is avea locul bine stabilit.Azi In mijlocul celor rascumparati Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Sau.Dece? Pentruca El a platit pretul rascumparari lor.

         Apoi, Domnul Hristos prin moartea Lui a nascut un popor ceresc.Deseori am adus In atentie relatia lui Dumnezeu cu Israel ca popor al Lui pamantesc.Cei rascumparati au prin Domnul Hristos o relatie deosebita cu Dumnezeu care e Tatal lor.Am spus cu alta ocazie ca; Israelitilor le-a fost dat promisiuni cu caracter pamantesc. Celor rascumparati le este dat Cerul vor fi mostenitori Impreuna cu Domnul Hristos. Romani 8;17. Şi, dacă sîntem copii, sîntem şi moştenitori: moştenitori ai lui Dumnezeu, şi împreună moştenitori cu Hristos, Sunt destul de constient ca unora nu le place sa auda asa ceva cu privire la acest aspect de a colecta bani. Dar am adus In atentie ceia ce Cuvantul ne relateaza.Care e motivatia celor ce se strang de vin la o astfel de strangere? Daca suntem motivati de orce este de natura pamanreasca cu ceremoniile pe care l-e introduc unii.Este un dezastru sufletesc.Asta arata ca nu Il avem In atentie pe Domnul Isus.Dumnezeu sa ne fereasca sa punem pret pe ce e de natura omeneasca si nu pe Scumpul nostru Mantuitor.

John Balarie
Los Angeles california!

Niciun comentariu: