vineri, 10 februarie 2017

Psalmul 127;1. Dacă nu zideşte Domnul o casă,degeaba lucrează cei ce o zidesc;......

f43bd-picture1bibliacutrandafir 

Psalmul 127;1. Dacă nu zideşte Domnul o casă,degeaba lucrează cei ce o zidesc;dacă nu păzeşte Domnul o cetate,degeaba veghează cel ce o păzeşte.


         Sigur, cand citim aceste cuvinte avem tentatia sa spunem ca este vorba de o casa pamanteasca, sau as spune, chiar de o familie.Si la prima vedere asa poate fi. Dar sunt convins ca Psalmistul avea In vedere ceva mult mai mult decat o casa pamanteasca.Nu Inteleg ca gresesc daca voi arata ce e spiritual,duhovniceas, In acest verset.Si iata dece? Psalmistul avea In vedere zidirea lui Israel ca o intentitate de sine statatoare, ca tara.Sigur ca, la vremea aceia erau unii care se numeau Arhitecti care faceau fel de fel de planuri cum ar trebui sa fie o casa.Azi sunt muti care sunt scoliti pentru a devani arhitecti In ce este de natura pamanteasca. Dar cum am spus sa ne oprim la ce e de natura spirituala.O casa  proiectata pentru a putea o familie sa locuiasca in ea.Daca am aduce In atentie ceia ce ne intereseaza pe noi ca si Copii ai lui Dumnezeu,vom vedea ca este nevoie de a fi o Casa.Asa cum ete la modul literal asa e si la cel spiritual. Dar nu orce casa pamanreasca ci o casa Duhovniceasca.Zidita de Arhitectul care e Dumnezeu.


         Ei bine, aceasta casa care se numeste Duhovniceasca, trebuie sa aibe ca lucratori pe care sa-i foloseasca Dumnezeu. Acestia trebuie sa fie de natura duhovniceasca.Dece? Pentruca Dumnezeu sa se poate folosi de ei, sa-i puna In lucrarea Lui de a o zidi.Cu alte cuvinte, trebuie sa fie vase de cinste.Israelitilor, spune Dumnezeu ca El va locui In mijlocul lor, In aceasta casa care la vremea aceia era Cortul Intalniri.Dealungul istoriei crestine au fost multi care s-au crezut arhitecti religiosi.Dar acestia au scapat din vedere ca, Dumnezeu, vrea mai Intai sa fi duhovnicesc,ca mai apoi sa te foloseasca El Inlucrare.Daca esti unul care ai vrea sa zidesti o casa duhovniceasca, ar trebui sa te Intrebi; Ma poate folosi Dumnezeu prin felul de cum I-mi traiesc viata? Ca sa te puna la dispozitia Lui sa te  instruiasca cum vrea  sa fie Casa pe care o are In vedere de construit pentru El.Am vazut dealungul anilor vieti mele astfel de arhitecti care vroiau sa zideasca o casa. Ma refer la una unde sa se poata strange cu totii Impreuna.


         Acestia scapau din vedere ca, este o cerinta pe care Dumnezeu vrea sa fie respectata.Ne tinand cont de acesta cerinta, va fi o casa care va falimenta spiritual. Cu alte cuvinte, va fi zidita, construita, pe nisip. Ce se va Intampla cu o astfel de casa? Va dispare va fi nimicita la atacurile celui rau pe care le numesc suvoaie.Cineva din Romania mi-a zis ca In localitatea unde  locuieste nu e o adunare, o astfel de casa unde sa se starnga. Si vroia  sa facem una, sa cumparam o cladire. L-am ascultat si dupa aceia i-am spus; mai Intai trebuie sa fie inimile legate si dupa aceia casa la modul literal.Mai tarziu s-a vazut unde putea duce o astfel de casa pe care acesta vroia sa o zideasca.. Psalmistul spune; Dacă nu zideşte Domnul o casă, El aduce In atentie omul care vrea sa zideascao casa. Stia el ca omul  este falimentar.Omul o poate zidi, dar nu se va numi Casa lui Dumnezeu. Si cum am mentionat mai sus va fi o casa falimentara. Ce vreau sa spun este ca, te poti strange dar sa nu fie binecuvantata de Dumnezeu..


         Sunt unii, daca nu cei mai multi, care au Incercat sa “zideasca” ei o biserica o adunare.Chiar daca la modul literal au reusit Intrun fel si dainuie strangerea laolalta, nu se vede ca Dumnezeu a fost cel care a zidit-o. Sunt multe aspecte care definesc Casa lui Dumnezeu.Dece spun asta? Pentru felul de cum se strang si se desfasoara lucrurile in acea”casa”.Cand o zideste Dumnezeu , atunci El Isi are locul Lui prin Domnul Hristos In mijlocul celor ce sa aduna.Poate se vor gasi si unii care nu vor fi de acord cu cele spuse. Dar versetul este destul de clar prin aceste cuvinte;Dacă nu zideşte Domnul o casă,Domnul Isus aduce Inainte aceste doua feluri de case zidite. Cea pe nisip care arata si ea ca o casa, dar si cea zidita pe stanca care rezista.Citim In continuare  la ce concluzie ajunsese Psalmistul. degeaba lucrează cei ce o zidesc; Spuneam ceva mai sus ca Dumnezeu ,pregateste pe cei ce sunt duhovnicesti ca sa poata zidi casa pe care o vrea El. Si le da si indicatii cum sa fie  zidita o astfel de  casa Duhovniceasca.


          Asa s-a ocupat de Moise cand i-a spus sa faca Cortul Intalniri dupa modelul arat pe Munte de Dumnezeu.Evrei 8; 5. Ei fac o slujbă, care este chipul şi umbra lucrurilor cereşti, după poruncile primite de Moise dela Dumnezeu, cînd avea să facă cortul: „Ia seama“, i s-a zis, „să faci totul după chipul care ţi-a fost arătat pe munte“.Asa cum am spus mai sus, poti face o casa dar sa nu semene cu ce vrea Dumnezeu.Iata la ce concluzie ajunsese Psalmistul;degeaba lucrează cei ce o zidesc; Iata deci, ca munca, stradania, celor ce vor sa zideasca casa lui Dumnezeu nu va fi binecuvantata. Am asistat la cate-va evenimente unde am vazut ca nu se tine cont de ceia ce Invata Cuvantul.Un oarecare terminase  seminarul si Impreuna cu alti ca el,venise  In America spuneau ei la specializare.Dar nu mai vroiau sa se Intoarca  Inapoi in tara.Daduse aici de oportunitati pecare firea le dorea dar nu le aveau in Romania.Trebuia sa le faca loc unde sa profeseze.Cei de aici, trebuia  sa-i faca la unul o biserica o ”casa”  sa poata sa aiba  un job.Am spus asta in trecat pentruca am cunoscut cazul acesta.Dumnezeu nu vrea In Casa lui Intertiment ci partasie.


         Tot odata sa vedem ca e o diferenta cand Dumnezeu aduna pe credinciosii cu care El a facut legamant.Adunatura pe care o face omul orcare ar fie el nu are nimic de aface cu casa lui Dumnezeu.Psalmul 50;5. „Strîngeţi-Mi pe credincioşii Mei, care au făcut legămînt cu Mine prin jertfă!“ -Psalmistul vedea anticipat legamantul pe care Dumnezeu avea sa-l faca prin jerfa Fiului Sau.Deci, ramane sa Intelegem ca acestia fac parte din casa lui Dumnezeu, datorita acestui legamant de sange. Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca; strangerile laolalta nu fac garantia ca te gaseti In Casa lui Dumnezeu.Intr-o astfel de casa a lui Dumnezeu trebuie sa domine, sa fie vizibila Sfintenia. Psalmistul are In vedere aceasta Sfintenie pe care o aducea Insusi prezenta lui Dumnezeu In vecime printre Israeliti. Apoi pentru noi pe Domnul Hristos care e prezent In casa zidita de Dumnezeu. Psalmul 93;5. Mărturiile Tale sînt cu totul adevărate;sfinţenia este podoaba Casei Tale,Doamne, pentru tot timpul cît vor ţinea vremurile.Am spus cu alta ocazie mai mult din acest verset despre sfintenia care trebuie sa fie Impodobita Casa lui Dumnezeu. Iata dece face referire Cuvantul la stradania celor care vor sa zideasca o casa. Ei nu pot sa instaleze si sfintenia in acea casa.


         As Indrazni sa spun ca pentru cei rascumparati Casa pe care a zidit-o Dumnezeu din pietre vi,din cei nascuti din nou,este ca si o cetate. Psalmistul facea comparatia aceasta cu cetatea din pricina ca putea fi atacata de dusmani oricand. Daca suntem atenti la orcare din bisericile, adunarile pe care le cunoastem, vom opserva un fenomen care se gasete In unele  nu In toate.Acolo unde acest fenomen de atac al celui rau sunt casele care vor sa tina la sfintenie.Unde lucrurile se desfaoara ca si la un spectacol acea biserica, adunare,  nu este zidita de Dumnezeu.dacă nu păzeşte Domnul o cetate,Psalmistul cu toate ca era Imparat se vedea neputincios de a pazi Casa lui Dumnezeu de aracurile celui rau. La Israeliti spuneam cu alta ocazie ca rare au fost perioadele de liniste. Dusmanii se regrupau si atacau din nou. Daca nu ar fi fost Dumnezeu care sa ia grija de aceasta casa, cetate ar fi fost nimicita. Uite, tot asa se Intampla si cu Casa in care este vizibila sfintenia. Chiar daca pentru moment se linistesc lucrurile, cel rau Is aduna fortele si ataca din nou. Iata dece este necasar casa sa fie pazita de Insusi Dumnezeu.


         Sunt unii care se erijaza ei Insusi In aparatori ai casei lui Dumnezeu, Si Uza a vrut el sa vina In ajutorul carului In care era Chivotul Domnului, dar Dumnezeu nu a privit bine la actiunea lui Uuza. 1 Cronici 13;9,10.Cu alta ocazie am spus ceva din acest loc cu Uza.Tot asa nu priveste bine pe cei care vor ei sa ia grija de Casa lui Dumneezu ne fiind pusi de El.Am spus mai sus ca, aseman Casa cu o cetate unde copiii lui Dumnezeu Is gasesc refugiul. degeaba veghează cel ce o păzeşte.Am citit de unii care erau pusi de oameni sau chiar ei Insusi s-au pus sa ia grija de casa lui Dumnezeu. Numai ca, sau vazut In comportamentul lor fie lacomia de bani sau chiar si pacatul curviei. Ei bine, In astfel de casa de cetate nu troneaza sfintenia.Ce e trist ca, cei care se strang tolereaza astfel de lucruri care nu aduc cinste casei lui Dumnezeu. Iata dece spun potrivit cu ce citim In Psalmul 93;5. Domnul Hristos nu e In mijlocul celor ce se strang Intr-o astfel de casa unde nu e sfintenie. Fac aceasta afirmatie cu toata raspunderea.Sfintenia are si ea multe laturi de cum se manifesta In viata celor care pretind ca sunt credinciosi.Am spus ca poti sa te numesti crestin dar nu si Copil al lui Dumnezeu, Este o diferenta de intimitate pe care nu ai sa o gasesti decat numai Intre un Tata si Fiul Sau.Cu alte cuvinte, la cei nascuti din nou.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: