joi, 23 februarie 2017

Iona 2;3. Şi totuş mă aruncasei în adînc, în inima mării,...........


f43bd-picture1bibliacutrandafir 

Iona 2;3. Şi totuş mă aruncasei în adînc, în inima mării, şi rîurile de apă mă înconjuraseră; toate valurile şi toate talazurile Tale au trecut peste mine.

         Il vedem pe Iona ca reproseaza aceste cuvinte lui Dumnezeu;Şi totuş mă aruncasei în adînc, Era destul de constient Iona ca nu ascultase de porunca lui Dumnezeu sa se duca la Ninive.Avusese Dumnezeu Invedere sa-l treaca prin aceste situatii? Personal nu pot gandi asa ceva. Era rezultatul neascultari de ceia ce i-a spus Dumnezeu.Si ca proroc al lui Dumnezeu, Iona trebuia sa se supuna voiei lui Dumnezeu chiar daca de moment nu Intelegea ceia ce vroia Dumnezeu dela el.Sa ne Intoarcem putin si la noi care spunem ca suntem proroci ai lui Dumnezeu. Unii dintre noi pot spune ca vremea prorocilor a trecut.Sau ar putea sa aduca In atentie acest loc;Ioan 16;16. Legea şi proorocii au ţinut pînă la Ioan; Intrun sens asa e. Dar vom vedea ca si In Noul Testament se vorbeste de proroci.


         Ap, Pavel vorbeste de unii care au fost Incredintati de Dumnezeu ca si Iona ca Proroci;Efeseni 4; 11. Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci;.......Am mai spus cu alta ocazie ca trebuie sa stim care era chemarea unui proroc.Ca sa putem Intelege bine aceasta alegere de a fi proroc. Ce facea prorocul In vechime? Spunea poporului ceia ce Dumnezeu Ii dadea de spus.Deci, declara Cuvantul lui Dumnezeu.Dar iata ca si In Noul Testament apare acest cuvant de proroc.Poate pentru unii din noi pare ceva confuz. Cum adica;proorocii au ţinut pînă la Ioan; Si Ap, Pavel spune de unii care sunt proroci.Am putea sa spunem ca Pavel intra In contradictie cu Evangelistul Ioan.Realitatea este cu totul alta.Nu este si nici nu poate fi contradictie Intre ei doi. Dece? Pentruca, amandoi au fost calauziti de Duhul Sfant.


         Atunci trebuie sa Intelegem ca si cei din noul testament fac aceiasi lucrare pe care prorocii din Vechiul Testament o faceau .Anume, declarau cuvintele lui Dumnezeu catre popor, oameni.Singura diferenta Intre cei din vechime si cei din Noul Testamen este urmatoare;Celor din vechime, Dumnezeu le vorbea direct. Celor din Noul Testament, Dumnezeu a dat tot ceia ce vrea sa spuna In Cuvantul Lui scris.Am spus aceste lucruri ca sa nu fie confuzie cum ar aparea In ceia ce citim Intre Ev, Ioan si Ap, Pavel.Iona pentruca a Incercat sa se Impotriveasca porunci lui Dumnezeu a fost disciplinat.Zic, a Incercat pentruca In final a trebuit sa se supuna voiei lui Dumnezeu.Sunt situatii In viata multora dintre noi care suntem ai Domnului Hristos cand firea veche ne domina Intrun fel sau altul.Avem Instintare ce vrea Dumnezeu dela noi si totusi trecem peste ceia ce ar vrea Dumnezeu sa facem la porunca Cuvantului Sau.


         Daca pe Iona Dumnezeu a trebuit sa treaca sa-l disciplineze, nu e cu nimic diferit cu noi. Avem deaface cu acelasi Dumnezeu care Isi aplica atributele Lui de Suveran.. Şi totuş mă aruncasei în adînc,Dumnezeu a ales acest fel de a-l disciplina pe Iona. Cu noi El procedeaza altfel dupa cum gaseste El de cuvinta. Dar nu scapam fara disciplinare cum nu a scapat nici Iona.în inima mării,Pentru Iona, Inima mari era locul de unde singur nu putea sa iasa.A fost necesar ca sa trimita Dumnezeu acel peste uriasi.Si In stomacul pestelui,sa se cerceteze. Apoi,sa fie adus afara la mal. Dar nu Inainte de a se pocai.Tot odata adus si la realitea ca are deaface cu un Dumnezeu care nu tolereaza pacatul.In definitiv, ce e neascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu? Scriptura Incadreaza acest cuvant (neascultare) in randul pacatelor.


         Ce ar Insemna pentru noi inima mării,?Personal gandesc ca; Atunci cand lucrurile se complica In jurul nostru si nu vedem nici-o iesire, este ca si cand am fi In adanc cuprinsi de agitatie.Si la noi trebuie sa intervina Dumnezeu ca sa ne aduca la realitate. Avem deaface cu un Dunezeu care disciplineaza neascultarea  fata de Cuvantul Lui.Apoi, Iona spune;şi rîurile de apă mă înconjuraseră;Nu era vorba de nicun rau,dar Iona fiind In adanc,era In jurul lui numai apa. Asa a Inteles  sa se exprime Intrun mod poetic.Aceasta apa masiva a produs In Iona frica, temere, de s-a indreptat catre Dumnezeu In rugaciune.Cand nu ascultam de Dumnezeu suntem afundati In Intuneric ca si Iona. In adancul mari nu putea vedea decat Intuneric.Dumnezeu creiaza astfel de conditii In disciplinare. In cat sa ne Indrepta spre El In rugaciune.


         La Inceputul acestui verset Iona spune ca; mă aruncasei în adînc,Inteleg ca, Dumnezeu creiase o astfel de circumstanta tocmai ca sa se pocaiasca.Cand trecem prin anumite situatii grele, ar trebui ca preocuparea sa ne fie -cercetarea de sine- Ca mai apoi ,sa ne venim In fire si sa apelam la Dumnezeu.Iata ce spune Iona;toate valurile şi toate talazurile Tale au trecut peste mine. La modul literal,Intradevar erau valuri si talazuri care-l farmantau In adancul mari. Dar ce sunt pentru noi aceste valuri si talazuri care vin unul dupa altul si ne coplesesc?Sigur ca uneori pot fi la modul litaral,durerile, necazurile prin care Dumnezeu ne trece ca mijloc de disciplinare.Dar pot fi si framantarile sufletesti care nu ne dau pace.Ca rezumat as spune; Nu era mai bine ca Iona sa asculte de Cuvantul Domnului ca sa evite aceasta situatie din inima mari?Negrest ca da. Pentru noi nu este mai bine, mai profitabil sa evitam neascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu? Negresit ca da.


         Avand Intelegerea ca avem deaface cu un Dumnezeu care e Tatal nostru si care ne iubeste,ascultarea e de mare pret.Este un loc 1 Samuel 15;22. Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile de tot şi jertfele decît ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decît jertfele, şi păzirea cuvîntului Său face mai mult decît grăsimea berbecilor.Sunt unii care spun ei ca lucreaza pentru Domnul. Si Iona lucra pentru Domnul  deaceia era Proroc. Dar vroia sa lucreze In termenul lui nu dupa porunca lui Dumnezeu.Am avut ocazia sa vad persoane care lua Biblia si pleca prin sate sau In province, spunand ca lucreaza pentru Domnul.Dar In familia unora din ei era dezastru.Avem si In privinta aceasta In Cuvant cine se califica sa fie lucrator pentru Domnul.Unii pot spune ca ei fac sacrificiu pentru a vesti evangelia.Dumnezeu vrea ascultare nu sacrificiu, jerfe cum citim In 1 Samuel 15;22.Dumnezu ne vrea sa stam si sa spunem;Vorbeste Doamne ca robul Tau asculta 1 Samuel 3;9……...«Vorbeşte, Doamne, căci robul Tău ascultă.“........Aceasta e starea placuta Domnului.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: