duminică, 26 februarie 2017

2 Corinteni 13; 5. Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. .........



f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Corinteni 13; 5. Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.

         Am mai scris cu alta ocazie din acest loc. Dar este asa de Important,  am zis sa mai spun cate ceva ca motiv de a ne cerceta personal.Poate unii dintre noi sa Is puna Intrebarea; Cum sa ne Incercam? La ce fel de Incercare se refara Ap, Pavel?Egzista o modalitate, un fel de a ne incerca? Negresit, altfel nu ar fi cuprins Cuvantul acest verset.Pavel aduce un mod de a ne Incerca la care cei mai multi dintre noi nu am gandit nici-o data. Pe voi înşivă încercaţi-vă. Dece pune aceasta responsabilitate pe seama noastra? Pavel parca ar vrea sa spuna; Nu asteptati sa va Incerce altcineva.Si as Indrazni sa spun sa nu dam prilejiul ca sa ne Incerce nici Dumnezeu.Este de datoria voastra sa va Incercati ar spune Apostolul. Daca ne-am opri mai mult la acest Indemn, ca In definitiv este un Indemn pe care Apostolul il da celor credinciosi. Poate erau unii cum si azi sunt, care se considerau credinciosi indiferent de ce viata duceau. Sau, cum se raporteaza  la Cuvantul lui Dumnezeu.

         Acestia nu au dorinta sa se testeze pe ei Insusi sa vada daca sunt In credinta. Ei sunt cei care spun ca au credinta dar fara sa faca dinstinctie Intre aceste doua credinte.Sa vada daca o are pe cea carnala sau cea pe care Dumnezeu o da ca dar al Lui.Cu alte cuvinte, sa stie ce credinta are.Este foarte greu sa te pui pe tine Insusi la Incercare sau In engleza spune asa;2 Chorintianis 13;5 Examine yourselves, Cuvantul In romana este mai aproape de; a  te testa singur, sau de a te examina.Si Intrun caz si altul, responasabilitatea este pe umerii nostri as zice.Dar la ce sa te examinezi ca mi se pare mai relevant acest cuvant de a te examina.Nu am sa gresesc daca spun ca se refera la Inima. Trebuie sa ne coboram adanc In interiorul nostru si sa vedem cum ne aflam.Dar, ca sa facem acest test sau examinare necesita sa fim sinceri cu noi Insine. Iata dece am spus ca sa ne examinam Inima. Pentruca Pavel aduce In atentie credinta.dacă sînteţi în credinţă. Apostolul nu aduce In atentie ca sunt doua credinte pe care des eu le scot In evidenta. Asta pentru a nu fi confuzi care din ele,lucreaza,mantuire.


         Dar Apostolul, nu ezita sa spuna cu alta ocazie credinciosilor din Efes ca; Aceasta credinta decare vorbeste acum si Corintenilor, este cea din Efeseni 2;8.Aici citim ca e darul lui Dumnezeu.As dori sa spun ca la o astfel de credinta face referire Pavel.Spuneam cu alte ocazii ca avem o credinta biologica cu care ne nastem.Pe care am numit-o ceva mai sus carnala. Nu se refera la aceasta credinta aici Cuvantul. Pentruca pe aceasta o au toti oameni si sunt In ea.Pavel face referire la Credinta care,atentie; vine.Asa citim In Romani 10;17. Astfel, credinţa vine în urma auzirii; Iata dece versetul ne spune daca suntem In credinta. Nu poti fi daca nu ai primit acest dar dela Dumnezeu.Cei mai multi se opresc la credinta biologica, carnala.Aceasta spuneam cu alta ocazie nu are nimic de aface cu mantuirea.Credinta care aduce mantuire trebuie sa vina dela Cel ce o da si cu ea vine si Mantuirea.Pentruca ea vine dela Dumnezeu ca dar.

         Erau si atunci In timpul cand Pavel le scrie Corintenilor cu gramada care veneau la strangerile celor rascumparati Asa sunt si azi prin toate bisericile, adunarile.Celor nascuti din nou as Indrazni sa spun ca nu se aplica acest Indemn. Dece? Pentuca ei stiu bine In cine au crezut.Iata ce spune Pavel;2 Timotei 1;12. Şi din pricina aceasta sufăr aceste lucruri; dar nu mi-e ruşine, căci ştiu în cine am crezut…. Daca nu a venit Credinta,nu poti fi in ea si nici interes nu ai sa te examinezi.Apostolul din nou repeta aceasta fraza;Pe voi înşivă cercaţi-vă. Cand se repeta de doua ori, Inseamna ca este ceva imperativ, nu facultativ.Defapt, ceia ce citim In Cuvantul sfant totul e  imperativ de aplicat In vietile noastre. Dece asa? Pentru ca sa fim placuti lui Dumnezeu.Apoi, Apostolul Ii Intreaba; Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Din nou ma simt obligat sa aduc In atentie din cine este formata biserica, adunarea.
         
         Erau atunci pe vremea lui Pavel astfel de strangeri In care se gaseau si nascuti din nou dar si unii la cate evangelia se oprise doar la nivel de minte.Ei bine, acestia erau confuzi si aduceau confuzia lor si printre ceilalti.Noi azi ne punem si noi aceasta Intrebare personala. Nu este necesar ca un frate sau altul sa ne aduca In atentie o astfel de Intrebare.Cel nascut din nou Is cunoaste viata de cum a fost si cum o traiestea acum.Se vede in viata lui transformari ? Prin care se vede aceasta evidenta  de o viata noua. Spuneam cu alta ocazie ca;Prin nasterea din nou Dumnezeu pune o noua structura sufleteasca. Aceasta structura are In ea dorinte noi, preocupari noi,atitudini noi comportament nou si multe alte Inoiri pe care o viata noua le poate arata.Cui le poate arata? Celor cu care venim In contact zilnic.Nu au ce sa recunosca In tine atat timp cat nu se vede transformarea unei vieti noi.Te-ai furisat printre cei ce se strang laolalta, si deacum spui ca esti credincios?.Am folosit cuvantul de furisat pe care pavel Il aduce Inainte.Fara o evidenta a schimbari nu esti om nou In Domnul Hristos. 2 Corinteni 5;17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: ...          

         Nu este rau sa vi unde se strang cei nascuti din nou daca esti atras de dorinta de a asculta ce vreasa-ti vorbeasca Dumnezeu si tie. Aici ai sansa sa asculti cuvinte pe care nu le poti asculta In alta parte.Cei nascuti din nou nu au dubiu In mintea si inima lor ca Domnul Hristos locuieste in ei.Daca te Intreaba cineva daca ai mancat azi ce-i spui? Negresit daca ai mancat Ii dai un raspuns afirmativ si fara Intarziere.Dece? Pentruca sti ca Intradevar ai mancat. Tot asa este si cu nasterea din nou unde locuieste deacum Domnul Hristos prin credinta.Apoi. Pavel aduce aceste cuvinte care creiaza pentru cei mai multi confuzie In ceia ce priveste Mantuirea.Am sa aduc In atentie trei aspecte pe care le putem desprinde din Cuvantul lui Dumnezeu.Anume,Omul este mort spiritual.Cand este adus la viata prin nasterea din nou. Traieste si Domnul Hristos locuieste In el.Acest suflet nu are niciun dubiu ca traieste, ca In el pulseaza viata noua din Dumnezeu.

         La cine se pot aplica aceste cuvinte?Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.Am spus cu alta ocazie ca acest cuvand de a fi lepadat nu-l vad ca ar fi cel mai potrivit. Iata dece;Pentruca un suflet care a fost nascut de Dumnezeu nu poate fi lepadat de Insusi Cel ce la nascut.Am sa dau si In engleza sa vedem ce diferenta face.unless indeed you are disqualified.Este vorba daca te califici sau esti descalificat prin viata pe care o traiesti.Nu esti nascut din nou,nu te califici sa porti acest nume de Copil al lui Dumnezeu.Am spus odata de cineva care a trait In curvie ca s-a desclificat singur de a mai vorbi In adunare.Si s-a gasit unul, poate mai multi care nu au fost deacord.Nu eu spun acest lucru. Cuvantul Il aduce In atentie.Iata si  In alta traducere care este cuvantul;you fail the test? Ai cazut la testul pe care l-ai facut. Ceia ce Inseamna ca, atunci cand te-ai examinat, te-ai testat daca viata pe care o traiesti corespunde cu viata unui nascut din nou.Este usor sa ne testam fiecare In parte. Dar trebuie sa apelam la sinceritate fata de noi Insine.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: