marți, 18 aprilie 2017

12;20. Nişte Greci dintre ceice se suiseră..............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ioan 12;20. Nişte Greci dintre ceice se suiseră să se închine la praznic,
        Iata ca la Templu participau nu numai evrei ci si dintre neamurile care locuiau printre evrei.Vad In aceasta participare a neamurilor precum erau acesti greci,dragostea lui Dumnezeu de a cuprinde si neamurile In planul Lui de mantuire.Acesti greci erau interesati sa-L vada pe Domnul Isus. Cu alte cuvinte, sa-L cunoasca.Nu erau ei interesati doar sa vada pe Domnul Isus cum arata ca Fiu al omului.Ei vroiau sa auda din Intele[pciunea care i se duseste vestea peste tot. Marcu 1;22. Oamenii erau uimiţi de învăţătura Lui; căci îi învăţa ca unul care are putere, nu cum îi învăţau cărturarii.Am scris cate ceva despre a Invata si pe altii cu alta ocazie mai mult. Avem In cuvant cate-va locuri care ne atrage atentia In privinta aceasta. Sunt unii care se reped sa dea Invatatura.Nu e rau sa dai Invatatura dar trebuie sa te Incadrezi In aceste cuvinte; care are putere,


         Pun si cate-va locuri care ne arata ca nu numai In Noul Testament cerea Dumnezeu sa fie Instare cei ce vor sa dea Invatatura. Ci si In Vechiul Testament la fel. Dece? Pentruca avem spuneam cu alta ocazie deaface cu acelasi Dumnezeu.Iata din Vechiul;Exod 35;34  I-a dat şi darul să înveţe pe alţii, atît lui cît şi lui Oholiab,Si acum,Proverbe 8;6. Asculaţi, căci am lucruri mari de spus,şi buzele mi se deschid ca să înveţe pe alţii ce este drept.Iata si doua locuri din Noul Testament;1 Timotei 3;2……..în stare să înveţe pe alţii.Si Inca un loc;2 Timotei 2;2. Şi ce-ai auzit dela mine, în faţa multor marturi, încredinţează la oameni de încredere, cari să fie în stare să înveţe şi pe alţii.Nu stiu cati dintre cei care se reped sa dea Invatatura daca Isi pun aceasta Intrebare anume; Sunt eu Instare sa dau o Invatatura si altora?Sau, as spune In felul acesta; Ma calific eu prin viata pe care o traiesc si cunostintele pe care le am din Cuvantul armonizat sa dau Invatatura?


         Sigur ca poti Invata dar sa nu Inveti ce citim In;Proverbe 8;6. anume,ce este drept.Cu alte cuvinte, nu orce Invatatura. Cineva poate ar spune; Ce anume este drept? Daca citim Cuvantul cu atentie si interes vom vedea suficiente dovezi care ne vor conduce la; ce este drept.Asa cum citim, acesti greci se introdusera si ei printre israeliti In procesul de Inchinare catre Dumnezeu. Grecia era plina si dominata de zei si misticism. Ce vad la acesti greci? Faptul ca, Atunci cand Dumnezeu are In vedere sa mantuiasca un suflet sau altul nu sunt la El bariere.Cu alte cuvinte, aceste suflete primesc acest dar al credintei;Efeseni 2;8.Poate evreii nu se simteau confortabili cu strainii printre ei. Cum vedem, cand Petru s-a dus la Corneliu trimis prin vedenia pe care a avut-o.Dar cine poate sta Inpotriva hotarari lui Dumnezeu? Mantuirea este a Fiului Sau si o da cui vrea.Am spus cu alta ocazie ca; Noul Testament Il avem datorita unor greci ca acestia.


         Dumnezeu stia ca evreii nu vor scrie Noul Testament. Dece? Pentruca Domnul Isus Fiul sau a fost respins de ei.Ioan 1;11. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit.Si Iata ca Dumnezeu s-a Ingrijit ca sa avem si Noul Testament ca revelatie a Domnului Hristos si Biserica vie  care va lua nastere odata cu venirea Lui.Era as zice o rutina pentru acesti greci cum era si pentru evrei de a merge la slujbele dela Templu..Dar iata ca, Dumnezeu a sadit In inima acestor greci dorinta de al vedea pe Domnul Isus.Nu pornea din propia lor initiativa. Si ei erau oameni cu o structura fireasca pacatoasa.Era nevoie sa intervina Dumnezeu In inima lor cum o face ordecate ori are In vedere sa mantuiasca un suflet.Asa cum am spus, Dumnezeu ne e partinitor.Pavel are ceva de spus In privinta aceasta;Fapte 11;1. Apostolii şi fraţii, cari erau în Iudea, au auzit că şi Neamurile au primit Cuvîntul lui Dumnezeu.Acesti greci stim ca reprezinta neamurile In Cuvant.


         Iata ce au facut acesti greci la un moment dat;21. s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, l-au rugat, şi au zis: „Domnule, am vrea să vedem pe Isus.“Nu stim care a fost motivul de ei sau apropiat de Filip.Poate Filip era mai aproape de ei. Sau poate au fost directati de Dumnezeu In mod special la Filip.Vedem cum Dumnezeu la folosit pe Filip si In cazul Etiopianului care era In car si citea pe prorocul Isaia.Mi-as permite sa trag o concluzie dece Dumnezeu la ales pe Filip In aceste doua circumstante.Filip era as zice sceptic si Insusi Domnul Isus a avut conversatie cu Filip. Ioan 14;9. Isus i-a zis: „De atîta vreme sînt cu voi, şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl. Cum zici tu dar: «Arată-ne pe Tatăl?»Si Inca multe alte Imprejurari pe care Cuvantul ne arata cu privire la Filip. Dar Dumnezeu la folosit Intens pentru a Indruma pe alti la Domnul Hristos.


          Indrumam noi pe alti la Scumpul nostru Mantuitor, sau daca am Indrumat vreo data?.Nu ma refer sa-i iei de mana ci prin vita traita spre slava lui Dumnezeu, acestia cu care venim In contact zilnic sa spuna ca si acesti greci; Domnule am vrea sa vedem pe Isus.Sau unora dintre noi ne este rusine cu acest nume scump al Domnului Isus. Filip a dat dovada ca Il iubea pe Domnul Isus.care era din Betsaida Galileii, Galileia locul unde Domnul Isus a facut prima minune din Cana Galilei.Deacolo la ales Dumnezeu sa Il directeze pe Filip spre Domnul Hristos.Filip era de multa vreme In compania Domnului Hristos ca si ceilalti ucenici.De atîta vreme sînt cu voi, şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Sigur, ca om Iti trebuie timp sa poti cunoaste bine o persoana.Cu alta ocazie am scris ceva despre a cunoaste pe cineva. Ca sunt doua feluri de a cunoaste. Una din felul descris de o persoana si alta mai profunda de a sta In compania acelei persoane un timp mai Indelungat.


         Daca privim la noi Insine, ce vom spune noi despre felul de cum Il cunoastem pe Domnul Isus si cat de mult Il cunoastem?Mi-a fost dat sa cunosc persoane care au batut drumul la adunare ani buni si spre suprinderea mea nu-L cunosteau pe Domnul Isus.Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl. Le spusese Domnul Isus aceste cuvinte;Ioan 10;30. Eu şi Tatăl una sîntem.“Sa nu spuna nimeni ca Il cunoste pe Dumnezeu daca nu l-a vazut pe Domnul Isus ca Fiu al Lui.Prin Domnul Isus avem intrare libera la Tatal ca copii ai Lui.Cum zici tu dar: «Arată-ne pe Tatăl?Filip era nedumerit si gandesc ca acesta era motivul de a avut Mantuitorul mai multa conversatie cu Filip.Avea In vedere sa-l foloseasca intens cum am spus.A venit si peste noi gandul ca sa-i cerem sa ni-L arata pe Tatal? Daca Il cunostem bine pe Domnul Isus ne este suficient ca sa putem sa cunoastem si pe Tatal.


         Domnul Isus are de spus asa de frumos despre cei rascumparati si Tatal lor.Ioan 20;17……...du-te la fraţii Mei, şi spune-le că Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru.“Cum ar putea sa spuna un copil ca nu-l cunoaste pe tatal lui din moment ce locuieste Impreuna si sta la masa cu el sorbind-ui cuvintele .Uite tot asa sunt si copii lui Dumnezeu,ei nu au dubiu ca Dumnezeu e Tatal lor.Deaceia ei se alimenteaza spiritual din cuvintele care sunt scrise In Cuvantul sfant.Nu stiu cati din noi am ajuns sa sorbim aceste cuvinte din partea lui Dumnezeu.Domnul sa ne ajute sa Intelegem ca daca ne-a nascut suntem copii ai Lui si El ne este Tata . Viata noua din Dumnezeu este ireversibila. Cate-va ganduri pe care vreau sa le Impartasec cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni. Asta pentru Incurajarea noastra a tuturor In drumul spre Casa cea din ceruri.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: