duminică, 9 aprilie 2017

Ieremia 2;13. «Căci poporul Meu a săvîrşit un îndoit păcat:........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ieremia 2;13. «Căci poporul Meu a săvîrşit un îndoit păcat: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate, cari nu ţin apă.»

         Intelegem ca e vorba In acest verset de Poporul Israel.Intrebarea este, putem si noi sa Invatam cate ceva din locul acesta? In ceia ce ma priveste, sigur ca avem de Invatat din Intreaga Scriptura. Nu are importanta ca e Noul Testament sau Vechiul Testament.Iata ce citim In Noul Testament despre Scriptura;Aici, vom vedea ce-i spune Ap, Pavl tanarului Timotei.2 Timotei 3;16. Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, Cu alta ocazie, am scris din acest verset mai pe larg.Deci Intelegem ca avem cate ceva de Invatat. Asta, numai In conditia ca suntem interesati sa vedem ce vrea sa ne vorbeasca Dumnezeul nostru.«Căci poporul Meu Dumnezeu numeste aici,pe acest popor israelit, Poporul meu. Dar Scriptura ne arata ca, odata cu venirea Domnului Hristos, Dumnezeu are un at popor. Popor rascumparat prin jerfa Fiului Sau.Prorocul Hoseia anticipa cine va fi poporul lui Dumnezeu.Iata cum citim In Romani despre aceasta prorocie a lui Hoseia; Romani9;25. după cum zice în Osea: „Voi numi «popor al Meu», pe cel ce nu era poporul Meu, şi «prea iubită», pe cea care nu era prea iubită.
         Intradevar Israel era al Lui pentruca El l-a ales sa fie al Lui.Nu s-a ales el singur ca ar fi vrut ei sa fie poporul lui Dumnezeu. Indraznesc  sa trec si la noi ca popor ceresc nu pamantesc. Pe care asa cum am aratat din Hoseia, Dumnezeu are un alt popor.Daca Israel a fost ales prin Avraam sa fie poporul Lui Dumnezeu,atunci noi?Sigur, ca pentru cei ce citesc Cuvantul si Il iubesc este usor de a Intelege ca; A fost cu putinta sa devenim popor al Lui prin Domnul Isus. Si cu mult mai mult copii ai Lui.Spuneam recent Intrun posting ca, acest popor pamantesc Scriptura Il numeste; ca sunt fiii lui Israel. Iar ca noi cei care suntem nascutoi din nou,suntem fii ai lui Dumnezeu.Asa ca, acest verset se aplica si noua tot asa cum se aplica la vremea aceia lui Israel.Daca Dumnezeu spunea despre acest popor pamantesc, tot asa de bine poate spune si de noi ca popor ceresc. Ce a facut acest popor pamntesc de se adreseaza Dumnezeu lor?a săvîrşit un îndoit păcat: Sigur ca, dela Adam si In continuare pacatul este In om, In structura lui carnala.

         Daca Isrelitii au savarsit un Indoit pacat, cum stam noi In privinta aceasta? Sigur ca , sunt unii dintre noi care nu vor accepta aceste cuvinte ca s-ar potrivi si noua.Daca ne uitam la noi personal dar si ca adunare, vom realiza ca si noi suntem la fel ca si Israelitii.Israel spuneam cu alta ocazie a fost disciplinat din timp In timp pentru pacatele si Indepartarea lor de Dumnezeu.Poate vom zice ca; Intradevar Israelitii Isi faceau dumnezei pe care Scriptura Ii numeste idoli. Si deaceia Dumnezeu Ii disciplina, Ii pedepsea.Dar nu se gasesc printre noi si unii care au dumnezeii lor? Negresit ca da.Israel Intrista pe Dumnezeu prin comportamentul lor. Si noi Il Intristam prin felul nostru de a ne lega inima de te miri ce.Daca suntem sinceri, si ne analizam personal In fata Cuvantului, vom vedea ca asa stau lucrurile.Unii dintre noi nu au chipuri cioplite dar asa cum am spus au dumnezei de care si-au legat inima. Fiecare se cunoaste la ce tine si ce pret pune pe anumite lucruri pe care constienti sau Incostienti Ii fac dumnezei.

         Dar dece era un Indoit pacat la israeliti? Versetul ne arata In continuare ce au facut Israelitii.M-au părăsit pe Mine, Acesta era primul pacat si personal as spune ca era cel mai mare pacat. Sa parasesti pe Domnul care si-a aratat Indurare de va scos din Egipt din robie.Spuneam cu alta ocazie ca; Egiptul In Scriptura Infatisaza Lumea din care cei rascumparati au fost scosi. Asa se Intampla cu ei. Dar cand noi ne abatem si ne legam inima de temiri ce, nu Il parasim si noi? Negresit ca da.Numai ca asa cum am spus, Dumnezeu trece la disciplinare. Fie ca era In vechime cu Israelitii, fie ca este azi cu noi care suntem ai Lui. Dumnezeu este acelasi Ieri, azi si In viitor. Cu alte cuvinte neschimbat In atributele Lui de Suveran.Se ridica o Intrebare. Ce motiv avea acest popor sa-L paraseasca? Negtresit ca nu aveau motiv. Dealungul vremi Dumnezeu si-a artat Indurarea lui fata de acest popor.Unii din noi care pretind ca sunt credinciosi nu vor recunoaste ca; L-au parasit pe Domnul.Dar felul lor de viata si preocuparile lor fac dovada ca sunt departe de Dumnezeu.Asta presupun daca Intradevar au fost nascuti din nou.

         Cu noi El procedeaza la fel. Avem noi motiv sa ne abatem dela ascultarea de El? Negresit ca nu.Si Intrun caz si altul Dumnezeu asa cum am spus trece la disciplina.Disciplina pe care o aplica asupra tuturor rascumparatilor Lui cand se abat dela voia Lui.As Indrazni sa spun ca; Disciplinarea noastra este mult mai severa decat a Israelitilor. Pe noi vrea sa ne faca asemenea Fiului Sau.Ei aveau promisiuni pamantesti care erau temporale. Pe cand noi avem promisiuni vesnice si de natura cereasca. Si cei ce citesc Cuvantul cu seriozitate stiu ca. Acolo In Cer nu intra nimic Intinat, murdar. Sau Potrivit cu ce citim ca Dumnezeu va face un cer nou si un pamant nou unde va locui neprihanirea.Daca Israeliti erau pedepsiti pentru departarea lor de Dumnezeu,am putea sa spunem ca noi vom fi scutiti? Nici decum, pentruca; Dumnezeu ne este Tata si ca un Tata bun care-si iubeste copii Ii si pedepseste.Si asta spre binele lor propiu.Pentru Inceput nu Intelegem dece Dumnezeu lucreaza asa.Dar cand ajungem sa vedem ca ne-a facut bine, felul de cum El a actionat In viata noastra realizam ca El stie ce face pentruca ne iubeste.

         Dumnezeu spune despre El Insusi ca este;Izvorul apelor vii,Nu stim cat Intelegeau Israelitii ce va sa zica sa bei din apa vie (a vieti) precum nici Femeia Samariteanca dela putul lui Iacov nu a Inteles cand Domnul Isus i-a adus Inainte aceste cuvinte.Dar noi cei de azi ce fel de apa bem? As Indrazni sa spun ca; Cei ce beau apa vie care este Cuvantul lui Dumnezeu au viata. Si Inca o viata curata precum este apa din care ei beau.Ma face sa Inteleg ca; Israelitii nu erau multumiti cu aceasta apa care venea din Izvorul vieti dela Dumnezeu. Si ca au luat ei hotararea sa Isi procure apa cu care se simteau confortabili.Si ce au facut ei?  şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate, Sunt unii prin Adunari care nu se simt confortabili cu apa Cuvantului lui Dumnezeu. Prefera cum am spus cu alte ocazii sa asculte fel de fel care nu au niciun miez duhovnicesc, spiritual.Ei bine, la acestia care beau o astfel de apa sa nu te astepti sa aiba viata spirituala.Aceste puturi, pe care le numesc surse de Invatatura care nu tin apa vieti. O Invatatura sanatoasa nu sta In puturi “sapate” de om orcare ar fi el.

         Am opservat si sunt convins ca mai toti am opservat ca atunci cand un Frate vorbeste mai spiritual,se creiaza o stare de animozitate printre cei care vor sa bea apa din puturile lor care au apa statauta.Pentruca orcat de crapate vor fi puturile tot mai tin pe fund o apa statauta.Cu alte cuvinte, amesteca apa Cuvantului, cu namolul umpluturi omenesti.Ce sa mai spun ca, sunt  dintre cei care vorbesc care ei Insusi,aduc Inaintea Fratilor, nu apa vieti ci una statauta ca“ Invatatura”.Ce vreau sa spun este ca;Orce umplutura In vorbire nu are viata.Si dece nu are viata? Este destul de simplu sa ne dam fiecare un raspuns.Din pricina ca, In aceasta apa statauta sunt bacterii care Imbolnavesc.Chiar daca se citeste din cuvantul lui Dumnezeu, umplutura altereaza ceia ce s-a citit.Mai tarziu In vorbire patrund bacteriile si o degradeaza aceasta citire. Crapatura face ca apa vieti sa se scurga sa nu ramana In sursa.Asa cum am spus doar pe fundul putului cu mocirla In ea.Un om sanatos se uita dupa o apa curata.Ma refer la modul spiritual.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: