vineri, 21 aprilie 2017

Numeri 15;15. Să fie o singură lege pentru toată adunarea, ..........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Numeri 15;15. Să fie o singură lege pentru toată adunarea, atît pentru voi cît şi pentru străinul care locuieşte în mijlocul vostru; aceasta să fie o lege necurmată printre urmaşii voştri: cu străinul să fie ca şi cu voi, înaintea Domnului.
   Am avut discutii In decursul anilor cu mai multi Frati care citesc Cuvantul cu ideei preconcepute.Pe unii i-am Intrebat daca au ajuns ei la concluzia pe care o sustine cu privire la un subiect sau altul din Cuvant.Cuvantul ne este dat ca sa facem din el desfatarea Inimi noastre dar si a Intelectului. Cu alte cuvinte a minti.Nu In zadar Ap,Pavel spune de o Inoire a minti.Efeseni 4;23. şi să vă înoiţi în duhul minţii voastre,Discutiile erau cu privire la poporul evreu. Anume, ca Dumnezeu iubeste pe acest popor mai deosebit decat pe alte popoare. Mai precis, pe cei care Ii vedem In acest verset 15, dar si In versetul 16.iata cum Incepe acest verset 15;Să fie o singură lege pentru toată adunarea,In vechime, adunarea era sinonima cu tabara lui Israel, sau, cu Casa lui Israel.Levetic 17;8. Să le spui dar: Dacă un om din casa lui Israel sau dintre străinii cari locuiesc în mijlocul lor, aduce o ardere de tot sau vreo altă jertfă,


   Dumnezeu deseori aduce In atentie pe strainii care locuiau In mijlocul lui Israel.Spuneam cu alta ocazie ca Israelitii au iestit din Egipt cu acesti straini In mijlocul lor.Fie ca se casatorise fie ca erau robi ai lor. Oricum, Dumnezeu vom vedea ca nu are doua masuri sau doua legi In cazul de fata.o singură lege.Daca citim cu atentie vom vedea la ce se referea aceasta lege data de Dumnezeu.Era vorba de anumite daruri si jerfe pe care Israel trebuia sa le aduca Inaintea Domnului.Nu a dat Dumnezeu o lege pentru Israeliti si alta pentru strainii care calatoreau cu ei prin pustie In drum spre Canan. Sau, sa-i fi lasat pe acestia fara lege pe motiv ca erau straini In mijlocul lui Israel. Asa cum spuneam cu alta ocazie nu avem deaface cu un Dumnezeu duplicitar sau partinitor.Iata ce citim In continuarea versetului;atît pentru voi cît şi pentru străinul care locuieşte în mijlocul vostru;


    Cuvantul face referire In mod expres la aceasta lege unica.Chiar daca unora dintre noi nu ne convine. Acesta este adevarul care Il descrie pe Dumnezeul nostru ca unul care nu este asa cum am spus partinitor.Este trist ca au fost dealungul istoriei si azi sunt la fel unii teologi care arata partinire.As Indrazni sa spun ca se considera ei mai stricti decat Dumnezeu In a administra Legea Lui Dumnezeu divina.Scriptura ni-L arata in nenumarate locuri ca Dumnezeu nu este partinitor.Daca ne Intoarcem putin In Noul Testament la cei care fac parte din Poporul ceresc al lui Dumnezeu, Il vom vedea pe Domnul Isus ca Fiu al lui Dumnezeu printre oameni care nu a fost partinitor. Dece?Pentruca El Invatase dela Tatal Lui. Cu alte cuvinte spune Mantuitorul ;Ion 5;19…..El nu face decît ce vede pe Tatăl făcînd; şi tot ce face Tatăl, face şi Fiul întocmai.Si alt loc;Ioan 8;ci vorbesc după cum M-a învăţat Tatăl Meu.Si ultimul loc;Ioan 12; 49. Căci Eu n-am vorbit dela Mine însumi, ci Tatăl, care M-a trimes, El însuş Mi-a poruncit ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc.


     Am dat aceste locuri ca sa vedem ceva mai tarziu ca, asa cum Dumnezeu Tatal nu a facut diferenta Intre Israeli si strainii care calatoreau cu ei prin pustie spre Canan.Daca ne Intoarcem la noi In dispensatiunea Harului care a fost adus de Domnul Hristos, vom vedea ca nici Domnul Isus nu a facut diferenta Intre cei carora le vorbea de Imparatia lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, Mantuirea care e darul lui Dumnezeu este dat dupa buna placere a voiei Sale.Dumnezeu porunceste cum sa fie aceasta lege.aceasta să fie o lege necurmată printre urmaşii voştri:Nu stiu cum au Implinit Isreliti dealungul vremi aceasta porunca sa fie trasmisa urmasilor lor.Azi, ei nu mai aduc jerfe si nici daruri Domnului.Sunt multe care Dumnezeu le-a poruncit si azi nu mai sunt de actualitate. Dece? Pentruca odata cu venirea Domnului Hristos acest capitol s-a Incheiat.Poate unora nu le convine ceia ce spun’ Dar sunt cuvinte relatate de Cuvantul lui Dumnezeu.


       Ce sa mai spun de cei care sustin se lauda Intrun fel ca au sange In vinele lor evreiesc.Pavel era si el evreu si a ajuns prin harul lui Dumnezeu sa Inteleaga ca;Coloseni 3;11. Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.Am spus cu alta ocazie ceva mai mult din acest verset si cum Dumnezeu In Domnul Hristos a contopit pe Evrei cu neamurile asa cum erau Inainte de al chema pe Avraam.Iata cum se Incheie acest verset;cu străinul să fie ca şi cu voi, înaintea Domnului.Inaintea oamenilor pot fi diferenta.Dece? Pentruca In structura omeneasca este acest defect l-as numi sa nu spun pacat-egoismul-.Deci, Intelegem ca Dumnezeu nu a facut diferenta Intre Israeliti si straini. Acesti straini In Noul Testament sunt indentificati cu Neamurile.


       Ap, Pavel are si el ceva de spus In privinta aceasta;Fapte 11;1. Apostolii şi fraţii, cari erau în Iudea, au auzit că şi Neamurile au primit Cuvîntul lui Dumnezeu.Noi ca oameni facem diferente Intre noi Insine.Aceasta atitudine este o latura negativa In viata unui Copil al lui Dumnezeu. Ea trebuie Inlaturata caa si orce alta atitudine negativa. Am avut ocazia sa vad aceste diferente printre cei ce se strang laolalta.Este trist ca nu aplicam Cuvantul lui Dumnezeu In vietile noastre, In relatiile noastre ca Frati.Domnul Isus nu a facut diferenta Intre cei pe care Tatal I-a dat.Iata ce spune Matei 22;16. Au trimes la El pe ucenicii lor împreună cu Irodianii, cari I-au zis: „Învăţătorule, ştim că eşti adevărat, şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentrucă nu cauţi la faţa oamenilor.Nu stim ce vor fi spus Israelitii cand Dumnezu i-a cuprins si pe straini In aceiasi lege ca si ei.


    Apoi, iar nu stim ca vor fi spus ceva ca nemultumire cand Dumnezeu a poruncit ca si strainul sa aibe acelasi statut Inaintea lui Dumnezeu. cu străinul să fie ca şi cu voi, înaintea Domnului.Daca citim cu atentie acest capitol  vom vedea ca si strainul aduce jerfa si daruri si erau primite de Domnul.Spuneam cu alta ocazie ca; Adunarea ,tabara lui Israel este asemanata cu Adunarea corporala din zilele noastre. Si ca Intre cei Rascumparati se gasesc si straini de Dumnezeu.Cu alte cuvinte nu au fost nascuti din nou, ca sa poarte numele ce Copii ai lui Dumnezeu. Cu toate ca participa de ani buni printre cei rascumparati.Acestia au si ei parte de binecuvantarile pe care Dumnezeu le revarsa In Adunare prin Duhul sfant la modul literal.Iata ca acestia se Incadreaza In ce citim In Evrei 6;4-5.Dar asa cum am spus nu au acest stataut de Copil al lui Dumnezeu.


      Acum, aduc In atentie si versetul;16. O singură lege şi o singură poruncă să fie atît pentru voi cît şi pentru străinul care locuieşte printre voi.“Repeta Dumnezeu aceasta porunca. Dece o face? Pentruca stia ca acest popor se considera ca numai ei pot sta Inaintea lui Dumnezeu. Si ca sa risipeasca orce umbra de Indoiala, repeta Inca odata legea pe care o dadea prin Moise.Nu stiu cati dintre noi am zabovit asupra acestor doua versete. Versete care ne arata Nu numai Felul lui Dumnezeu de a lucra printre oameni dar, si al Domnului Hristos.Cu atat mai mult acum cand Domnul Hristos a Infaptuit Mantuirea lui Dumnezeu fara nici-o preferinta. Deaceia se numeste Darul lui Dumnezeu. Si spuneam cu alta ocazie; Ca orce dar cel ce Il primeste este al lui. Cu alte cuvinte este posesorul Darului dat.Domnul sa Incredinteze pe Fratii si Surorile care sunt sinceri Intradevar ca; Avem deaface cu un Dumnezeu si Mantuitor nepartinitor.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: