joi, 6 aprilie 2017

Romani 16;17. Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de ceice fac desbinări ........


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 16;17. Vă îndemn, fraţilor, să vă feriţi de ceice fac desbinări şi tulburare împotriva învăţăturii, pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei.


         Vedem ca In toate timpurile au fost framantari In Adunari, Biserici. Cu alte cuvinte, In toate locurile unde se strang cei rascumparati ai Domnului Hristos.Am mai spus ca, In fiecare strangere laolalta sunt doua grupari. Unii care vin acolo pentru interese personale si uneori chiar meschine.Le opservam din felul lor de a se manifesta printre Fratii si Surori.Acestia nu se sfiesc sa produca ceia ce versetul ne arata desbinari. Apoi, sunt cei rascumparati care fac parte din cel de al doile grup. Acestia spuneam cu alta ocazie stiu pentru ce anume vin la strangere. Ei recunosc prezenta Domnului Hristos In mijlocul lor si nu-si permit sa aiba un astfel de comportament care sa necinsteasca numele Domnului Hristos. Iata ca si printre acesti credinciosi din Roma se gaseau astfel de oamenii care produceau dezbinari.


         Apostolul cu alta ocazie spune de partide; Ca sunt Partide Intre voi.Si ca rezultat al acestor stari de lucruri printre ei, Pavel este obligat sa le spuna aceste cuvinte;Vă îndemn, fraţilor, Era un Indemn pe care Pavel simtea nevoia sa Il Impartaseasca cu Fratii carora le scrie. Sigur ca el facea referire la toti Fratii. Dar nu se astepta ca toti sa puna aceste cuvinte la inima.Cu alte cuvinte,ar vrea sa spuna Apostolul, ca simt cu voi si deaceia va Indemn. Sigur ca el Intelegea ca nu toti cei care se strang acolo vor plati atentie la ceia ce el le scria.Cu alta ocazie Pavel ca sa fac deosebire Intre Fratii cre se strangeau, aduce In atentie aceste doua categori pe care eu le numesc grupari. Dar Pavel le numeste Vase. Unele de cinste si altele de ocara.Asa Ii spune tanarului Timotei.2 Timotei 2;20. Într-o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de pămînt. Unele sînt pentru o întrebuinţare de cinste, iar altele pentru o întrebuinţare de ocară.


         Pavel, merge pana acolo de numeste pe unii vase de cinste iar pe altii vase de ocara. Este usor de vazut care sunt unele si care sunt altele.Oricum, ce vrea sa le spuna Pavel celor de atunci si noua celor de azi este; ca o atentionare,  nu numai ca un Indemn pentru binele  celor rascumparati.Iata Indemnul pe care Il aduce Inaintea lor asa cum am spus; Si Inaintea noastra.să vă feriţi de ceice fac desbinări Deci, ca suntem de acord sau nu,sunt unii care produc desbinari In mijlocul Fratilor. Dar cum sa sti care sunt acestia? Avem noi ca rascumparati ai Domnului Hristos un reper,s-au capacitatea de ai opserva?Sau un indiciu oarecare care sa ne dea semnalmentele acestui comportament al unora din cei cu care ne strangem?Negresit ca Da.Insusi Domnul Hristos aduce In atentie aceste semnalmente. Anume, Ii veti cunoaste dupa roadele lor.Matei 7;20. Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte.Cu alta ocazie am scris cate-va ganduri din acest verset. Asa dar, cei rascumparati pot distinge cu usuratate as zice, care sunt cei ce produc desbinari.


         La Inceput Versetul In romana are un Inteles diferit de cum citim In engleza. Dau si In engleza ca sa putem Intelege ceva mai bine cum trebuie cei rascumparati sa fie In Adunare.Iata cum citim In aceasta traducerea;New American Standard Bible. Now I urge You ,brethren,keep your  eye on those who cause dissensiuni….Cu alte cuvinte, Pavel ar spune asa;Nu-i slabiti din privire, din atentia voastra pe acestia.Dece? Pentru a putea sa fiti gata sa preantampinati, sa evitati astfel de situatii Incordate In mijlocul vostru ca Fratii.Apoi, Pavel aduce rezultatul acestor dissensiuni pana unde poate merge spunand ca ele produc tulburare In mijlocul Fratilor.şi împotriva învăţăturii, Sunt unii In adunare care nu stiu ce e o Invatatura sanatoasa.Adica, ei asimileaza tot ce se serveste Intr-o vorbire sau alta. Nu au putere de a discerne ce este In armonie dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Si asta, din pricina lipsei de aprofundare a Cuvantului.Dar nici ca au interes de a cerceta Cuvantul cu seriozitate.


         Sigur ca au fost pe atunci unii care aduceau diferite Invataturi abatute. Pavel le spune specific ca sunt unii care produc astfel de situatii tocmai de a deruta pe Fratii si Surorile sincere.Asa au stat lucrurile si asa sunt si In vremea noastra. As Indrazni sa spun dealungul istoriei crestine au fost astfel de persoana care au produs  dissensiuni care, mai tarziu au generat tulburare Intre farti. Nu rareori Adunarile sau farimitat din aceasta cauza.Sigur ca o vina o au cei care sunt nascuti din nou ca; Nu au tinut ochii pe acestia care produc dissensiuni. Cum citim In engleza.Dar si azi este la fel.Am fost si eu martor la aceste stari de lucruri printre Fratii.Si asa vor merge lucrurile pana cand Dumnezeu va Incheia toate lucrurile. Adica, va strange bobul de grau si Il va pune In Hambar(Casa Tatalui) Iar negina o va strange si o va pune pe foc.Cunoastem locul nu Il mai dau ca referinta.Ce trist sa te gasesti printre cei rascumparati ani buni, sau pentru unii chiar o viata de om si sa sfarsesti In foc ca si negina.


         Pavel aduce In atentie Invatatura.pe care aţi primit-o.Ce Invatatura au primit ei, sau la ce fel de Invatatura se refera Pavel? Sigur, la Evangelia Domnului Hristos pe care care Pavel o mentioneaza cand scrie lui Tit despre Invatatura sanatoasa.Tit 2;1. Tu însă, vorbeşte lucruri cari se potrivesc cu învăţătura sănătoasă.Si lui Timotei Pavel Ii spune aceste cuvinte ca si lui Tit.Sigur ca nu puteau sa spuna cei de atunci si noi azi ca Pavel aducea o Invatatura abatuta, atat timp cat el a avut o descoperire speciala din partea Domnului Hristos pe drumul Damascului.Iata cum Incheie versetul cu acest sfat, Indemn pe care Pavel Il da;Depărtaţi-vă de ei.In astfel de situatii singura solutie este sa te desparti unii de altii.Si ce e de facut ? Cu cine sa te strangi? Si In privinta aceasta Cuvantul are ceva de spus;2 Timotei 2;22……  împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.Asa ca, poti gasi printre Frati si unii care au pe inima sa cinsteasca Numele Domnului Hristos.Ca In definitiv, ce sunt disensiunile, tulburarile decat necinstirea Numelui scump al Domnului Hristos.Vorbesc ca unul care am fost confruntat cu astfel de situatii pe parcursul vieti mele printre frati.


         Cei rascumparati a caror inima Dumnezeu a curatit-o sau potrivit Cuvantului a taiat-o Imprejur. Cu alte cuvinte, a facut-o dupa voia Lui.Acestia vor cauta pacea, neprihanirea In asteptarea Intalniri cu Domnul Hristos.Spuneam cu alta ocazie ca ei nu se implica apsolut de loc In a tulbura strangerea laolalta a sfintilor. Asa cum spuneam si cu alta ocazie, acesti nascuti din nou se feresc sa ia parte la astfel de situatii care creiaza desbinari Intre Frati.Dumnezeu sa fereasca pe toti Fratii sinceri de a cadea prada unora care nu au nimic de aface cu Domnul Isus. Daca ar fi nascuti din nou, ar fi constienti ca, In mijlocul lor se afla Cel ce a platit pretul rascumparari lor.Iata preocuparea pe care Pavel o avea fata de cei carora le scrie. Sa se fereasca de acestia. Spuneam cu alta ocazie ca sunt prin adunari, biserici unii care mimeaza viata de copil al lui Dumnezeu. Dumnezul nostru sa ne dea Harul lui sa putem fi atenti la ce fel de viata ducem. Printre frati si Surori dar si printre cei deafara.Daca trairea noastra e spre slava numelui Sau sau daca suntem din cei care mimam aceasta viata de copil al Lui.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: