sâmbătă, 15 iulie 2017

Psalmul 119; 16. Mă desfătez în orînduirile Tale,..........

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Psalmul 119; 16. Mă desfătez în orînduirile Tale,şi nu uit Cuvîntul Tău.

         Nu stiu cati dintre noi care ne numim crestini putem sa ne Incadram In aceste cuvinte din verset. Sau cati dintre noi au stat sa mediteze la el.Am Intalnit si din acetia care spuneau ca nu au timp. Nu, nu era vorba de timp. Era vorba de nevoia inimi care daca e lucrata de Dumnezeu cauta sa se hraneasca cu Cuvantul lui Dumnezeu. Daca ai o inima care e dezinteresata, negresit ca nu ai timp. Pentru cate alte nevoi ne facem timp dar cand vine vorba de nevoia sufletului inima nu-si gaseste timp.Dar sunt ferm convins ca; Un suflet In a carei viata a intervenit Dumnezeu si a schimbat structura sufleteasca acel suflet se preocupa de partasia cu Dumnezeu prin Cuvantul Lui sfant.Spuneam cu alta ocazie ca; Aceasta transformare pe care o face Dumnezeu Intrun suflet se numeste nastere din nou.

         Din nou, nu stiu cati cunosc acest termen divin al nastri din nou. Ei bine, o astfel de transformare aduce sau cuprinde In ea o structura care la randul ei este caracterizata prin; Atitudini noi, preocupari noi, sentimente noi,dorinte noi si cate altele pe care firea veche nu le are.Psalmistul Isi gasea placere In Cuvantul lui Dumnezeu si In oranduierile lui Dumnezeu. Mă desfătez în orînduirile Tale, Cand vine vorba de oranduielile lui Dumnezeu, personal Inteleg ce pregateste El In viata unui credincios, a unui copil al Lui sunt oranduieli. Dece? Pentruca nimic nu se face fara a fi oranduit mai dinainte.Dumnezeu a oranduit chiar si mantuirea din vesnicie. Asa citim ca cei nascuti din nou au fost 2 Cronici 29;11. Acum, fiilor, nu mai staţi nepăsători; căci voi aţi fost aleşi de Domnul ca să staţi în slujbă înaintea Lui, să fiţi slujitorii Lui,Ales sau oranduit sunt cuvinte sinonime au acelasi Inteles.

         Daca asa stau lucrurile In Vechiul Testament , dar nici In Noul Testament nu sunt diferite. Dece? Pentruca avem deaface cu acelasi Dumnezeu neschimbator In atributele Sale. In cazul de fata, In atributul acesta de a orandui sau de a alege.Iata si In Noul Testament o oranduire, alegere cu privire la cei care sunt mantuiti;1 Corinteni 1;26. De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi:Un alt cuvant care este sinonim cu cele doua pe care le-am adus In atentie este acesta; sau randuiti.Mă desfătez în orînduirile Tale,Spuneam cu alta ocazie,ca oamenii nematuiti si dece nu uneori chiar si cei care se considera ei Isusi crestinii, Is cauta desftarea nu In oranduielile lui Dumnezeu.Se uita dupa lucruri care nu au nimic comun cu chemare pe care o au daca au avut-o.Oranduielie asa cum am spus mai sus, sunt si felul de cum Dumnezeu aseaza evenimentele In vietile noastre.

         Nu rare ori suntem nemultumit de aceste oranduieli dumnezeiesti pe care El le stabileste pentru Copii Lui. Ce sa mai spun ca sa te desfeti In ele.Negresit daca Dumnezeu oranduieste si o suferinta, nu o vom primi cu bucurie cu desfatare.Dar Scriptura ni-L descrie pe Dumnezeul nostru ca un Dumnezeu care nu greseste In oranduielile Lui.Trecea si Psalmistul prin situatii dificile, grele In viata lui. Si totusi el spune ca se desfata.Cu alte cuvinte, Intelegea ca Dumnezeu Ii vroia binele. Noi ca Copii ai Lui Dumnezeu suntem nemultumiti cum oranduieste El un eveniment sau altul In viata noastra?Ei bine, atunci nu este greu sa Intelegem dece nu ne desfatam In oranduielile lui Dumnezu.In continuarea versetului citim aceste cuvinte;şi nu uit Cuvîntul Tău. Psalmistul punea baza pe Cuvantul lui Dumnezeu, Adica,Intelegea ca acest Cuvant Il ajuta sa depaseasca situatiile prin care Dumnezeu Ingaduia sa treaca.

         Le aplicam si noi In viata noastra?Cum stam noi In privinta aceasta? Uitam noi de Cuvantul lui Dumnezeu care ne-a fost dat? Cand Intrebi pe cineva care pretinde ca e credincios ce a citit de dimineta Inainte de a Incepe ziua,nu stie ce a citit.Psalmistul spune ca; nu uit Cuvîntul Tău. Am Intalnit si din acestia care nu citeau cu zilele.Ce sa astepti dela acestia? Uite saracia spirituala unde se gaseste. In vietile celor care neglijeaza Cuvantul lui Dumnezeu. Sau potrivit cu versetul de fata acestia uita de Cuvantul lui Dumnezeu.Ma Intorc putin la prima parte unde citim de desfatare se poate spune ca te poti desfata la modul literal dar cel mai important este pentru noi desfatarea spirituala.Am avut ocazia sa stau de vorba cu cineva credincios si sa bem o cafea.Persoana respectiva se uita dupa crema de lapte sa o puna In cafea.

         Fara sa-l Intreb mi-a spus ca vrea sa-o savureze. Si m-am gandit imediat dar dece nu savurezi si Cuvantul sfant care e dulce sufletului? In randul asa zisilor crestini se desprind cei care se desfata, savureaza Cuvantul. Si ai sa le opservi viata ca Intradevar au In ei o aroma. Dece? Pentruca au savurat ce au citit mereu si Cuvantul le-a Imparfumat viata, trairea In armonie cu acest Cuvant scump al lui Dumnezeu.Acestia pot spune si ei ca si Psalmistul.Nu au nici-o retinere. Dece?  Pentruca desfatarea, savurarea Cuvantului ,este parte din viata lor spirituala.Sa ne Intrebam si noi daca ne dasfata, delectam, savuram din Cuvantul scump al Lui Dumnezeu. I-mi este greu sa admit ca un copil al lui Dumnezeu citeste din Cuvant cand Isi aduce aminte.In alt loc Psalmistul spune;Psalmul 9;2. Voi face din Tine bucuria şi veselia mea,voi cînta Numele tău, Dumnezeule Prea Înalte,Dece facea Psalmistul din Dumnezeu (Cuvant) bucuria şi veselia lui? Pentruca se desfata, savura din Cuvant.

         As Indrazni sa spun ca; Psalmistul prinsese gustul Cuvantului lui Dumnezeu.Fratii care acceseaza acest blog as dori cand Is beau cafeaua si o savureaza, cu crema sau fara crema sa gandeasca daca savureaza si din Cuvantul scump al lui Dumnezeu. Numai atunci vei simti gustul a ceiia ce ai citit din Cuvantul scump al lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie ca; Sunt persoane care nu au gust. Nu stiu daca unii din noi au avut ocazia sa afle acest aspect de a nu simti gustul a ceia ce manaci.Daca la modul literal asa stau lucrurile, cu mult mai mult la modul spiritual. Sa nu sti ce gust are Cuvantul lui Dumnezeu, sau sa nu fi atras de aroma lui?.Aici este un semn de Intrebare.Spuneam unuia cu care am stat de vorba ca; Sunt si din acestia care Cuvantul lui Dumnezeu Ii plictisesc.Daca te plictiseste, atunci nu ai nici-o dorinta de al gusta de a vedea ce gust poate avea.Iata ce spune; Psalmul 34;8. Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul!Ferice de omul care se încrede în El!


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: