duminică, 27 august 2017

Filipeni 2;15. ca să fiţi fără prihană şi curaţi, ................



f43bd-picture1bibliacutrandafir


Filipeni 2;15. ca să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume,

         Apostolul Pavel le scrie Filipenilor care crezusera In Domnul Hristos, aceste cuvinte;ca să fiţi fără prihană. Inteleg a fi fara prihana,este echivalntul de a fi sfint. Cei care citesc Cuvantul zilnic si cu atentie stiu ca sunt doua cai pe care le arata Cuvantul lui Dumnezeu,de a fi neprihanit.O neprihanire care se capata. Dela cine se capata? dela Dumnezeu.Cu alte cuvinte, nu este o lucrare pe care o poate face omul oricare ar fi el.Am adus-o pe aceasta Inainte pentruca sunt cei mai multi dintre cei se considera crestinii ca sunt neprihaniti prin propia lor lucrare.O sa vedem In versetul de mai jos tot In Filipeni care le arata pe amandoua.Una vine In urma credintei primita ca dar dela Dumnezeu; Efeseni2;8. Apoi, este o alta neprihanire cu caracter omenesc.

         Iata deci, In acest verset ce are de spus Ap, Pavel care a ajuns la aceasta Intelegere ca; Omul nu se poate face pe el Insusi neprihanit. Iata versetul care ne vorbeste de cele doua neprihaniri;Filipeni 3;9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă. Insusi cuvantul de a o capata, arata ca trebuie sa o dea cineva. Acela cineva este Dumnezeu care socoteste neprihanit. Aceasta neprihanire care o da  Dumnezeu ne pune In partasie cu Cel ce o da,adica, cu Dumnezeu. şi curaţi, stim cu totii ce Inseamna sa fi curat la modul literal. Dar aici Cuvantul ne vorbeste de curatia spirituala, sufleteasca pe care nu o poate face decat Sangele Domnului Isus.

         Sunt doua cuvinte aici;Prihana si curati.Am sa pun si In engleza care zic eu,ne da un Inteles mai specific;That ye may be blameless sau fara vina, fara repros. Am dat aceste cuvinte pentru  a fi mai pe Intelesul generatiilor tinere. Acest cuvant  prihană, nu cred ca generatiile mai tinere sunt familiari cu el.Iata In continuare ce spune  Ap, Pavel;copii ai lui Dumnezeu,Am retinut aceasta denumire de coii ai lui Dumnezeu pe care des o aduc in atentie pe acest blog.Dece nu va fis pus Apostolul crestini? Ca doar pe timpul lui s-a dat aceasta denumire de crestini, celor din Bereia.Fapte 11;26.Am spus deseori ca este o diferenta Intre acestia care se numesc crestini si care se numesc Copii ai Lui Dumnezeu. Spuneam cu alta ocazie despre cele patru nasteri din Ioan 1;13.Primele trei se pot numi nasteri crestinie.Cei ce se Incadreaza In ele da sunt crestini. Si Ii numesc de adunare sau de fatada,de biserica.

         Spuneam cu alta ocazie ca acestia “mimeaza” nasterea din nou. Care aduce o schimbare a structuri sufletesi In cel care o are.Apoi, cea de a patra si ultima nastere pe care  Cuvantul o scoate in evidenta ca sunt nascuti si de Dumnezeu sau din Dumnezeu. Iata ca Apostolul nu a scapat din vedere sa mentioneze aceasta dinstinctie Intre cele doua neprihaniri.Cand un copil este nascut poarta In el geneticul parintilor care l-a nascut.Tot asa se Intampla cu cei nascuti din Dumnezeu. Spuneam cu alta ocazie ca acestia nascuti de Dumnezeu au In structura lor sufleteasca geneticul dumnezeiri.Deaceia ei pot spune ca; Dumnezeu este Tatal lor.Ei bine, In acesti copii de Dumnezeu se poate vedea viata noua care pulseaza prin acest genetic dumnezeiesc. Sunt convins ca vor fi multi care nu le convin sau nu agreeiaza cu aceste cuvinte. Dar In armonie cu  Intreaga Scriptura le vom gasi nu numai bine venite ci de un real adevar.

          Aceasta noua structura sufleteasca, nu o gasim In cele trei nasteri.Care sunt descrise  Inaintea acestei nasteri din Dumnezeu. Ioan 1;13.Dar I-mi permit sa spun ca este irelevant daca unii sau alti nu agreiaza. Cuvantul ramane Infailibil asa cum l-a dat Dumnezeu.Apoi, se pot vedea anumite caracteristici In viata celor nascuti din nou pecare ceilalti nu le au.Acestia care au fost nascuti din nou,sunt fără vină, dece sunt fara vina? Tocmai din acest motiv al nasteri din nou de Dumnezeu. Ei nu mai au asupra lor vina pacatelor care se gaseau asupra lor Inainte de a fi nascuti din nou.Aceasta nastere are Intelesul spiritual ca sa nu fie o confuzie pentru unii.Aici vedem relatia de partasie Intre Dumnezeu ca Tata si Copilul pe care la nascut. Pavel nu scoate In evidenta religia In care sunt cei mai multi cuprinsi ca crestini.

         Acesti Copii ai lui Dumnezeu traiesc si ei, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat,Ei se deosebesc In mod vizibil de cei care sunt In jurul lor. Printre unii din acestia care se numesc ei Insusi crestini, sunt situatii cand nu-i poti deosebi de acest neam ticălos şi stricat,Spuneam cu alta ocazie ca sunt dintre ei care In afara adunari, biserici nu-i deosebesti cu nimic prin viata pe care si-o traiesc de cei din acest neam stricat.Vorbind de acesti Copii ai lui Dumnezeu Pavel, aduce Inainte trairea pe care o au acestia. As Indrazni sa spun, pe care si-o desfasoara In mijlocul acesti neam ticalos si stricat.Iata ce cuprinde versetul acesta la sfarsit de tot; în care străluciţi ca nişte lumini în lume,Acum, avem si noi sansa, sau posibilitatea sa ne analizam sa vedem daca am fost nascuti din nou de Dumnezeu.
Cum ne vom putea testa? simplu.Stralucim noi ca niste lumini?Sau ne pierdem In Intunericul In care zac cei din acest neam. Suntem totusi o“lumina” dar care nu stralucim?Este o expresie; O lumina oarba sau care palpaie.Care nu lumineaza cum ar trebui sa le fie de folos celor din jur.

         Daca ar fi sa alegem o lampa cum era pe vremuri sau un bec care da lumina puternica, stralucitoare, sau unul care da o lumina diminuata.Ce am alege? Negresit, ca una care sa lumineze Intreaga camera.Tot asa stau si In lucrurile spirituale pe care Pavel le aduce Inaintea Filipenilor si negresit si a noastra.Nu am niciun dubiu ca, cel care a fost nascut din nou va raspandi aceasta lumina stralucitoare. Cei care se numesc crestini de adunare sau biserica am dubiu ca vor avea puterea de a raspandi Lumina Cuvantului printre cei care fac parte din acest neam stricat.Un prileji de a ne cerceta cu privire la acest verset pus Inaintea noastra.Traim vremuri grele spiritual vorbind. Intunericul pacatului este tot mai gros si cand Intunericul este mai gros, mai puternic, cei rascumparati au sansa sa straluceasca, sa se vada tot mai clar,nu confuz Scumpul lor Mantuitor. Dumnezul nostru sa puna In noi un duh de cercetare.Pentruca noaptea este pe sfarsite va apare Luceafarul stralucitor de Diminezta Domnul Isus, scumpul nostru Mantuitor.

John Balarie

Los Angejes California!

Niciun comentariu: