vineri, 11 august 2017

Psalmul 119;9. Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea?...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Psalmul 119;9. Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea?Îndreptîndu-se după Cuvîntul Tău.

         Psalmistul se adreseaza prin acest verset In exclusivitate tanarului si In particular, orcarui tanar. Dar, In deosebi tinerilor In totalitata lor care au cunostinta de Cuvantul lui Dumnezeu.Psalmistul pune aceasta Intrebare, la care tot el gasete raspunsul potrivit.Daca ar fi pus  aceasta Intrebare la un grup de tineri,ma Intreb ce ar fi raspuns ei? Asum ca, unul ar fi dat un raspuns cat ar fi putut el sa patrunda,altul la randul lui va fi dat un alt raspuns dupa capacitatea lui de a gandi si analiza aceasta Intrebare.Dar, cel credincios care are o partasie cu Domnul Isus  gandesc ca s-ar fi oprit la acest verset. Dece? Pentruca el ca tanar credincios, citind Cuvantul lui Dumnezeu stie ca , acest Cuvant este pentru el singura sursa de al conduce In viata.Nu tot asa este cu cel care nu a fost crescut Intr-o familie de credinciosi. Care a avut sansa sa citeasca din acest Cuvant sfant.Dar la interventia lui Dumnezeu divina,pe cel care e In planul Lui de Mantuire, Il pune intrun fel In contact cu Cuvantul Lui Sfant.

         Sunt unii tineri care au avut aceasta oportunitate sa aiba la Indemana Cuvantul Sfant. Dar, l-au neglijat. Si vai de ei,aici Indraznesc sa spun ca Parintii nu si-au facut datoria.Cum îşi va ţinea tînărul curată cărarea? Aceasta Intrebare nu este tocmai atat de usoara cum s-ar parea multora din noi.In primul rand tanarul trebuie sa fie familiar cu Cuvantul lui Dumnezu ca sa poata da un raspuns potrivit cu raspunsul pecare Il da Cuvantul.La prima vedere, In prima instanta, Intrebarea este pentru tineri.Nu gresesc daca spun ca ea se poate largi, adica, se poate adresa si celor In varsta deopotriva.Dece? Pentruca si ei au nevoie de un dreptar In viata lor, o calauza.Orcare ai  fi si la orce varsta te-ai afla, sa sti ca ai nevoie de acest Cuvant sa-ti fie calauza a vieti.L-as numi Gidul comportari unui copil al lui Dumnezeu indiferent de varsta, de pozitie intelectuala..Dece Psalmistul se adreseaza tanarului? Pentruca tinerii In general sunt lipsiti de expierenta vieti. Si dece nu si a cea de legatura cu Domnul Isus.

         Cu trecerea anilor, orcare din cei nascuti din nou capata o expierenta a legaturi lor cu Domnul Hristos.Aceasta expierenta vine In urma ciriri Cuvantului lui Dumnezeu Intrun mod regulat.Apoi, aplicat In viata ca sa vedem roada lui.
Cine a neglijat acest Cuvant sfant Isi culege roadele unei vieti traite departe deDumnezeu si negresit de Cuvantul lui Dumnezeu.As Indrazni sa spun ca; Poti citi Cuvantul si daca nu-l aplici In viata de zi cu zi nu vei avea niciun beneficiu. Am Intalnit pe unii care spuneau; Lasa frate nu fiti chiar asa de riguros.Cu alte cuvinte, as spune ca; Doar Iti mobilezi mintea cu o cunostinta literala si nu cu una spirituala ne aplicand In viata ceia ce Cuvantul Invata. Aceasta cunostints spirituala , duhovniceasca, te ajuta sa biruiesti ispitele si sa poti iesti biruitor. Iata dece zic; Psalmistul se adreseaza celui tanar ca unul care are viata In fata lui, Inainte.I-mi permit sa spun ca; Parintii poarta o raspundere fata decum copilul, tanarul a fost instruit In familia lui In anii frageti ai copilariei.

         Avem In Cuvant un Indemn pe care unii care au avut copii l-au neglijat. Si acum platesc acest pret in copilul lui care nu-l intereseaza sa traiasca frumos Inaintea lui Dumnezeu. Iata acel loc care pune as zice pe umeri parintilor aceasta  responsabilitate; Proverbe 22:6. Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze,şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea. -Asum ca parintiii care pretind ca sunt credinciosi stiu cine este Calea pe care trebuie sa-l Invete pe copil.Pentru unii dintre noi care am citit acest verset dealungul anilor dar pe care nu l-amaplicat In viata,In familia noastra,platim pretul acestei neglijente. Ca sa nu spun ignoranta Cuvantului. Acum pentru unii este tardiv regretul. Timpul Cand trebuia sa ia seama la acest verset s-a scurs. Acum sunt multi care traiesc cu consecinta acestei ignorari a Cuvantului din viata lor.Roadele aceste ignorari se vad, s-au rasfrans asupra copiilor.Asa cum am spus ;Psalmistul are In vedere pe cei tineri ca ei sa creasca sa se formeze intrun mod placut Domnului Hristos.Si In ultima instanta spre folosul lor ca tineri.

         Solomon spune ceva cu privire la aceasta tinerete care este si ea ca si viata vremelnica;Eclesiastul 11:10...căci tinereţa şi zorile vieţii sînt trecătoare.Si vai cati tineri nu am Intalnit care au avutCuvantul In casele lor si a caror viata era mai urata decat a unora care nu au avut aceasta sansa sa aibe pe masa o Biblie. Cu riscul ca voi fi dezagreiat de astfel de parinti care si-au neglijat copii, voi spune ca; vina o port ei Isusi.Cand Dumnezeu a Infintat o familie,i-a dat si responsabilitate  pentru acea familie.Cui? In primul rant Tatalui care la asezat ca Cap. Cu alte cuvinte, sa-si conduca familia In Invatatura Cuvantului.Acesti parinti, la randul lor au platit un pret pentru felul de cum au tratat Cuvantul lui Dumnezeu.Tinerii si nu numai ei, care au dat atentie la acest verset au avut posibilitatea sa duca o viata frumoasa nu numai Inaintea lui Dumnezeu dar si Inaintea oamenilor.Iata ca Psalmistul nu a lasat ca vreun tanar sa-i fi dat raspuns la Intrebarea lui. Asum din nou ca; Psalmistul va fi avut poate Inaintea lui un grup de tineri carora le adresa o astfel de Intrebare. Oricum, el da raspunsul cuvanit acestei Intrebari puse de el;Îndreptîndu-se după Cuvîntul Tău.

         Nu e nimic pentru cei rascumparati fie ei tineri sau In varsta un gid, o busola, mai modern un gipies navigator care sa conduca pe cel ce foloseste acest Cuvant.In definitiv, ce este viata pentru cel rascumparat ? Indraznesc sa spun ca este ca o corabie pe marea Involburata.Valurile acestei vieti sunt uneori asa de Involburate de te poti dezorienta daca nu ai acest Cuvant care sa te directeze spre tinta.Iata cum descrie Ap, Iuda pe cei care nu au ca Indrumatorul vieti lor acest Cuvant sfant dat de Dumnezeu pentru aceasta calatorie In drum spre destinatie . Iuda 1; 13. nişte valuri înfuriate ale mării, cari îşi spumegă ruşinile lor, nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunerecului pentru vecie.As Indrazni sa spun ca; Psalmistul dorea ca tinerilor carora le vorbea si care aveau cunostinta de Dumnezeu si Cuvantul Lui sa nu ajunga In situatia de cum descrie Ap, Iuda pe acestia care erau dusi de viata ca niste valuri.Sunt unii care ar putea sa spuna ca nu au primit ajutor Intr-o situatie sau alta a vieti lor si deaceia acum sunt asa cum sunt si platesc pret.Este usor sa aruncam vina pe unul sau pe altul,blame each other.Personal, gandesc ca Parintii trebuie sa-si asume acest esec din viata copilului lor.

         Nu unul sau altul suporta consecintele Ignorari Cuvantului lui Dumnezeu ca Indrumator In viata noastra. Ci noi Insine suntem responsabili de cum am tratat acest Indrumator al vieti dat de Dumnezeu pentru Copiii Lui.As mai Indrazni sa spun ca; Cuvantul mai poate fi asemanat cu Indicatorul la intersectie care tinerilor si nu numai lor arata doua cai care se intersecteaza . Una spre cer si alta spre iad. Cea spre cer va fi viata . Iar cea spre iad va fi moarte.Ramane ca tanarul sa aleaga directia In care vrea sa ajunga.Daca i s-a aratat calea, o va urma.Nu am dubiu ca cel care a fost lucrat de Dumnezeu din frageta copilarie ca si tanarul Timotei Ii va fi de mare folos, vital acest Indicator Cuvantul Sfant.Cate-va ganduri pe care le-am putut desprinde din acest verset.Pe care din nou doresc sa le Impartasesc In mod deosebit cu tineriii care au mare nevoie de ajutor. Poate unii dintre ei sunt derutati In viata lor. Dar si cu Fratii si Surorile mele sinceri si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: