marți, 6 februarie 2018

Proverbe 21;21. Cine urmareste neprihanirea si bunatatea, .............


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 21;21. Cine urmareste neprihanirea si bunatatea, gaseste viata, neprihanire si slava. –
         Imparatul Solomon are Invedere neprihanirea pe care omul si-o face personal.Despre o astfel de neprihanire ne vorbeste Ap, Pavel care era si el Iudeu.Am mai dat acest loc si cu alte ocazii. Filipeni 3;9. Si Romani 9;30. Solomon ca Imparat vroia sa imprime In viata poporului Israel acest fel de gandire si In ultima instanta un comportament a unui om neprihanit.Dar aceasta neprihanire de care el vorbeste nu putea sa fie impusa nici chiar de el ca Imparat.Ramanea la latitudinea fiecaruia sa se ocupe personal In viata lui de a fi neprihanit.Dar iata ca, nu poti sa devi neprihanit nici chiar In termenul pe care Vechiul Testament ni-l arata. Solomon constient ca este un lucru destul de greu sa opti aceasta neprihanire.Iata dece spune el;Cine urmareste neprihanirea. Parca ar vrea sa spuna; Neprihanirea este undeva printre voi si ca trebuiea cautata sau urmarita ca sa te poti bucura de ea.Aceasta neprihanire avea sa aduca In viata celui care o urmareste si o afla o stare Inalta de care nu te poti bucura altfel.Mai Intai trebuie sa stim ce Inseamna sa fi neprihanit.
         In termenul lui Solomon ar fi asa; Sa traiesti printre semenii tai o viata deosebita. Cu alte cuvinte, sa te diferentieze da a celor mai multi, care la randul lor pretind ca sunt neprihaniti. Acum, sa aduc o alta neprihanire In atentie care se aplica la cei credinciosi sau as Indrazni sa spun la; Cei nascuti din nou. Dece numai la cei nascuti din nou? Pentruca acesta neprihanire nu este ca si cea de care vorbeste Solomon. Ea este un dar dela Dumnezeu dat celor pe care Ii naste din nou. Dar care vine spune Cuvantul odata cu Credinta care la randul ei este darul lui Dumnezeu. Vedem In Efeseni 2;8. Daca Solomon spune despre neprihanirea celor din vechime, ca trebuie sa o urmaresti ca sa o ai. Aceasta pe care am adus-o In atentie.Cea de care am amintit se capatata prin credinta. Intrebarea este;V-a trebui ea sa o urmarim si noi ca Copii ai lui Dumnezeu? Sa vedem ce Inseamna sa fi neprihanit. Adica, sa fi curat Inaintea lui Dumnezeu. Si Intrun caz si altul are deaface cu curatenia.Noua celor care ne-a dat acest dar al credintei care poarta cu ea si aceasta neprihanire, curatire.Pentru noi este necesar sa urmarim pastrarea unei stari de curatie continua Inaintea lui Dumnezeu.
         Oameniii In vechime se curatau singuri ca sa poata fi neprihaniti In sensul pe care Solomon Il aduce In atentie. Avem un exemplu In Cuvant ce Inseamna In Vechiul Testament sa fi neprihanit, curat Inaintea lui Dumnezeu. Israelitii obisnuiau sa faca anumite ritualuri pe care le aveau ei.Aceste ritualuri aveau de aface cu partea deafara.Iata ce le spune Domnul Isus unor farisei care se tineau de aceste ritualuri;Luca 1;39. Dar Domnul i-a zis: “Voi, fariseii, curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar launtrul vostru este plin de jefuire si de rautate.Apoi, ei mai se si Imbaiau ,mainile si le spalau, precum si picioarele. Nu e nimic rau sa te speli asta face parte din higena necesara acestui trup.Dar nici pe departe de curatare a sufletului sa ai comuniune cu Dumnezeu. Dar potrivit cu cuvintele Domnului Hristos,ei erau murdari In launtrul lor.Asa ca, neprihanirea  aceasta pe care o urmareau unii din einu a fost suficienta de ai curata de ai face placuti lui Dumnezeu. Iata ca a fost necesar ca sa vina Domnul Isus, ca Fiu al lui Dumnezeu si sa-si de sangele Lui la cruce ca pret de rascumparare sa poata sa ne spele pe noi care azi ne bucuram de acest dar al credintei.
         Psalmistul stia un lucru anume; Psalmul 49;8. Rascumpararea sufletului lor este asa de scumpa, ca nu se va face niciodata.Cu alte cuvinte, fara rascumparare nu este neprihanire si nici viata vesnica.Cum spuneam ceva mai sus despre noi si aceasta neprihanire prin credinta In Jerfa Domnului Hristos ca, este neaparata nevoie sa ne pastram curati. Cu alte cuvinte, sa nu ne Intinam cu ce ar putea sa ne murdareasca.Dar Solomon mai aduce In atentie o alta caracteristica pe care trebuiau sa o aiba cei “neprihaniti” din vechime anume;si bunatatea, Ah, cati am Intalnit din acestia care spuneau ei ca sunt“neprihaniti” dar In caracterul lor lipsea aceast Ingredient Il numesc;bunatatea.  Solomon si In privinta aceasta a bunatati are ceva de spus;Proverbe 19;22. Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui;….Cand se vede In viata celui rascumparat acest ingredient, bunatatea care face parte din acea neprihanire capatata prin credinta, Il face deosebit. Deosebit de cine? De cei din jurul lui cu care vine zilnic In contact. Fie In serviciu, la cumparaturi sau In relatia cu cei care se strang Impreuna .
         Am avut ocazia si sunt convins ca noi toti am avut acesta ocazie de a vedea fete crispate si pline de rautate printre semenii nostri.Dar ce e si mai trist ca asffel de fete se vad uneori si printre cei ce se strang Impreuna.Cum priveste Dumnezeu la astfel de fete? Daca facem parte din cei care se numesc neprihaniti si In viata noastra nu se vede acesta bunatate, trebuie sa ne Intrebam ce e gresit cu noi.Si Cuvantul este destul de clar In privinta aceasta.Cel ce este In Hristos este o faptura noua.Uneori se gasesc printre cei care nu se considera crestini (pocaiti) oameni mai plini de bunatate. Spun asta cu toata seriozitatea In cunostinta de cauza.Avem un prileji de analiza personala sa vedem daca avem bunatate In noi Insine. Neprihanirea nu o gasesti,Intrun caracter lipsit de bunatate.Aceste doua sunt nedespartie,merg Impreuna spre ce?Vom vedea In continuarea versetului. Solomon spune;cel care urmareste neprihanirea si bunatatea, gaseste viata, Sigur ca el face referire la viata aceasta pe care o traiau pe vremea lui si unii si altii. Adica si cei care gaseau neprihanirea si cei care nu erau interesati sa o caute.
         Dar odata cu venirea Domnului Hristos si prin jerfirea Lui a dat nastere la un nou popor de natura cereasca cu neprihanire care Infatiseaza pe cei rascumparati Inaintea lui Dumnezeu curati. Indraznesc sa spun chiar imaculati.Sangele Fiului Sau, face o curatire deplina.Dumnezeu avea In vedere din vesnicie acest popor ceresc cu aceasta neprihanire care venea tot ca dar dela El. Israelitii gaseau viata asa cum spune Solomon. Cum am spus o viata pamanteasca.Dar noi cei adusi la o viata noua prin nasterea din nou ce viata avem acum? Este viata pe care am capatat-o dela Dumnezeu prin Domnul Hristos. Aceasta viata nu o poate gasi nimeni. Este o viata prin Invierea din morti.Cei ce citesc Cuvantul cu atentie si interes stiu ca;Noi cei adusi la viata eram morti.Aceasta viata vesnica este data celor care au fost Inviati Impreuna cu Fiul Sau.neprihanire si slava.Iata diferenta Intre neprihanirea dar si viata pamanteasca si Neprihanirea si viata vesnica.Pe cea pamanteasca o poti cauta si gasi prin efort personal. In schimb cea cereasca trebuie sa ti se dea ca dar de Dumnezeu.
         Grija noastra a celor rascumparati este sa fim atenti cum cinstim pe Scumpul nostru Mantuitor care ne-a pus In aceasta stare. Ce fel de stare?  De slava.Versetul se Incheie;si slava. –Ca sa fiu mai exact, am sa aduc In atentie cuvintele Domnului Hristos pe care le spune Tatalui cu privire la cei pecare Tatal i-a dat Lui.Ioan 17;22. Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei sa fie una, cum si Noi suntem una –Iata deci, ca nici chiar slava nu o poti gasi, avea daca nu te Incadrezi In cei pecare Tatal i-a dat Fiului.Ioan 6;44.Si tot In acest capitol spune Mantuitorul ca acestia pe care Tatal i-a dat Lui erau ai Tatalui.Ioan 17;6. Am facut cunoscut Numele Tau oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tai erau, si Tu Mi i-ai dat; si ei au pazit Cuvantul Tau.Solomon nu stia ca are sa vina Fiul lui Dumnezeu peste veacuri si are sa aduca o alta neprihanire si o alta slava, care si una si alta vor fi vesnice.Cate-va ganduri pe care doresc ca In totdeauna sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni si iubiti de Scumpul nostru Mantuitor.Care la randul lor iubesc si ei cuvintul lui Dumnezeu Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: