miercuri, 21 februarie 2018

Psalmul 130;5. Eu nadajduiesc in Domnul,................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 130;5. Eu nadajduiesc in Domnul, sufletul meu nadajduieste, si astept fagaduinta Lui.
         Psalmul acesta ne vorbeste de o stare de suflet pe care o are orce om.Dar Psalmistul aduce Inainte aceasta stare de suflet care o numeste Nadejde, sau speranta sau In engleza Hope cuvinte sinonime pentru aceasta stare de suflet. Fara o asa stare omul ar fi tot timpul In depres.Cu alte cuvinte, daca nu ar fi nadejdea nu ar avea nici-o iesire din acest depres sufletesc. Asa a fost creiat de Dumnezeu ca sa aiba In el si aceasta Nadejde cum este pusa In romana.Dar ce este nadejdea? Care ar fi definitia ei Indefinitiv? Sunt multe aspecte ale vieti In care apelam la aceasta nadejde sau speranta. Dar pe noi ne intereseaza mai mult aceasta nadejde care leaga pe cei nascuti din nou de Dumnezeu care este deacum Tatal lor.La modul literal, copilul nadajduieste ca tatal lui ce a promis Ii va si aduce, ii v-a Implini ce a promis.Cu mult mai mult un Copil al lui Dumnezeu asteapta In nadejde promisiunile facute de Dumnezeu.
         Psalmistul leaga aceasta nadejde a lui de Dumnezeu pe care Il numeste Domnul. Spuneam cu alta ocazie, daca nu esti un copil al Lui nu poti sa  te adresezi cu Domnul lui Dumnezeu. Legatura Psalmistului cu Dumnezeu si nadejdea lui era la nivel pamantesc. Cei rascumparaati au o alta legatura cu Dumnezeu prin Domnul Isus la nivel de Cer.Daca Psalmistul nadajduia In Dumnezeu pentru anumite cereri pe care le aducea Inaintea lui Dumnezeu, asteptand implinirea lor.Cei rascumparati vin si ei la randul lor Inaintea Tatalui lor cu diferite cereri In situatiile prin care trec zilnic.Ce fac ei? Sau cel putin ar trebui sa faca In astfel de situatii? Sa le aduca si sa astepte si ei la fel ca si Psalmistul. Diferenta Intre cei rascumparati care se numesc Copii ai lui Dumnezeu este ca;Ei au Invatat dela Mantuitorul lor cum sa Incheie aceste cereri, rugaciuni cu facase voia Ta. Este greu sa Incheiem o cerere adusa cu aceste cuvinte faca-se voia Ta. Dar,Cei rascumparati stiu care este voia lui Dumnezeu cu privire la ei.
         Cuvantul ne arata ca;Voia lui Dumnezeu este;buna, placuta si desavarsita; Romani 12;2…… ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.Psalmistul Invatase ca numai In Domnul trbuie el sa Isi puna nadejdea.Este greu fireste sa ne Impacam cu voia lui Dumnezeu.Am Intalnit unii credinciosi care treceau printr-o situatie si spuneau. Am aranjat sa rezolve situatia cutare.Acestia au alergat la oameni si  Intr-un tarziu cand au realizat ca omul este schimbacios s-au neputincios, In ai Implini dorinta au fost dezamagiti. Acestia au fost profund amagiti de oamenii In care si-au pus nadejdea.Unii din ei,apoi,se Indreapta catre Dumnezeu rusinati. Si de data aceasta astepta In “nadejde” ca Dumnezeu sa-i rezolve acea situatie. Cuvantul nu ne arata ca Psalmistul ar fi intervenit pe langa cineva de ai rezolva o situatie sau alta. El mergea direct la Dumnezul lui.Este trist ca asa cum am spus, unii din noi cand vad ca asteptarea dela oameni i-a dezamagit,apeleaza la Domnul.
         Psalmistul parca ar vrea sa spuna;Nu I-mi pun nadejdea In om orcare ar fi el.Eu nadajduiesc in Domnul,Pentru cei rascumparati Cuvantul are si pentru ei o nadejde dar care nu Insala. Dece? Pentruca este adresata direct lui Dumnezeu ca si Psalmistul.Omul orcare ar fi el si orce pozite va detine In socetate In Adunare este schimbator, Inselator.Ce frumos spune Psalmistul de Domnul lui.Cum nadajduim noi sau In cine ne punem nadejdea?Fiecare se cunoaste personal.Apoi, pentru noi cei rascumparati mai spune Cuvantul cum este aceasta nadeje care ne motiveaza sa asteptam In tacere.Iata ce citim cu privire la o astfel de nadejde care nu ne Insala;Romani 5;5. Insa nadejdea aceasta nu insala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant care ne-a fost dat.Psalmistul care avea o legatura pamanteasc cu Dumnezeu avea liniste ca nadejdea lui e pusa In Domnul, cu mult mai mult noi ca Copii ai lui Dumnezeu care ne-a dat Duhul Sfant si prin el si aceasta nadejde care nu Insala.
         Psalmistul aduce In atentie Sufletul lui.sufletul meu nadajduieste,Iata deci  ce  legatura avea Psalmistul cu Dumnezeul lui.Era una de suflet pe care nu o gasesti la orcine. Nici chiar In vechime nu toti aveau o legatura cu Dumnezeu cum o avea Psalmistul.Indraznesc sa spun ca nu sunt multi nici chiar din cei care fregventeaza o adunare sau alta sa aibe o legatura de suflet.Oamenii acestei lumi au si ei o nadejde de care am spus mai sus.Dar nadejdea lor nu e una de suflet cum spune Psalmistul.Sau cum citim In Romani a celor rascumparati care nu Insala.Dupa ce si-a expus Inaintea lui Dumnezeu dorinta, nevoia, el asteapta.si astept fagaduinta Lui.Sunt convins ca Psalmistul avea o expierenta a lui personala de a astepta dela Dumnezeul lui. Nu stiu cati din noi avem o expierenta personala de a astepta linistiti fagaduintele lui Dumnezeu.Nu stim ce anume ar fi adus Inaintea lui Dumnezeu Psalmistul. Dar era convins ca are fagaduit;Stia Psalmistul dece nu se adresa la oameni.
         Am spus ceva mai sus cum este omul.Fie Inselator sau neputincios.Iata ce citim In Prorocul Ieremia despre om.Ieremia 17;5. Asa vorbeste Domnul: “Blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijina pe un muritor si isi abate inima de la Domnul! Psalmistul stia si alternativa celor care se Incred sau se adreseaza numai Domnului. Nu te poti adresa lui Dumnezeu daca nu mai Intai te Increzi ca El Iti va Implini cererea pe care ai adresat-o.Asta ca sa nu fie confuzie Intre aceste doua cuvinte pe care l-am pus;A  nadajdui si a te Increde.Psalmistul era destul de constient ca omul nu poate sa-l binecuvinteze.Dumnezeu este cel care poate sa binecuvinteze pe cel care  nadajduieste cu Incredere In El. Ieremia aduce si latura aceasta  In atentie ca cel ce se adreseaza Domnului capata binecuvantarea care vine In urma acestei Increderi In Dumnezeu.Ieremia 17;7. Binecuvantat sa fie omul care se increde in Domnul si a carui nadejde este Domnul! I-mi permit sa spun ca;Nadejdea de care spune Ieremia merge Impreuna cu Increderea. Nu poti avea nadejde atat timp cat nu ai Incredere In Dumnezeu.Apoi, Psalmistul spune In final ce face el dupa ce si-a pus Increderea, nadejdea In Dumnezeu.
         Asteptarea este o virtute In viata celoui rascumparat asa cum o avea si Psalmistul..si astept fagaduinta Lui.Era constient Psalmistul ca ce a fagaduit Dumnezeu va si Implini. Dar secretul este sa astepti si asa cum am spus e o virtute de a birui tentatia de a primi imediat. Asa a Inteles el si asa Ii era starea de suflet.In liniste astepta fagaduinta lui Dumnezeu. Am avut cu ceva timp In urma cate-va schimburi din Cuvant cu unul din Romania pe Skype.Acesta ca un moto pe pagina lui a pus aceste cuvinte;Dumnezeu nu Intarzie cu Implinirea fagaduintei Lui. 2 Petru 3;9.Dar una din fagaduinte este aceasta;Ca va trimite pe Domnul Isus sa Isi culeaga pe cei rascumparati ai Lui, care vor fi Mireasa Mirelui. Dar acesta sustine ca Mantuirea se pierde.Uite cata confuzie In mintea unor credinciosi cand se lasa indusi In eroare de acesti Invatatori falsi.Domnul sa dea Har Fratilor si Surorilor care iubesc sincer pe Domnul Isus sa stie ca nadejdea lor nu e pusa In om ci In Domnul Isus care i-a rascumparat sa fie cu El pe vecie.Intrun posting am pus cuvintele Mantuitorului; Ioan 6;37.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: