joi, 17 ianuarie 2019

2 Corinteni 4;7. Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut,.........

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Corinteni 4;7. Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut, pentruca această putere nemai pomenită să fie dela Dumnezeu şi nu dela noi.

         Ap, Pavel aduce In atentie acest trup. Trup care poarta, cara cu el sau In el o comoara.Sigur, ca Dumnezeu a stabilit mai dinainte ca acest trup sa fie purtatorul unei comoare. Dar care va fi aceasta comoara? Ap, Pavel Nu ne spune specific care ar fi aceasta comoara pe care fiecare o purtam In trupul nostru. Personal Inteleg ca Intreaga fiinta umana poarta aceasta comoara. Ma gandesc ca ar fi Sufletul care este nemuritor. Deaceia spun ca orice om o poarta. Il poarta acest Suflet ca el este viata. Spuneam cu alta ocazia ca; Si cei mantuiti si cei ne mantuiti vor  trai vesnic.1 Corinteni 15; 54. Cînd trupul acesta supus putrezirii, se va îmbrăca în neputrezire, şi trupul acesta muritor se va îmbrăca în nemurire,....Asa a gasit Dumnezeu cu cale ca si trupul sa dainuie vesnic ca si Sufletul. Negresit ca avem scris ca vor fi alte trupuri cum le descrie Pavel prin expresia Imbracari In nemurire. Cine ar pune o comoara care e de pret Intrun vas de lut. Oricat ai feri acest vas tot este posibil sa se sparga.Nu este niciun secret ca Sufletul este o comoara. Cati se intereseaza de aceasta comoara pe care o au sa o protejeze, sa ia grija ei pentru valuarea pe care o are?In general, oamenii protejaza ce este pamantesc.Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut,

         Stim cu totii ca lutul este pamant vasul oricare ar fi el sa va sparge Intrun fel. Ce frumoasa compartie face Ap, Pavel. Dumnezeu ne-a facut din pamant sau lut. Si spargerea acestui “vas de lut” Inseamna moartea lui pana la o vreme de Inviere. Dar sufletul ne arata Cuvantul se Intoarce la Dumnezeu care la dat, care la pus In aceste vase de Lut.Psalmul 116;7. Întoarce-te, suflete, la odihna ta,căci Domnul ţi-a făcut bine.Iata ca acest vas de lut-trupul- este legat de suflet.Dumnezeu se ocupa de amandoua. Dar In mod deosebit de suflet prin care ne bucuram de mantuirea Domnului Hristos. Apoi, avem In Cuvant specific ca si trupul va fi restaurat as zice. Adica la Invierea din morti si cei credinciosi si cei necredinciosi vor primi trupuri noi.Am spus cate-va ganduri In privinta aceasta cu alta ocazie,bazat pe ce citim In Cuvant.1 Corinteni 15; 52…...Trîmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii, şi noi vom fi schimbaţi.Personal Inteleg ca Ap, Pavel vorbeste de toti mortii ca vor Invia. In partea dela urma aduce In atentie pe cei rascumparati Intre care se include si el. (şi noi vom fi schimbaţi).Din nou, Inteleg din ceia ce citesc si ne este relatat In Cuvant ca noi, cei mantuiti vom fi schimbati In trupuri de slava ca al Domnului Hristos.1 Ioan 3;2. …..Dar ştim că atunci cînd Se va arăta El, vom fi ca El; pentrucă Îl vom vedea aşa cum este.

       Si cum spuneam ca vasul de lut se sparge, la randul fiecaruia din noi se va sparge si vasul In care suntem si noi Imbracati temporal.Ce Inseamna spargerea aceasta la modul literal? Moartea fizica.Aceste trupuri Cuvantul ne arata ca vor fi schimbate. Este greu pentru cei mai multi sa realizeze acest adevar.Dar Credinta care este darul lui Dumnezeu Efeseni 2;8.face cu putinta sa Intelegem asa ceva ce fireste e greu de Inteles. Stia Ap, Pavel ca sunt multi daca nu cei mai multi care considera ca este dela ei puterea.pentruca această putere nemai pomenită să fie dela Dumnezeu şi nu dela noi.Ce vrea sa spuna Pavel de aceasta putere? Personal gandesc puterea de a trai o viata dupa voia lui Dumnezeu. Puterea de a stapani tentatiile pacatului care vin prin firea pamanteasca.Si asi mai adoga si Puterea de a vesti Evangelia slavita a Domnului Hristos.să fie dela Dumnezeu. Nu stiu cati Inteleg ca tot ce au Copiii lui Dumnezeu nu li se datoreaza lor ci lui Dumnezeu. Dece asa? Ca Dumnezeu stia ca se gasesc si din acestia care Isi vor atrage laude lor personal ca ar fi prin puterea lor.şi nu dela noi.Pavel era destul de constient ca aceasta putere nemai pomenita nu este In structura lor fireasca.Si ca o au dela Dumnezeu primita.Vorbind despre lucrarea la care au fost chemati el spune;8. Sîntem încolţiţi în toate chipurile,Cel rau nu sta degeaba. Ataca pe cei rascumparati si mai ales pe cei pe care Dumnezeu Ii foloseste In lucrarea Lui intens.

         Am vazut pe aici si poate acum si prin Romania paza de corp la pastori. Sigur la cei mai “importani” si care au bani sa plateasca. Unde vedem asa ceva la Ap, Pavel sau la ceilalti Apostoli?  dar nu la strîmtoare; Prin aceste cuvinte Inteleg ca erau protejati de Dumnezeu, pentruca lucrarea era a Lui.Vrasmasul aici loveste puternic unde cei chemati In lucrare sunt devotati fara retinere pentru Mantuitorul lor.Sigur ca, Dumnezeu, nu Ingaduia mai mult. Avea In vedere ca Cuvantul Lui sa fie vestit intens pe ori unde Apostalii mergeau. Negresit ca Dumnezeu dupa ce a terminat lucrare cu ei i-a luat la El. Sigur ca nu au plecat ca oricare muritor de rand. Istoria Sfintilor ne relateaza cum au plecat toti acestia care au lucrat intens pentru stabilirea Biserici Domnului Hristos. Apoi,în grea cumpănă, Ce vrea sa ne spuna aceste cuvinte? Veneau si peste ei ganduri care Ii punea la cumpana. Cuvantul nu ne relateaza In ce consta aceasta grea cumpana. Dar traiau si ei In acesta fire pamanteasca.Personal Inteleg ca oameni si ei aveau slabiciuni care lucrau la apasarea lor sufleteasca. Dar Dumnezeu care veghia asupra lor nu Ingaduia mai mult decat le dadea, sa poata Indura.dar nu desnădăjduiţi; Avea sa spuna Ap, Pavel mai tarziu despre aceasta nadejde care nu Insala In Romani 5;5.Care Ii tinea sa nu cada In desnadejde.Erau ancorati In partasia cu Mantuitorul lor Ii facea sa depaseasca aceste greutati de cumpana.

       Care din acestia care pretind ca lucreaza pentru Dumnezeu au expiermentat macar putin din ce au expiermentat Apostolii la vremea aceeia? Spuneam cu alta ocazie ca acestia care sustin ca lucreaza pentru Dumnezeu ,Isi pregatesc predica din fotoli luxoase si cu cafeaua pe birou adusa de secretara. Se pot ei compara  cu acesti lucratori care erau prigoniti dintrun loc In altul?Ce sa mai spui ca sunt platiti si cu beneficii ca si la o Companie. Apostolii nu aveau asa ceva. Cat de mult este denaturata “lucrarea pentru dumnezeu”Apoi, Ap, Pavel continua sa spuna despre situatiile prin care trecea el si cei care erau prinsi In lucrare cu el 9. prigoniţi, dar nu părăsiţi; Dela Inceputul Biserici, prigoana nu a Incetat. Ea este si azi supt o forma sau alta. Mai vizibila prin tarile din orientul mijlociu unde Fratii si Surorile noastre care iubesc pe Domnul Isus sunt prigoniti.Prigoana o vedem aratata In Cuvant;Fapte 8;1…...În ziua aceea, s-a pornit o mare prigonire împotriva Bisericii din Ierusalim. …….s-au împrăştiat prin părţile Iudeii şi ale Samariei.Dece a Ingaduit Dumnezeu prigoana? Tot Cuvantul ne da raspunsul cuvenit; Fapte 8;4. Ceice se împrăştiaseră, mergeau din loc în loc, şi propovăduiau Cuvîntul.Iata deci motivul. Cuvantul trebuia vestit. Insusi Domnul Isus a trimis pe ucenici doi cate doi sa vesteasca Imparatia lui Dumnezeu.

     La Prigoana aceasta care se arata printre crestini, a luat parte si Pavel pe vremea aceia Saul.Fapte 8;3 Saul de partea lui, făcea prăpăd în Biserică; Iatal acum pe Pavel ca plateste pretul participari lui la prigoana crestinilor.Avea sa-i spuna Domnul Hristos lui Anania un credincios simplu din Damasc sa se duca si sa-l Intalneasca pe Saul. Ca are sa-i arate ce va suferi pentru numele Domnului Isus. Asa citim In Fapte 9;10.16.Personal ma gandesc ca se va fi gandit Pavel acum la raul pe care il facuse credinciosilor care fugeau de el. trîntiţi jos, dar nu omorîţi.Sigur ca, avea sa sufere potrivit cu cuvintele Domnului Hristos spuse lui Anania. Dar Dumnezeu avea In vedere doar sa sufere nu sa moara. Va face din Saul, acum Ap, Pavel un lucrator destoinic si Ii va descoperi taina Biserici vi a Domnului Hristos.Am adus In atentie cu alta ocazie ca; Pavel a socotit toate capacitatile lui intelectuale ca un gunoi pentru pretul nespus de mare al cunoasteri lui Hristos.Filipeni 3;8. Oricare ai fi daca te ti de diplome sa sti ca nu ai ajuns sa Il cunosti pe Domnul Hristos ca Mantuitor al tau personal. Pana nu faci ce a facut Ap, Pavel cu aceste  gunoaie, numite de el,nu te califici sa fi lucrator pentru Dumnezeu.Nu o spun eu ci Cuvantul scoate In evidenta lucrarea Duhului caruia Dumnezeu i-a dat acest mandat.Nu unei minti carnale si In ultima instanta bolnavicioasa In gandire.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: