marți, 8 ianuarie 2019

Ioan 1; 5. Lumina luminează în întunerec,................

Cantarea Cantarilor 2;1.

Sunt un Trandafir din Saron….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

 Ioan 1; 5. Lumina luminează în întunerec, şi întunerecul n-a biruit-o.
         Cu ceva timp In urma am mai scris cate-va ganduri din acest verset. Dar pentruca l-am primit acum, as dori sa vedem Impreuna ce mai putm sa desprindem din el cu ajutorul lui Dumnezeu.Versetul ne aduce In atentie Lumina, pe dealta parte Intunericul.Un verset care ne arata ca;Intunericul nu poate birui Lumina.Este Interesant de stiut cine este Intuneric si cine este Lumina. Altminteri nu vom putea sa mergem mai departe. Vom ramane numai la ce citim literal, si nu vom avea niciun beneficiu In cresterea noastra spirituala, sa spun, duhovniceasca. Cei mai multi raman la ce citesc literal.Acesta este rezultatul ca nu deosebesc Intunericul de Lumina.Care este caracteristica Lumini si care este caracteristica Intunericului.La modul literal, vom putea Intelege mai usor caracteristicile fiecaruia.
         Literal, Lumina ne poate ajuta sa vedem tot ce este In jurul nostru. Iar pentru cei care au o vedere mai buna vor putea sa patrunda si mai departe de jurul lor.Oricum, lumina ne este de mare folos. Cuvantul ne aduce In atentie ce rau este sa nu poti vedea.Avem In Cuvant o situatie cand Domnul Isus ia dat lumina unui aom care era orb;Luca 18;41.„Ce vrei să-ţi fac?“„Doamne,“ a răspuns el, „să-mi capăt vederea.Unii dintre cei care erau acolo In apropiere si au auzit Intrebarea pusa orbului de Domnul Isus ar fi putut spune; Ce Il mai Intrebi nu vezi ca e orb? Si sunt convins ca si unii dintre cei care citesc Cuvantul la rand au ajuns la acest loc. Si ei ar putea spune ca Intrebarea nu are sens.„să-mi capăt vederea.“Ce e mai scump decat vederea? O alta suferinta o mai duci. Dar sa nu poti vedea este groaznic
         Asa este la modul literal. Dar sa vedem la modul spiritual. Deseori spun ca pe cei rascumparati Ii interesaeaza,sau sunt interesati sa cunoasca cum pot armoniza  lucrurilor  literale din Cuvant la nivel spiritual.Si asta pentru a avea un folos In cresterea lor spirituala.Cuvantul ne arata ca;Insusi Domnul Isus vorbea In pilde. Adica, aducea Inaintea oamenilor situatii literale ca sa le faca mai pe Inteles la modul spiritual Matei 13; 34. Isus a spus noroadelor toate aceste lucruri în pilde; şi nu le vorbea de loc fără pildă,Ce va Insemna Lumina la modul spiritual? Si cine o poate avea?Din nou ca In multe din postingurile pe care le pun pe blog cu diferite subiecte din Cuvant, ma simt obligat fata de mine sa aduc In atentia starea omului mort spiritual. Sau, In cazul acesta potrivit cu versetul de mai sus de orbire spirituala.Daca orbirea literala, fizica o Intelegem noi  toti, pe cea spirituala sunt convins ca nu o pot Intelege decat cei care au fost vindecati de Domnul Hristos si acum vad  si Inca deslusit.
         Dar ce pot ei vedea acum dupa ce au capatat vederea care le-a adus Lumina? Tot Cuvantul ne arata ca sa nu ne dam noi cu parerea unei minti firesti. Acum pot vedea lucrurile spirituale pe care nu le puteau vedea Inainte cand erau orbi, morti spiritual. Efeseni 2;.1. Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,Iata ce vede cel care acum  a capatat vederea.Il vede pe Vindecatorul lui. pe Domnul Isus.Pentru el acum era o noua viata..Luca 18;43. Numaidecît, orbul şi-a căpătat vederea, şi a mers după Isus, slăvind pe Dumnezeu. Acum si acestia care au capatat vederea la modul spiritual,merg ca si orbul acela dupa Domnul Isus. Si mai mult, dau slava si ei lui Dumnezeu ca acum vad.Cu alte cuvinte, ca s-a Indurat de ei.Daca Domnul Isus nu se Indura de orb, ramanea In Intuneric In continuare. Daca Dumnezeu nu se Indura de noi carora ne-a dat lumina prin faptul ca ne-a nascut din nou eram In continuare orbi.
         Traim Intr-o lume care este moarta spiritual si negresit oarba.Sunt care-va interesati ca acest orb sa isi capete vederea? Cuvantul ne arat ca nu.Acum cei care au capatat aceasta lumina sunt niste facli le numesc care lumineaza In Intunericul gros deafara.Ei lumineaza adica, Prin viata lor noua pe care o traiesc acum Il arata pe Domnul Hristos care este Lumina Lumi.Intunericul In Cuvant este Infatist cu Pacatul.Nu putem noi sa Indepartam pacatul din lume, din jurul nostru. Cum nu putem la modul literal Intunericul. Literal, Intunericul dispare cand a venit lumina.Ce putem face noi, la ce suntem chemati noi?Sa luminam. Am mai scris si cu ala ocazie despre ce Inseamna sa fi orb spiritual.Versetul In continuare ne arata ca; întunerecul n-a biruit-o.Literal stim cu toti cine aduce lumina. Este Soarle care la aparita lui Intunericu se retrage, dispare cu desavarsire.Atentie acum la ce are Cuvantul de spus spiritual despre Soarele neprihaniri care este Domnul Isus.Citim In;Psalmul 19;5. Şi soarele, ca un mire, care iese din odaia lui de nuntă,se aruncă în drumul lui cu bucuria unui viteaz:  Psalmistul vede Soarele ca un Mire. Sigur, ca e o profetie despre Domnul Hristos.Si tot odata o In fatisare alegorica.
          Iata deci, ca acolo unde a patruns razele acestui Soare al neprihaniri nu mai este Intuneric. Adica, cel care acum nu mai este In Intuneric nu Isi mai traieste viata In pacat.Iata cum Il vede si Prorocul Maleahi. Sa vedem ce spune el despre acest Soare al neprihaniri;Maleahi 4; 2. Dar pentru voi, cari vă temeţi de Numele Meu, va răsări Soarele neprihănirii, şi tămăduirea va fi supt aripile Lui; veţi ieşi, şi veţi sări ca viţeii din grajd.Poate se vor gasi din acestia care sa spuna ca; Aici este vorba de Israeliti. Sa nu uitam ca; Scriptura este o carte spirituala data de Dumnezeu pentru copii Lui. Dece asa? Pentruca ei au ochi sa poata sa citeasca, lucru pe care nu puteau sa faca Inainte cand erau orbi. Apoi, intervine din nou viata.Un mort nu poate sa mai citeasca Cuvantul lui Dumnezeu. Personal Inteleg asa cum spune Ap, Pavel.Ce spune el? Romani 7;14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului.Spuneam alta data cand am scris cate ceva din acest verset ca; Scriptura cuprinde Legea lui Moise si Noul Tesrament care In totalitate este Cuvantul lui Dumnezeu scris.
         Iata deci, ca tot ceia ce citim, ce ne-a fost lasat de Dumnezeul nostru este pentru hrana noastra  spirituala, duhovniceasca,a celor rascumparati.Daca nu gasim ceva In vechiul, care sa ne hraneasca e ceva gresit cu noi. Continua versetul ;şi întunerecul n-a biruit-o.Nu are cum sa o biruiasca. Cine este stapanitorul Intunericului? Inteleg din ceia ce citesc din Cuvant ca este satan.Si el a fost Infrant la cruce.Cei rascumparati nu mai sunt ai lui.Ei traiesc acum o noua viata In lumina.Bazat pe ceia ce citim despre Lume.1 Ioan 5; 19. Ştim că sîntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău.Intelegem ca lumea este In Intuneric daca zace In cel rau.Dar iata ce are de spus Ap, Ioan, In prima lui epistola.1 Ioan 3;10. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.Un prileji de a ne testa singuri daca traim In lumina. Adica daca acum vedem, am fost scosi din orbirea spirituala.Cate-va ganduri pe care din nou doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele depretutindeni care sunt sinceri si iubesc Cuvantul lui Dumnezeu.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: