vineri, 23 august 2019

Proverbe 13;12. O nădejde amînată îmbolnăveşte inima, .............


CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 13;12. O nădejde amînată îmbolnăveşte inima, dar o dorinţă împlinită este un pom de viaţă. 
-
        Cand vine vorba de Nadejde, Cuvantul ne arata si In Vechiul Testament dar si In Noul Testament. Numai ca In Vechime, ma refer la Israeliti era o nadejde cu caracter pamantesc. Adica se ocupa cu lucrurile pamantesti. In limba romana circula mai demult nu stiu acum acest cuvant; Nadajduiesc ca voi ajunge la timp. Cand vrem sa vedem de ce fel de nadejde ne arata Cuvantul noua care suntem ai Domnului Isus, ne vom Indrepta In Ep, catre Romani la cap, 5;5. Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat. Iata de ce fel de nadejde sunt ancorati copiii lui Dumnezeu. Am sa ma Intorc dupa ce am sa spun cate ceva de nadejdea cu caracter pamantesc pe care o aveau Israelitii. Si unii dintre Israeliti care erau mai cuviosi, si erau mai aproape de Dumnezeu In relatia lor ca oameni firesti,pamanteasca.

        Zic firesti, pentruca nu se stia, nu era acest fenomen sfant al nasteri din nou pe care Il au cei rascumparati odata cu venirea Domnului Isus.  Aceasta nadejde a Israelitilor Ii mobiliza launtric In asteptarea interventiei lui Dumnezeu cand erau In primejdie. Verseteul ne arata ca este o nadejde care poae fi amanata. O nădejde amînată Sigur ca Solomon, ca el scrie Proverbe se referea la nadejdea pe care oamenii si-o pun unul In altul In ultima Instanta. Dar asa cum am spus, nadejdea oricare ar fi ea te face sau te tine Incordat as spune In aseptarea la ceia ce nadajduiesti.Avem In Cuvant situatii cand Dumnezeu nu le-a Implinit  ceia ce ei nadajduiau.As Indrazni sa spun ca; A Insela este sinonim cu a ramanea dezamagit cu privire la ce te asteptai sa se Implineasca.La modul literal, un copil nadajduieste ca; Tatal Ii va Implini ceia ce el doreste dela tatal lui.Nadejdea cara, poarta cu ea o conditie.Este vorba de relatia de partasie fie la modul literal cum am spus de copil si tatal lui sau In ultima instanta Intre om si Dumnezeu.

        Daca Israelitii au fost uneori dezamagiti ca Dumnezeu nu a fost multumit cu felul lor de al cinsti,nu tot asa se Intampla cu cei rascumparati de Domnul Hristos. Am dat versetul din Romani 5;5. Atentie, nu este vorba de crestini religiosi.Ci de Copii ai lui Dumnezeu care au In structura lor cea noua sufleteasca, dorinta de al cinsti pe Dumnezeu.Care implica pe Duhul lui Dumnezeu care a fost dat celor nascuti din nou. Aceasta nadejde nu va Insela.,dezamagi, nici-o data. Dece? Pentruca Duhul lui Dumnezeu este cel care ne pune In legatura cu Dumnezeu. Spuneam cu alta ocazie ca In vechime nu aveau Duhul lui Dumnezeu.O nădejde amînată.Sigur ca oricare dintre Israeliti ar fi doarit ca Dumnezeu sa Implineasca la timpul cand ei vroiau. Uneori Dumnezeu Ii lasa In asteptare si le amana.Sigur ca atunci cand ei erau amanati deveneau foarte agitati, nemultumiti.

        Daca as trece putin si la relatia a doi tineri care se iubesc, Isi propun sa se casatoreasca. Dar dintrun motiv sau altul Casatoria Intarzie. Amandoi au nadajduit ca se va Incheia mai devreme de cat asteptau ei. Uite aceasta nadejde Inbolnaveste Intradevar inima.Daca citim cu atentie Romani 5;5. Vom vedea ca Inima este implicata In a primi aceasta nadejde pe care Duhul lui Dumnezeu o toarna. Indraznesc sa spun ca; Acesta este si motivul de este turnata din belsug si nu picurata cum spuneam alta data . Dece turnata si nu picurata? Tocmai sa nu sece sa nu Intarzie, sa nu fie abandonata si In ultima instanta sa Imbolnaveasca Inima.Cei din vechime nu puteau nadajdui la infinit. Dece? Pentruca li se Imbolnavea Inima.

        Cei rascumparati sunt ancorati de promisiunea Domnului Hristos care spune; Cerandui Tatalui ca sa ii aiba pe ai Lui cu El. In slava.Se pregatea sa plece la Tatal, le spune Ucenicilor si tuturor rascumparatilor Lui din toate timpurile ca; Ioan 17;24. Tată, vreau ca acolo unde sînt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu, Uite o promisiune pe care o face Mantuitorul celor rascumparati ai Lui. Va Imbolnavi aceasta nadejde pe care o au cei ai Domnului Isus Inima lor? Negresit ca nu. Pentruca ei au o nadejde care nu Insala, nu dezamageste asa cum citim In versetul din;Romani 5;5.La sfarsitul versetului citim;dar o dorinţă împlinită este un pom de viaţă. -Cuvantul ne lasa sa stim cine este pomul care are viata. Citim prima data In Geneza de Gradina Edenului ca era asezat aculo pomul vieti. Geneza 2;9.

        Cine este acest Pom al vieti? Stim ca Cuvantul se refera la Domnul Isus care este viata In El.Am mai dat locul din Ioan 1;4.Sigur ca unde este apa acolo este si verdeata si In ultima instanta Viata.Spunea Domnul isus ca; In orient Israelitii erau asa dornici dupa apa care era asa de necesara.Daca ma Intorc la cei tineri care vor sa se casatoreasca si aceasta nadejde a lor se Implineste vor fi plini de viata. Am cunoscut cazuri de tineri cand erau singuri unii din ei parca le lipsea viata.Dar dupa ce sau casatorit erau plini de viata.Nu este dubiu ca si Israelitii se bucurau cand Dumnezeu le Implinea nadejdea lor. Erau plini de viata, voiosi si nu erau Infranti de situatiile prin care treceau. Cu atat mai mult cand un Copil al lui Dumnezeu stie In cine a crezut si este In asteptarea Impliniri acestei nadejdi de a fi cu Scumpul lui Mantuitor. Copii lui Dumnezeu au viata In ei din pricina Domnului Hristos In care este sursa de viata care-i alimenteaza In continu.

        Care este dorinta celui rascumparat? De a fi Impreuna cu Domnul Isus. Indrazznesc sa fac asemanare cu acei tineri a caror nadejde s-a Implinit de a fi Impreuna. Uite tot asa si Mirele nostru iubit va fi cu Mireasa Lui. Cu toate ca sunt unii Ii numesc fara nici-o retinere Neaveniti care Imprasie acest slogan ca mantuirea se poate pierde. Daca ai fost nascut din nou, esti In asteptarea Intalniri cu Mirele iubit.Israelitii nu aveau aceasta cunostinta si nici nu puteau nadajdui la o Intalnire . Dumnezeu ne-a facut noua celor rascumparati acest favor prin Mantuirea Domnului Isus de a fi cu El vesnic.Cate-va ganduri despre Nadejde pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: