vineri, 16 august 2019

Tit 2; 7. şi dă-te pe tine însuţi pildă ..........

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Tit 2; 7. şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie, 8. de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca protivnicul să rămînă de ruşine, şi să nu poată să spună nimic rău de noi

        Acest verset l-am primit dela cineva. Si cu toate ca, cu alta ocazie am mai spus cate-va ganduri din el, voi Incerca cu ajutorul lui Dumnezeu sa vedem Impreuna ce vom mai putea desprinde. Este un verset care arata o mare responsabilitate pentru cei care pretind ca au chemare sa dea Invatatura. Si nu numai pentru acestia pentru toti care se considera ei Insusi crestini. Personal vad In acest verset nu numai o responsabilitate In fata oamenilor si a lui Dumnezeu, dar si puterea de a trai fara reprosi. Apostolul Pavel aduce acest cuvant fara reprosi si In atentia lui Timotei.Am pus acest cuvant fara reprosi ca Il gasesc In Biblia din engleza si personal  mi se pare ca este mult In armonie cu alte locuri din Cuvant. Cu alta ocazie am spus din versetul care Pavel spune;1 Timotei 3; In care arata cum trebuie sa fie cel ce doreste sa fie ……...Iata cat tinea Ap, Pavel ca Evangelia Domnului Isus sa nu fie vorbita de rau din pricina lor, ei care o vestea.

        Am dubiu daca azi cei care au Indrazneala sa se ridice si sa dea Invatatura pe oriunde vor fi ei se cerceteaza In fata acestui verset .Avem In Cuvant un loc pe care Ap, Pavel Il aduce Inainte;Romani 2;24. Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri“Sau In ultima instanta printre cei de afara cum Pavel Ii numestepe cei care nu sunt In Adunare.Sigur, ca Apostolul In prima instanta face referire la cei care se credeau crestini dintre evrei. Dar nu numai evreii de odinioara faceau ca numele lui Dumnezeu sa fie vorbit de rau. Si azi si In toate timpurile dela Infintarea Biserici au fost unii si nu am sa gresesc daca spun chiar cei mai multi traiesc o viata printre semenii lor care face dovada ca; Numele lui Dumnezeu este hulit, vorbit de rau din cauza asa zisilor crestini.şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune,Pavel Il Indeamna pe Tit sa se dea pe el Insusi pilda Inaintea celor carora  le vestea Cuvantul.Personal Inteleg ca sa te poti da pe tine Insuti pilda, exemplu altora trebuie ca mai Intai sa traiesti o viata fara reprosi. 

        Poate cineva va spune; Cum fara reprosi ca nu se poate. Cuvantul pentru cei nascuti din nou este destul de clar In aceasta privinta; Filipeni 4;13. Pot totul în Hristos, care mă întăreşte. Ap, Pavel expiermentase el Insusi ca este cu putinta cu ajutorul primit dela Dumnezeu prin Domnul Isus. Deaceia nu ezita sa-i spuna si lui Tit sa procedeze la fel ca este cu putinta.dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, Ca sa te dai pe tine ca o pilda Fratilor trebuie ca partasia ta cu Domnul Isus sa fie neantrerupta. Trebuie sa fi lucrat Dumnezeu In viata ta In asa fel sa poti fi un exemplu pentru cei cu care te strangi Impreuna.Se vede ca Tit se Incadra intr-o astfel de viata din moment ce Pavel Il Indeamna sa faca asta.Vai cati mai sunt printre cei care pretind ca vestesc Cuvantul a caror viata nu poate fi un exemplu entru alti Frati.Apoi, Pavel Ii spune;în toate privintele. Daca platim atentie la aceste cuvinte, vom vedea ca necesita sa traiesti o viata fara reprosi.

        Poate unii vor spune ca nu este cu putinta asa ceva.Cand iubesti pe Domnul Isus toate sunt cu putinta.Cu alte cuvinte,nu pui pret pe nimic mai mult decat pe Cuvantul care poate fi o calauza, un Indrumator In viata.Daca esti unul care te amesteci In toate lucruril acestea pamantesti,fireste ca nu vei avea biruinta.Tit Inteleg ca era deslipit de Pamant ca si Pavel si tanarul Timotei. Traiau si ei pe pamant dar ei aveau ochii pironiti spre Cer unde este Mantuitorul celor rascumparati.Din nou spun;Daca esti unul care te intereseaza pamantul sa nu se astepte cei cu care te strangi ca vei fi unul care te vei califica pentru aceste cuvinte spuse lui Tit si noua tuturor. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie,Uite era pregatit Tit sa Invete. Si vai cati se cred ca pot da Invatatura din Cuvant. Am Intalnit pe unul care m-a Intrebat ; Ce faci Frate mi-a zis, Ce sa fac alerg a fost raspunsul pe care i l-am dat.

        Sa uitat lung la mine si apoi, m-a Intrebat; Cum alergi? Da alerg i-am spus spre premiul chemari ceresti care este In Domnul Hristos. Asa citim In; Filipeni 3;14. alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus. Si acesta se crede ca este capabil sa dea Invatatura. Si ca el sunt multi.Tit trebuia sa faca dovada ca poate da Invatatura din Cuvant. Apoi, Pavel Ii aduce Inainte curatia. Dece? Pentruca un vas murdar nu poate fi folosit de Dumnezeu In lucrare pentru El. Si din nou spun; Cati din acestia care vor sa dea Invatatura nu sunt murdari Intrun fel sau altul. Dar nu Isi vad murdaria si Dumnezeu nu binecuvinteaza ceia ce ei Incerc sa Invete.Apoi,  de vrednicie.Cu alte cuvinte sa fi capabil sa Infatisezi Inaintea Fratilor Cuvantul curat. Si asi Indrazni sa spun ca este o vrednicie sa poti face versetele care sunt grele de Inteles pentru cei mai multi sa fie pe Intelesul Fratilor.

        Iata ce citim ca ii mai spune Pavel In versetul;, 8. de vorbire sănătoasă şi fără cusur, Ce vrea sa-i spuna lui Tit Ap, Pavel prin aceste cuvinte? Personal Inteleg ca; O vorbire sanatoasa este vorbirea care nu este cu umplutura de cuvinte. Adica, stricta din Cuvant. Asistam peste tot In toate Adunarile, Bisericile la aceste vorbiri pline de umpluturi chiar si glume.Este greu sa nu bagi umpluturi In vorbire atat timp cat nu faci din Cuvantul lui Dumnezeu desfatarea inimi tale. Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca; Cei mai multi apeleaza la umpluturi din lipsa de vocabular biblic si In ultima instanta lipsa de cunostinta acumulata din Cuvant. Negresit armonozata.Tit era pregatit si Pavel Il Indemna sa puna as zice aceste calitati In lucrare.Cand vorbirea este sanatoasa si reflecta In totalitatea ei Cuvantul lui Dumnezeu strict, atunci chiar si cei care sunt cautatori, vanatori, de greseli nu vor  putea gasi cusur.ca protivnicul să rămînă de ruşine,

         In toate timpurile au fost unii pe care Pavel Ii numeste aici potrivnici care cautau cusururi. Mai ales la cei tineri.Am Intalnit pe unii care nu le convenea apsolut mai nimic din vorbirea unui Frate. Acestia erau porniti ca si pe vremea lui Tit si a lui Timotei sa-de Inapoi din lucrare fiind tineri. Pe acestia care sunt potrivnici nu-i poti considera fratii. şi să nu poată să spună nimic rău de noi.Ap, Pavel era interesat ca Evangelia Domnului Hristos sa nu fie vorbita de rau. Si ei ca lucratori chemati de Dumnezeu In lucrare, trebuia sa tina cont de asa ceva, sa nu fie vorbiti de rau.Personal am Intalnit si din acestia care mi-au spus;Lasa Frate nu va mai uitati la toti. Dar acestia nu Isi vedeau viata lor ca nu corespundea cu cuvintele pe care le aducea Inaintea Fratilor.Cate-va ganduri din acest verset pe care doresc sa la Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni si care iubec Cuvantul lui Dumnezeu strict.

John Balarie
Los Ange;es california!

Niciun comentariu: