sâmbătă, 28 decembrie 2019

Deutronom 7;6. Căci tu eşti un popor sfînt pentru Domnul,............


Deutronom 7;6. Căci tu eşti un popor sfînt pentru Domnul, Dumnezeul tău; Domnul Dumnezeul tău te-a ales, ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pămîntului. 
CNTAREA CANTARILOR 2;1.
SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

        Sa analizam putin cum putem sa Intelegem acest verset la modul literal si apoi, sa-l traspunem ca In totdeauna si la modul  individual ca parte din poporul ceresc al lui Dumneze. Sigur In masura lumini primite de sus dela Tatal nostru. Spuneam altadata ca sa ne ferim de speculatie. Asa s-a ajuns la diferite confesiuni. Si pe care oamenii care se numesc crestini le-au acceptat In viata lor cu usuratate. Dece? Tocmai ca cei mai multi nu aprofundeaza Cuvantul sfant.Fie din lipsa de interes sau spuneam altadata ca plictiseste, oboseste acest Cuvant sfant pe cei mai multi.Dar pentru un Copil al Lui este hrana din care Isi trage seva pentru a trai o viata spirituala,robusta, fara compromis pe calea spre Cer.Căci tu eşti un popor sfînt pentru Domnul, 
        Am spus sa ne uitam prima data la acest Popor Israelit care este la modul litral, adica, fizic. Si tot asa vom Incerca sa spunem pe fond pamantesc cate ceva despre el ca Popor pamantesc al lui Dumnezeu.Daca vrem sa aflam adevarul din ceia ce citim,trebuie sa ne Intrebam sincer. Abia apoi vom avea un beneficiu spiritual. Iata ce Intrebare Indraznesc sa mi-o pun mie personal In primul rand; A foast acest Popor unul sfant dealungul istoriei lui zbuciumate? Sigur ca trebuie sa privim la Cuvantul lui Dumnezeu care ne desfasoara istoria acestui Popor In mod sincer. Apoi, trebuie sa avem o cunostinta profunda a Cuvantului sfant. Si negresit sa facem o analiza fara ideei preconcepute dela altii.Pentru cine erau ei sfinti? pentru Domnul, Dumnezeul tău; 
        Din restul Cuvantului citit Intelegem ca; Dumnezeu cere sa fie sfant acest Popor. Nu citim ca ar lasa Dumnezeu la oparte sfintenia Lui ca sa le accepte lor sa o abandoneze din cand In cand cum au dovedit-o dealungul timpului ei ca Popor.Cartea Levetic des repeta Dumnezeu aceste cuvinte;In capitolul 11;44.si 11;45.Apoi, repeta si In 19;2. si20;26.Dece le repeta Dumnezeu aceste cuvinte ? Pentruca stia El ca nu vor sta neclintiti In sfintenia pe care o cera Dumnezeu.Din nou le cera la nivel pamantesc In relatia pe care o avea cu El. le sta lor In obligatie sa caute sa se sfinteasca.Dat,asa cum am spus mai sus ei au facut dovada ca nu au platit atentie la porunca lui Dumnezeu;Fiti sfinti ca Eu sunt sfant.Indraznesc sa spun, sa fac aceasta afirmatie ca; Oricat ar vrea omul sa se sfintesca nu va putea , nu va avea in structura firi vechi taria aceasta de a se sfinti.
        Vom vedea mai tarziu ca; In Noul Testament Dumnezeu care stia ca omul nu se poate sfinti la standardul asa Il numesc pe care Dumnezeu Il vrea. Adica, nu poate fi sfant niciunul ca Dumnezeu.Dece le cerea Dumnezeu lor asa ceva? Pentruca era un Popor pe care El Insusi l-a ales. Adica, la pus deooparte pentru El.Domnul Dumnezeul tău te-a ales, De unde l-a ales? Din toate popooarele acestui pamant. Nu vroia Dumnezeu ca Numele Lui cel sfant sa fie compromis printre alte Popoare de acest Popor pe care El Insusi la ales. Vrea El sau este mai tolerabil cu noi cei care suntem alesti pentru a face parte din Poporul Lui ceresc sa-i compromitem Numele Lui? Supt nici-o fatma, In niciun caz- El ramane acelasi Dumnezeu Sfant.
        Deci, El ne vrea si pe noi ca Popor ceresc sa fim sfinti ca si El. Iata ca, Petru care era Evreu si care cunostea Vechiul Testament,Legea ce scrie In privinta sfinteniei, a racordat si In Noul Testament ca;1 Petru 1;16. Căci este scris: „Fiţi sfinţi, căci Eu sînt sfînt“. Nu a scapat Duhul Sfant sa nu racordeze si aceste cuvinte ca sa nu creieze confuzie printre cei din aceasta dispensatiunea a Harului. Căci este scris: Erau cuvinte din Vechiul Testament pe care Dumnezeu le adresa poporului evreu. Ce fel de sfintenie le cera Dumnezeu? Citim ca si Levitii si Preotii trebuiau sa se sfinteasca Inainte de a intra In Cortul Intalniri pentru a face slujbele destinate lor. Apoi, cera ca si vasele sa fie sfintite si multe altele care apartineau de pamantsi erau Intrebuintatenla Cort penru slujire. Cand ne Intoarcem la noi cei nascuti din nou, vom realiza ca; Suntem sfinti nu prin ceia ce facem noi ci prin Sangele Fiului Sau care a spalat tot trecutul nostru vinovat.
       Negresit ca avem si noi datoria de a ne tine curata Haina aceasta a neprihaniri cu care am fost Inbracati. Acoperiti peste acest trup de moarte.Si ca sa nu fiu confuz pentru unii Frati si Surori despre aceasta acoperire cpe care a facut-o El, Dumnezeu, nu eu, am sa pun si acest verset unde scrie;Isaia 61;10. „Mă bucur în Domnul, şi sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci  M-a îmbrăcat cu hainele mîntuirii, M-a acoperit cu mantaua izbăvirii,…… Ce vreau sa scot In evidenta este faptul ca; Nu sta In caracterul Firi pamantesti dorinta de a ne sfinti. Fie la Poporul evreu In vechime ori la noi cei de azi. Diferenta Intre cei din vechime si cei de azi nascuti din nou este ca; Sangele Domnului Isus a sfintit odata pentru totdeauna. Dece este odata pentru totdeauna? Pentruca vine din Cel ce este El Insusi Sfant. Nu este contributie din partea Omului.
        Sfintenia ca Cuvant are mai multe Intelesuri.Sau as Indrazni sa spun mai multe aplicatii. Aplicatii pe care asa cum am spus le vedem In Vechiul Testament ce le cerea Dumnezeu evreilor, si In mod deosebit Preotilor si Levitilor.O vedem asa cum aplica, Infaptuia, in vechiul dela obiecte si Imbracaminte si pana la relatia intima de care vorbeste Cuvantul aici Intre Om si Dumnezeu pe fond material, pamantesc..Daca privim la diferenta de relatie pe care o avea Dumnezeu cu Poporul evreu In trecut si la relatia de partasie pe care o are acum Dumnezeu cu cei rascumparati ai Lui ca popor ceresc prin Fiul Sau,vedem cum s-a schimbat acest termen al sfinteniei.Sau mai bine zis cum se aplica prin Sangele Domnului Isus.Indraznesc sa spun ca; Ce este pamantesc nu are nimic de aface cu ce este sufletesc sau spiritual.Intrun cuvant ceresc.
        Curatia pe care o vrea Dumnezeu dele cei rascumparati ai Lui este sfintenie Interioara pe care nu o poate face decat sangele Domnului Isus. Apoi, Indraznesc sa spun ca; Daca esti curat, sfant In interior esti chemet sa te sfintesti si In exterior. Ce vreau sa spun este; Nu poti fi nascut din nou, sfintit de Sangele Domnului Isus si sa Iti traiesti o viata In murdarie In afara. Defapt, ce este In Interior, In Inima reflecta In exterior. Asa spunea Domnul Isus ca; Din inima omului, adica din interior ies afara necuratiile.Marcu 7;22. Si Matei 15;19.Vedem deci, diferenta Intre Cei din vechime, Evreii si Copii lui Dumnezeu cei dela venirea Domnului Isus.Domnul Dumnezeul tău te-a ales,Voi ati fost alesi Inainte de Intemeierea Lumi. Cu alte cuvinte, Inainte de a fi popoarele si Inclusiv Poporul evreu.Asa citim In Efeseni 2.despre cei rascumparati ai Lui.
John Balarie
 Los Angeles California!

Niciun comentariu: