vineri, 13 decembrie 2019

Sa nu datoraţi nimănui nimic, ..............

CNTAREA CANTARILOR 2;1.
SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 13;8.Sa nu datoraţi nimănui nimic, decît să vă iubiţi unii pe alţii: căci cine iubeşte pe alţii, a împlinit Legea.
        La ce fel de datori se va fi gandit Ap, Pavel cand le scrie aceste cuvinte credinciosilor din Roma? Personal gandesc ca vom putea aplica aceste cuvinte, acest sfat, numai In relatia Intre Fratii. Dece spun asta? Pentruca In toate timpurile omul mai nevoiasi a avut nevoie sa se Imprumute la o banca sau alta pentru a-si putea cumpara o casa sau mai stiu eu ce altceva necesar.Daca totusi sunt Fratii Surori care apeleaza la un Frate sau o Sora si se Imprumuta calca Cuvantul lui Dumnezeu. Poate voi fi Inteles gresit In ceia ce spun. Dar personal cunosc cazuri care relatia dintre Fratii s-a deteriorat din pricina acestor Imprumuturi cu caracter pamantesc.
        Sunt si alte moduri de cum am putea sa Intelegem aceste cuvinte; Să nu datoraţi nimănui nimic,Pe fond spiritual vom gasi scris In Cuvant; a datora ca o obligativitate In mod expres. Ma refer la relatia de partasie pe care trebuie sa o avem ca Fratii In strangerile noastre laolalta.Iata ce le spune Ap, Pavel tot In aceasta epistola acestor Fratii din Roma.Romani 13;7. Daţi tuturor ce sînteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea.Apostolul nu gresesc daca spun ca cuprinde amandoua feluri de datori pe cele fizice si spirituale. Vedem In acest verset de Bir sau taxe,vama, apoi este vorba de a fi supusi legilor tari in care traim.
        Cand am ajuns la Cinste I-mi permit sa spun ca acest cuvant putem sa Il aplicam si la modul literal si la modul spiritual. Cinste autoritatilor care ne conduc. Pentruca, orice stapanire este pusa, Ingaduita de Dumnezeu. Nu toti care se numesc ei crestini au Inteles sa se supuna autoritatilor. Unii chiar au fost rebeliosi Inpotriva stapaniri si In ultima instanta a lui Dumnezeu care a pus-o. Apoi, cand au avut de suferit nu le-a mai convenit. Unii au avut Indrazneala sa spuna ca ei sufar sau au suferit pentru ”Hristos”.Ap, Petru are ceva de spus pe marginea acestora care se amesteca In alte treburi decat In cele care le apartin lor “ca crestinii”.Ca sunt si asa zisi crestini. 1Petru 2;13. Fiţi supuşi oricărei stăpîniri omeneşti, pentru Domnul: atît împăratului, ca înalt stăpînitor,
        Apoi, Petru mai spune ca, orice ne supunere atrage dupa ea consecinte negative. 1 Petru 4; 15……sau ca unul care se amestecă în treburile altuia.Dece sunt aceste suferinte? Din lipsa -cinstei care ar trebui data celor care se cuvine-. Acum, doresc sa trec la cinstea care vine si ea pe fond spiritual cum am spus In relatia cu Fratii nostri cu care ne strangem la un loc.Cate-va ganduri din Cuvantul lui Dumnezeu. Unii Frati sunt dotati de Dumnezeu cu o Intelegere mai profunda, spirituala a Cuvantului. Este darul primit de ei dela Dumnezeu. Negresit ca acestia aprofundeaza mai adanc Cuvantul lui Dumnezeu decat multi altii si sunt rasplatiti la randul lor de Cel ce Imparte daruri.Acestia merita sa se bucure de aceasta cinste In randul Fratilor. Iata ce-i spune Ap, Pavel tanarului Timotei de o (Indoita cinste); Cu alte cuvinte, noi suntem chemati sa ne dam Inteietate unul altuia In dragoste.
        Un astfel de comportament nu Il prea gasim printre noi. Cu toate ca am avea dela cine sa Invatam.Dela Domnul Isus cand a spalat picioarele Ucenicilor Lui. Dar acestor frati care se ocupa de Invatatura ei merita aceasta Indoita cinste de care Pavel Ii spune lui Timotei In acest verset.1 Timotei 5;17. Cei care cîrmuiesc bine, să fie învredniciţi de (îndoită cinste,) mai ales ceice se ostenesc cu propovăduirea şi cu învăţătura, pe care o dau altora. Acum doresc sa trecem dela Cinste la Dragoste, sau iubire.Nu este vorba de orice dragoste fireasca ci de Dragostea de Fratii. Aceasta dragoste spuneam altadata ca nu ai sa o gasesti decat la cei ce sunt nascuti din nou Intradevar. I-mi permit sa spun nu la asa numitii”crestini”Citim In;.Romani 5;5. Versetul continua;decît să vă iubiţi unii pe alţii: Cu alte cuvinte, Apostolul spune; Nu aveti altceva de facut,decat sa va iubiti.
        Cand vine vorba de Dragoste,nu este vorba de orice dragoste fireasca ci de Dragostea de Fratii. Aceasta dragoste spuneam altadata ca nu ai sa o gasesti decat la cei ce sunt nascuti din nou.Am repetat-o si In acest posting ca ne este de un real folos sa o vedem daca afost turnata In noi.In a caror viata vei putea opserva aceasta transformare pe care numai cei noscuti din nou o au.Romani 5;5.Versetul ne spune să vă iubiţi unii pe alţii:Asa citim In continuarea versetului;să vă iubiţi unii pe alţii: Defapt, aceasta este si porunca Domnului Hristos. Porunca as zice care se transforma Intr-o necesitate In relatia noastra unul cu altul.Ioan 13;34. Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Si un alt loc unde Mantuitorul repeta aceste cuvinte;Ioan 15;12.Prin aceasta iubire, dragoste pe care ne-o aratam unul fata de altul In mod neconditionat citim ca ne Incadram Intre cei ce Implinesc Cuvantul; căci cine iubeşte pe alţii, a împlinit Legea.
        Din fire carnala suntem Inclinati sa ne iubim pe noi Insine. Iata ca AP, Pavel cat si Domnul Isus stia natura caracterului nostru firesc ca tindem sa ne iubim pe noi Insine. Deaceia este mentionat; pe alţii,Adica, atentia noastra sa ne fie Indreptata la Fratii nostri si mai putin la noi Insine. Stim cu totii ca; Cuvantul lui Dumnezeu din Geneza si pana In Apocalipsa este Legea, sau Cuvantul lui Dumnezeu. Si In ultima instanta acest Cuvant este Insusi Domnul Isus. Avem scris ca;Cuvantul s-a facut trup;Ioan 1;14. Şi Cuvîntul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl. -Acest verset ne aduce In atentie pe Domnul Isus care ne-a spus sa ne iubim unii pe altii cum ne-a iubit El.Din nou cate-va ganduri pe care doresc sa le Impart cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni si care iubesc Cuvantul sfant Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: