duminică, 16 ianuarie 2011

Monopoliști pe terenul credinței creștine

Monopoliști pe terenul credinței creștine

In modestie Aposolul Pavel spune : … cred că și eu am Duhul lui Dumnezeu … deci el nu a fost monopolist … sau: în lucrurile în care am ajuns de aceiasi părere să umblăm la fel …

a) Ce inseamna monopol? Ceva care il opti si nu iti apartine, pentruca este bunul tuturor . In expresia romineasca se zice, “ai pus monopol pe…” cu alte cuvinte tu si nimeni altul.Este trist ca astfel de atitudine se intimpla si pe tarimul lui Dumnezeu. Daca in lume oamenii sint motivati de a monopolize orice, sau de a devein stapin pe ce nu le apartine, nu tot asa ar trebui sa fie in casa lui Dumnezeu su in relatia intre frati.Bine a scos in evident ap, Pavel in acest verset. Ca anume toti rascumparatii Domnului Hristos au duhul lui Dumnezeu. Ei bine, avind acelasi duh al lui Dumnezeu,atunci, toti credinciosii pot sa spuna cite ceva in adunare. A monopoliza stringerea la olalta nu arta decit ca firea paminteasca dirijeaza viata celui care vrea sa detina monopolul.

Din cite inteleg din Cuvint, Dumnezeu, imparte daruri tuturor rascumparatilor lui. Asa ca, unul are un dar, altul are alt si ele toate se complecteaza spre zidirea sfintilor.Dumnezeu nu da toate darurile unuia singur, oricit de intelligent ar parea ca se crede el, darurile sint la discretia(dispozitia) lui Dumnezeu.Dece? pentruca sint ale lui si face ce vrea cu ele.Cu alte cuvinte le da dupa buna placer a voiei Sale. Credinciosului nu ii apartine nimic. As zice el este un vas decare Dumnezeu se foloseste. Pavel spune aceste cuvinte,” ce lucru am pe care sa nu-l fi primit” 1 Corinthians 4:7 Cãci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care sã nu-l fi primit? si dacã l-ai primit, de ce te lauzi ca si cum nu l-ai fi primit?

Defapt, sa recunosti ca si fratele tau de linga tine are duhul lui Dumnezeu si ca ar putea sa aiba o descoperire , asta presupune o stare inalta de zmerenie. Si cum zmerenia este o floare care nu creste prin toate locurile ci numai acolo unde pamintul(inima) a fost lucrata in prealabil de Dumnezeu. Este de asteptat ca acest fenomen al monopolizari care se manifesta in adunari de catre unii, sa aiba efecte negative in bunul mers al relatiilor fratesti.

Este groaznic sa pui monopol pe ceia ce nu iti apartine. Aici pe pamint cei care se ocupa cu asa ceva platesc prêt mai devreme sau mai tirziu. Lege te pedepseste. Cu atit mai mult pe casa lui Dumnezeu. Insasi expresia ,” Casa lui Dumnezeu” ne arata ca nu ne apartine. Noi sintem locuitori ai ei, si in preuna formam Casa lui Dumnezeu.Casa lui Dumnezeu spune Apostolul sintet voi.

1 Corinthians 3:17 If anyone destroys God's temple, God will ...

... If anyone makes the house of God unclean, God will put an end to him; for
the
house of God is holy, and you are his house. ... NT ... Letters ...

Fac o precizare;In romina spune de temple care este una si aceiasi cu casa lui Dumnezeu. Dar traducatorul ca sa faca distinctie intre o casa oarecare si temple unde veneau Iudeii sa se inchine a numit temple.Adunarile , sau Bisericile in termenul noului testament se numeau uneori Biserica din casa……

Romans 16:5 Spuneti sãnãtate si Bisericii care se adunã în casa lor.

Philemon 1:2 cãtre sora Apfia si cãtre Arhip, tovarãsul nostru de luptã, si cãtre Biserica din casa ta:

b) In lucrurile în care am ajuns de aceiasi părere să umblăm la fel …

Sigur ca pot fi diferente in gindire. Dar asta nu inseamna sa dispretuesti pe fratele tau.Cred totusi ca apar diferente din slaba preocupare de a aprofunda Cuvintul lui Dumnezeu. Dumnezeu prin duhul sfint nu are menirea sa duca sau sa semene confuzie printer cei credinciosi.Ap , a fost obligat sa spuna aceste cuvinte.

Si intre ei erau pareri diferite cu privire la un subiect sau altul. Aceasta afmosfera as numi-o dintre cei credinciosi –disensiune- dar se poate trece peste ea , se poate plana cu o mai multa ingaduinta. Sau aduc in atentie ce citim, “ fiecare sa considere pe fratele lui mai presus de el insusi”. Ca sa ajungem la aceasta stare ne trebuie acest ingredient care este umilinta ca sa nu spun zmerenia.Sigur ca este greu atit timp cit in mine lucreaza firea veche.

Dece lucreaza sau domina ea? Pentruca este hranita in detrimental celei din Dumnezeu. Si este de asteptat ca rezultatul sa fie acesta pe care Cuvintul il cuprinde aici -neintelegeri- frumos spune Apostolul. Ca sint si lucruri pe care le intelegem la fel, deci sa umblam in ele sau sa cautam lucrurile care duc la pacea si zidirea noastra. Aceste lucruri ne vor fi de mare folos.Ar fi mult mai mult de scos in evident pe marginea acestu subiect.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: