vineri, 14 ianuarie 2011

" Si candele noastre se sting"

("si candelele noastre se sting")


Titlul apartine unui frate care a tinut o predica cu titlul acesta. Cineva mi-a trimis lincul de pe you tube si mi-a spus sa o ascult. Am incercat dar nu s-a descarcat. Oricum ce vreau sa subliniez este ca mi-a atras atentia acest titluu,”si candele noastre se sting”. Dup ace am reflectatmai mult asupra titlului l-am gasit ca nu corespunde cu ceia ce Scriptura ne invata. Si iata dece; cred ca predicatorul face referire la pilda celor 10 fecioare.

Matthew 25:1 Atunci Împãrãtia cerurilor se va asemãna cu zece fecioare, care si-au luat candelele, si au iesit în întâmpinarea mirelui.2 Cinci din ele erau nechibzuite si cinci înþelepte.3 Cele nechibzuite, când si-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn;

Cind citim aceasta pilda trebuie citita cu foarte mare atentie.Dece? pentruca almintelea vom trage o concluzie eronata. As mai aduce in atentie si faptul ca cei mai multi nu cunosc sau nu platesc atentie la definitia pildei. Ce este indefinitiv o pilda? Dece Mintuitorul vorbea in pilde? Sint lucruri la care trebuie sa ne oprim si sa incercam sa intelegem ce vrea sa insemne o pilda.Care este definitia unei pilde. Pilda este o asemanare fireasca , paminteasca cu inteles spiritual , duhovnicesc. In pilda de fata nu se spune ca candele celor cinci se sting, ci ca nu au avut undelemn in ele.

Ce reprezinta undelemnul in candele? Undelemnul este duhul sfint. Dar ce reprezinta candela? La ce se foloseste ea? Sigur la modul firesc candela este obiectul care poarta undelemnul pentru a putea da lumina.Undelemnul este duhul sfint care in cooperare, as zice cu candela, face treaba pentru care a fost proiectata, asta la modul firesc. Dar pe noi ne intereseaza in mod expres cel spiritual, duhovnicesc ca sintem duhovnicesti. Cel putin asa pretindem.Candela ne este aratata ca ar fi Cuvintul lui Dumnezeu. Psalmistul spune aceste cuvinte; Psalms 119:105 Cuvântul Tãu este o candelã pentru picioarele mele, si o luminã pe cãrarea mea.

Ei bine, daca asa stau lucrurile si asa stau, pentruca ni-le infatiseaza Cuvintul sfint , Deci Cuvintul fiind candela si uleiul duhul sfint, atunci ma indrepateste sa spun ca;Duhul sfint pe care cel nascut din nou il primeste dela Dumnezeu ne indeamna, ne directeaza catre Cuvintul lui Dumnezeu.Este o comuniune intre candela si ulei, intre Cuvint si duhul sfint, de nedespartit ca sa lucreze in mod folositor, armonios pentru cel credincios.Cel credincios nu poate neglija cuvintul Cu atit mai mult duhul sfint pe care Dumnezeu i-la dat odata pentru tot deauna. John 7:39 Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau sã-L primeascã cei ce vor crede în El….

John 15:26 Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatãl, adicã Duhul adevãrului……

John 14:17 si anume, Duhul adevãrului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru cã nu-L vede si nu-L cunoaste,dar voi Îl cunoasteti, cãci rãmâne cu voi, si va fi în voi.

Iata deci ca Cel nascut din nou nu va raminea fara undelemn in candela lui.Ce sa mai spun ca nu se va termina. Domnul Hristos da garantia alor Lui ca va raminea in veac, sau cu alte cuvinte nu se va imputina. Daca am spus mai sus ca Cuvintul nu-l putemsa-l neglijam cu atit mai mult Duhul care are in cel credincios as zice,”cartierul lui general” de unde coordoneaza viata celui nascut din nou Am spus citeva cuvinte pe marginea celor sesizate de mine din acest titlu. Ar trebui sa fim cu mare atentie la titlurile date ca nu cumva sa nu corespunda cu Sfinta Scriptura.

Joh Balarie

Los Angeles Califoornia.

Niciun comentariu: