sâmbătă, 18 februarie 2012









Genesis 2:17  dar din pomul cunostintei binelui si rãului sã nu mãnânci, cãci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negresit."
Locul acesta din Scriptura ne arata ,ca dela inceput Dumnezeu ia pus interdictie  omului. Dece? Pentruca Dumnezeu stia ce apucaturi de neascultare va avea omul in structura lui.Mai jos tot in Geneza ne arata destul de clar care erau inclinatiile omului, in gindirea lui. Genesis 6:5  Domnul a vãzut cã rãutatea omului era mare pe pãmânt, si cã toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rãu.

Deci Dumnezeu a hotarit ca omul pe care-l facuse sa fie limitat in actiunea lui intrun fel.Ia dat voie sa fie stapin in toata gradina Edenului. Cu alte cuvinte sa se bucure in voie de frumusetea ce ii era oferita de lucrarea minilor lui Dumnezeu.Dar iata asa cum am spus ii pune o interdictie,prin porunca pe care i-o da, sa nu ia din pomul cunostintei binelui si a raului.

Cum va fi fost acel pom? Nu stiu. Ce stiu din Scriptura ca, aceasta carte sfinta are intelesul ei aparte , SPIRITUAL.Oricum omul nu a platit nici-o atentie la ce Dumnezeu il avertizase. Citim in acest verset ca, a zis,” cãci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negresit."

Nu stia el ce este moartea?poate ca stia din moment ce Dumnezeu ia spus aceste cuvinte,” vei muri negresit."poate va fis tat de vorba in amanunt Dumnezeu cu Adam.Cuvintul ne relateaza ca se intilneau in racoarea zilei.Acest cuvint, "negresit" nu mai lasa niciun motiv de a intelege ca, Dumnezeu ar putea sa se intoarca dela hotarirea pe care a dato. Psalmistul spune si el ceva despre hotaririle lui Dumnezeu. Psalms 119:137  Tu esti drept, Doamne, si judecãtile Tale sunt fãrã prihanã.

Deci omul a cazut supt aceasta hotarire a  lui Dumnezeu si supt judecata lui Dumnezeu.Aici acest cuvint MOARTE are doua aspecte.a) moartea fizica de care a inceput cu Adam si nu scapa apsolut nimeni. b) moartea spiritual care are echivalentul despartiri de Dumnezeu s-au a ruperi relatiei cu El.Aceasta din urma a adus tragedia omului.Pentruca nu putea sa fie pusa la loc aceasta rupere decit prin sacrificare fiului Sau.Neascultarea lui Adam a condus la gonirea lui din Eden.

Si ce s-a intimplat dupa aceia? A fost dat afara si a cazut supt bluestem. A trebuit sa munceasca pamintul cu sudoare frunti lui ca sa is cistige egzistenta.In viata noastra ca credinciosi sintem indemnati deseori prin Cuvint sa nu facem lucruri care ar putea sa duca la evenimente tragice. Nu ascultam. Vom trai cu consecinta faptului implinit. Asa cum s-a petrecut cu Adam.As mentiona faptul ca se vehiculeaza ideeia de –liber arbitru- s-au de( free will) sa nu ne inselam cu o astfel de amagire. Adam nu a avut libertate deplina.Omul a fost creiat de Dumnezeu cu o deplina dependenta de Dumnezeu.

Cind Dumnezeu porunceste omul credincios trebuie sa asculte fara murmur.
Pentru cei rascumparati porunca lui Dumnezeu a cuvintului Sau scris nu este grea de implinit. Ap, Ioan spune ceva tare interesant cu privire la poruncile lui Dumnezeu. 1 John 5:3  Cãci dragostea de Dumnezeu stã în pãzirea poruncilor Lui. si poruncile Lui nu sunt grele,Daca il iubim pe Dumnezeu, atunci nu ni-se pare greu de a asculta.Domnul sa ne ajute sa vedem daca dragostea Lui este in noi, ascultind prin implinirea poruncilor pe cre ni-le da prin Cuvintul scris.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: