sâmbătă, 11 februarie 2012

Matthew 13:3 ....semãnãtorul a iesit sã semene.


Matthew 13:3  El le-a vorbit despre multe lucruri în pilde, si le-a zis: "Iatã, semãnãtorul a iesit sã semene.


Pe vremuri se semana cu mina. Era o treaba grea si deseori saminta nu era imprastiata uniform.Ei bine,Azi altfel stau lucrurile.Dar as vrea sa ma opresc la saminta care este Cuvintul lui Dumnezeu. Pentruca aceasta saminta are adevarata valoare. Sigur,Mintuitorul, vorbea in pilde ca sa poata sa priceapa cei ce il ascultau mai bine. Si asa era greu sa inteleaga ei despre care semanator le vorbeste.Domnul Isus a venit in lume(tarina, ogor) ca sa semene Cuvintul lui Dumnezeu. Ce cuprindea acest Cuvint? Era voarba despre Imparatia cerurilor.

4  Pe când semãna el, o parte din sãmânsã a cãzut lângã drum, si au venit pãsãrile si au mâncat-o.

Si iata ca nu toata saminta cade pe un loc bun, un teren care sa-I fie semintei propice, un mediu bun de a se desvolta.Care este motivul de nu se poate desvolta saminta? A cazut in drum.Cuvintul spune ca , o parte a cazut in drum.Semanatorul nu a avut intentia de a arunca saminta in drum.La modul literal a intervenit vintul si a indeparta-o dela ogor. La modul spiritual,intervine si aici destui factori care o indeparteaza sa nu cada in ogor si cade linda drum. Ogorul este inima omului. Drumul este pe linga inima ceia ce este asemanat cu mintea omului.Daca a cazut la nivel mintal sa nu ne asteptam ca va sta mult acolo, ca o va minca pasarile.

5  O altã parte a cãzut pe locuri stâncoase, unde n-avea pãmânt mult: a rãsãrit îndatã, pentru cã n-a gãsit un pãmânt adânc.

Iata ca , o alta parte a cazut si ea tot pe un teren care nu este propice pentru a se desvolta.In locuri stincoase.La modul spiritual este o inima care este de piatra si nu poate prinde radacini in acest mediu, chiar daca se mai gaseste pe ea ceva religie (pamint).Citim despre o inima de piatra, un loc stincos in, Ezekiel 36:26  Vã voi da o inimã nouã, si voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatrã, si vã voi da o inimã de carne.
O inima care este de piatra este nesimtitoare(insensibila ne afinata) la Cuvintul lui Dumnezeu.Chiar daca saminta, Cuvintul, a ajuns pina acolo , nu poate sa patrunda , ca este de piatra.Totul este ca saminta sa cada in pamint. Pamintul find prielnic pentru as infige radacinille in el saminta.Si pamintul nu oricare pamint.Vom vedea mai jos cum stau lucrurile cu alte seminte care au cazut in pamint dar care totusi nu au prins radacini.

6  Dar, când a rãsãrit soarele, s-a pãlit; si, pentru cã n-avea rãdãcini, s-a uscat.

Iata deci ce factori au conlucrat ca saminta sa nu prinda. Pe linga ca a cazut in drum, s-au in pamint stincos, a mai venit si soarele care le-a uscat. Chiar daca intrun fel s-au altul apucasera sa rasara.A venit dogoarea si spune Cuvintul au palit, pentruca nu aveau radacini. Cade saminta Cuvintului intr-o inima de piatra si pe alocuri mai este si ceva pamint( cunostinta religioasa) ea nu aere sorti de a trai.S-au in drum o maninca pasarile , s-au este calcata in picioare.Sint suflete care merg la Adunare dar care dupa o perioada  nu-I mai vezi. Dece? Pentruca nu a cazut in pamint bun saminta.

7  O altã parte a cãzut între spini: spinii au crescut, si au înecat-o.

Un alt loc care nu este propice pentru saminta este pamintul (Inima) care este amestecat cu spini. Cade acolo saminta, spinii o vor inabusi, O inima impartita nu poate prinde Cuvintl in ea. Dumnzeu este un Dumnezeu gelos. Nu merge si cu Dumnezeu si cu lumea.Mai devreme s-au mai tirziu spinii o vor inabusi.Sint oameni care au auzit Evangelia , care au mers un timp, dar tin si la pacatele in care se complac. Ei bine, intr-o astfel de inima, Cuvintul nu are effect. Voi arata mai jos cind poate avea Cuvintul semanat effect roditor.

8  O altã parte a cãzut în pãmânt bun, si a dat roadã: un grãunte a dat o sutã, altul saizeci, si altul treizeci.

Am ajuns sa vedem ca este si un loc prielnic pentru saminta.Scriptura il numeste,“un  pamint bun” si continua sa arate ca da roade aceasta saminta din pricina  din pricina pamintului care ia creat conditia de desvoltare.Un graunte a dat o suta, altul saizeci si altul treizeci. Sigur ca Semanatorul ar dori ca toate spicele sa dea o suta.Pamintul bun il aseaman cu o Inima lucrata de Dumnezeu, inainte ca saminta Cuvintului sa ajunga in inima.Lucrurile la nivel spiritual sint la fel.Inima este in prealabil pregatita de Dumnezeu.Ei bine, nici acest pamint(Inima) nu ar fi dat roade daca nu in prealabil; semanatorul(gradinarul) nu ar fi pregatit pamintul inainte de a arunca saminta.

La sapat, ia pus ingrasaminte(balegar) ca sa poata sa-I creieze semintei climatul potrivit. Inima in care va cadea saminta Cuvintului are neaparat nevoie ca sa fie lucrata de Dumnezeu.Cazind saminta intrun astfel de pamint(Inima) Semanatorul se poate astepta la o recolta buna.Aici chiar daca va veni soarele, arsita, nu numai ca nu ii va face rau ci dinpotriva o va ajuta sa creasca.In viata celui care a prins saminta radacini , situatiile prin care viata il va duce nu il va afecta. Dece? Pentruca are radacini adinci. Si arsita acestor necazur il va intari in credinta.

9  Cine are urechi de auzit, sã audã

Domnul Isus deseori spune aceste cuvinte,Cine are urechi. Bine , dar orice om are urechi. Nu se refera Mintuitorul la urechile de carne. El are in vedere pe cele spirituale. Iti desfunda El urechile ,vei putea sa auzi cuvintele evangeliei. Mintuitorul in cartea Apocalipsei catre cele sapte bisrici la sfirsit le spune aceste cuvinte la toate cele sapte,”Cine are urechi sa auda ce spune Duhul”Citeva ginduri cu privire la aceasta pilda a semanatoruli.Daca vedem in viata , in adunare,printre noi, suflete care sint inabusite, s-au necrescute, s-au care nu mai vin, trebuie sa intelegem ca nu au un pamint bun. Cu alte cuvinte Inima nu a fost lucrata in prealabil de Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: