miercuri, 15 februarie 2012

Matthew 13:24 Pilda grului si a neghinei...



Matthew 13:24  Isus le-a pus înainte o altã pildã, si le-a zis: "Împãrãtia cerurilor se aseamãnã cu un om care a semãnat o sãmântã bunã în tarina lui.

Domnul Isus vorbea des in pilde. Ucenicii erau nedumeriti dece vorbeste in pilde, si intr-o imprejurare le-a dat o explicatie.Voua va fost dat sa cunoasteti tainele imparatiei cerului. Si ei s-au dovedit ca nu cunosteau ceia ce Mintuitorul le spunea.Au zis cu o alta imprejurare,”Invatatorule, explicane pilda cu comoara in tarina”.Si El le aducea inainte pilda dupa pilda.De data aceasta El le-a spus pilda semanatoruli care a semanat saminta buna in tarina lui.

Cine ar samana o saminta care nu este buna in tarina lui? Ce beneficiu ar avea el la secerisi? Iata ca aici spune Mintuitorul ca omul a semanat saminta buna, care este Cuvintul lui Dumnezeu.Cine este omul? Negresit ca un credincios care este lucrator impreuna cu Domnul Hristos. Aici trebuie mare atentie ce seaman cei care cred ca sint pusi de Dumnezeu sa semene. Ce invatatura seaman el?corespunde ea cu Invatatura scripturi?daca da, atunci ea va incolti in inima cazuta. Dece? Pentruca Dumnezeu va face ca saminta sa incolteasca.Atentie, nu omul va face sa incolteasca. El este chemat doar sa o arunce,
25  Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrãjmasul lui, a semãnat neghinã între grâu, si a plecat.
Iata ca mai sint si altii care se ocupa cu semanatul. Acestia sint chemati vrasmasi.Dar dece nu se duc ei sa semene in alt ogor? Pentruca vrasmasul sufletelor noastre, a celor rascumparati, vrea sa zadarniceasca lucrarea Semanatorului. Sigur ca griul este prin infatisare cei credinciosi.Ce este ogorul? La individual este inima fiecaruia unde cade saminta.Am spus alta data unde au cazut unele seminte.In ce fel de inimi.

Ca stringere la olalta, ca Adunare si acest loc este un ogor.Si iata ce spune Mintuitorul ca,”un vrasmas se ocuppa sa semene in adunare “ ce sa semene? neghina pai ce se poate face cu neghina, la ce este buna ea? Cuvintul spune ca nu este buna decit sa fie pusa pe foc.Deci sint unii care seamana neghina prin adunari.A cui este vina? A celor care dorm in adunare si nu vegiaza.1 corinteni 11-30.


26  Când au rãsãrit firele de grâu si au fãcut rod, a iesit la ivealã si neghina.
Dar oricum au fost semanate doua feluri de seminte. Ce sa faca gradinarul acuma cind el asteapta sa rasara ce a semanat el? Nu poate face nimic , decit sa astepte sa rasara.Dar Cuvintul ne arata ca au iesit amindoua impreuna.Nu avea nevoie de neghina. Dar daca este acolo este vina lui ca nu si-a pazit ogorul.Cei ce seamana Cuvintul Evangeliei trebuie sa fie cu mare grija,

Ce sa faci cind in Adunare rasar si astfel de suflete care nu au nimic de aface cu Domnul Isus?se merge asa si suporti consecinta nevegieri.Aici intelegem un lucru care ne da bucurie. Si anume,” ca cel care este al Domnului Hristos” este griu, va cara in viata lui bob de griu. Pina la urma nu are nimic de aface cu neghina, numai ca cresc la unloc. Pe neghina as asociaua cu ce scrie in ep, catre Evrei.6, 1-8.Nu mai pun textul.Sint convins ca cei ce citesc Cuvintul regulat cunosc locul acesta.
27  Robii stãpânului casei au venit si i-au zis: "Doamne, n-ai semãnat sãmântã bunã în tarina ta? De unde are dar neghinã?"
Iata ca au ramas robii suprinsi de faptul ca a aparut neghina in tarina, ogor.In adunare este trist ca cei care sint griu greu ii deosebesc pe cei care sint neghina. Daca ii deosebesc.robii acestia pun o intrebare legitima, intrebind,” de unde a rasarit”Nu stiu citi din cei care se considera ca sint Robi ai Domnului Hristos,intreaba pe Dumnezeu sa le arata neghina din adunare.Acestia care avea un ochi format cu deale semanatului au sesizat imediat ca ceva nu este in regula.Nu tot asa stau lucrurile in adunare.
28  El le-a rãspuns: "Un vrãjmas a fãcut lucrul acesta." si robii i-au zis: "Vrei dar sã mergem s-o smulgem?"
Stapinul le-a zis, Un vrasmas a facut acest lucru”Si nu a mai spus nimic. Dece? Pentruca faptul era deja implinit. El stia un singur lucru acum, si anume,”trebuia sa mearga asa pina la capat.Cind va fi capatul? Vom vedea mai jos.Robii i-au spus, “ sa mergem sa o smulgem” dar ce le spune Stapinul? Iata in versetul 29 ce are sa le spuna Stapinul acestor robi.Ce sa faca credinciosi in adunare? Sa-I dea afara? Nu sa ii lase sa mearga impreuna. Dar sa intelegem ca, negina nici-o data nu se va face griu. Negina va raminea negina in continuare, pina la capat.

29  "Nu", le-a zis el, "ca nu cumva smulgând neghina, sã smulgeti si grâul împreunã cu ea.
Iata raspunsul Stapinului. Nu le-a zis el , ca nu cumva sa smulgeti si griul.Sint credincisi mai slabi si au legat prieteni cu cei care sint neghina. Si daca ar incerca sa se smulga neghina ar fi riscant cumva sa nu fie si din firele de griu.
30  Lãsati-le sã creascã amândouã împreunã pânã la seceris si, la vremea secerisului, voi spune secerãtorilor: "Smulgeti întâi neghina, si legati-o în snopi, ca s-o ardem, iar grâul strângeti-l în grânarul meu."

Sfatul Stapinului este acesta,”lasatile sa creasca impreuna. Pina cind? Pina la secerisi. Cind este secerisul? La sfirsitul vremi cind Dumnezeu va incheia socotelile cu omul.La vremea cind Dumnezeu va stabili sa se desparta griul de neghina, va face o triere.Stapinul spune ca, Zmulgeti intii neghina.Cu alte cuvinte toti cei ne mintuiti la olalta vor arde in foc vesnic potrivit Scripturi.Iar griul, cei mintuiti, punetii in grinarul meu.Separaea mai este aratata in citeva locuri din Cuvint. Caprele de oi, unul va fi luat altul va fi lasat.

Cu privire la aceasta amestecatura din adunare si Ap, Pavel are ceva de spus. Intr-o casa mare sint vase de cinste si vase de ocara.2 Timotei 2-20.Fiecare au intrebuintarea lor.Este interesant de remarcat ca, despre neghina nu se spune ca o va pune undeva, ci numai ca va arde. In schimb despre griu se spuneca, stringeti si puneti-l in hambare,Cuvintul de -stringeti- si nu de legati mai apare in Scriptura tot cu referire la cei credinciosi.Iata ce citim in Psalmul 50-5"Strângeti-Mi pe credinciosii Mei care au fãcut legãmânt cu Mine prin jertfã."

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: