sâmbătă, 11 februarie 2012

Luke 5:1 Pe când Se afla lângã lacul Ghenezaret




Luke 5:1  Pe când Se afla lângã lacul Ghenezaret si Îl îmbulzea norodul ca sã audã Cuvântul lui Dumnezeu,

Iata cum tratau oamenii din vreme Domnului Isus pe Cel care era printre ei si ii vindeca , ii satura. Cu alte cuvinte simtea cu nevoile lor de toate zilele.Cuvintul ne arata ca il imbulzea.Erau interesati sa vada ce are sa le mai spuna despre imparatia lui Dumnezeu. Apoi aveau destule nevoi pe care stiau ca El, ii poate ajuta. Acestia erau oamenii de pe vremea Domnului Isus. 

Dar azi? Inbulzeste lume locul unde evangelia se vesteste? Sintem martori le nepasarea oamenilor fata de sufletul lor si de destinatia pe care o vor avea, ca urmare a acestei nepasari.Domnul Isus deplinge Ierusalimul cind zice; “Iersalime,Ierusalime, deceite ori am vrut sa va string cum stringe closca pe puii ei si -nu ati vrut-.Acest refuz va avea consecinte vesnice pentru cei care nu vor, refuza indurarea lui Dumnezeu.
2  Isus a vãzut douã corãbii la marginea lacului; pescarii iesiserã din ele sã-si spele mrejile.
Aceasta era indeletnicirea localnicilor dela lacul Genezaret.Ei se ocupau cu prinsul pestelui. Si Scriptura ne arata in citeva rinduri ca Mintuitorul umbla pe plaja acestui lac. Vroia sa treaca de cealalta parte in Capernaum. Sigur ca, cea mai scurta cale era sa traverseze lacul cu barca.Dar avea invedere sa-I arate lui Simon slava lui Dumnezeu.

3  S-a suit într-una din aceste corãbii, care era a lui Simon: si l-a rugat s-o depãrteze putin de la tãrm. Apoi a sezut jos, si învãta pe noroade din corabie.

Una din aceste corabii era a lui Simon Petru, er ucenicul Domnului Isus si Mintuitorul s-a suit in ea.Iata ce politicos ii spune Domnul isus lui Simon, si l-a rugat,El ar fi putut sa-i dea porunca.Dar nu a facut asa, si-a aratat fata de Simon respect prin a i-se adresa delicat.Vroia sa-I arate lui Simon ca este lucrator impreuna cu Domnul Isus. 

Avea Mintuitorul sa  vorbeasca norodului , sa-I invete. Ce sa-I invete?negresit despre imparatia lui Dumnezeu.Despre Evangelia care este veste buna.Good news.Norodul era interest sa-l asculte. Citi sint azi interesanti sa asculte despre Evangelia Domnului Hristos?Oamenii au alte preocupari,Pamintul.Si este trist ca sint si printre cei credinciosi care se ocupa cu pamintul.Ap, Pavel spune unor credinciosi ,si noua azi aceste cuvinte,”uitativa dupa lucrurile de sus. Dece dupa ele care sint sus? Pentruca Hristos Domnul nostru sta la Dreapta lui Dumnezeu.

4  Când a încetat sã vorbeascã, a zis lui Simon: "Depãrteazã-o la adânc, si aruncati-vã mrejile pentru pescuire."

Si-a terminat Mintuitorul ce avea sa le spuna acestor oameni care l-au ascultat. Acum ii cere lui Simon sa indeparteze Corabia mai la adinc. Simon nu il intreaba,”ce vrei sa faci Invatatorule”dece sa o duc la adinc?ar fi putut dupa o noape de ne dormit sa-I spuna,”Invatatorule sin tare oboist”. Dar asculta de cuvintele Domnului Isus si o indeparteaza. Apoi Mintuitorul ii spune sa aruce mrejile ca sa prinda peste. Era nevoie si pentru ei sa aiba ce sa manince, dar era si egzistenta lui Simon care era pescar si din asta traia.Cind ne intoarcem la noi , cum am fi actionat daca Domnul ne zice sa facem ceva?Deseori nu platim atentie la cuvintele Domnului Isus,si sintem pagubiti.

5  Drept rãspuns, Simon I-a zis: "Învãtãtorule, toatã noaptea ne-am trudit, si n-am prins nimic; dar, la cuvântul Tãu, voi arunca mrejile!"

Ma impresioneaza ascultarea lui Simon fara sa comenteze s-au sa intrebe ceva.Dar Simon ii aduce in  atentie acest adevar zicind,”Invatatorule nu am prins toata noaptea nimic, cu toate ca ne-am trudit, a fost in zadar.Ar fi putut sa argumenteze inaintea Domnului Isus. Nu era un lucru usor sa desfaci din nou plaseale si mai ales dupa o noapte obositoare.Dar s-a conformat cuvintelor Mintuitorului,Ce va fi fost in mintea lui Simon, ce va fi gindit el? Nu stiu.Dar m-a impresionat supunerea lui.Ascultam noi in totul de ce ne cere Domnul Isus prin Cuvintul pe care il citim? Fiecare sa  se analizeze.Simon va avea o supriza placuta si dece nu si avantajoasa.Deseori pierdem ca nu ascultam indemnul Cuvintului lui Dumnezeu.Sintem pagubiti de binecuvintarile pe care Dumnezeu vrea sa ni le daea ca copii ai Lui.

6  Dupã ce le-au aruncat, au prins o asa de mare multime de pesti cã începeau sã li se rupã mrejile.

Si iata ca, supriza nu s-a lasat asteptata.Cuvintul ne vorbeste la plurar, ceia ce inseamna ca erau mai multi in corabie, s-au chiar Simon cu fratele lui Andrei. Oricum au prins o asa multime de pesti ca plasele incepeau sa se rupa. Ce bucurie va fi avut Simon. Si-o fi zis lui insusi, “daca nu-
l ascultam nu aveam o asa multime de pesti” sint convins ca lui Simon i-a crescut credinta prin aceasta expierenta.Avem si noi azi de aface cu un Dumneezu al suprizelor. Decite ori nu sintem luati pe ne asteptate, prin suprize. Unele sunt placute cum a fost si a lui Simon, dar si unele neplacute. Ori care ar fie le Dumnezeu are invedere sa ne mareasca credinta.Depinde de ce legatura avem cu Mintuitorul nostru.Domnul sa ne dea harul sa-l cinstim prin increderea noastra in ceia ce ne cere sa facem.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: