joi, 28 iunie 2012

Matthew 15:22 si iatã cã o femeie cananeancã,




Matthew 15:22  si iatã cã o femeie cananeancã, a venit din tinuturile acelea, si a început sã strige cãtre El: "Ai milã de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiicã-mea este muncitã rãu de un drac."
Domnul Isus pleaca din tinutul lui Israel catre Tir si Sidon. Tinuturii care nu apartineau lui Israel. Deci, erau tinuturii ale neamurilor era libanul de atunci si de azi.Ne-am intreba, ce cauti in acele tinuturi Doamne Isuse care nu apartine Israelului ?Ucenicii ar fi putut sa puna o astfel de intrebare Invatatorului lor.Dar iata ca o femeie vine si striga catre El: Ai milã de mine, Doamne, Fiul lui David! Stia ca este fiul lui David, stia ca poate sa ii faca bine, sa-I vindece fica.Se dusese vestea despre El in toate tinuturile de prin prejur.

Ce a inpins-o, a motivat-o, pe aceasta femeie sa vina la Domnul Isus? Negresit ca nevoia de a vedea fica vindecata. Citi din zilele noastre ca parinti sunt constienti ca copii lor sunt munciti de duhul, neascultari , al betiei al desfrinului si mai stiu eu ce alte vici care sunt aduse in viata lor de aceste duhuri rele. Sigur ca ma gindesc la famiili care cunosc despre Domnul Hristos,(nu pe Domnul Hristos) Femeia aceasta avea cunostinta,dar si un alt motiv a impins-o catre Domnul Isus a fost Darul pe care il primise dela Dumnezeu ca darera credinta(vezi efeseni 2-8)aceasta a motivat-o sa apeleze la Mintuitorul.
23  El nu i-a rãspuns nici un cuvânt. si ucenicii Lui s-au apropiat si L-au rugat stãruitor: "Dã-i drumul, cãci strigã dupã noi."
Am sesizat aici in acest verset ceva care m-a pus pe ginduri.Domnul Hristos nu i-a raspuns deloc acestei femei indurerate. Dece taci Doamne ,s-au Invatatorule ar fi trebuit ucenicii sa-I spuna.Dinpotriva ei vin cu expresia aceasta:dai drumul, s-au nu te incurca cu ea ca striga dupa noi. Erau deranjati ca aceasta femeie se tine dupa EL si a indraznit sa-si expuna durerea ei.
Probabil dupa o are care pauza, de ezitare, El ii raspunde , dar pe un ton la care nu s-ar fi asteptat femeia, dar nici chiar noi.Vedem in ucenici spiritual lor nationalist pe care il arata de mai multe ori.Numai la ai lor,(Evrei) sa le faca bine.Iata insusi Domnul Isus adopta un spirit national ca si ucenicii. El actioneaza la modul firesc pamintesc ca era fiu al omului.
24  Drept rãspuns, El a zis: "Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel."
Ca raspuns la insistenta femei, El, ii spune aceste cuvinte: Eu nu sunt trimis.Femeia, cred ca a inmarmurit la aceste cuvinte ale Domnului Hristos, ca El continua. decât la oile pierdute ale casei lui Israel."
Sa fi fost El trimis doar pentru Israel? Potrivit acestor cuvinte ale Mintuitorului am inclina sa credem ca asa stau lucrurile.Dece a venit El pe pamint in trup ca al nostru dar fara pacat?Scriptura este clara in privinta aceasta.A venit sa caute si    sa mintuiasca ce era pierdut. Bine, pai Israel era pierdut?ca sa se opreasca Domnul Isus strict doar la Israel?asa par lucrurile.Dar cu privire la mintuire iata ce citim;
Luke 2:29  "Acum, slobozeste în pace pe robul Tãu, Stãpâne, dupã cuvântul Tãu.30  Cãci au vãzut ochii mei mântuirea Ta,31  pe care ai pregãtit-o sã fie, înaintea tuturor popoarelor,32  lumina care sã lumineze neamurile, si slava poporului Tãu Israel."
Trebuie de retinut ca, Domnul Isus actiona ca fiu al omului aici pe pamint.El nu facea nimic fara ca Tatal Lui sa-I dea aprobarea. Vom vedea mai jos cum Domnul si-a schimbat brusc atitudinea  fata de aceasta femeie.
25  Dar ea a venit si I s-a închinat, zicând: "Doamne, ajutã-mi!"
Femeia nu s-a lasat batuta (She does gave up). Remarcam aici atitudinea acestei femei de reverenta fata de Domnul Isus.Ea a venit umila nu cu un tupeu as zice obraznic sa-I spuna,” Isuse am auzit ca faci minuni, ia vindeca-mi si mie fica”.

Inaintea Domnului se vine cu o stare de coplesire sufleteasca stiind ca ai nevoie de ajutorul Lui.Femeia nu a dat cu gura in termenii nostrii rominesti ci a zis,"Doamne, ajutã-mi!"Aceste cuvinte scurte ,au fost deajuns as zice sa-L moaie pe Domnul Isus. Dar realitatea este cu totul alta. El si-a revizuit atitudinea fata de aceasta femei in momentul cind Tatal i-a dat deslegarea, incuvintarea sa treaca la actiune sa o ajute pe femeie.Mintuitorul nu va ezita sa implineasca vaoia Tatalui .
26  Drept rãspuns, El i-a zis: "Nu este bine sã iei pâinea copiilor, si s-o arunci la cãtei!"
Pina sa primeasca aceasta incuvintare El continua dialogul cu femeia indurerata.El merge pina acolo in cit ii face pe neamuri catei.Era in Israeliti acest aer al superioritati fata de celelalte popore, ei sunt ai lui Dumnezeu si ca nimeni altul nu are loc in inima Dumnezeului lui Israel.Pe acest fond insista Domnul Isus inaintea acestei femei indurate.

Ei erau fiii lui Dumnezeu si neamurile in viziunea lor erau cateii.Sa vedem ce raspuns ii da femeia Domnului Isus. Raspuns care venea dintr-o credinta ne prefacuta.Am spus mai sus ca, femeia primise aceasta credinta ca dar dela Dumnezeu si ea nu va da inapoi oricite argumente ii va aduce Domnul Isus. Dece? Pentruca era motivata de aceasta credinta data in Dar de Dumneezul a tot puternic.
27  "Da, Doamne", a zis ea, "dar si cãteii mãnâncã fãrâmiturile care cad de la masa stãpânilor lor."
Imediat, fara sa ezite, femeia ii da replica Domnului Isus zicind: si cãteii mãnâncã.Negresit ca si ei maninca. Dar ea continua spunind ca frimituri.Nu bucati mari ci numai frimituri ca sa ne astimparam foamea parca ar fi vrut ea sa spuna.Era plina de modestie.Oricum, fata de replica data de femeie, care venea dintr-o inima lucrata de Dumnezeu , Domnul Isus a inteles ca Tatal i-o da spre vindecare(mintuire). El va spune femeii la finalul dialogului cu ea:
28  Atunci Isus i-a zis: "O, femeie, mare este credinta Ta, facã-ti-se cum voiesti." si fiica ei s-a tãmãduit chiar în ceasul acela."
Iata cuvintele lui schimbate as zice la 180 de grade. "O, femeie, mare este credinta Ta,Am fi tentati sa spunem ca , aceasta femeie a avut credinta ei si acesta este motivul de l-a biruit pe Domnil Isus. Din moment ce ea a primit aceasta credinta ca dar de care  am amintit din Efesen sigur ca este a ei. 

Arice dar primit si intrat in posesia persoanei respective devine personal.Iata deci ca Domnul Isus a venit nu numai pentru poporul Evreu dar si pentru Neamuri.Acesta a fost motivul dece Mintuitorul a plecat in acele tinuturi ale Tirului si ale Sidonului. Dumnezeu avea pe aceasta femeie in planul Lui de mintuire ca si pe femeia Samariteanca dela putul lui Iacov. Domnul Isus era intr-o continua dependenta de Tatal Lui.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: