luni, 18 martie 2013

Exodus 31:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:




Exodus 31:1  Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:
Mare discutie intre unii crestini pe tema alegeri de catre Dumnzeeu. Si asta, din nou, ma vad obligat sa spun ca orce subiect care devine contradictoriu intre credinciosi se dataoreaza lipsei de aprofundare a Cuvintului lui Dumnezeu.Sigur ca, chiar daca unii ar incerca sa se aprofundeze in cuvint prin puterea capacitati lor intelectuale , nu va realize prea mult. Cel mult vor putea sa inteleaga ceva la nivel mintal .
Dece? Pentruca interferarea a ceia ce este firesc cu a Duhului sfint nu face coeziune. Oricum, vreau sa spun cite ceva despre acest subiect al alegeri lui Dumnezeu. Am mai atins eu acest subiect intrun fel s-au altul in trecut.Iata-L pe Dumnezeu ca ii vorbeste lui Moise.Ce ii spune El? Ceva despre alegere.
2  "Sã stii cã am ales pe Betaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din semintia lui Iuda.
Daca ne-am opri doar la acest verset am zice ca, Dumnezeu ,l-a ales  pe acest Betaleel,Pentruca il cunostea ce capacitate are el.Dar lucrurile nu stau asa cum am putea gindi noi.Cuvintul nu scapa nici-o data sa dea cu lucx de amanunte  niste detalii de care trebuie tinut cont. Dece? Pentruca, alminteri, ne-ar fi lasat pe noi oameni limitati sa deducem, sa presupunem, ceia ce nu e bine sa facem cu Cuvintul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu lasa pe copii Lui in ceata spirituala, sa bijbiie.Aduce detali care ne sunt de mare folos.
3  L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de întelepciune, pricepere si stiintã pentru tot felul de lucrãri,
Verestul acesta 3 clarifica speculatiile de care deseori noi suntem tentati sa le facem pe margine unui loc din Scriptura s-au altul.Spune Dumnezeu, L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, Un lucru essential in viata unui credincios ca sa poate duce la indeplinire lucrarea pe care Dumnezeu i-o incredinteaza.Asa s-a intimplat cu acesta pe care El l-a ales. Nu avea nici-o pricepere s-au nu era mai deosebit decit altii pe care iar fi putut Dumnezeu sa-I aleaga.Si continua versetul ca, tot Dumnezeu a pus in el i-am dat un duh de întelepciune,
Fara intelepciune , iarasi nu putem indeplini lucrarile pe care Dumnezeu le asteapta dela cei rascumparati ai Lui.Ia dat si pricepere si stiintã pentru tot felul de lucrãri,Deseori sunt credinciosi plini de rivna sa faca si ei ceva pentru Dumnezeu.Si nu e nimic rau cu asta. Dar, nu au nici pricepere si nici stinta. Aici vedem ca, datorita acestor calitati pe care Dumnezeu le pune , rezultatul este bun. Cu alte cuvinte lucrarea pe care vrea un credincios sa o faca va fi de calitate. Sigur ca ma refer la lucrarile spirituale.De unde sa capete cel credincios stinta de care are nevoie in lucrare? Negresit din Cuvintul lui Dumnezeu. Ah, Cuvintul lui Dumnezeu care de unii este atit de neglijat si totusi, vor sa lucreze pentru Dumnezeu. Uite ca nu merge. Lucrarea nu va fi una de calitate pe care o vrea Dumnezeu.Si in versetul urmator mai vedem cu ce il echipa Dumnezeu pe acest Betaleel.
4  i-am dat putere sã nãscoceascã tot felul de lucrãri mestesugite, sã lucreze în aur, în argint si în aramã,
Sa nascoceasca, in engleza este acest cuvint care are mai multe  intelesuri. Devise. Care inseamna sa creieze, sa inventeze,ceia ce alti nu pot face.As zice ca , i-a dat libertate ca mintea alui sa poata sa fie inbogatita cu idei cu abilitate..In lucrarea lui Dumnezeu pe tarimul spiritual trebuie sa ai creativitate, abilitate sa sti cum sa te poti apropia de un suflet ca sa ii spui despre Domnul Hristos.Nu toti care vor sa faca o lucrare au acesta abilitate.Desori mai mult stricam decit sa contribuim.Si asta din lipsa de creativitate, de lipsa de abilitate.
5  sã sape în pietre si sã le lege, sã lucreze în lemn, si sã facã tot felul de lucrãri.
Si acest verset incheie spunind ca sa faca tot felul de lucrari.In lucrarea lui Dumnezeu nu este numai sa vorbesti cum cred unii. Sunt tot felul de lucrãri.
Pe vremuri cind eram tinar era una din lucrari sa vizitezi pe cei bolnavi pela spitale, s-au alta, sa te duci pela batrini care erau neputinciosi sa-I ajuti intrun fel s-au altul. tot felul de lucrãri. Asa ca Dumnezeu echipeaza pe cel care-l alege sa il trimita in lucrarea Lui cu tot de ce este nevoie ca lucrarea sa fie o lucrare reusita si asta spre slava Lui.
6  Si iatã cã i-am dat ca ajutor pe Oholiab, fiul lui Ahisamac, din semintia lui Dan. Am dat pricepere în mintea tuturor celor ce sunt iscusiti, ca sã facã tot ce ti-am poruncit:
Nu putea acest Betaleel sa faca singur lucrarile pe care i-le incredintase Dumnezeu. Vedem ca, Dumnezeu care stia ca lucrarile sunt de un volum extra ordinar de mare  acesta are nevoie de un ajutor.As asemana acest ajutor in viata celui rascumparat care a fost ales sa lucreze pentru Dumnezeu ca ajutor dat pe Duhul sfint.fara acest ajutor nici priceperea si nici o alta calitate pe care o ai nu te va ajuta in lucrarea la care ai fost chemat. Dumnezeu a pus Duhul Lui cel Sfint care sa ne ajute in toate privintele.As incheia cu ce spune Ap, Pavel despre ce avea el., calitati pe care le primise dela Dumnezeu
1 Corinthians 4:7  Cãci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care sã nu-l fi primit? si dacã l-ai primit, de ce te lauzi ca si cum nu l-ai fi primit?
Domnul sa dea intelepciune acelor frati care nu inteleg acest fenomen al alegeri de catre Dumnezeu.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: