sâmbătă, 2 martie 2013

Jude 1:3 Prea iubitilor, pe când cãutam cu tot dinadinsul sã vã scriu...




Jude 1:3  Prea iubitilor, pe când cãutam cu tot dinadinsul sã vã scriu despre mântuirea noastrã de obste, m-am vãzut silit sã vã scriu ca sã vã îndemn sã luptati pentru credinta, care a fost datã sfintilor o datã pentru totdeauna. 
Ap, Iuda era preocupat de cresterea spirituala a credincosilor carora le scrie.In tot deauna au circulat fel de fel de invataturi, care mai decare daunatoare sufletelor care nu au un stabiliment sufletesc statornic in Cuvint.Ce vreau sa spun este ca, nu toti credinciosii se hranesc cu Cuvintul lui Dumnezeu ca sursa de hrana sufleteasca.Sunt foarte multi care considera ca nu se satura numai din Cuvint si apeleaza si le ce poate da omul.Omul oricare ar fi el, e om .
Sunt unii pe care i-am intilnit citesc doar un calendar oarecare dimineata si aceasta ii este toata hrana spiritual pe toata ziua.Sigur ca, la astfel de suflete nu este de mirare ca o alta invatatura prinde repede.Acesta era motivul care l-a determinat pe Ap, Iuda sa ia atitudine si sa le scrie acestor credinciosi. Prea iubitilor, pe când cãutam cu tot dinadinsul sã vã scriu despre mântuirea noastrã de obste, Poate erau unii care se lasau usor amagiti de alte invataturi cu privire la Mintuirea care se capata prin credinta.Ca sunt si azi multi care zic, ca trebuie sa faci fapte? Acestia nu au citit Efesen 2-8 pe care l-am pus mai jos.
Sigur ca aceasta mintuire care vine ca dar din partea lui Dumnezeu, este infaptuita de Domnul Hristos la Golgota.Ap, Iuda a avut in vedere sa le scrie despre aceasta mintuire spune el de obste,Ce inseamna de obste?Este un cuvint greu de inteles pentur generatiile mai tinere. Acest cuvint se mai poate pune -la olalta. Ei erau la olalta cuprinsi in Adunare. As preciza ca, Mintuirea este data de Dumnezeu individuala. Pentru aceasta este un process pe care il initiaza Dumnezeu in exclusivitate in fiecare suflet pe care vrea s ail mintuiasca.
Da credinta ca dar, apoi credinta genereaza pocainta si esti eliberat de povara de pacate. Cu alte cuvinte intri in partasie cu Dumnezeu prin Domnul Hritos.Dumnezeu ne-a asezat la olalta in jurul Domnului Hritos in Casa Lui.Ap, era hotarit sa le scrie cu tot dinadinsul.Dece? ca sa nu se raspindeasca printre credinciosi aceste invataturi straine.Dar iata ca Iuda schimba as zice ce avea de gind sa le spuna in amanunt despre mintuire si trece la Credinta 
El zice,m-am vãzut silit sã vã scriu ca sã vã îndemn sã luptati pentru credinta,Silit de cine si de ce?Silit De situatia creiata de confuzie printre ei, si de duhul sfint care avea in vedere ca cei nascuti din nou   sa ramina incredintati in ce primisera.Si le spune, sa lupte pentru credinta.Cum sa lupti? In decursul istoriei crestine, au fost unii care au pus mina pe arme.Asa au inteles mai mari lor la vremea aceia.Istoria ne relateaza destule ne intelegeri in diferite comunitati crestine.
La asa ceva se va fi referit Ap, Iuda cind le spune crestinilor sa lupte? Cred ca nu. A lupta as zice ca, are echivalentul de a nu te lasa batut in sensul spiritual. Cu alte cuvinte sa nu cedezi in fata celor care ar vrea sa iti aduca o alta invatatura.In privinta aceasta si Ap, Pavel spune in ep, catre Efeseni de o armature pe care cel credincios trebuie sa o aibaEfeseni 6,13-17.
Deci asa inteleg eu sa lupti pentru credinta pe care ti-a dat-o Dumnezeu.Intrebarea se pune , cum sa lupti? Sa stai ancorat in Cuvintul lui Dumnezeu si orce alt fel de invatatura nu te va clinti. Vei fi as zice, imun la ce misuna in jurul tau din punct de vedere spiritual.Dar Avem ultima parte a versetului ceva tare minunat si de imbarbatare.Dar la care nu prea multi luam seama.Iata ce spune Iuda, care a fost datã sfintilor o datã pentru totdeauna.El le adduce aminte ca aceasta credinta le-a dato Dumnezeu sfintilor datã pentru totdeauna.Cu alte cuvinte nu e loc de interpetare ca ar veni cineva si ti-ar luao.Si chiar  adac ar veni, ai scoate sabia  duhului.
Am spus mai sus ca, credinta este un dar al lui Dumnezeu. Asa ca , ca oricare dar este al tau si pentru totdeauna.Citim in Ep, catre Efeseni as ace clar . Ephesians 2:8  Cãci prin har ati fost mântuiti, prin credintã. si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.Ce minunat este Cuvintul lui Dumnezeu care nu ne lasa in deruta. Voi fi mintuit s-au nu.Dumnezeu sa se indure de cei care sunt intrun fel indoielnici in privinta mintuiri .
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: