vineri, 13 noiembrie 2015

2 Corinteni 3:6. care ne-a şi făcut în stare să fim slujitori ....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir


2 Corinteni 3:6. care ne-a şi făcut în stare să fim slujitori ai unui legămînt nou, nu al slovei, ci al Duhului; căci slova omoară, dar Duhul dă viaţa.

Daca citim si versetul 5,vom realiza ca nimic nu vine dela noi.5. Nu că noi prin noi înşine sîntem în stare să gîndim ceva ca venind dela noi. Destoinicia noastră, dimpotrivă, vine dela Dumnezeu, Nu am invedere sa spun ceva din acest verset 5 acum, Am dorit sa ne oprim la acest verset 6 care ne vorbeste in mod deosebit de moarte si de viata.Apostolul Pavel aduce lumina in privinta aceasta atat de contraversata, anume; Ce inseamna sa incadram Cuvantul lui Dumnezeu cand il citim literal si ce inseamna spiritual. Cu alte cuvinte in firea veche si in firea cea noua care primeste lumina necesara de sus.Cand zic literal inteleg ca, aceasta intelegere are de aface cu firea veche.O gandire fireasca omeneasca care nu are nimic de aface cu ceia ce se poate intelege prin lumina care este data unui copil al lui Dumnezeu de Duhul Sfant.Duhul lui Dumnezeu nu vorbeste firi pamantesti.De ce? Pentruca este moarta.Duhul  ne este dat sa descopere lucruri spirituale care sa hraneasca firea cea noua din Dumnezeu.

      Iata ce spune Domnul Isus despre acest Duh sfant sau al Adevarului.  Ioan 16;13. Cînd va veni Mîngîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; ……. Nu mintea noastra sau educatie pamanteasca orcare ar fie ea ne va calauzi.14. El Mă va proslăvi, pentrucă va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi. Nu inteligenta fireasca si nici educatia nu are acest mandat dela Dumnezeu de a descoperi. Ci numai Duhul sfant, al Adevarului.15. ……..deaceea am zis că va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi.Intelegem noi cum stau lucrurile pe fond spiritual?Daca da, sa lasam firea pamanteasca deoparte sau cum spune ap, Pavel rastignita. Cu ale cuvinte, nebagata in seama. El ne-a facut instare.Cu alte cuvinte a pus in noi pe Duhul lui cel sfant care ne califica. ne-a şi făcut în stare să fim slujitori ai unui legămînt nou, Versetul ne vorbeste de legamantul nou in sangele Domnului Isus.

      Stim ca, Neamurile nu au avut parte de legamantul cel vechi care nu a fost vesnic ci temporal.Evrei 8:13. Prin faptul că zice: „Un nou legămînt“, a mărturisit că cel dintîi este vechi; Am scris cu alta ocazie despre acest legamant vechi si de cel nou.Nu am putea fi in stare nimeni din noi, daca nu mai intai nu ar fi facut acea nastere din nou care ne-a pus in partasie cu Domnul Hristos care este legamantul cel nou.Cu alte cuvinte, nu te poti califica sa intri ,sa fi cuprins in acest legamant nou daca nu esti nascut din nou.Un nou legămînt“ Ca fiinta noua, adusi la o viata noua.Pentruca este un legamant nou Dumnezeu a pregatit si oameni noi pentru acest legamant, sa fie cuprinsi in el. ne-a şi făcut în stare să fim slujitori.Sunt unii care sustin ca fac ei, se comporta ei,ca sunt in Domnul Hristos prin vrerea lor.Nu, Dumnezeu ne-a şi făcut în stare.Am spus cu alte ocazii sa ne aruncam privirea in Geneza sa vedem dupa caderea lui Adam ce a putut sa devina omul.Nu, apsolut nu,Dumnezeu ne-a nascut din nou, adica, a pus in noi duhul lui de viata si in felul acesta am devenit instare ca sa putem fi slujitori ai lui.să fim slujitori.Nu poti fi slujitor al Lui murdar.

      A fost necesar ca, Sangele Domnului Hristos sa ne curateasca, sa devenim neprihaniti curati, imaculati prin Credinta data ca dar de Dumnezeu. Efeseni 2:8.In felul acesta da, putem sa ne prezentam inaintea Lui fara pata, imbracati in haina neprihaniri, socotiti de El demni de ai sluji.Apoi, Cuvantul scoate in evidenta cu ce se ocupa firea pamanteasca sau cea carnala. nu al slovei,Cei mai multi sunt tentati sa judece, sa analizeze lucrurile spirituale prin prizma firi pamantesti, adica a slovei. Sunt unii care filtreaza, trece, as zice ce este duhovnicesc prin mintea lor care este posedata de aceasta fire carnala.nu al slovei,Ce vrea sa spuna ap,Pavel cu slaova?  Sunt convins ca, din viata lui personala a tras concluzia ca lui Dumnezeu nu ii trebuie slova.Iata dece a renuntat el la slova pe care o acumulase in timpul scoli a educatiei pamanteasca a lui.L-ea socotit ca pe un gunoi.

      Cuvantul aduce in atentie inlocuirea Slovei cu a Duhului.ci al Duhului; Vrea Pavel sa spuna ca, slova nu poate lua locul in viata celui nascut din nou in locul Duhului lui Dumnezeu.Foarte putini dintr noi intelegem ca lucrarea este a Duhului in viata noastra.Cu toate ca sunt cei mai multi care se scot pe ei isasi in evidenta. Am primit recent as numi-o brosura pe internet, scrisa de un credincios dar care se ocupa cu Slova. Orcare am fi noi, daca spunem ca avem duhul lui Dumnezeu, sa-L lasam sa ne conduca, sa ne dirijeze viata.Si nu numai viata dar si gandirea noastra ca sa ne putem incadra intr-o fiinta noua.La o viata noua din Dumnezeu trebuie sa adoptam ceia ce Duhul sfant aduce descoperire.căci slova omoară,Iata ce face Slova. căci slova omoară, cu alte cuvinte ne duce din nou in starea de mort spiritual.De a nu putea sa gandim prin Duhul.Asa ceva nu e posibil la cel ce a fost adus la viata cu Domnul Hristos. Dar sunt cei ce se calauzesc dupa Slova.Ei sunt familiari cu Slova nu cu Duhul lui Dumnezeu.Defapt, Duhul nu lucreaza decat in cei adusi la viata.Contrastul este izbitor intre Slova si Duhul sfant.Daca Slova omoara, Duhul este cel ce da viata. Si nici-o data nu se vor impaca.

      Va fi un antagonism intre ele.In privinta aceasta Dumnezeu nu ne-a lasat in confuzie. Iata ce citim despre acest antagonism intre cele doua firi. Cea veche si cea din Dumnezeu. Cea veche este guvernata de firea carnala, pe cand cea din Dumnezeu este guvernata de Duhul lui Dumnezeu.Galateni 5:17. Căci firea pămîntească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pămînteşti: sînt lucruri protivnice unele altora…...Este necesar sa tragem o concluzie;Sunt in firea pamanteasca, ma ocup cu slova. Atunci sunt un om mort in ceia ce priveste gandirea,intelegerea, Cuvantului, si nimeni nu ma va putea schimba din acesta fire veche, decat Interventia lui Dumnezeu.  Cu alte cuvinte, trebuie sa ma aduca la punctul acesta pe care des il aduc inainte al nasteri din nou. Altminteri se trece lucrurile spirituale prin mintea fireasca.

      Orcare ai fi si crezi ca vestesti evangelia din diferite motive, sa sti ca, Dumnezeu nu binecuvinteaza ceia ce infatisezi inaintea adunari, biserici pentruca este din firea veche.Poate pentru unii pare plictisitor aceasta presare pe care o fac cu nasterea din nou.Aceasta stare de  a fi nascut din nou, ne pune in partasie cu Dumnezeul nostru.Iata deci ca, Duhul pe care il au cei adusi la viata, ii si intretine. Ca o faclie care arde continu din Duhul lui Dumnezeu ca sursa de alimentare.Acestia care sunt calauziti de Duhul vor aborda ceia ce citesc din perspectiva vieti nu a morti.Cate-va ganduri pe care doresc sa le impartasesc cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni pe marginea acestui verset. Motivatia mi-a fost data de ce am citit in acea brosura pe care am primit-o, si pe care am citit-o cu atentie.In care am facut anumite adnotari cu acoperire din Cuvant.  Nimic nu e mai daunator decat sa nu lasi duhul lui Dumnezeu sa iti aduca lumina.Apoi neavand lumina necesara sa mai si inveti pe cei care nu sunt interesati sa afle Adevarul ei insusi din Cuvantul lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: