joi, 5 noiembrie 2015

Ioan 15: 6. Dacă nu rămîne cineva în Mine, este aruncat afară, .....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir
Ioan 15: 6. Dacă nu rămîne cineva în Mine, este aruncat afară, ca mlădiţa neroditoare, şi se usucă; apoi mlădiţele uscate sînt strînse, aruncate în foc, şi ard. 7. Dacă rămîneţi în Mine, şi dacă rămîn în voi cuvintele Mele,


      Doresc sa ma intorc din nou la acest subiect atat de contraversat”ramanerea in Domnul Hristos”. Zic, e un subiect contraversat, pentruca sunt doua tabere care disputa intelegere pe care o au in privinta aceasta fiecare in felul lor. Sunt unii care se iau precum oile fara sa aiba un studiu al lor personal cu privire la acest  subiect. Apoi sunt altiii care aprofundeaza ceia ce citesc din Cuvant si armonizeaza prin harul lui Dumnezeu ceia ce citesc cu intreaga Scriptura pe marginea acestui subiect.Mai sunt multe alte subiecte din Scriptura care pentru unii creiaza confuzie, neantelegere.Nu e de mirae ca acestia care inteleg dogmatic, sau le asimileaza dela altii, arata lipsa de maturitate spirituala.M-am reantors la acest subiect pe motivul ca; Un Frate mi-a trimis prin e-mail o brosura sa o numesc asa scris de alt frate destul de intelectual dar care nu este consistent in ceia ce sustine. Adica nu separa firea pamanteasca de cea din Dumnezeu.El odata spune ceva si altadata contrazice ce a spus anterior.


      Aceasta brosura are ca titlu dat de el, “MARTURISIREA DE CREDINT.Nu am gasit in Cuvant o fraza, un verset,ca as pot sa  acomodez cu  titlul  dat Fratele respectiv. Credinta pe care Dumnezeu o da ca dar unui suflet nu are aceasta definitie as numi-o.Ea nu face caz de termenii omenesti, ci face dovada unei vieti schimbate si dedicata spre slava Domnului Hristos.In fine, doresc sa vedem ceia ce putem intelege din versetele de mai sus. Si asta cu acoperire si armonizare a Cuvintului lui Dumnezeu. Lucru fara decare nu vom putea intelege ce vrea Dumnezeu Tatal nostru sa ne invete, sa ne aduca in atentie.Dacă nu rămîne cineva în Mine, este aruncat afară, Am mai spus ceva mai pe larg cu alta ocazie din acest verset, cand am adus mai in detaliu Vita de vie.Domnul Isus face o comparatie fireasca cu caracter pamantesc ca sa putem intelege ceva mai bine ce vrea sa ne spuna.Cum gandim noi despre mladita? Sta in puterea ei sa ramana in butuc?Am numit butucul intrun sens cu adunarea corporala unde ne strangem cu totii.Aici, intalnim si mladite uscate si  mladite care au viata. Negresit ca fac referire la modul spiritual.

Vedem o condite pe care Cuvantul o aduce inaintea noastra anume;Dacă nu rămîne Din nou; ce gandim noi? E la discretia mladiti de a ramane in butuc sau nu? da de unde. Ea este neputincioasa chiar prin faptul ca e uscata.Ea nu poate sa sa alimenteze singura si nici sa se desprinda de sursa care are viata.Intervine Vierul si o inlatura din pricina ca prin ea nu circula seva vieti care sa o faca folositoare de a produce roade.Sunt mladite in adunare uscate, deci sunt moarte atat timp cat seva nu o alimenteaza.Acestia tot asculta la predici si nu se vede alimentatie cu seva Cuvantului in viata lor.Ei, ca despre oameni este vorba, nu se pot desprinde din butuc(adunare) pentruca sau obisnuit in adunare.Dar vine o vreme cand nu ii mai vedem printre noi, printre maladitele cu viata.Iata pentru cine vierul pregateste focul. Pentru cele uscate.Intorcandu-ne la noi care spunem ca suntem credinciosi, vom realiza singuri daca suntem mladita uscata sau cu viata. Cum vom putea sa vedem aceasta? Simplu; ”analizandune, printrun test” potrivit cu Cuvantull lui Dumnezeu pe care il avem la indemana.Ce inseamna practic,  palpabil la modul fizic sa ramai in Domnul Hristos?Pentruca, daca nu intelegem acest aspect vom fi dusi de orce fel de vant al invataturlor gresite.


      Mai intai trebuie sa ne impacam cu gandul ca;Domnul Isus este Cuvantul.Ioan 1;1.La început era Cuvîntul, şi Cuvîntul era cu Dumnezeu, şi Cuvîntul era Dumnezeu.Iata deci pentru cei rascumparati cine este Domnul Hristos in mod palpabil asa cum am spus mai sus. Este insusi Domnul Hristos.La vremea aceia cand El era pe pamant se putea spune despre El; 14. Şi Cuvîntul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Deci, puteau oamenii sa se atinga de El asa cum a facut-o femeia cu scurgere de sange.Acum fiind inaltat a ramas Cuvantul in forma pe care o avem la indemana.Domnul Isus a spus despre Duhul Adevarului ca; Ioan 16:14. El Mă va proslăvi, pentrucă va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi. Deci nu este niciun dubiu ca; “ a ramanea in Domnul Isus” este, tot una cu  a ramanea in Cuvantul sfant scris pe care Dumnezeu la dat.Se tot repeta de acestia sa ramanem in Domnul Hristos, dar fara sa aduca apsolut nici-o explicatie cum sa ramanem in El.Domnul Isus nu a lasat nici pe cei de pe vremea Lui carora le vorbea si nici pe noi cei de azi si dealungul veacurilor in confuzie.El adaoga;şi dacă rămîn în voi cuvintele Mele, Daca cei de pe vremea Lui il aveau in prezenta lor,noi cei de azi avem Cuvantul scris.


      Nu vad ca ar mai trebui vre-o explicatie la ce a spus Mantuitorul.Ca adica, a ramanea  Cuvintele Lui in noi cei de azi, face dovada unei vioeti schimbate din temelie.Unde sa gasm noi aceste cuvinte ale Lui?Asa cum spune ap, Ioan; “In Cuvantul scris” care ne-a fost lasat de Tatal Domnului nostru Isus Hristos.Pentru Fratii si Surorile care iubesc acest Cuvant sincer,pentru ei este Domnul Isus sursa de viata. Ei sunt in Butuc care primesc seva de viata. Atentie! Poti fi in Butuc si sa fi mort, uscat. Cu alte cuvinte, poti fi in adunare, care este Butucul la modul literal, dar sa nu beneficiezi de seva, viata trasmisa de Domnul Isus Butucul spiritual. Pentru o intelegere mai profunda, ar trebui sa acomodam sa armonizam ceia ce Dumnezeu ne-a lasat in Cuvantul lui in; Ep, catre Evrei 6;5. şi au gustat Cuvîntul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor -Spuneam cu alta ocazie ca, in adunarea corporala, de strangere laolalta, Dumnezeu is revarsa binecuvantarile lui peste toti partcipantii. Dar ca, numai cei ce au viata vor beneficia, adica, le vor pune la inima si se va vedea cresterea lor spirituala. Poti uda vita sau pomul cat doresti. Seva nu va fi primita, asimilata decat de cele care au viata.Iata dece in ep,catre Evrei vedem acest capitol 6, care face dinstinctie clara intre cei care sunt nascuti din nou si  care fregventeaza o adunare , biserica fara sa aibe un beneficu spiritual.


      Este usor de inteles dece acestia din urma nu ajung nici-o data la maturitate. Au ramas la stadiul de uscaciune.Ei s-au obisnuit in biserica, adunare, dar sunt lipsiti de seva Duhului sfant care vine din Cuvantul lui Dumnezeu. Unii ca acestia incontinu flutura ca, “mantuirea se pierde”. Dar ei nici-o data nu au expiermentat in vinele lor spirituale sa curga seva care aduce viata din Domnul Hristos, care este Cuvantul sfant.Am spus mai sus ca, aceasta marturisire a credintei, este viata insasi traita potrivit cu Cuvantul lui Dumnezeu. In rest sunt principii pe care omul le aduce in Casa lui Dumnezeu.Acestia nu deosebesc credinta biologica cu care omul se naste si de care am spus  cu alta ocazie ca se ocupa cu viata de toate zilele dar nu genereaza trairea spirituala. Apoi ei nu stiu sau ignora credinta data ca dar de Dumnezeu si care genereaza la randul ei o viata noua prin nasterea din nou.Doresc ca Fratii si Surorile mele in Domnul Hristos, sa fie cu mare atentie la astfel de persoane.Acestia strecoara indoiala si creiaza confuzie in cei mai slabuti.Ramane ca personal sa adancim Cuvantul lui Dumnezeu.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: