joi, 19 noiembrie 2015

Naum 1:7. Domnul este bun, El este un loc de scăpare...........

f43bd-picture1bibliacutrandafir




Naum 1:7. Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului; şi cunoaşte pe cei ce se încred în El.
      Ca cineva sa se bucure de bunatatea Domnului, trebuie sa se incadreze in aceste cuvinte din acest psalm;Psalmul 25:14. Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El.Recent am avut un schimb de emailuri cu un gentelmen ortodox. Dansul sustinea ca ,Dumnezeu este bun si ca da ploaie si peste cei buni dar si peste cei rai.Este foarte adevarat la modul literal,fizic.Cand este adusa in discutie mantuirea, atunci, aplicam latura spirituala.Dece? Pentruca, mantuirea are de aface sau lucreaza la suflet nu la ce este carnal. Nu poti aplica aceiasi fraza ca; “Domnul este bun” cand esti carnal.Mai intai ca sa vezi ca Domnul este bun, trebuie sa ai o relatie pe fond spiritual.Aceste abordari trebuiesc cu tot simtul de raspundere separate.Apostolul Pavel spune aceste cuvinte:1 Corinteni 15:50. Ce spun eu, fraţilor, este că nu poate carnea şi sîngele să moştenească Împărăţia lui Dumnezeu;Deci, intelegem ca este o separare intre acestea doua.Carnea si sangele si Sufletul care este nemuritor.Pentru cei mai multi este greu sa inteleaga acest adevar biblic.


      Cei ce citesc Cuvantul lui Dumnezeu cu interes, seriozitate, cunosc mult mai mult cum este Dumnezeu, care este caracterul Lui.Acest Proroc Naum pe care l-am adus in atentie,face as zice, un rezumat al atributelor lui Dumnezeu.In versetul de mai sus, Naum spune despre Dumnezeu ca; Domnul este bun, Si asa este.In fata cuvantului scris al lui Dumnezeu orcare dintre noi sau teologii aceste lumi trebuie sa se plece. Dumnezeu, are si alte atribute pe care am mai spus cu alta ocazie ca face uz de ele.Iata numai cate-va din acele atribute pe care oamenii si nu numai ei ,dar si cei care se considera crestini le ignora.2. Domnul este un Dumnezeu gelos şi răzbunător; Domnul Se răzbună şi este plin de mînie; Domnul Se răzbună pe protivnicii Lui, şi ţine mînie pe vrăjmaşii Lui.3. Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău.


      Daca ne uitam la aceste versete, vom intelege ca;Intradevar Dumnezeu, are si alte atribute de care se foloseste pentru as duce planul Lui la indeplinire intrun caz sau altul.In lumea care ne inconjoara si in vietile celor rascumparati ai Lui.Domnul este bun,As indrazni sa spun ca,Dumnezeu este bun cu cei rascumparati ai Lui, pe care Scriptura ii numeste Copii ai lui Dumnezeu. Dar ca;Domnul este îndelung răbdător,Cand aplica El acest atribut de rbdator? Atunci cand un copil al Lui iese din ascultarea de El, intrun fel sau altul.Dumnezeu are si limite in al rabda pe un copil al Lui.Acesti copii care se gasesc uneori in aceasta situatie,trebuie sa si stie ca;Dumnezeu nu ingaduie la nesfarsit aceasta stare de neascultare.dar de o mare tărie:Ce inseamna asta?Dumnezeu v-a trece neaparat la disciplina.Cu alte cuvinte, nu v-a renunta la acest atribut de a disciplina.Asa se compoarta Dumnezeu ca Tata cu copiii Lui. Dece asa? Pentruca Cuvantul ne spune ca disciplineaza pe cel ce il iubeste.Evrei 12;6. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.“Iata deci, in ce consta taria Lui.De a nu da inapoi.


      Cei care sunt vrasmasi ai Lui, trebuie sa stie ca,Dumnezeu aplica celelalte atribute ale Lui in relatia cu ei.Un altul care se credea crestin neoprotestant ca sa fac distinctie intre el si persoana de mai sus, mi-a spus ca Dumnezeu este dragoste, cu alte cuvinte bun, plin de bunatate,si delung rabdator.Asa este, nu este nimic de contestat la acest atribut ca si la celalalte. Numai ca, acesta is lasase sotia cu copii si sa casatorit cu alta.Cu mult timp in urma mi-a spus ca, fratii din adunarea in care mergea nu-l lasa sa vorbeasca.Pe vremea aceia i-am spus; “ ce sa vorbesti/”.Acesta era iresponsabil ca multi alti care fac la fel, nu  realizeza ca Dumnezeu are si alte atribute. Considera ei ca, Dumnezeu este bun si in cazuri pe care Scriptura nu le ingaduie.Iata ce fel de intelegere pot avea multi dintre acestia care ignora si celelalte atribute ale lui Dumnezeu.Acestia au un dumnezeu al lor care pot face ce vor cu el.


      Apoi Naum, il vede pe Dumnezeu ca un loc de scapare, de refugiu. El este un loc de scăpare în ziua necazului; Aici putem sa punem o Intrebare.Pentru cine anume este Dumnezeu un loc de scapare? Raspunsul ni-l da Psalmistul in psalmul de mai sus. pentru  cei ce se tem de El.Am mai spus cu alta imprejurare ca, trebuie sa il cunosti pe Dumnezeu ca sa poti sa ai acest loc de scapare la El, atunci cand treci prin situatii grele si ai nevoie de ocrotirea, de adapostul, Lui.Versetul continua cu aceasta specificatie ca;şi cunoaşte pe cei ce se încred în El.Este usor de inteles dece cunoaste Domnul pe ai Lui. Pentruca au fost nascuti din nou de El, si acum sunt copii ai Lui.El cunoaste pe toti oamenii, nu este dubiu in privinta aceasta. Dar pe ceilalti ii cunoaste ca;vrăjmaşii Lui.Dece ii cunoaste in felul acesta de vrasmasi?Pentruca ei au un alt stapan;Ioan 8:44. Voi aveţi de tată pe diavolul; Este usor de inteles, ca acestia sunt dusmani ai lui Dumnezeu.


Relatia celor rascumparati cu Dumnezeul cel viu si adevarat, este o relatie asemanatore ca intre un copil si tatal lui.Cu alte cuvinte, cei rascumparati fac parte din familia cereasca a lui Dumnezeu.Si cu toate acestea nu trec ne disciplinati cand se abat dela trairea unei vieti demne de chemarea pe care o au.Iata ce le spune ap, Pavel unora care poate compromite-au numele sfant al lui Dumnezeu care i-a chemat.Efeseni 4;1. Vă sfătuiesc dar eu, cel întemniţat pentru Domnul, să vă purtaţi într-un chip vrednic de chemarea, pe care aţi primit-o,
As concluziona, cu aceste cuvinte pe care prorocul Naum le aduce inintea noastra, sa intelegem cu ce fel de Dumnezeu avem deaface.Cei rascumparati au acesta garantie ca; Domnul este bun se incred in Dumnezeu, Tatal lor, ca si un copil in tatal lui firesc.Se duce inaintea tatalui cu incredere ca va fi ajutat in nevoia lui.este un loc de scăpare în ziua necazului; Cel rascumparat, gaseste in Tatal Lui protectie, incurajare prin caldura pe care Tatal o arata fata de fiul sau.Sa pretuim ca, avem in Dumnezeul nostru acest loc de scapare, orcare vor fi situatiile prin care El ingaduie sa trecem in calatoria noastra scurta spre cananul Ceresc.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: