miercuri, 11 noiembrie 2015

Iona 4:1. 3.Lucrul acesta n-a plăcut deloc lui Iona,................

f43bd-picture1bibliacutrandafir




Iona 4:1. 3.Lucrul acesta n-a plăcut deloc lui Iona, şi s-a mîniat.

      Noi toti care citim Cuvantul lui Dumnezeu bine inteles cu atentie,cunoastem intreaga istorisire pe care o avem despre Iona si relatia lui cu Dumnezeu.Ma gandesc ca toti avem cate ceva de invatat din comportamentul lui Iona fata de Dumnezeu Dar si felul de cum actioneaza Dumnezeu in neascultarea noastra de Cuvantul Lui..Stim cum a incercat sa fuga departe de fata Domnului, cu toate ca stia ca nu are unde sa se ascundda de fata lui Dumnezeu.Psalmistul realizase acest lucru ca nu se gaseste niciun loc unde sa dispari din prezenta lui Dumnezeu;Psalmul 139:7. Unde mă voi duce departe de Duhul Tău,şi unde voi fugi departe de Faţa Ta? Cum privim noi acest adevar ca, Dumnezeu ne vede oriunde am fi noi?Suntem noi constienti ca nu putem sa scapam desupt privirea Lui atenta? Cu toate acestea Iona a neglijat prezenta lui Dumnezeu si a plecat,zicea el departe de fata Domnului.A frustrat, impiedicat, el planul lui Dumnezeu cu privire la poporul din Ninive? Cuvantul ni-l arata pe Iona “disciplinat de Dumnezeu”. Se poarta Dumnezeul nostru pe care il chemam Tatal nostru diferit decat s-a purtat cu Iona?Sa nu scapam din vedere ca, Dumnezeu este acelasi.Ieri, azi si in viitor.Cu alte cuvinte, ne schimbat.

      Iona dupa disciplinare, ajunge sa se duca unde vroia Dumnezeu de prima data.Fara disciplina Iona ignora cuvintele lui Dumnezeu cum  defapt a si facut.Si nici-o data nu si-ar fi venit in fire.Este necesar sa vedem si noi in vietile noastre cum actionam intr-o situatie sau alta cand Dumnezeu ne spune prin Cuvantul Lui sa actionam in felul Lui cum vrea. Am mai spus cu alta ocazie despre disciplina. Psalmistul si el a fost disciplinat ca mai apoi sa-i spuna lui Dumnezeu aceste cuvinte;Psalmul 119:71. Este spre binele meu că m-ai smerit,ca să învăţ orînduirile Tale.Si noi deseori procedam ca si Iona. Constienti sau inconstienti este irelevant. Cert este ca, Dumnezeu, aplica disciplina si in cazul nostru la fel ca si la Iona. Stim ca Dumnezeu ramane acelasi nu se schimba.Iona dupa disciplina s-a pocait si a ajuns sa se duca unde il trimesese Dumnezeu.Spuneam intrun postingul  al meu ca; “ Dumnezeu nu este cel care pierde”, sau sa fie frustrat in hotararea Lui.Iona ca slujitor al lui Dumnezeu, la obligat sa-i aplice disciplina.La fel este si in viata fiecaruia dintre noi cand nu ascultam, il obligam sa ne disciplineze.  Cei din Ninive sau pocait pana la urma asa cum planuise Dumnezeu.

       Citim dela Imparat pana la cel din urma om.Si animalele au luat parte la pocainta ninivitenilor.Dumnezeu a zis;Iona 4:11. Şi mie să nu-Mi fie milă de Ninive,.... Sa-mi fie ingaduit sa spun ca lui Iona nu ii era mila. Am vazut si in vietile noastre uneori apare acest sentiment de indiferenta fata de aproapele nostru. Atitudine care nu-i place lui Dumnezeu.Pentruca Imparatul si poporul s-au pocait,Dumnezeu si-a intors mania dela acest popor. Iona in loc sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca s-a indurat si de acesti niniviteni, el devine nervos, nemultumit pe Dumnezeu. Din nou o atitudine care nu se potrivea la Iona in relatia lui cu Dumnezeu ca Proroc.Lucrul acesta n-a plăcut deloc lui Iona, ce nu ia placut lui Iona? faptul ca Dumnezeu s-a indurat de acest popor.Ce ar fi vrut Iona, sau cum ar fi dorit el sa procedeze Dumnezeu? Inteleg ca avea in inima lui un resentiment impotriva lui Dumnezeu ca nu face diferenta intre evrei si neamuri. Iata ca, Iona nu a pus la inima disciplina aplicata de Dumnezeu.Totdeauna asa a fost si asa va fi pana la sfarsit.Israelitii socotesc ca un lucru de apucat fiind favorizati de Dumnezeu intrun fel in relatia lor pamanteasca cu Dumnezeu.

      Iona ar fi vrut ca Dumnezeu sa faca cum vroieste el.Dar Dumnezeu care in bunatatea Lui a cuprins si Neamurile,a demostrat inca odata ca; “Avea in vedere sa-l trimita pe Fiul Sau” pentru a cuprinde si aceste neamuri in planul Lui de mantuire.Ce a facut Iona? şi s-a mîniat. Mai mult nu putea sa faca, pentruca din nou Dumnezeu il disciplina.Am spus cu alta ocazie despre disciplinarea lui Dumnezeu, ca adica, El nu is inceteaza disciplina pana ce nu are efect asupra noastra. Iata ca a avut efect asupra lui Iona in pantecele pestelui. Iona totusi a indraznit sa vina inaintea Domnului.2. S-a rugat Domnului, şi a zis: „Ah! Doamne, nu este aceasta tocmai ce ziceam eu cînd eram încă în ţara mea?Intelegem din acest verset ca, Iona chiar inainte a avut as zice un dialog, o conversatie cu Dumnezeu pe aceasta tema. Tot nu inceta cu argumentatia la hoatararea lui Dumnezeu.Deseori poate si unii dintre noi continuam sa comentam, sa argumentam cu Dumnezeul nostru.Dar e in zadar cum a fost si la Iona.Dumnezeu si-a dus planul Lui la indeplinire.Cuvantul nu ne arata ce ar mai fi spus Dumnezeu lui Iona la argumentatia lui. Iata ce-i spune Iona lui Dumnezeu; Tocmai lucrul acesta voiam să-l înlătur fugind la Tars. Cu alte cuvinte, sa iti zadarnicesc planul Tau.

      Deseori cautam si noi ca copii ai Lui sa-I zadarnicim planul lui Dumnezeu. Fie ca suntem constienti sau nu. Aceasta este irelevant de felul cum actionam.Sa fi fost inconstient Iona? Nu cred, era doar Proroc.Nu era din Ninive sa nu paoata sa deosebeasca drepta de stanga. Căci ştiam că eşti un Dumnezeu milos şi plin de îndurare, îndelung răbdător, şi bogat în bunătate,Cunostea Iona cu ce fel de Dumnezeu are de aface. ii descrie cate-va din atributele lui Dumnezeu.Si totusi il vedem ca nu s-a sfiit sa incerce sa  incurce planul lui Dumnezeu. Oamenii aceia dupa corabie care aveau alti dumnezei,aveau un simt de supunera mai ales decat al lui Iona. Nu in zadar spune Domnul Isus aceste cuvinte;Luca 16; 8…...Căci fiii veacului acestuia, faţă de semenii lor, sînt mai înţelepţi decît fiii luminii.Asa au fost cei din corabie. Au arata o mai mare temere de Dumnezeu decat Iona.  Iata ce i-au spus lui Iona cei de pe corabie; Iona 1:10. Oamenii aceia au avut o mare teamă, şi i-au zis: „Pentruce ai făcut lucrul acesta?“  In New American Standard, citim asa; “How could you do this” Sau tradus in limbajul nostru mai popular, este asa; “ Cum ai putut sa faci (una ca asta),sau cum ai indraznit asa ceva?”Sau mirat si aceia care nu-l cunosteau pe Dumnezeul Cel viu si adevarat.
      
      Am intalnit si am auzit si de altii care se numesc pocaiti dar care intr-o situatie sau alta au actionat mai rau ca cei care nu au cunostinta de Dumnezeu.Si cei care nu-L cunosteau pe Domnul Isus le-au reprosat  zicand; “ asa fac pocaitii?” Nu e de mirare ca Iona s-a aventurat sa ignore porunca lui Dumnezeu, cu toate ca era Ptoroc. Este lasat in Scriptura ca un exemplu negativ intre proroci.El facand parte din poporul Evreu.Iata ce ii aminteste Iona lui Dumnezeu;şi că Te căieşti de rău!Dumnezeu nu face rau. Ce face El? pedepseste pacatul. Oamenilor, ca si pe a lui Iona. Lui Iona i se  parea ca a pedepsi pacatul de Dumnezeu este un lucru rau. Am intalnit si credinciosi care il judecau pe Dumnezeu dece a procedat asa si nu altfel, la exemple din Scriptura.Iata pe Iona  ca, cere sa-i ia viata. Ce indrazneala inaintea caruia intradevar putea sa-i ia viata. Daca Dumnezeu is intorcea urechea dela rugaciunea lui in pantecele pestelui ,cum era? murea mistuit de stomacul pestelui.Intelege Iona ca, pentru el este mai bine, mai profitabil sa piara decat sa traiasca.Atunci dece te-ai rugat Domnului Iona? daca preferi sa mori.Iata ce gandire putea sa aiba el.Dumnezeu la iubiit pana la capat.

      Am spus cu alta ocazie ca si Moise a indraznit, as zice, sa-i sugereze lui Dumnezeu ce ar fi mai bine pentru el.Iata ce-I spune Moise la suparare lui Dumnezeu; Exod 32:32. …...Dacă nu, atunci, şterge-mă din cartea Ta, pe care ai scris-o!“Iona asa cum am spus ii sugereaza, ii cere lui Dumnezeu ce gasea el de cuvinta.3. Acum, Doamne, ia-mi viaţa, căci vreau mai bine să mor decît să trăiesc!“ Ce ma indreptateste sa spun ca; Iona nu a avut incotro de s-a dus la Ninive dupa ce a fost scos afara din pintecele pestelui. Dar Inima lui nu era inca zdrobita inaintea lui Dumnezeu. Citind in continuarea capitolui 4, vedem convorbirea pe care o are Dumnezeu cu Iona si intrebarea pe care i-o pune.Ia mai dat inca o lectie de invatat, o sansa sa se pocaiasca.Nu stim cat va fi invatat Iona. Si nici unii dintre noi cat invatam din lectile pe care ni-le administreaza Dumnezeul nostru ca si disciplina.Cand ne scapa pe unii din noi din situati dificile prin care trecem, uitam sau ne intoarcem din nou la starea de rebeliune, de nesupunere, asa as numi-o fata de Dumnezeu. Vorbesc la modul general pentru “crestini” nu pentru cei nascuti din nou. Un Copil al lui Dumnezeu pune la inima dragostea pe care Dumnezeu si-a artata feta de el de la disciplinat. Domnul sa ne dea un duh de intelegere ca;”disciplina nu este de dorit  dar ne este necesara”.


John Balarie
Los Angeles california!

Niciun comentariu: