duminică, 8 noiembrie 2015

Fapte 1: 6. Deci apostolii, pe cînd erau strînşi laolaltă, L-au întrebat:...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Fapte 1: 6. Deci apostolii, pe cînd erau strînşi laolaltă, L-au întrebat: „Doamne, în vremea aceasta ai de gînd să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?“


      
Iata cine il intreabau pe Domnul Isus fiind nedumeriti, care ar fi fost motivul veniri Lui pe pamant.Apostolii erau cei nedumeriti. Apoi si cei din popor.Israel si acum asteapta pe mesia dar nu au nuiciun temei pe baza celor ce citim in versetul de mai sus.Si pe nici-o baza.Dece asteaptau ei pe Mesia? Ca sa fie izbaviti de supt dominatia romana.Astazi Israel nu mai are nevoie de un izbavitor asa cum intelegeau ei la vremea aceia.Atunci dece sa il mai astepte?Au ramas in urma cu evenimentele desfasurate in istorie.Azi sunt un popor liber desine statator.In concluzie, nu mai au nevoie de Mesia in intelesul lor. Mesia a venit la timpul randuit de Dumnezeu.Dar nu sa scape pe Israeliti desupt robie, ci ca sa scape pe oamenii de supt o alta rabie a PACATULUI. De supt jugul celui rau.


      Cand Domnul Isus se indrepta spre Ierusalim calare pe acel magarus, poporul striga cu glas tare;Marcu 11:.9 „Osana! Binecuvîntat este cel ce vine în Numele Domnului! Acum, am sa spun ce insemna pentru Israeliti acest cuvant;HOSANNA Cu anii in urma mergream la o adunare unde cel ce vorbea,era evreu. Aceasta a adus o explicatie a acestui cuvant in limba si cultura, ebraica. Spunea el ca HOSANNA, inseamna tradus asa; “Scapane acum” Iata deci acest amanunt pe care nu stiu cati il cunosc. Evreii vroiau, asteptau, dela Domnul Hristos o izbavire rapida chiar la momentul acela.Domnul Hristos intradevar odata cu venirea si moartea Lui la Golgota avea sa aduca o Izbavire dar nu pentru poporul evreu ci pentru Poporul lui Dumnezeu castigat la Golgota.Nu numai Apostoli credeau ca acesta era motivul veniri Domnului Isus  pe pamant.


      Se dusese vestea chiar dela nasterea Domnului Isus ca, s-a nascut un Imparat.Iata ce relateaza Ev, Matei 2:2. şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curînd născut al Iudeilor? Asteptau pe Mesia ca si un Imparat ca sa-i scoata asa cum am spus mai sus,desupt dominatia romana.Israelitii aspirau la libertate ca  popor. As indrazni  sa spun ca;”gemeau supt o astfel de asuprire” Au avut rascoale impotriva romanilor dar fara scces.Ei, erau de doua ori robi Ca popor si ca individ inparte, robi ai pacatului.Sunt ei azi intereati sa scape de supt  robia pacatului? Da de unde. Azi nu mai sunt robi la un popor sau altul. Deci au ramas doar robi ai pacatului.Pe cei pe care Dumnezeu ii are in vedere dintre evrei,ii scoate ca si pe cei dintre neamuri de supt robia pacatului.In imprejurarea de fata, cand Magii au intrebat , „Unde este Împăratul de curînd născut  despre Domnul Isus. Pe Irod la apucat fiorii, crezand tot asa ca, venirea pe lume a pruncului are deaface cu Imparatia lui Israel pamanteasca. Deci apostolii, pe cînd erau strînşi laolaltă, Nu e de mirare chiar Apostoli gandeau in felul acesta.


      Am spus cu alta ocazie despre nationalismul la evrei.Cu toate ca, orce popor are mandria lui nationala. Uite ca erau cuprinsi si Apostolii in acest curent al euforiei de nationalism.Avea sa spuna Domnul Isus la maturitate ca om, peste ani, lui Pilat aceste cuvinte: Ioan 18: 36. „Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta“, a răspuns Isus. „Dacă ar fi Împărăţia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat în mînile Iudeilor; dar acum, Împărăţia Mea nu este de aici.“ Cat se va fi linistit Irod si Pilat la aceste cuvinte ale Domnului Isus,nu stim.Cert este ca aveau un resentiment puternic impotriva Domnului Hristos. Pentruca citim; Matei 2: 3. Cînd a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a turburat mult; şi tot Ierusalimul s-a turburat împreună cu el.Ma gandesc ca, Apostolii au cautat un moment potrivit in care sa nu fie nimeni in anturajul lor.Pentru a-l intrebe despre acest eveniment la care toti asteptau. Apostolii fiind la adapost au dorit ca nu cum-va sa se transforme intrebarea lor intr-o situatie politica delicata.


      Dar ei erau framantati ca si intreg poporul de dorinta de a se vedea liberi ca natiune.Ce vor fi zis ei cand vor fi auzit ce raspuns a dat Invatatorul lui Pilat despre Imparatie?Nu stim.Cert este ca erau profund dezamagiti,ca nu v-a fi Imparat. Iata ce citim in conversatia lui Cleopa cu Domnul Isus pe drumul Emausului;Luca 24:21. Noi trăgeam nădejde că El este Acela, care va izbăvi pe Israel; Iata intrebarea care ii framanta pe ucenici. Doamne, în vremea aceasta ai de gînd să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?“Cineva poate a fost nemultumit ca am spus in postingul meu de pe blog ceia ce scrie in Cuvant ca; In Domnul Hristos nu mai este Evreu si nici Grec.Era vorba de Naman Sirianul care a fost vindecat de lepra si de pacat. Cu alte cuvinte, Domnul Isus a adus cu el o alta preocupare pentru cei ce vor fi ai Lui, Cerul. Iata dece, nu era interesat Mantuitorul de aceasta Imparatie a lui Israel pamanteasca.El avea un scop bine definit de Tatal, si tot odata era motivat de dragostea Lui care o are pentru Mireasa Lui.Cei ce sunt ai Domnului Hristos vad si analizeaza lucrurile la nivel spiritual ceresc.


      Ap, Pavel si el aduce in atentie cum sunt cei rascumparati care apartin Domnului Hristos.Romani 8:9. Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, La vremea aceia, ucenicii nu puteau sa inteleaga multe din cuvintele Domnului Hristos pe care le auzeau dela El.Si ei erau firesti ca orcare din popor. Odata cu coborarea Duhului Sfant acestia au fost schimbati din tmelie.Adica, au devenit oameni cu o structura noua.Cu alte cuvinte, duhovnicesti, ceresti.Aceasta structura noua, nu numai la ei a schimbat prioritatile vieti lor. Dar si in continuare la cei pe care Dumnezeu ii mantuieste si le da Duhul Lui cel sfant.Adica, Ucenicilor,acest Duh al lui Dumnezeu le-a luat privirea dela pamant si le-a indreptata-o spre Cer.Nu mai erau interesati  de Imparatia lui Israel ci de Imparatia lui Dumnezeu.Iata deci, cum nasterea din nou schimba prioritatile vieti.Dumnezeu sa faca ca si prioritatile vieti noastre, a celor care ptetindem ca suntem nascuti din nou,sa fie cerul nu pamantul.Daca suntem ai Domnului Hristos, vom zice si noi ca Mantuitorul ca:”Imparatia noastra nu e din lumea aceasta” Dmnul sa ne dea har sa pretuim ca ,ne-a mutat dela ce e pamantesc la ce este ceresc.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: