duminică, 22 noiembrie 2015

Psalmul 25:14. Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El.................

f43bd-picture1bibliacutrandafir



Psalmul 25:14. Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El,şi legămîntul făcut cu El le dă învăţătură.

      Avem inaintea noastra un loc in care putem vedea destul de deslusit cine se bucura de partasie, de prieten cu Dumnezeu.Negresit, prin Credinta primita in dar dela El.Ca sa poti sa ai o partasie cu Dumnezeu trebuie mai intai sa il cunosti si nu orcum, asa cum “il cunosc” cei mai multi oamenii.Si ca sa il cunosti trebuie sa fi viu.Citim in;Marcu 12:27. Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii.Cand Scriptura ne vorbeste de morti ,face referire de mortii spirituali care sunt despartiti de Dumnezeu.Apoi, nu poti cunoaste pe Dumnezeu, daca mai intai nu ai fost adus la viata de Domnul Hristos.Mantuitorul este Cel care il face cunoscut pe Tatal Sau.Matei 11; 27……….. şi acela căruia vrea Fiul să i-L descopere. Iata deci, cum se poate ajunge sa il cunosti pe Dumnezeu; Numai cand esti un copil al Lui, il poti cunoaste.Pentru Dumnezeu toti oamenii sunt vii la modul literal dar nu si spiritual.Aceasta relatie intre Dumnezeu Tatal si Fiul Sau se rasfrange si asupra celor inviati din moarte spirituala.Cei rascumparati au acelasi  relatie a lor de cand au devenit Copii al lui Dumnezeu.

      Iata ca, si in Luca citim despre morti si vii;Luca 20;38. Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morţi, ci al celor vii, căci pentru El toţi sînt vii.“La modul literal, toti sunt vii carnali, pentru Creiator. Cei ce au fost adusi la viata prin nasterea din nou sunt vii fizic dar si spiritual.Cei vii spirituali, intelegem ca,pentru ei Dumnezeu este Duh. Si cei ce se inchina Lui se inchina in Duh si Adevar prin credinta.Ioan 4:  23. Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, cînd închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.Ei bine, ca sa te inchini in felul de cum ii spune Mantuitorul acestei femei samaritence, trebuie sa ai Duhul lui Dumnezeu.Asa ca, fara ca Dumnezeu sa is puna Duhul Lui intrun suflet, acel suflet nu poate avea prietenie cu Dumnezeu.Cu alte cuvinte, trebuie sa fie nascut din nou.Dece sa puna din nou Duhul Lui?Pentruca, duhul lui Dumnezeu,a fost luat odata cu caderea lui Adam in pacat.Geneza 6:3. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămînea pururea în om, Cand ai devenit un Copil al Lui, ai acces inaintea lui Dumnezeu care a devenit Tatal tau.Si de El te apropii numai prin acest Duh sfant pe care l-ai primit.

      Psalmistul spune cu alta ocazie cine sunt cei ce au prietenie cu Dumnezeu. Si ca acestia se tem de Domnul.Psalmul 34:9 Temeţi-vă de Domnul, voi, sfinţii Lui.Dece sfintii Lui sa se teama?Pentruca acestia il cunosc pe Dumnezeu ca Tatal lor.Nu te poti teme de cineva daca nu mai intai sti ca are putere asupra vieti  tale.Iata deci, ca cei ce se tem de Domnul nu sunt altii decat cei ce sunt copii ai Lui pe care Scriptura ii numeste sfintii Lui.Spiritual toata omenirea este moarta. Numai ca cei de care se indura Dumnezeu se incadreaza in acest verset;Coloseni2:13. Pe voi, cari eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pămîntească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşalele. Acum, este vorba de;Prietenia Domnului ,Versetul de mai sus ne aduce inainte aceasta relatie de prietenie a omului inviat, adus la viata,ca  poate intra in pretenie cu Dumnezeu. Negresit ca, cel ce a fost adus la viata, a devenit Copil al lui Dumnezeu.La modul literal, intelegem ca, un copil este nu numai un copil al tatalui, ci si prieten. Ei bine, acest copil, vine si is destainuie in intimitate tot ce vrea sa-i spuna tatalui .Intelegem dece Psalmistul spune aceste cuvinte?este pentru cei ce se tem de El, Copilul, are teama de tatal lui cu toate ca este fiu si prieten.Este un respect de care copilul trebuie sa tina cont neaparat in relatia lui de copil,si de prieten pe care o are cu tatal lui.Psalmistul continua cu aceste cuvinte;şi legămîntul făcut cu El le dă învăţătură.

      Cel rascumparat care este un copil al lui Dumnezeu este cuprins in legamantul pe care Dumnezeu l-a facut in Domnul Hristos prin sangele Lui de la Golgota. Acest legamant este facut cu cei rascumparati ai Lui.Marcu 14: 24. Şi le-a zis: „Acesta este sîngele Meu, sîngele legămîntului celui nou, care se varsă pentru mulţi.
Iata cum ar trebui sa fie toti cei care spun ca sunt credinciosi,si ca au un legamant cu Domnul Hritos:le dă  învăţătură.Cu alte cuvinte, iubesc Cuvantul,il pun la inima,sunt cunoscatori din Cuvant.Cand vedem  printre noi unii care sunt lipsiti de invatatura din Cuvant, intelegem ca acestia nu au acest legamant facut in Domnul Hristos.Ei pot aduce inainte invatatura omeneasca.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca;Nu iubesti Cuvantul, nici cunostinta nu ai.Poate cineva sa spuna ca el, este cuprins in acest legamant. Dar poate acesta sa fie lipsit de invatatura?Cred ca raspunsul ni-l putem da singuri.Nu avem un Mantuitor care lipseste pe cel rascumparat al Lui de acesta invatatura din Cuvant. Am mai adus cu alta ocazie inainte locul unde Domnul Isus le spune ucenicilor ca, Tatal va va trimite Duhul Adevarului, dupa plecarea Mea.Aveau nevoie ucenicii sa fie invatati, dar  si noi cei de azi sa fim invatati.

      Ce va face Duhul acesta Adevarului? Citim ca va lua din ce este al Domnului Isus, care este legamantul nostru Ioan 16:15.Tot ce are Tatăl, este al Meu; deaceea am zis că va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi.Sau va v-a Invata.Cu alte cuvinte, va va da invatatura pe care Psalmistul o aduce inaintea noastra.Cata nevoie avem sa fim invatati de Duhul Adevarului si mai putin de duhul oamenilor, sau chiar deloc de al lor.Inchei, facand un rezumat la cele spuse, anume;Sa ai parte de invatatura din Cuvant, trebuie sa fi intr-o stare de partasie,de prietenie,in termenii pe care Psalmistul ii aduce inaintea noastra.Aceasta partasie cu Domnul Isus, este  prin Cuvantul lui Dumnezeu.Avand invatatura sanatoasa nu vom putea fi luati de valurile orcarei alte invataturi abatute dela acest legamant pe care Dumnezeu l-a facut cu copiii Lui in Fiul Sau.Domnul Isus aduce in atentie ca,vor veni invatatori falsi in numele Lui.Sa ne ferim de a asculta sau citi ceva fara sa vedem daca corespunde cu Cuvantul lui Dumnezeu.Cel ce pretuieste Cuvantul,is poate da seama imediat daca este potrivit cu Cuvintul ceia ce aude sau citeste.Acest Cuvant  ramane vesnic. Iata cuvintele Mantuitorului.Matei 24:35. Cerul şi pămîntul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Si Isaia spune de Cuvantul Domnului ca ramane in veac;Isaia 40;8………...dar cuvîntul Dumnezeului nostru rămîne în veac.Dumnezul nostru sa ne dea har sa putem deosebi cuvintele Domnului Hristos de cuvintele oamenilor orcare vor fi ei.



John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: