duminică, 1 noiembrie 2015

Romani 9:6.Căci nu toţi cei ce se coboară ...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir





Romani 9:6.Căci nu toţi cei ce se coboară din Israel, sînt Israel;


     

Avand discutii cu unul sau cu altul cu privire la Poporul evreu , deseori ajungem la neintelegeri. dece? simplu ca nu se adanceste cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu fara idei preconcepute. Dar, cei mai multi nu ezita sa stea tari la cerbice in privinta unui loc sau altul din Cuvant.Sunt cati-va pe care ii cunosc si fac atat de mult caz ca au in vinele lor sange de evreu.Ma minunez cata baza pun pe acest fapt.Am postat cu ceva timp in urma din 2 Imparati 5:1-18.Am luat numai versetul 18,din lipsa de spatiu ingaduit. Dar este bine sa cititim cu atentie din acest capitol dela versetul 1- inclusiv 19, ca sa putem intelege ceva mai mult si care sa ne fie de folos. Vom opserva gandirea lui Naman inainte si dupa ce a fost vindecat.Ce atitudine avea inainte si dupa aceia.Opservam cum Dumnezeu la cuprins pe Naman in randul celor rascumparati. Poate cineva  va zice; “nu vedeti ca este vorba din Vechiul Testament?” Si ca acest Naman nu este evreu? Asa este dar, avand invedre planul lui Dumnezeu de mantuirea a omului din vesnicie, vom intelege ca nu numai Naman ci dela Abel incontinuare Dumnezeu a mantuit.



      Acest text din 2 Imparati 5:1-18. Ne scoate in evidenta planul lui Dumnezeu din vesnicie cu privire la Mantuirea in Domnul Hristos. La venirea Domnului Hristos, Dumnezeu a avut in vedere sa;Aduca Fiul jerfa suprema si tot odata sa formeze biserica ca un tot vizibila. facand-o cunoscuta(unfold). Aceste doua motivati a lui Dumnezeu au fost in planul Lui vesnic.Căci nu toţi Acest cuvant toţi in cazul de fata sunt israelitii, care pretindeau ca , Dumnezeu este Dumnezeul lor si atat.Nu puteau sa conceapa ca, Dumnezeu, iubeste si alte popoare decat pe ei. Iata ca, Dumnezeu a facut dovada destul de clara ca, L-a iubit pe acest Naman Sirianul, ne fiind evreu.Am dat atunci ca referinta, faptul ca, multi leprosi erau in Israel, dar ca Domnul nu s-a indurat decat de acest Sirian. Luca 4:27. Şi mulţi leproşi erau în Israel, pe vremea proorocului Elisei; şi totuş niciunul din ei n-a fost curăţit, afară de Naaman, Sirianul.“Intelegem ca acesta era dintre neamuri si ca nu avea nimic apsolut de aface cu poporul evreu.



      Cand vrem sa intelegem acest cuvant toti trebuie sa acomaodam ceia ce Scriptura ne relateaza despre acest cuvant.Iata un alt loc cu acest cuvant si mai sunt multe alte locuri, de prin care am mai scris cu alte ocazii despre acest cuvant TOTI?Vedem destul de clar aici.Fapte 2: 46. Toţi împreună erau nelipsiţi dela Templu în fiecare zi,Am mai spus si cu alte ocazii ca nu este vorba de toata suflarea de pe pamant.Sau in cazul de fata de tot orasul ,sau toata Tara orcare ar fi ea.Si am sa dau cate-va referinte pentru a vedea cum stau lucrurile.Fapte 13;48. Neamurile se bucurau cînd au auzit lucrul acesta şi preamăreau Cuvîntul Domnului. Şi toţi cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut.Vedem ca nu era vorba de toti care luau parte la acea strangere , ci numai de cei care  erau rînduiţi .Ei uite, asa a fost randuit si acest Naman Sirianul.Este hotararea lui Dumnezeu divina la care trebuie sa ne plecam fara comentarii sau adaogiri.Evenimentele nu au fost in viata lui Naman la voia intamplari.Nici lepra, nici fata luata roaba si pusa in casa l Imparatului.Iata ca,Pavel, destul de constient recunoaste ca,cei ce se coboara din Israel nu toti , sînt Israel; Asa cum am spus ceva mai sus, evreilor le vine greu sa accepte ca Dumnezeu are in vedere sa vindece, sa mantuiasca si printre Neamuri.



      Acum vreau sa arat ceva care mi-a atras atentia pe un site din Israel,anume;In Israel, Even Rabbis Need to Prove They’re Jewish Tradus este asa;In Israel chiar si Rabinii trebuie sa faca dovada ca sunt evrei.Subiectul necesita o incursiune in Vechiul Testament sa vedem cum stau lucrurile.Se incurcasera evreii cu popoarele care i-au navalit sau cu cei pe care ei ii luau ca robi ai lor in decursul istoriei prin casatori.Deci, cine sunt evrei?Iata dece Naman nu i s-a cerut de Dumnezeu sa faca dovada(prove) ca este evreu.Pentruca , Dumnezeu, nu este un Dumnezeu care inlatura din planul Lui de mantuire ce a planificat din vesnicie, pe cei dintre alte popoare.Apoi El uraste doua masuri. Cu alte cuvinte, doua standaruri aplicate de El in planul Lui de mantuire. Se vor gasi si unii care sa spuna cu totul diferit. Dar sa nu aiba acoperire din Cuvant.Noi, putem sa ne dam cu parerea cum dorim. Realitatea Cuvantului este cu toatul alta decat ideile noastre preconcepute.



      Cum ar putea evreii sa faca acesta dovada, evidenta, ca sunt evrei? Intelegem ca inaintea lui Dumnezeu nu mai face niciun sens a fi evreu sau nu.Iata ce spune insusi Pavel care se mandrea intrun fel ca este evreu.Iata la ce concluzie a ajuns el;Coloseni 3:11. Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, ………...Deci,acest Naman Sirianul, in Domnul Hristos nu mai era Sirian ci un Copil al lui Dumnezeu.

Naman si orcare copil al lui Dumnezeu se incadreaza in ceia ce citim in acest verset.Galateni 6”15. Căci în Hristos Isus nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur nu sînt nimic, ci a fi o făptură nouă. Lui Naman ,Dumnezeu i-a taiat imprejur Inima, la nascut din nou la momentul acela al vindecari. Deacum viata lui va fi alta schimbata.Celor rascumparati,Dumnezeu le-a taiat inima si au devenit copii ai lui Dumnezeu.Adica, le-a facut o operatie spirituala si le-a pus o inima noua. Vezi Ezechel 36.Dar nu numai o inima, ci si Duhul Lui pe care il luase la caderea in pacat a lui Adam. Vezi Geneza 6:3.


      Singura dovada pe care o pot face acestia,impreuna cu Naman,poate fi o viata schimbata, adica una noua fata de cea din trecut.Aceasta noua viata se manifesta supt toate aspectele trairi.2 Corinteni 5:  17. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Naman ca si cei rascumparati sunt fapturi noi Ei se bucura de vindecarea care le-a fost data de Dumnezeu.Daca sunt in viata unora lucruri vechi, apucaturi urate sau rele, acestia nu au expiermentat ce a expiermentat Naman si nici un copil al lui Dumnezeu.Naman s-a bucurat de vindecare si cei rascumparati se bucura de vindecare.Nu e bine sa ne treaca prin minte sa incercam sa limitam actiunile lui Dumnezeu dupa felul nostru de gandire.Iata ca, in bunatatea Lui Dumnezeu,nu tine cont ca esti Evreu, Grec sau Sirian.Sa ne bucuram toti cei care am fost vindecati de aceasta lepra a pacatului.La fel cum s-a bucurat si Naman la vreme lui.Apoi sa ne plecam in fata Cuvantului care nu suporta amendament de natura omeneasca. Este infailibil.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: