sâmbătă, 5 decembrie 2015

Iosua 1:8. Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta;............

f43bd-picture1bibliacutrandafir
Iosua 1:8. Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutînd să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbîndi în toate lucrările tale, şi atunci vei lucra cu înţelepciune.


      Avem  acest verset minunat la care am zis ca e bine sa luam aminte in mod deosebit,Defapt, nu este un loc din Cuvant care sa il tratam cu usurinta. Cand am citit acest verset,mi-a venit in minte Cartea Apocalipsa unde Ioan spune de o carte care i s-a dat sa o manance.Apocalipsa 10:10. Am luat cărticica din mîna îngerului, şi am mîncat-o: în gura mea a fost dulce ca mierea; dar, după ce am mîncat-o, mi s-a umplut pîntecele de amărăciune.Am scris cu alta ocazie din acest verset din Apocalipsa mai pe larg ce inseamna sa mananci aceasta carte pe care si Ioan a mancat-o.Ioan a mancat cartea si descrie ce s-a produs in gura lui. Dar nu numai in gura ci si in interiorul lui, ca urmare a acestei carti pe care a mancat-o.Facand aceasta paralela intre ce descrie Ioan si ce ii indeamna Iosua, vedem cum Cuvantul lui Dumnezeu, dealungul veacurilor a fost hrana celor rascumparati. Dar si a celor care faceau parte din poporul pamantesc al lui Dumnezeu.Cati dintre noi punem pret pe acest Cuvant al lui Dumnezeu?


      De data aceasta doresc sa ma opresc impreuna cu Fratii si Surorile mele la acest verset din cartea Iosua.Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; Fiind vorba de o carte, intelegem ca este cartea pe care  Dumnezeu a dat-o poporului Israel. Cartea aceasta a legii Sunt multe carti in lume scrise de oameni faimosi in diferite domenii. Dar aceasta Carte, Cuvantul lui Dumnezeu este recunoscuta ca fiind cartea cartilor.Pentru Israeliti era Vechiul Testament iar pentru noi ca rascumparati ai Domnului Hristos este Sfanta Scriptura dela Geneza pana la Apocalipsa.Nici-o carte nu a putut lucra la transformarea omului pacatos, decat Biblia, ca este Cuvantul lui Dumnezeu.Dece le spune Iosua aceste cuvinte poporului? Pentruca ei neglijau aceasta carte dat de Dumnezeul lor.. Era necesar ca sa le aduca aminte,iar ei sa ia seama la ce le spune Iosua. Si vai, cati mai sunt si azi dintre cei care se considera ca sunt crestini si o neglijeaza.Daca nu aplicam si in vietile noastre ceia ce citim, am mai spus nu vom avea niciun beneficu in cresterea spirituala. Asa ca, este necesar ca si noi sa tinem la aceasta carte Sfanta Scriptura de unde avem sa ne hranim.Negresit sa si crestem in cunoasterea Domnului Hristos.


      Asa cum erau indemnati Israelitii de Iosua.să nu se depărteze de gura ta; Cum intelegem de a nu se departa de gura? Ma gandesc, si nu cred ca gresesc cand spun ca, Citind-o o avem la gura noastra. Sau sa aduc in atentie ce spune Ioan o si mancam.Cuvintele pe care le citim le si mancam intrun fel.Un aliment nu este suficient doar sa-l duci, sa-l apropi de gura. Ca sa-ti fie de folos la crestere trebuie sa-l mananci acel aliment. Iata deci, ca tot asa stau lucrurile cu Cartea aceasta de care Iosua vorbeste, la fel ca si Ioan.Avea sa manance cartea si Israelitii.Pentruca , ce inseamna a cugeta daca nu mai intai nu ai mancat-o?Daca Cuvantul nu ne sta aproape si noua de gura,adica, nu-l citim,inseamna ca ne va sta alte lucruri cu caracter pamantesc din care ne vom alimenta.Deaceia Iosua spune poporului sa nu se departeze de gura ta.Cu alte cuvinte, ia grija ei si tine-o aproape de gura ca, din ea te vei alimenta ca sa traiesti,sa biruiesi vrasmasii care te impresoara.


      Sigur ca, hranindu-ne cu Cuvantul lui Dumnezeu, vom avea la ce sa cugetam, sa meditam.cugetă asupra ei zi şi noapte, Uite ca, cartea nu a stat prea mult langa gura si a fost introdusa in gura, apoi in stomac, asa cum ne relateaza Ioan.Cugeta, inseamna sa rumegi la ce ai mancat din Cuvant.Citind din Cuvantul lui Dumnezeu vei avea in Inima strans si din cand in cand el va veni in gura ta sa rumegi la el.Asa cum vine ghiemul de iarba inapoi in gura animalelor care rumega.Unii dintre cei care se numesc crestini citesc pe fuga. Acestia, nu vor avea strans nimic ca sa poata sa rumege.Nu stiu cand citesc unii dintre noi.Dimineata sau seara? Fiecare stie daca are la ce cugeta, rumega, in timpul zilei sau dece nu chiar si noapte cand nu te ia somnul. Psalmistul aduce inatentie ce face el noaptea.Psalmul 63:  6. cînd mi-aduc aminte de Tine în aşternutul meu,şi cînd mă gîndesc la Tine în timpul priveghiurilor nopţii Poate nu poti dormii ca esti in varsta si nu te mai ia somnul.Ce faci in astfel de clipe? La ce cugeti. meditezi? Mintea nu va sta in nelucrare.


      Sau poate estti prea obosit dupa o zi de serviciu si nu poti adormi asa curand. Ce faci in astfel de clipe? La ce meditezi, cugeti?Citim ce sfat le da Iosua poporului. Zi si noapte sa cugeti la ce ai citit. Poate unii vor spune, “ da ce mai avem si altele la care sa ne gandim” Asa este, dar prioritatea este Sfantul Cuvant.Facand din acest Cuvant prioritate, faci dovada ca iubesti pe Domnul Isus mai mult decat orce.Cel ce iubeste pe Domnul Isus is gaseste placerea in Cuvant.Aceasta este viata de legatura cu Cuvantul lui Dumnezeu a unui copil al lui Dumnezeu.Iata indemnul pe care Iosua le da israelitilor ca popor; căutînd să faci tot ce este scris în ea; Cu alte cuvinte sa aplici in viata ta tot ce citesti in Cuvant. Poate cineva va zice; “Cine este acela care sa aplice tot ce citeste?”Nu este bine sa ne ocupam cu altii ci sa aplicam la noi personal.Pentruca raspunderea este personala inaintea lui Dumnezeu care ne-a dat Cuvantul Lui.Daca noi care spunem ca suntem credinciosi citim si nimic din ceia ce citim nu aplicam in viata,atunci suntem ca cei pe care ap Iacov ii numeste;Iacav 1: 22. Fiţi împlinitori ai Cuvîntului, nu numai ascultători, înşelîndu-vă singuri.


      Iata deci ca putem sa ne inselam singuri, atata timp cat pentru noi Cuvantul este departe de gura noastra.Nu il ai la gura, In gura,In stomac,(Inima) nu vei avea ce sa spui si altora despre Domnul Isus.Dupa ce le spune ce trebuie sa faca , Iosua le aduce si o garantie care vine din Cartea aceasta pe care Dumnezeu o daduse poporului.căci atunci vei izbîndi în toate lucrările tale,Negresit ca aceasta promisiune avea deaface cu Israelitii ca popor pamantesc al lui Dumnezeu. Acesta era si motivul de le daduse aceasta carte a legi sa aiba un indrumator in tot ceia ce ei aveau de facut.Scriptura a fost data si pentu poporul ceresc al lui Dumnezeu. Daca Israelitii aveau aceasta garantie de natura pamanteasca, cei rascumparati au una de natura cereasca.Si iata cum vor izbuti cei care sunt ceresti si care pun pret pe”Cartea aceasta”.Ei vor fi biruitori in lupta vieti pe care o au de dus, de confruntare cu atacurile celui rau prin firea veche, carnala.Nu e de mirare dece sunt credinciosi infranti de ;”pofte, Ispite, cazand prada lor”Pentruca ,Cartea nu le este de folos. Cu alte cuvinte, nu o au la gura lor, nu mananca din ea, nu s-a coborat in Inima lor, o tin departe.Sunt vulnerabili la cel mai mic atac al celui rau.Israelitii auveu si ei dusmani cu care se confruntau.


      Cei rascumparati sunt atacati zilnic de dusmanii lor firesti, din aceasta fire carnala. Iata dece este necesar sa luam si noi seama la ce le spune Iosua Poporului Israel.Spiritual cei rascumparati se indentifica cu Israelitii de odinioara.Incheie versetul cu aceste cuvinte; atunci vei lucra cu înţelepciune. Daca Israelitii aveau nevoie de intelepciune sa poata sa iasa biruitori, cu mult mai mult cei rascumparati au nevoie de intelepciunea care vine de sus.A fi intelept, ca copil al lui Dumnezeu, trebuie sa faci dovada ca, Iubesti Cuvantul lui Dumnezeu de unde poti lua intelepciune.Deseori cei care se numesc crestini apeleaza la intelepciunea fireasca, pe care Cuvantul nu o recomanda.Aceasta intelepciune fiind pamanteasca are un caracter lumesc.Iacov 3:15..Nu te poate conduce la rezolvarea lucrurilor de natura spirituala.Este o alta Intelepciune care vine de sus,Iacov 3:17. si care se aplica in viata de zi cu zi a celui rascumparat.Versetul acesta este cu mult mai bogat fata de ce am adus eu in atentie. Sa punem la Inima acest verset care ne va face mult bine.Fratii si Surorile il pot aprofunda mult mai adanc.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: